Wcześniej piekłam już chleb w garnku żeliwny więc wiem, że pieczenie chleba w naczyniu z pokrywką to całkiem dobra metoda. Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki początkowemu pieczeniu pod przykryciem chleb dobrze rośnie a zdjęcie pokrywy pod koniec pieczenia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki. Przepis na ten prosty i smaczny chleb dostałam od czytelniczki(...)Moniki. Sama piecze go w domu, w różnych wariacjach, i poleciła mi przepis do wypróbowania. Uważam, że jest bardzo fajny więc Wam też polecam. Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak się zaraz przekonacie składniki wystarczy wymieszać w misce i zostawić na noc w lodówce. Rano, kiedy ciasto się ogrzeje i ponownie podrośnie, można piec. Piekłam też
Smaczna PyzaPrzepis na super zdrowy chleb bez grama mąki, składający się z samych nasion, orzechów i płatków owsianych, zwany "Life Changing Bread", stworzyła Sara Britton, autorka wegetariańskiego bloga My New Roots, oraz książki o tym samym tytule. Jeśli z nowym rokiem postanowiliście żyć lepiej i jeść zdrowiej, to chleb zmieniający życie jest idealną propozycją na włączenie do diety(...)potrzebna jest mąka, drożdże, zakwas, ani specjalne umiejętności czy doświadczenie piekarnicze. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać ze sobą składniki i tyle w kwestii przygotowania. Materiałem sklejającym chleb jest zmielony len, ale można go zastąpić nasionami babki płesznik. Chleb zawiera mniej węglowodanów, a więcej tłuszczów niż normalne mączne pieczywo, ale trzeba pamiętać że są to zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy
Smakowity Blog KulinarnyJako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :) Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne) 150 g zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej razowej 150 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody szczypta soli, łyżka lub dwie miodu ewentualnie łyżeczka suszonych drożdży piekarskich Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cm Przygotowanie : Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem(...)pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem. Nastawienie zaczynu na chleb-( potrzebna duża miska) 150 g zakwasu żytniego 250 g mąki orkiszowej 250 ml wody Przygotowanie : Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz
Proste Potrawygrudniowej piekarni chleb fiński świąteczny zaproponowany przez Gucia . Propozycja szczególnie dla osób nie piekących chleba na zakwasie jak też dla tych, którzy chcieliby upiec taki chleb z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Chleb wyjątkowo smaczny idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość(...)uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej
Leśny ZakątekPiekarnia Amber w grudniu nie mogła zaproponować nic innego jak ten pyszny, świąteczny chleb fiński. My jesteśmy chlebem zauroczeni i polecam gorąco na świąteczne stoły aby zaskoczyć gości trochę innym, jednakże bardzo pysznym chlebem. Chleb wybrał tym razem Gucio autor bloga Kuchnia Gucia i był to bardzo dobry pomysł. Guciu dziękuję. Chleb jest bardzo aromatyczny, miękki w środku z chrupiącą(...)skórką, bardzo chrupiącą i pięknie aromatyczny. Lubicie ten odgłos pękającej skórki przy pierwszym krojeniu chleba? no to tu tak będzie, tak jest. Gucio zaproponował 2 bochenki ale ja zrobiłam jeden i to był dobry pomysł. Zachęcam bardzo gorąco do pieczenia. Ruiskuorinen olutlimppu - fiński chleb świąteczny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny z kolekcji pysznych chlebków na zakwasie, które nigdy się nie starzeją, one tylko każdego dnia inaczej smakują... Dzisiaj z okazji Światowego Dnia chleba mam dla Was pyszny chleb żytnio-gryczany, kolejny z moich ulubionych. Ten podobnie do orkiszowo-gryczanego (mojego ulubionego), również jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, no i oczywiście kaszy, mąki, płatków i otrębów gryczanych, które to nadają(...)pysznego smaku. Polecam gorąco, ten chleb uzależnia... :-) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: -450g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 350g mąki żytniej chlebowej typ720 - 100g mąki gryczanej - 50g surowej kaszy gryczanej - 30g płatków gryczanych - 20g otrębów gryczanych - 28g soli himalajskiej - 100g ulubionych ziaren, ja daję: 50g słonecznika, 30g dyni i 20 siemienia lnianego - 280g zakwasu żytniego
Smaczne Zdroweprzekąskę , super się sprawdza na zbliżające się andrzejki , ale i nie tylko , fajna propozycja na kolację czy śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 12 kromek chleba tostowego 12 plasterków sera żółtego 6 pieczarek 12 plasterków szynki konserwowej 2 jajka bułka tarta sól pieprz Wykonanie Z naszego(...)chleba tostowego odcinam wszystkie boki , następnie wałkiem do ciasta wałkuję do uzyskania płaskiej kromki chleba , jak już mamy wszystkie kromki chleba przygotowane , to na każdą kromkę wykładamy po jednym plasterku sera żółtego , plasterek szynki konserwowej , oraz , z 2 , 3 plasterki pieczarki , kiedy mamy na naszej kromce wszystkie składniki , zwijamy je w roladki , i tak postępujemy do wykorzystania chleba tostowego
Mój SmakChleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe(...)przechowywałam go w lodówce. Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl
Codziennik KuchennyPyszny bochen na mym stole a na Twoim jaki chleb gości najczęściej? Pisałam już kilka razy a wspomnę jeszcze raz, piekę własne chleby tak już z 8 lat, może 10, bo najpierw piekłam nieśmiało raz na 2 tygodnie a potem wpadłam po uszy i właściwie nie kupuje chleba od tego czasu. Własne chleby czy to na drożdżach czy na zakwasie(...)pyszny początek dnia czy do kanapek, czy na drugie śniadanie. Najważniejsze że wiem co wkładam do chleba i co potem jem. Nie ma nic trudnego w upieczeniu własnego bochenka, polecam na początek chleby łatwiejsze w wykonaniu np. dzisiejszy bochen który proponuje. Jest wilgotny i pyszny, pachnie maślanką i jest wyborny. Chleb pszenno - orkiszowy na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka(...)piec przez kolejne 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,28 kg bochenek chleba. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba
Gospodyni Miejskaściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa(...)półka) i piec przez kolejne 20 - 25 minut. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba
Gospodyni MiejskaMiałam mała przerwę w comiesięcznych piekarniach Amber . Na szczęście tym razem udało mi się dołączyć i bardzo się cieszę, bo chleb jest pyszny. W przepisie jest miód, ja go pominęłam, dodałam za to trochę świeżych igiełek rozmarynu. Chleb jest wyrazisty i kwaśny - taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie(...)pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej
Stare Garytylko mnie . Dzieciaki co prawda nie pokochały jej ,no ale starszy synowiec , zaszczycił próbą smaku , a to już i tak ok. Sałatka jest ciekawa , mimo że wydaje się iż chleb rozmięknie , to dobrze wypieczone grzanki, zostają chrupiące i mega aromatyczne . Polecam , szczególnie do grilla , jest to rewelacyjna odmiana po nudnej już ” greckiej” sałatce ..bo ile można jeść(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dodatkowym atutem panzanelli jest to , że wykorzystuje produkty, takie jak np czerstwy chleb , a ja strasznie nie lubię marnować chleba , więc dla mnie jest idealna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki
Ogrodnik w podróżyChleb z gara (a raczej naczynia żaroodpornego)??? - Jak nie można, skoro można!!! Bardzo miło mnie zaskoczyła Kulinarna Maniusia , kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka do wspólnego wypiekania w Czerwcowej Piekarni Amber . Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie(...)pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, d ł ugo trzymający świeżość , ze skórką niesamowicie chrupką . A wszystko to za sprawą użytego do wypiekania garnka żeliwnego, bądź tak jak u mnie naczynia żaroodpornego , z racji braku profesjonalnego gara. Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm
Grunt to przepis!Chleb orkiszowy 2016-05-03 14:57:09 Ilość porcji: 24 Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam(...)sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity
Wędrówki po kuchni