przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:98/867)

Chleb mieszany z suszonymi figami 169

przepisu nigdy mi nie wychodzi. Zazwyczaj albo pomylę proporcje albo zrobię coś po swojemu. Niekiedy przyznam, że takie pomyłki wychodzą na dobre wypiekom. W tym przypadku zmieniłam długość wyrabiania - chleby z dodatkiem mąk bezglutenowych lub o niskiej jego zawartości nie powinny być długo wyrabiane. Inspiracją na ten chleb jest przepis z książki " Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein. Zmieniłam(...)dodatki - dodatkowo dodałam migdały oraz proporcje mąk. Chleb jest lekko słodki, miękki w środku i aromatyczny. Ja w przepisie wyrównałam proporcje dodatków. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie chleby można dodać więcej suszonych fig niż w moim przepisie. Oto moja wersja : 1i1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 ( przesianej) 1 szklanka mąki żytniej typ 720 łyżeczka drobnej soli łyżeczka cukru

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 123

styczeń 2009 rok. Dzień, w którym upiekłam swój pierwszy chleb. Zaczynałam od najprostszych, drożdżowych. Takich co nawet dobrze wyrobić nie trzeba. Potem były te ciut trudniejsze, a ja ciągle chciałam czegoś więcej. Chciałam poczuć jak smakuje taki prawdziwy chleb, taki zakwasowy. Wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Pieczenie nabrało innego wymiaru. Były dni chwały i niestety też upadki, jak to w życiu(...)dozgonnie wdzięczna! Dziękuje :* Cóż to była za radość!  Pierwsze dokarmianie, podpatrywanie, okrzyki radości z pierwszych wypuszczanych bąbelków powietrza :)  A jaka radość z pierwszego upieczonego chleba! Coś wspaniałego! Kto nie piekł ogromnie zachęcam, aby spróbował! Choć raz! A z pewnością wpadnie jak śliwka w kompot i pierwszy raz nie będzie ostatnim ;)  Mam cały folder przepisów na chleby, które

Plate of Joy
Chleb żytni razowy 151

już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza humor. W niedziele oczywiście nie mamy dostępu do kupnego świeżego chleba, więc jak tylko mam możliwość i czas to sama piekę. Uwielbiam kupny chleb razowy i w związku z tym, że mój zakwas dobrze się(...)miewa postanowiłam zaryzykować i sama upiec taki chlebek. Minus przygotowywania tego chleba jest taki, że długo trzeba czekać, ale warto. Składniki: zaczyn: - 90 g wody; - 90 g mąki żytniej (typ 2000); - 60 g zakwasu żytniego ciasto właściwe: – cały zaczyn; - 210 g wody; - 240 g mąki żytniej (typ 2000); - 20 g melasy lub miodu; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Zaczyn należy

dom-agi.pl
ŚLEDZ 120

żytni chleb 6 kromek(...)WYKONANIE Ilość chleba, który stanowi „podkład” pod terrynę, w praktyce może okazać się inna niż podana w przepisie – będzie zależeć od wielkości kromek. Do miski przełóżcie twaróg i dodajcie do niego śledzie pokrojone w dość drobną kostkę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz sporą ilość pieprzu. Całość wymieszajcie. Odetnijcie skórki z chleba i zmiksujcie kromki w malakserze, aż uzyskacie drobne

w mojej kuchni
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 343

wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaPieczywoSchiacciata, toskański chlebekWiejski chleb francuski z suszonymi pomidoramiPomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamemŚwiąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowyChleb tygrysi (dutch crunch bread)Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasieChleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasieFocaccia(...)pieczoną dynią i rozmarynemChlebki z patelni IINormandzki chleb jabłkowyBagietki pszenno-żytnieLavas, turecki chlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 203

sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato, czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato, czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się(...)oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku. Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois

Chilli Czosnek i Oliwa
Kamień do pieczenia pizzy Emako 169

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Emako dostałam  kamień do pieczenia pizzy. Taki kamień nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć(...)ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy

Moje domowe kucharzenie
Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami 130

Smaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 138

niedawnym pieczeniu szkockiego chleba struan zostało mi trochę polenty i postanowiłam dodać ją do weekendowego chleba na zakwasie. Kasza smaku chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb jaglany bezglutenowy 179

Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie(...)ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C. Piec w  175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce ok. 1 godzinę. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
IRLANDZKI CHLEB SODOWY 117

smakuje jak domowy chleb. Uwielbiam jego zapach, który unosi się po całym domu podczas pieczenia. Zazwyczaj przygotowanie domowego chleba wymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej. Wystarczy wymieszać składniki i do pieca...40 minut i chlebek gotowy. Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia(...)ciasto.   Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie oglądnięty program w Travel Channel - "Dziwaczne potrawy: Smakowite Miasta: Dublin".  P.S. Miałam zrobić jeszcze zdjęcia w środku chleba po jego wystygnięciu, ale zanim się obejrzałam chleb został zjedzony 😞Jak będę go piekła jeszcze raz to obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi. 139

mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Do zaczynu dodać do łyżkę mąki (najlepiej z wcześniej odważonej na tą porcję(...)chleba) dobrze wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny delikatnie zwiększyć swoją objętość. Następnie połączyć ze sobą wszystkie pozostałe składniki; mąkę wymieszać z solą i płatkami, dodać zaczyn, wodę i oliwę. Wyrobić ciasto – powinno być lekko klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1-2 godzin

rozgotowana
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 126

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu  Leśny Zakątek  i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić tosty.  Dlatego z przyjemnością wzięłam udział we wspólnym pieczeniu tego chleba w Piekarni Amber . Rzadko piekę chleb na drożdżach, a z mąki z pszenicy Durum jeszcze nie używałam. Więc było to dla mnie(...)nowe doświadczenie piekarskie. Chleb okazał się bardzo udanym wypiekiem. Ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny. Składniki: 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka

Codziennik Kuchenny
Tost zapiekany z jajkiem 319

Pomysł na proste śniadanie – chleb tostowy z serem, wędliną i jajkiem. Składniki na jedną porcję: 2 kawałki chleba tostowego 1 plaster wędliny 1 plaster żółtego sera 1 jajko masło szczypta pieprzu szczypiorek do posypania Oba kawałki chleba posmarować masłem z jednej strony. Na chleb położyć ser i wędlinę i przykryć drugim kawałkiem chleba. Przy pomocy okrągłej, małej foremki docisnąć(...)środek chleba, tak aby powstało zagłębienie na jajko. W powstały dołek wbić jajko. Tosta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia na brzegi chleba położyć małe kawałki masła, tak aby się rozpuściło i oblało całość. Po wyjęciu z piekarnika posypać pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem

Bullio

Proponowane wyszukiwania