przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:92/867)

Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 124

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli(...)Wymieszać z solą i cukrem, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Ciasto w formie zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, w celu wyrośnięcia. Gdyby chleb nie chciał rosnąć, wstawić go na 1 godzinę do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez ok. 1 godzinę

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 152

Pieczenie chlebów to taki mój mały nałóg... Uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, ostatnio testuję moją najnowszą miłość- mąkę z płaskurki* . Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz ulubiony (obecnie, za chwilę to się może zmienić) chlebek, upieczony na mieszance moich dwóch ulubionych mąk, a mianowicie na płaskurce i orkiszu. Chlebek jak za dawnych lat, pieczony na dużej blasze więc(...)przecudnie smakujący. Pierwszy nie mógł się doczekać odparowania, choć rzadko się na to godzę, to tego degustowaliśmy jeszcze gorącego, z dodatkiem zimnego masełka, zagryziony kiszonym ogórem był wprost bajeczny... ;-) Chleb jak większość chlebów, które tworzę pieczony jest na dwóch zakwasach, na orkiszowym i żytnim. Można oczywiście zamiast tych dwóch użyć tylko jednego, za to w podwójnej ilości. Piekłam w ciemnej

Smaczne Zdrowe
Zakwas żytni 131

Sposobów na wyhodowanie własnego zakwasu jest wiele. Poniżej chcę podać Wam sposób, z którego ja korzystałam. Inspiracją była dla mnie książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia(...)powyższe składniki i mieszamy. Tak jak w poprzednich dniach przykrywamy folią z dziurkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie można zacząć robić pierwszy chleb lub ponownie zakwas dokarmić. Mamy już gotowy zakwas, więc teraz trzeba się nim odpowiednio "zaopiekować". Wiadomo, że nikt codziennie chleba nie piecze, więc musimy swój zakwas jakoś przechowywać. Z części

Passions hobbies life
Czarny chleb na piwie 158

Nietypowe pieczywo z dodatkiem kawy oraz ciemnego piwa "Chodził" za mną ostatnio chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego.  Szczęśliwie natknęłam się na przepis Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie na Czarny chleb na drożdżach . Kawa i piwo jako składniki w chlebie? Coś dla mnie! Natychmiast zabrałam się za pieczenie :) W pieczywie(...)kminek dodaje dodatkowego aromatu. Kawa i kakao   robią tu w większości za ciemne barwniki, ich smak w finalnym produkcie był dla mnie mało wyczuwalny. W efekcie otrzymałam eksperymentalny chleb o nietypowym smaku. Na pewno wypiek jeszcze w przyszłości powtórzę! Składniki na 1 średniej wielkości bochenek: 200g mąki żytniej - u mnie typ 720 150g mąki pszennej - u mnie tortowa

Grunt to przepis!
Pumpernikiel 442

któregoś ze znalezionych przepisów ale ostatecznie, na ich podstawie, opracowałem sobie własny. Zamiast melasy użyłem słodów jęczmiennych i miodu. Aby wydobyć pełniejszy aromat z części składników zrobiłem zaparkę.  Chleb wyszedł bardzo aromatyczny, o  przebogatym smaku. Uwaga: Ten chleb wymaga bardzo długiego wypiekania  - ok. 8 godzin w niskiej temperaturze. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze(...)zwilżyć woda, formę SZCZELNIE!!! zawinąć w folię aluminiową, najlepiej dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do temp. 150oC. Piec ok. 8 godzin w temp. 130-140oC, wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku na 1 godzinę do wystygnięcia.  Ostudzony chleb zawinąć w folie aluminiowa i schłodzić w lodówce, kroić w cieniuteńkie kromki

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb piwno - cebulowy 168

Kolejny miesiąc za nami i kolejne wyzwanie przed nami. Jeśli tak zaczynam to oczywiście chodzi o wspólne pieczenie chleba i Piekarnię Amber [ klik ] Jeśli chcielibyście dowiedzieć się ile pysznych chlebów przez te lata piekłam z Amber to utworzyłam nową etykietę w bocznej szpalcie Piekarnia Amber. Teraz co pieczemy? pieczemy chleb piwno - cebulowy z książki Piotra Kucharskiego " Chleb domowa piekarnia(...)Propozycję wypieku wybrała dla nas Beata z blogu z Stare gary [ klik ] Ja tylko napiszę że wystarczy dobrze sobie zaplanować pieczenie a chleb nie sprawia żadnych kłopotów. Ja rano nastawiłam zaczyn, na wieczór zrobiłam chleb i zostawiłam na noc na pierwsze wyrastanie a rano przełożyłam ciasto do foremki i jeszcze pozwoliłam mu rosnąć. Chleb jest pyszny, pachnący cebulką i puchaty

Moje Małe Czarowanie
Zawijany chleb o smaku pizzy 164

się przepisem z bloga moje bistro . Aż ślinka mi pociekła na widok ta kiego zawijanego pieczywka, koniecznie więc musia łam go sama wypr ó bować . Zachwycający jest w tym chlebie urzekający aromat ziół i przypraw, połączony z ostrym smakiem sera wędzonego i pomidorowym ketchupem.   Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa(...)mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do posmarowania chleba przed pieczeniem   150 ml wody - letniej   150 ml mleka - letniego NADZIENIE: 1 cebula 2 łyżki oliwy 40g sera - u mnie twardy ser wędzony Radamer 150 ml ketchupu łagodnego Kotlin

Grunt to przepis!
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 136

Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z dodatkiem marmolady jabłkowej, miodu i kminku. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1 kg. Przepis pochodzi ze strony hlebopechka.ru  Zaczyn 38 g zakwasu żytniego  112 g mąki żytniej  typ 720 112 ml letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym(...)papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. , szwem do dołu. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz.  Przed pieczeniem chleb po nakłuwać  lub naciąć. Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 10 min. w temp. 250oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 220oC i piec

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z twarogiem i rodzynkami 138

Pożywny chleb na bazie białego sera, ze słodkim posmakiem bakalii Kilkudniowy wyjazd sprawił, iż po powrocie zastałam w mojej lodówce twaróg, z kończącą się datą przydatności do spożycia . "Na surowo" go już nie zjem - nie jestem aż tak głodna ekstremalnych wrażeń kulinarnych... Jedyne wyjście to go przerobić "na ciepło".  A że w chlebaku były akurat pustki chlebowe, postanowiłam spożytkować(...)twaróg w nietypowym pieczywku. Mój wzrok padł dodatkowo na resztkę rodzynek , które swoje czasy świetności miały już daleko za sobą. I oto kompozycja chleba gotowa! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki żytniej - typ 720 25g świeżych drożdży 240g twarogu - rozkruszyć 220g ciepłego mleka 50g roztopionego masła - sugeruję masło

Grunt to przepis!
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 163

Uwielbiam domowe pieczywo. Co drugi dzień piekę chleb by kanapki w szkole i pracy nie były męką. W ubiegłym tygodniu dzieciaki chorowały a ja szalałam w kuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym(...)mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie z dodatkami o konkretnych smakach i dnia następnego w formie grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy 7 g suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 250 g mąki z ciecierzycy 100 g mielonych migdałów 50 g siemienia lnianego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny bez wyrabiania 141

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego

moj przepis na
Prosty chleb pszenny 176

Prosty chleb pszenny  Pewnie nie ma nic lepszego niż domowy bochenek chleba (przepisy na pieczywo  tu ). Dziś prezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy chleb, czyli prosty chleb pszenny, który robi się bardzo łatwo. Wielką zaletą tego chlebka jest to, że nie potrzebuje długiego zagniatania.  Bardzo lubię taki chlebek z rana do kanapek, najlepiej z domową wędliną(...)przepisy na domowe wędliny   tu ). Jest bardzo puszysty, pachnący, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny! Prosty chleb pszenny - składniki: 850 g mąki pszennej typ 450 Szklanka (250 ml) wody 3/4 szklanki (200 ml) mleka 2,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant 75 g masła Prosty chleb pszenny - przepis:  W rondelku podgrzewamy mleko z wodą

Kuchnia Łukasza
chleb pszenny z suszonymi pomidorami na liściu winogronowym 188

Pierwotnie był pomysł na upieczenie chleba na liściu chrzanu. Upadł niestety, gdy okazało się że zielsko rosnące w ogrodzie, to nie chrzan :) Ponieważ pomysł z liściem przyczepił się do mnie straszliwie, więc musiałam znaleźć coś w zamian. No i znalazłam liście winogron. W szufladzie z przyprawami znalazłam też torebkę z mieszanką suszonych pomidorów i bazylii. Czyli chleb z śródziemnomorska nutą(...)Jako przepis bazowy posłużył mi przepis na chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a . Liść winogronowy , poza tym że fajnie wygląda, niewiele chyba zmienił :) No, ale zawsze dobrze też brzmi ! A chleb wyszedł pyszny, mieszanka pomidorów i bazylii daje bardzo delikatny smak. Polecam! składniki zaczyn  140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego

Stare Gary
Mój pierwszy chleb 113

gdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa. Poza(...)nawet będąc w Polsce, żadko jadam tradycyjny chleb. Mieszkając tutaj już od kilku lat bardzo przyzwyczaiłam się do jedzenia kanapek zrobionych z tortilli, czyli tzw. wrapów. Czasami jedank nachodzi mnie ochota na dobry chlebek, szczególnie gdy mam pyszną, pachnącą, polską wędlinkę;) Dlatego też w końcu postanowiłam upiec własny chleb. Nosiłam się z tym zamiarem już od dawna

Codzienne Gotowanie
Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną 194

drożdży suchych, 12g soli ( 1 i 1/2 łyżeczki), 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, plus do naoliwienia papieru do pieczenia, 90g suszonej żurawiny, 90g pestek dyni ( 60g do środka chleba i 30 g na wierzch chleba ), mleko w temp. pokojowej do posmarowania chleba. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej(...)kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść, ale zagniatać krótko. Położyć na blaszce i uformować chleb - starać się by żurawina za bardzo nie wystawała, ponieważ podczas pieczenia zrobi się twarda i niesmaczna. Chleb posmarować mlekiem i obsypać pestkami dyni lekko je przyciskając do chleba. Przykryć ściereczką

W kuchni u Moniki