Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika
Gospodyni MiejskaChleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 do 6 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO
Gospodyni MiejskaJest to niezawodny przepis na smaczny i zdrowy chleb. Jest on jednoczesnie łatwy, więc stanowi doskonałą podstawę dla początkujących „piekarzy”. Może posłużyć jako przepis wyjściowy , gdyż dodając na początku procesu wyrabiania różne skąłdniki smakowe do ciasta , uzyskamy różne odmiany chleba. Za jednym razem można upiec dwa różne chleby. W tym celu, po pierwszym etapie wyrastania ciasto należy podzielić na pół(...)każdą z części doprawić różnymi składnikami. Składniki są na dwa bochenki po 900 g Ja przygotowałam 3 różnej wielkości keksówki , by upiec wszystkie chleby za jednym zamachem. Składniki 500 ml wody 50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży suchych 1 kg mąki Młyn Kopytowa w proporcjach – 700 g mąki orkiszowej 650 i 300 g mąki żytniej
Z Kuchni Do KuchniZdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania(...)Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się na to, że chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis
UgotujmyTo.plPrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach. Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej(...)przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 220°C. Pieczemy 60 minut od chwili
mojewypiekiinietylkobułki maślane, to może też być chleb maślany :) Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą(...)ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb. Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy
chleba naszegomnie nie ma czym oddychać,krakowski smog daje się we znaki-nawet miejscowościom oddalonym od centrum o prawie 30km. Gdy dodałam jakiś czas temu przepis na chleb z garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo. Dziś(...)również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-) Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :) Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego. Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne dość spore naczynie. Chleb jest wspaniały,ma cudowną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo. Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego(...)tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której będzie się piekł chleb, ale musi być z przykrywką. Można użyć prostego garnka, żaroodporną formę z przykrywką lub jak takie jak ja. Formę polać olejem i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić
Kuchnia PokoleńBędąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się znaleźć. Za to opychałam się ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzietylko spróbowałam pierwszą, jeszcze ciepłą kromkę tego chleba, pomyślałam, że szybko muszę uwiecznić przepis na blogu zanim jeszcze nie zgubiłam kartki z nabazgranymi składnikami. W międzyczasie zabrałam się za coś innego i zapomniałam o niej. Zapomniałam na cały tydzień. A przed chwilą, jak chciałam napisać notkę, oczywiście nie mogłam znaleźć kartki z przepisem. Przekopałam pół mieszkania, aż w końcu(...)Moja lodówka :) No ale do rzeczy. Lubię wszystko, co można zrobić samemu w domu. Oprócz domowego chleba, ciast, dżemów i jogurtu robię też twaróg. Co prawda, nie z mleka „od baby”, ale z ogólnie dostępnego mleka pasteryzowanego (nie UHT). Twaróg jest po prostu przepyszny. Przepis wkrótce! Jak wiadomo, po produkcji twarogu pozostaje sporo serwatki. Nie karmię nią zlewu, lecz piekę
Posadzone i zjedzoneJaki jest dla Was chlebek idealny? Dla każdego może znaczyć to coś innego, jednak bardzo prawdopodobne, że ten chleb spełni oczekiwania każdego Chrupiąca skórka. Zakwas. Dłuuuugo pozostaje świeży i przez ten czas smakuje wybornie. Świetny miąższ. Zrobisz go i z mąki żytniej i z pszennej. Zawsze wychodzi…Mogę wyliczać jego zalety naprawdę długo Przepis podpatrzony na blogu zmiloscidozycia.pl(...)którą czytam ale jakoś przepis ten pominęłam. Nie ma tu ani tłuszczu, nie ma i miodu/cukru. Jeśli masz cukrzycę, wystarczy upiec chlebek z mąki żytniej i cieszyć się doskonałym chlebem, który nie powinien Ci podnieść bardzo cukru. Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej
Mieszam w Garnkupoczątku roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj(...)razowej mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli 200 ml soku z buraka (użyłam kupnego) ok. 100 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część (ok. 220 g) . W dużej misce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli macie w domu bochenek lekko czerstwego chleba i nie macie ochoty na domowe grzanki, to zachęcam do przygotowania pieczonego chleba wraz z dodatkiem masła oraz żółtego sera. Przed podaniem całość posypcie szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości. Składniki: 1 bochenek pszennego chleba 1/2 kostki masła (100 g) żółty ser (w plasterkach) 2-3 ząbki czosnku cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem(...)sól, pieprz Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać cebulę oraz czosnek. Całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć folię (błyszczącą stroną do dołu), następnie ułożyć na nim chleb. W przygotowane nacięcia włożyć kawałki
UgotowaćJeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone. Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie(...)czasie naszego snu. Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka. W sumie zrobienie tego chleba ogranicza się do 2-3 minut na zważenie i wymieszanie składników. Reszta czasu
Mieszam w Garnkuróżnego rodzaju zakwasy które prowadzi się od kilku do kilkunastu dni akurat ten jest 16 dniowy ale opiszę również kilku dniowe w innych wpisach . Przygotowanie jak i pieczenie chleba na zakwasie nie jest wcale trudne , na początku trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie zakwasu – czyli drożdży domowych - ale potem mamy smaczniejszy i zdrowszy chleb niż na tradycyjnych drożdżach . Chleb(...)ponownie wkładam do słoika szczelnie nakrywam folią ( wieczkiem ) i odstawiam do lodówki na tydzień do kolejnego dokarmienia Pozostały zakwas który pozostał po dokarmieniu używam do wypieku chleba lub wyrzucam Używanie zakwasu : Przed użyciem zakwasu do wypieku chleba postępuję tak samo jak przy odświeżaniu , słoik z zakwasem wystawiam z lodówki i w temperaturze pokojowej pozostawiam na około 3-4h żeby
Uwaga Babcia Piecze Chleb