przyjaciele skosztowaliśmy w czasie wyjazdu. Będzie to zatem rodzaj kulinarnego pamiętnika z wakacji :) Myślę, że przedstawione informacje przydadzą się wszystkim, którzy wybierają się do Toskanii. Zapraszam!Chleb toskański, pane toscanoPierwszym produktem, z którym na pewno się zetkniecie i który zapewne Was zaskoczy, jest lokalny chleb wypiekany bez dodatku soli. Znajdziecie go pod nazwą pane toscano lub pane sciocco. Toskańczycy(...)niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo
Chilli Czosnek i OliwaChleb z mąki gryczanej Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej , który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych. O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Starają się i kombinują(...)wszystko na marne… Poza tym jego przygotowanie jest czasochłonne, bo musi on odstać… Do wszystkich niecierpliwych i pechowców przybywam z przepisem na chleb z mąki gryczanej , który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu! Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą
BlendmanBorodiński, chyba najbardziej znany spośród rosyjskich chlebów. Chociaż niewielu miało okazję go pewnie spróbować, to prawie każdy gdzieś o nim słyszał. Ja, przyznam się nigdy oryginalnej wersji nie jadłem, ale cóż stoi na przeszkodzie aby spróbować go odtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały(...)składniki, ale wymaga on uważnej kontroli czasu trwania poszczególnych faz fermentacji ciasta. W każdym razie jest on na pewno wart upieczenia, choćby z ciekawości jak może smakować prawdziwy żytni chleb rosyjski. Smak jest bardzo złożony, słodko-kwaśny z nutą kolendry. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Źródło przepisu: Film z rusbrot - warto zobaczyć przed pieczeniem tego chleba
Przepisy na domowy ser i chlebmój pierwszy chleb graham. Z miodem i siemieniem lnianym. Jest przepyszny! Miękki, wilgotny, o równomiernej strukturze. Upiekłam go ze swojego zakwasu żytniego, na który przepis znajdziecie tutaj. Często słyszę: „ Ty jeszcze masz czas na pieczenie chleba? Jak ty to robisz?” Zawsze wtedy odpowiadam, że robię to w moim tzw. „międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy(...)którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: „ To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym zapachu roznoszącym się w domu w trakcie pieczenia, bo to już wiecie. Po prostu
Raj dla PodniebieniaProsty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC. Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć
Przepisy na domowy ser i chlebProsty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC. Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć
Przepisy na domowy ser i chlebChleb moskiewski, 100% mąka żytnia razowa typ 2000 + słód żytni ciemny. Można jeść z samym masłem albo nawet bez... To chleb z rodzaju długo utrzymujących świeżość, zapach podczas pieczenia niesamowity. Korzystałem z filmu na kanale rus brot Całkowite nawodnienie ciasta 70% Ilość składników na formę 25x11 cm Zakwas 1-faza (100%) 6 g starter (150%) 22 g mąka(...)podanym przeze mnie powyżej. Fermentacja 90 min w 30°C. Wyrastanie w foremce 45-60 min. (u mnie wyrastało 90 minut) Aby zapobiec pękaniu skórki, przed pieczeniem spryskać chleb wodą. Pieczenie bez pary, 10 min w 260°C, potem 55 min w 200°C. 3 minuty przed końcem pieczenia spryskać skórkę wodą. Przygotowanie chleba rozłożyłem w czasie
Przepisy na domowy ser i chlebKochani! Dzisiaj wyjątkowy wpis, wyjątkowy przepis! Kilka tygodni temu spotkała mnie bardzo miła sytuacja. Podczas przerwy w szkole podeszła do mnie Pani Rzepka- nauczycielka matematyki. Poczęstowała mnie swoim swojskim chlebem (patrz zdjęcie poniżej). Powiem Wam, że był on wyborny! Ciężki, słodkawy, dosyć ciemny. Jak się później okazało, pieczony był na kefirze z dużą ilością melasy, miodu, z kminkiem(...)zdrowej mące. Dzięki uprzejmości Pani Rzepki, która podzieliła się ze mną przepisem, mogłam upiec ten chlebek u siebie. Zapewne jesteście ciekawi skąd taka nazwa... Otóż cytując Panią profesor: "Pomysł chleba bez ziaren i innych dodatków powstał z myślą o mojej jedenastomiesięcznej bezzębnej wnuczce Liduni, wielkiej amatorce chleba z szynką drobiową. Chlebek przypomina w smaku ciemny i lekko słodkawy chleb litewski
Nastoletnie WypiekanieTaka sytuacja: Scenariusz nr 1. Historia stara jak świat. Chleb się starzeje i trafia do śmietnika. Co z tym zrobić? Ktoś w Turcji słusznie zauważył, że zamiast organizować kolejną konferencję na ten temat lepiej edukować społeczeństwo. Niestety model turecki wchodzi w konflikt zarówno z konferencjami, które dają pretekst do wyjazdów służbowych jak i do interesów producentów zbóż. Dlatego problem(...)warsztaty, podczas których zostało znalezione rozwiązanie na oba problemy. A było to tak. Burmistrz tureckiego nadmorskiego miasteczka Alanya zauważył, że ludzie nie bardzo wiedzą co mają zrobić z czerstwym chlebem i po prostu go wyrzucają. Szybko przeliczył to na dane roczne i wyszła mu liczba, która w jakiś sposób działała na wyobraźnię. Wyszedł z założenia, że jeśli nie przetwarzamy tego
Kryzysowa Książka KucharskaCudnie miękki, a jednocześnie zwarty i puszysty pszenny jasny chleb na drożdżach. Jest naprawdę prosty do zrobienia, wymaga od Was jedynie posiadania termometru do precyzyjnego określenia temperatury wody. Wybitnie chrupiąca skórka na pewno wynagrodzi Wam te kilka chwil w kuchni. Chleb możecie wyrobić, zagnieść i wyrobić ręcznie, ale ostrzegam że będzie to brudna zabawa i zdecydowanie wygodniej mieszać ciasto(...)Wyrobione ciasto zostawiamy w nakrytej ściereczką misce na 15-30 minut w ciepłym miejscu, do napuszenia. Powinno o połowę zwiększyć objętość. Ja puszyłam ciasto w koszyku do wyrastania chleba, ale nie jest to obowiązkowe. Ciasto wykładamy delikatnie na podsypany lekko mąką blat i formujemy bochenek (np. jak tutaj ). Odkładamy bochenek łączeniem do dołu na blachę z papierem do pieczenia
Karo in the KitchenChleb z dodatkiem kaszy? Dziwadło piekarnicze, ale jakie smakowite! :) Z obiadu z dnia poprzedniego zostało mi sporo niedojedzonej kaszy jęczmiennej . Jakoś nie mieliśmy z Panem Mężem ochoty ponownie konsumować jej na dzisiejszy obiad. Z racji, iż nie lubię marnować resztek jedzenia, natychmiast zaczęłam razem z Wujkiem Google'm poszukiwać natchnienia, jak by tu ją zmyślnie wykorzystać. W oko wpadły(...)liczne przepisy na chleb z kaszą gryczaną . A co gdyby tak zamiast tej gryczanej, wykorzystać jęczmienną? Kasza jak kasza, efekt powinien być podobny. Jak pomyślałam tak zrobiłam i zabrałam się za wyrabianie ciasta na chleb z nietypowym dodatkiem kaszy jęczmiennej , jako jego głównym składnikiem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Pieczywko upiekło się z twardą, chrupiącą skórką , ale nadal przyjemnie miękkie
Grunt to przepis!Smaczna Pyza zaprasza na jesienny chleb - w ubiegłym roku był piękny bochen chleba z marchewką a dzisiejszy też jest z warzywami. Sami zobaczcie jakie ma kolory! Zawdzięcza je dyni i szpinakowi, ale nie zrażajcie się - daję słowo honoru, że jest pyszny! Pachnie jak nie wiem co i cieszy oko. Pysznie smakuje z wędliną albo serem, albo tylko z masłem(...)pomidorem. Na pieczenie kolorowego chleba umawiałam się kilka dni temu z Agnieszką i dzisiaj okazujemy Wam oba nasze chleby. Podobają się? Ten chlebek upiekłam specjalnie na dzisiaj bo mamy właśnie Światowy Dzień Chleba. Mnie, i pewnie wielu z Was, na szczęście go nie brakuje, ale pamiętajmy, że na całym świecie dużo ludzi głoduje. Może swoim świeżym chlebem podzielicie się
Smaczna PyzaBiblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na ten chleb, o czym przeczytacie tutaj . Od siebie dodam, że chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę, zwarty miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia. Chrupiąca skórka chleba(...)użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać. Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną
Codziennik Kuchennylutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia , o której pisałam tutaj . Bardzo lubię chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny smak i zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie(...)trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały. Zaczyn 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 g wody 30 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe 400 g mąki żytniej typ 720 400 ml piwa pszenicznego 220 g zaczynu
Codziennik KuchennyIrlandzki chleb na sodzie oczyszczonej Przepis na chleb pochodzi z książki: "Wypieki", oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodifikowała :-) Chleb ten rośnie dzięki sodzie , nie ma w nim ani grama drożdż czy też zakwasu. Jego smak jest niepowtarzalny i przyznam szczerze ,że naprawdę kojarzy mi się z Irlandią :-) Z podanych składników wychodzi 1 bochenek , średnica(...)pszennej pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką
Aromatyczne Podróże