mamy dużo czasu na przygotowanie deseru, to zawsze najlepiej sprawdza się bita śmietana z owocami. Ja wzbogaciłam ją o namoczone w kawie biszkopty, serek mascarpone, wanilię oraz bezy. Wyszło szybko, łatwo i do tego bardzo smacznie;)) Składniki: 100g okrągłych biszkoptów, 2 łyżeczki cappuccino Skworcu, łyżeczka przyprawy do kawy Skworcu, 150g jagód, 250g serka mascarpone, 150ml(...)śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 2 duże bezy. WykonanieKawę zalać 150ml wrzątku, dodać przyprawę do kawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą
Z miłości do słodkościodkąd zrobiłam je po raz pierwszy towarzyszy nam na wszystkich uroczystościach rodzinnych:) Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ciasto jest dość pracochłonne, jednak w rzeczywistości idzie naprawdę sprawnie;)) Biszkopt: 7 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić(...)żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, 150g masła, duża puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe, 400g kremu czekoladowego, np. Nutelli, 1 andrut, opakowanie okrągłych biszkoptów. W trosze mleka rozrobić żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Rozrobione mąki wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, po czym ostudzić.Masło utrzeć na puch, dodawać
Z miłości do słodkościDziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone.Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowymSkładniki:ciasto100g masła200g mąki(...)tortowej50g cukru pudru10g cukru wanilinowego2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika4 łyżeczki gęstej śmietany 18%nadzieniebanan4 łyżeczki cukru4 łyżki mascarpone6 okrągłych biszkoptów(opcjonalnie 1 jajko) mąka ziemniaczana do podsypaniaodrobina soku z cytryny Wykonanie:- z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce- w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków
Smakołyki Berenikiziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)polewa 50g czekolady mlecznej50g czekolady deserowej5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie:- tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek- masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce- składniki na masę powinny mieć temperaturę(...)jeśli powstaną, można krótko zmiksować)- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty- gorącą gotową masę od razu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia- wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia- czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewę
Smakołyki BerenikiSernik, który nie tylko zaskakuje swoim smakiem, ale i wyglądem. Sernik na każdą okazję. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego(...)szklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy Biszkopt kakaowy: Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, wodę i olej. Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (kwadratowej) wyłożonej papierem do pieczenia
Pyszności Słodkościłyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła 125 g margaryny 300 g zmielonych orzechów włoskich kieliszek rumu 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki kakao do posypania połówki orzechów do dekoracji Biszkopt: Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z biszkoptem(...)kwadratowej tortownicy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. Masa: Ubić na parze żółtka, jajko i cukier na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać kawę. Ostudzić. Miękkie masło i margarynę utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę jajeczną. Na koniec masę
Smakołyki AsiCiasto dla miłośników włoskiego likieru i ciasteczek "Amaretti", składające się z kremowej warstwy z ricotty, ciasteczek, płatków migdałowych oraz delikatnego, lekkiego i puszystego biszkoptu z dodatkiem likieru. Niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku ciasto, które zaspokoi najbardziej wymagającego gościa i wielbiciela słodkich migdałów ;) **** Ecco una torta fatta apposta per gli amanti del liquore italiano e dei biscotti “Amaretti(...)ricotta e biscotti. Assaggiandola si apprezzerà la gustosità di una torta che soddisferà non solo gli amanti delle mandorle dolci, ma anche gli ospiti più esigenti;) SKŁADNIKI Biszkopt amaretto 200 g m ąki 100 g masła 50 g cukru 8 g proszku do pieczenia 50 ml mleka 30 ml likieru amaretto 1 jajko szczypta soli Warstwa ciasteczkowa
La grande e la piccola cuocaTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 160g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Warstwa truskawkowa: 700g truskawek 2 galaretki(...)250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 śmietan-fixy Poncz: 50ml wody 40ml soku z cytryny 60ml wódki np. cytrynowej 1 łyżka cukru Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką
Szalona Kuchnia EwelinyJogurtowiec truskawkowy to przepyszne, orzeźwiające ciasto na biszkoptach, przełożone masą jogurtową i musem truskawkowym. Całość udekorowana rozetkami z bitej śmietany i truskawkami. Ciasto nie jest za słodkie, jest mięciutkie i lekkie, idealne na każde okazje. Przepis jest łatwy do zrobienia i nie wymaga pieczenia. Jak zrobić jogurtowiec truskawkowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj(...)galaretki truskawkowe (2 opakowania) + gorąca woda (1,5 szkl.) Bita śmietana: śmietanka kremówka 36 % (100 ml) serek mascarpone (100 g) cukier puder (1 łyżka) Dodatkowo: truskawki do ozdoby biszkopty podłużne (15 szt.) Potrzebne gadżety: mikser waga kuchenna szklanka 250 ml. Rękaw cukierniczy foremka z odpinaną opaską 28 x 18 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Biszkopty układamy
RITA food channelurodziny męża upiekłam ciasto z musem brzoskwiniowym. Robi się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki(...)jogurtowy: 1 litr jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru - ilość można dostosować do własnych preferencji 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki maślane polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, potem żółtka, mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20-30 minut w 180 st.C. Całkowicie
Kuchnia domowa Aniforemkę w kształcie motyla i piekła nam takie torty na urodziny. Pojechałam do mamy, poszłam na strych i foremka się znalazła. Ponad 20-letnia, ale w stanie idealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder
Kuchnia domowa Aninieco ale ciacho wyszło wspaniałe. Budyń o delikatnym kawowym smaku i puszysta waniliowa pianka tworzą doskonałe połączenie smaków. Znajomi byli zachwyceni, gdy ich poczęstowałam tym ciachem do kawy. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100 g cukru 30 g gorzkiego kakao 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Budyń kawowy: 3 szkl mleka 200 g masła 3 łyżki(...)cukru 2 budynie śmietankowe 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa śmietankowa: 800 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać
Smakołyki Asizwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp. Biszkopt : SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany(...)wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem budyniowy : Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
RAROSSAbazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto(...)wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto kokosowe na biszkopcie kakaowym z czekoladową polewą to wypiek bardzo prosty i smaczny. Miękki, puszysty biszkopt i wilgotna masa kokosowa to doskonałe połączenie. Uwielbiam kokos, uwielbiam proste wypieki, więc to ciasto jest dla mnie idealne. Składniki na prostokątną blachę: Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka(...)gorącej masy dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać by masło się rozpuściło i było dobrze zmieszane z masą kokosową. Tak przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na upieczony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: * 100 g czekolady mlecznej * 100 g czekolady gorzkiej * 100 g masła Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady połamane w kostki
Zrób to smacznie