masłem to świetne połączenie. Do tego śmietankowa góra... Zapraszam Składniki: 1 budyń waniliowy w proszku 400 ml mleka 3 łyżki masy kajmakowej 150 g masła 200 g biszkoptów podłużnych 400 ml śmietanki 30 % 2 op. śmietanki w proszku garść płatków migdałowych blaszka 22x22cm Przygotowanie: Budyń gotujemy w 400 ml mleka wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie(...)budyniem. Potem dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy aż masło połączy się z masą budyniową i nie będzie grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Na ciastka wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę biszkoptów. Do wysokiej miski wlewamy schłodzona śmietankę, wsypujemy obie "śnieżki" i miksujemy aż śmietana ubije się na sztywno. Masę śmietanową
słodkie i nie tylko historie kulinarneCiasto jest bardzo delikatne, dzięki puszystej masie śmietanowej i polewie z dodatkiem serka mascarpone - a dodatkowo jest nafaszerowane mnóstwem batoników Bounty, które nadają mu charakteru. Składniki na biszkopt (na tortownicę ⌀ 26 cm): 5 średnich jaj 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 25 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło. Wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. 8 pojedynczych batoników Bounty pokroić ostrym nożem
Świat Ciastaprostu gościom. Bez Was blog by się nie rozwijał, bez Was nie miałybyśmy motywacji do testowania i pieczenia, bez Was nic nie miałoby sensu 💋 Składniki : Kasztanowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 duże jajka -25g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -65g mąki kasztanowej (lub 55g gryczanej) -10g kakao -150g ksylitolu -szczypta soli Dyniowo-orzechowy(...)oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były w większości pokryte) -cukier koksowy Dodatkowo -waflowy rożek bezglutenowy (np. sojowy) -woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów) -fistaszki (do ozdoby) KASZTANOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać
Candy PandasPiątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to :-) Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię . Zmodyfikowałam tylko ilość kajmaku, nie dałam całego opakowania, bo dla mnie byłoby za słodko, a i tak było :-) Życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt(...)cukru Dodatkowo: 3-4 banany kilkanaście herbatników u mnie petitki (ilość zależy od wielkości ) kajmak pozostały po odebraniu 3 łyżek z puszki kakao do posypania sok z cytryny Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia
kruche babeczkiTorcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami(...)/tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania
Pieguskowa Kuchniarazy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i masą na bazie masła orzechowego. Bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie sami. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki ciemnego kakao(...)masła orzechowego (wedle smaku) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki dowolne dekoracje mocny napar z czarnej herbaty, lekko dosłodzony Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, potem po jednym żółtku, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie
Kuchnia domowa Aniłyżeczki proszku do pieczenia Gotowany sernik: ½ kg mielonego półtłustego twarogu 10 dag masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki(...)blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut. Upiec dwa kruche blaty. Po upieczeniu, przenieść delikatnie na kratkę kuchenną. Wystudzić. Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubić na puszysta jasną pianę, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto wylać do wyłożonej
Wanilia i Kardamonprzepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak i podniebienie :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu NA ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu(...)DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. BISZKOPT : Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy
Pani na deserciasto należy do tych lekkich i nie przesłodzonych. Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mielonej KREM 2 2 śmietany śnieżki szklanka zimnego mleka 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 czubate łyżki żelatyny ORAZ : opakowanie okrągłych biszkoptów słodka kawa do nasączania kakao do posypania WYKONANIE : Orzechy mielimy mieszamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier, oraz po jednym żółtku. Następnie
Pani na deserktórego najbardziej zadowolone będą dzieci :) Chociaż dorośli również nie pogardzą kawałeczkiem tego deseru do kawy. Bardzo proste, lekkie i kolorowe. Możemy zrobić z dowolnymi owocami i ulubioną galaretką. Polecam :) BISZKOPT : 3 jajka 3/4 szklanki cukru i mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 2 szklanki mleka 3,2 % duży kubek jogurtu greckiego 400 g lub śmietany szklanka cukru(...)wierzch mała paczka delicji lub dowolne owoce. WYKONANIE : Trzy galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Jak stężeję kroimy w dowolną kostkę. ROBIMY BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki z masą. Wlewamy
Pani na desermnie (z różnych względów) bez dodatku konfitury, to i tak wyszło przepyszne. Znalezione tutaj . Ponieważ użyłam trochę większej formy, zwiększyłam ilości składników. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (dałam orkiszową typ700) do nasączenia: 2/3 szklanki kawy lub likieru Białka ubijamy na półsztywno(...)wymieszaną z kakao. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy go likierem kawowym lub kawą. Masa kawowa: - 300 ml zaparzonej mocnej kawy - 1,5 łyżki
Smaczne Zdrowekuchennych szafek i biorę się za pieczenie. A jak jest u Was? Zapraszam na ciasto:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERIA CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka zielona np. agrestowa 250 ml gorącej(...)wody Mus truskawkowy: około 30 dag świeżych truskawek 1 cytrynowa galaretka cukier do smaku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia
Izabelawkuchniprzyznam się szczerze, że jestem z niego bardzo zadowolona. Można nim zaskoczyć gości lub przygotować dla dzieci, zapewniam, że będą zachwycone. A Wam podoba się mój tort? Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem niebieski: 1 niebieska galaretka 500 ml mleka(...)łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilka rożków waflowych niebieska cukrowa posypka posypka cukrowa śnieżynki 2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia kulek Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy
IzabelawkuchniNarodowe Święto Niepodległości, ale również, w okolicznych obszarach Wielkopolski, Dzień Świętego Marcina. Z okazji tego dnia, poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami. Półfrancuskie ciasto, masa z białego maku, z dodatkiem biszkoptów, orzechów, rodzynek, rogal zawinięty w półksiężyc, całość posmarowana pomadą i obsypana posiekanymi orzeszkami. Rogale wyszły naprawdę genialne, ciasto - warte poświęcenia (czasowego i siłowego, przynajmniej u mnie wymagało to użycia siły(...)ciepłego mleka 100 g cukru 150 g masła 2 jajka 3 żółtka szczypta soli dodatkowo: 300 g zamrożonego masła Składniki na masę makową: 500 g białego maku 150 g biszkoptów 200 g cukru pudru 2 batoniki marcepanowe 100 g rodzynek namoczonych w rumie 200 g mieszanki orzechów 3 jajka dodatkowo: 50 ml mleka 1 jajko Składniki na lukier: 2 szkl
Trufelkowopiękną słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszne ciasto z galaretką i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa : 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1 opakowanie galaretki żółtej, 1 opakowanie galaretki czerwonej(...)opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki fioletowej, Dodatkowo: dowolne owoce np. brzoskwinie, morele, winogrona, 3 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka, Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm i piekę około 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi