przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:161/600)

Ekspresowe Tiramisu 106

mnóstwo przyjemności i na pewno podbije serce ukochanej osoby. Nie bez powodu „tirami sù” znaczy „poderwij mnie” Składniki (4 porcje): 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru kakao naturalne(...)posypania Przygotowanie: 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Biszkopty namaczać w kawie z dodatkiem amaretto i układać po dwa na dnie każdego słoika lub szklanki. 3) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu. Przełożyć warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów i zakończyć dwiema łyżkami kremu

Fitsweet.me
Truskawkowy sernik na zimno 180

dobra propozycja na ciepłe dni. PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki na truskawkowy sernik na zimno: ( * tortownica średnicy około 28 cm ) Spód pod sernik 200 g biszkoptów 100g białej czekolady 80 g masła Truskawkowa masa serowa: 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30%  130 g cukru pudru 200 g mrożonych(...)truskawek Poltino 4 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie truskawkowego sernika na zimno: 1 . Przygotowanie sernika zaczynamy od wykonania spodu oraz rozmrożenia truskawek. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Dodać masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Płynną czekoladę dodać do pokruszonych biszkoptów, dokładnie

kolorowotorcikowo
Galaretkowiec czyli ciasto na letnie dni 298

dużą blachę 25x30 cm. Na początku przypomnę Wam tylko, że jajka należy wyjąć z lodówki godzinę lub dwie przed pieczeniem, alby miały taką samą temperaturę jak pozostałe produkty. Biszkopt: - 6 dużych jaj - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej   Można upiec jeden biszkopt i przekroić(...)jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami, ściągamy papier  i pozwalamy mu odparować. Masa śmietankowa: - 800 ml śmietany kremówki, 30 lub 36% - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody

Apetyczna babeczka
Czekoladowy deser w chmurach 175

życzę dużo, dużo zdrowia i słońca na każdy dzień :-) 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru płaska 150 g deseru czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody biszkopt: 2 jajka 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru czekoladowe ozdoby: 50 g czekolady gorzkiej krem dekoracja: 50 g deseru czekoladowego(...)deseru. Masę wkładam przemiennie raz jasną raz czekoladową tworząc chmurki. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby deser wyjąć z formy można też na chwilę foremkę zanurzyć w gorącej wodzie. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno, dobrze jak mają temperaturę pokojową. Na końcu dodaję cukier stopniowo i dalej miksuję. Na końcu dodaję żółtka i łączę już tylko mikserem krótko. Do masy przesiewam

wesoła kuchnia
Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady 156

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka(...)szklanka mąki tortowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody Krem Kinder: 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietanki od kremu Biszkopt: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą

VioletoweKucharzenie
Tort kakaowy z cappuccino i konfiturą z róży 108

filiżankami. Kawa już pachnie, a torcik czeka na pokrojenie. Jest lekki, bardzo smaczny, z moim ulubionym smakiem wanilii i cappuccino. A na urozmaicenie dodałam konfiturę z róży. Polecam! Składniki: biszkopt 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka syropu rumowego z czekoladą masa 500g serka mascarpone 150g śmietanki(...)łyżki cukru pudru 4 łyżki cappuccino waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżek konfitury z róży nasączenie blatów 1/2 szklanki herbaty z cytryną Wykonanie: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej), ubić na sztywno, dodawać powoli cukier puder, następnie po żółtku i delikatnie miksować. Na sam koniec przesiać mąkę i kakao, dodać syrop rumowy. Całość delikatnie

Raj dla Podniebienia
Tort kawa cappuccino z truflą 135

propozycja na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, pyszny, bardzo aromatyczny za sprawą kawy, rumu i truflowego kajmaku. W środku chrupiąca niespodzianka – warstwa bezowa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem i kremową masą. Polecam gorąco! Składniki: biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 6 jajek(...)łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji Wykonanie: biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać

Raj dla Podniebienia
Kocie oczka / usta Adama 338

Ekstra Maślany smak 2 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki kakao 2 szkl mąki 250 ml mleka półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych 2 opakowania małych biszkoptów  marmolada/powidła do przełożenia biszkoptów  Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1/2 - 3/4 szkl cukru  cukier waniliowy 250 g kostki(...)kakao 5 łyżek śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki żelatyny  Wykonanie: Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu przygotowanie ciasta będzie bezkolizyjne i uzyskamy wspaniały efekt. Biszkopty przekładamy powidłami i składamy po dwa łącząc je spodami. gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kostkę do pieczenia Kasia, ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy

Malinowe Pocałunki
Rabarbarowe tiramisu z nutą pomarańczy i pistacjami 145

przyszła tym razem na moment i chcąc zachęcić ją do pozostania, stawiam na stole rabarbarowe tiramisu. jestem pewna, że nawet ona mu się nie oprze! ;) Rabarbarowe tiramisu Potrzebujesz: 300g biszkoptów ladyfingers 500g Mascarpone 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 pomarańcza 1 laska wanilii 500-600g rabarbaru 2 łyżki miodu 2 garści pistacji Sposób przyrządzenia: Krem: 1. Żółtka i cukier(...)przemieszaj, dodaj puste części laski wanilii. 5. Piecz 10 min. w 190*C. Całość: 1. Formę o wymiarach 36 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia/ pergaminem. 2. Biszkopty maczaj w soku powstałym z pieczenia rabarbaru i wyłóż nimi cały spód blachy. 3. Na biszkopty wyłóż połowę masy mascarpone i dokładnie rozsmaruj, wyrównaj. 4. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ 197

spróbowania!     Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 3 godz. Dla 6-8 osób ● 250 g malin* ● 450 g ricotty ● 4 jogurty typu greckie o smaku naturalnym** ● 24 podłużne biszkopty. ● 20 cl niesłodzonej kawy z ekspresu ● 2 łyżki niesłodzonego kakao ● 60 g drobnego cukru*** ● 2 łyżki ekstraktu waniliowego**** Przygotowanie: W misce ubij lub zmiksuj ricottę z jogurtami, cukrem i ekstraktem(...)waniliowym, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Kawę wlej do szerokiego płaskiego naczynia i zanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****.   Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto orzechowo-serowe siostry Anastazij 451

Przyznam szczerze, że do przepisów siostry Anastazji podchodziłam z dużą rezerwą, chociaż nawet nie wiem dlaczego. To ciasto mnie dosłownie skusiło, ale też zaskoczyło wyjątkowym smakiem. Połączenie lekkiego orzechowego biszkoptu i sernika jest świetnym pomysłem. Ciasto jedno z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Polecam. CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI Składniki: biszkopt: (20x30) 3 jajka 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich(...)cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 margaryny (rozpuszczona i ostudzona) masa do przełożenia: 1 szkl śmietany 18% 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: biszkopt: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.Następnie dodajemy do masy żółtka i ostudzoną rozpuszczoną margarynę. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką

Bon appetit mon amie
Torty na Wieczór Panieński - 2 pomysły (+18) 204

oraz możliwości dekoracji tortów.  TORT NR 1 - najprostszy i najszybszy w przygotowaniu  Jeżeli ciasta pieczecie bardzo rzadko i nie macie wprawy w zdobieniu tortów to możecie upiec biszkopt w okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm (na blogu znajdziecie przepis na najlepszy jasny biszkopt, który po upieczeniu podzielicie na 3 części ---> kliknij  TUTAJ ) i przełożyć(...)posypką + obowiązkowo została wbita fajerwerka TORT NR 2 - mocno czekoladowy, ozdobiony kremem ganache i roztopioną czekoladą Ten tort będzie wymagał od Was większej ilości czasu, ponieważ musicie upiec biszkopt w dużej tortownicy (np. o średnicy 28 cm) i z upieczonego biszkoptu należy wyciąć odpowiednie kształty: prostokąt, kulki. Do ozdobienia tego tortu możecie przygotować krem ganache i ubić

Ugotować
Rolada biszkoptowa nadziana startymi jabłkami 177

Rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Przygotowanym stężonym musem ze startych jabłek posmarować

Ugotować
delikatne ciasto a la raffaello 295

składniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki(...)czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim dżem a następnie 1/2 cz. kremu. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy na nim drugą część kremu. Układamy trzeci biszkopt, nasączy go i smarujemy cienka warstwą krem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, delikatnie dociskając. Całość schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Waniliowy serniczek na zimno 207

Zapraszam na pyszny serniczek aromatyzowany prawdziwą wanilią. Ja swój zrobiłam na biszkopcie ale można go zrobić również na gotowych biszkoptach lub herbatnikach. Składniki: 250 g ricotty 20 g mlecznej cekolady 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka(...)wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno oraz boki olejem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania