przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:159/600)

Ciasto Biały Lion 177

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g białej czekolady, startej na tarce Krem budyniowy: 2 żółtka 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła + 1 puszka

Domowa cukiernia Ewy
Mała Pyzia 446

BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. =>MASA Z JABŁEK SKŁADNIKI: - 1,2kg jabłek - 1 galaretka pomarańczowa - 1 łyżka masła - 2 łyżki cukru WYKONANIE: Masło roztopić(...)grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć. Dodać suchą galaretkę i jeszcze przez chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka układamy okrągłe biszkopty. =>MASA JOGURTOWA SKŁADNIKI: - 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja) - 1 galaretka brzoskwiniowa - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wody

Dziś Ja gotuje
KRÓLEWIEC 81

przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasto miodowe 300g mąki, 150g cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka wody, 1 żółtko, 150g margaryny, 1 łyżeczka sody. Biszkopt 4 jaja, ¾ szkl cukru, 2 łyżki wody, ½ szkl mąki pszennej, ½ szkl mąki ziemniaczanej. Masa 200 g cukru ½ l mleka, 2 cukry waniliowe, 250 g masła, 1 łyżka mąki pszennej(...)zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200 o C przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek. Biszkopt: Jaja ubić z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodać mąkę delikatnie mieszając. Piec 30 min 180oC.. Masa: W ½ szkl mleka rozmieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem

Słodki Zakątek
TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 114

już macie pomysł na słodki upominek dla mamy? Ja dziś prezentuję Wam tort ze zdjęciem! Tort jest bardzo pyszny. Z kremem jagodowym i malinowym.    Biszkopt ciemny 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki cukru 1czubata łyżka kakao 1 duże jajo 1½ szklanki oleju ½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego ½  łyżki octu jabłkowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej Biszkopt jasny 3 jaja(...)się zredukuje. Ostudzić. Kremówkę i mascarpone ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać owoce i bardzo delikatnie wymieszać łyżka do połączenia składników. Gotowy mus wylać na ciemny biszkopt i przykryć jasnym. Kremówkę, cukier i mascarpone ubić na puszystą masę. Gdy będzie gęsta i puszysta odjąć 4 łyżki do oddzielnej miseczki do której należy dodać maliny. Wymieszać delikatnie łyżką

Słodki Zakątek
TRUSKAWKOWY SERNIK JAGLANY 106

Jedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego(...)długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną

Słodki Zakątek
SZYBKIE MASCARPONE Z CZERWONĄ HERBATĄ 153

delikatną masą mascarpone z czerwoną herbatą Prawdziwe niebo dla podniebienia! Przyznam nieskromnie, że przepis idealny, a zarazem niesamowicie delikatny. Zapraszam po prosty i pyszny przepis. Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 2 szklanki zaparzonej czerwonej herbaty (niesłodzonej) 1 czekolada 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem(...)otrzymania gęstego kremu. Biszkopty nasączyć w herbacie i położyć na dnie tortownicy. Posmarować roztopioną czekoladą, na którą wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć ponownie nasączonymi biszkoptami i ponownie wyłożyć masą a na nią biszkopty. Smacznego

Słodki Zakątek
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 156

Kawowy torcik waniliowy bardzo delikatny w smaku i w sam raz do ulubionej kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem(...)waniliowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 1/2 litra mleka 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 765

SKADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego(...)piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA: • 1,5 l jabłek prażonych • 2 galaretki cytrynowe Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 1 cukier waniliowy

KUCHNIA POLSKA
Lekko malinowe tiramisu 141

dodatkiem soku ze świeżych malin. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Polecam Składniki: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 1/2 szkl cukru 3 łyżki soku malinowego 12 okrągłych biszkoptów 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szkl gorącej wody 1 łyżeczka gorzkiego kakao Przygotowanie: Kawę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy razem(...)cukrem na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietanki po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok malinowy i razem miksujemy. Przygotowujemy pucharki. Biszkopty na 2 sekundy zanurzamy w kawie i wkładamy na dno pucharków. Na ciastka wkładamy po czubatej łyżce masy serowej i wyrównujemy. Układamy kolejne warstwy: biszkopty nasączone w kawie, masa serowa, biszkopty nasączone w kawie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Fantazja piernikowa 153

Piernikowy biszkopt,galaretka porzeczkowa i cytrynowa pianka z brzoskwiniami to taka moja świąteczna fantazja. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju z pestek winogron galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 500 ml gorącej wody słoik czarnej porzeczki w syropie(...)kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku

Kolorowa kuchnia Elki
Deser mascarpone z rumem i czekoladą 380

Pyszny deser zrobiony z serka mascarpone, przekładany biszkoptami nasączonymi rumem, z masą czekolady i maku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu! Skladniki: 125 g serka mascarpone 2 jajka podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk 2 łyżki cukru 3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki 100 g czekolady mlecznej kakao do posypania 2-3 kieliszki rumu Przygotowanie(...)sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo serek, cały czas miksując. Na sam koniec delikatnie łyżka dodajemy białka i mieszamy . Na dno skoczków wykładamy po 2 połamane biszkopty. Nasączamy delikatnie rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy

Lena Gotuje
deser gruszkowo-kubusiowy... 128

Składniki: gruszki 10 sztuk małe, biszkopty 200 gram, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kubuś bananowy z jabłkiem,marchewką 1 butelka, budyń śmietankowy 2 opakowania 3/4 pojemności kubusia wlać do garnka i zagotować, do reszty kubusia wsypać budynie, wymieszxać i wlać do gotującego się kubusia, mieszać do zagęstnienia masy, wystudzić forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozsypać cienkie plasterki gruszek ze skórką(...)będzie wierzchem deseru), wlać galaretkę gruszkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, zostawić do stężenia, gdy zacznie tężeć ułożyć biszkopty i schować do lodówki na stężałą masę wyłożyć ostudzonego kubusia, ułożyć biszkopty lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, owoce można do deseru dodać sezonowe

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis #102 Tort FIT "Mars" 191

się w sylwestrowe klimaty!🎇🎆 Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal w tym: B: 7 g; W: 23 g; T: 13,4 g. Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika - 2 łyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie(...)zostawiamy na całą noc.  Jogurt  grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc. Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik. Następnie dorzucamy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Energicznym ruchem mieszamy

Health-Fit-Life
Biszkoptowa krówka. 139

Ponieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobie miękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super. Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę kakao dla koloru. Ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :) Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: 5 jajek(...)Można też przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce masy budyniowej, cały czas miksując. Na koniec dodać 4 łyżki masy krówkowej. Zmiksować żeby składniki się połączyły. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugim blatem. Resztę masy krówkowej wstawić razem z puszką do rondelka z wodą i podgrzewać, aż masa zrobi

Agusiowe smakołyki
Tiramisu truskawkowe 131

dżemu truskawkowego Łowicz. Trochę pomyślałam i jest. Lekko truskawkowe tiramisu w wersji bez alkoholu, dzieci też mogą jeść. Spróbujecie? Polecam #lowicz #dzem #konfitura #truskawki   Składniki: 12 szt podłużnych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa w proszku 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietanki 30% 1/2 szkl cukru kakao do posypania Przygotowanie: Galaretkę przesypujemy do miseczki(...)wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy partiami mascarpone cały czas miksując, odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć moczymy (przez kilka sekund) w niej 6 podłużnych biszkoptów i układamy obok siebie-najlepiej w jakimś pojemniku. Na truskawkowe biszkopty nakładamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Na masę układamy obok siebie kolejne namoczone w galaretce biszkopty. Na ciastka nakładamy resztę

słodkie i nie tylko historie kulinarne