sernik jest inny - delikatny i lekki, z truskawkowym sercem w środku, a swoją konsystencją przypomina puszystą różową piankę. Prawdziwa rozkosz dla truskawkowych łakomczuchów:) Składniki: ok. 12 okrągłych biszkoptów 400ml jogurtu greckiego (bez mleka w proszku) 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru 500g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 50ml mleka mleko do namaczania biszkoptów Przygotować serek labneh(...)sztywno. Serek labneh utrzeć z cukrem i truskawkowym musem, ciągle miksując wlać żelatynę. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Biszkopty maczać krótko w mleku i wyłożyć nimi dno tortownicy. Na biszkopty wylać 1/3 masy serowej, odstawić na 5 minut do zamrażarki. Następnie wyjąć z zamrażarki, na masie serowej położyć stężałą truskawkową
Obiad gotowyPochmurną pogodę przeganiam kolorowym optymistycznym sernikiem. Jego konsystencja była tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu(...)waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty. Twaróg zmielić w maszynce (lub zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęstą, jasną masę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOrzeźwiająca i lekka rolada z musem jabłkowym i malinami. Prosta do wykonania, na wskroś jabłkowa i cudownie zielona. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować(...)stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Powinno być nie spieczone raczej blade. Przygotujcie sobie lnianą ściereczkę, posypcie cukrem i upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóżcie na ściereczkę. Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. Mus jabłkowy 300 g prażonych jabłek 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktruskawek ( zmiksować na mus) 150 g cukru pudru 2 truskawkowe galaretki 3 łyżki żelatyny truskawki do dekoracji na górę ( ok 500 - 600 g) duża paczka biszkoptów Przygotować okrągłą bądź kwadratową tortownicę,nasmarować masłem i wyłożyć biszkopty. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze kielichowym na mus,dodać do sera i wymieszać dokładnie. Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody(...)lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,wmieszać ją do masy serowej,następnie dodać przestudzoną żelatynę - wymieszać.Gotową masę podzielić na dwie części. Jedną część masy wylać na wcześniej przygotowane biszkopty,wyrównać. Na masę serową ponownie wyłożyć biszkopty i wylać na nie pozostałą masę.Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć,przeciąć
Niespełnione zdolności kulinarnemnóstwo przyjemności i na pewno podbije serce ukochanej osoby. Nie bez powodu „tirami sù” znaczy „poderwij mnie” Składniki (4 porcje): 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru kakao naturalne(...)posypania Przygotowanie: 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Biszkopty namaczać w kawie z dodatkiem amaretto i układać po dwa na dnie każdego słoika lub szklanki. 3) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu. Przełożyć warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów i zakończyć dwiema łyżkami kremu
Fitsweet.medobra propozycja na ciepłe dni. PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki na truskawkowy sernik na zimno: ( * tortownica średnicy około 28 cm ) Spód pod sernik 200 g biszkoptów 100g białej czekolady 80 g masła Truskawkowa masa serowa: 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30% 130 g cukru pudru 200 g mrożonych(...)truskawek Poltino 4 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie truskawkowego sernika na zimno: 1 . Przygotowanie sernika zaczynamy od wykonania spodu oraz rozmrożenia truskawek. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Dodać masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Płynną czekoladę dodać do pokruszonych biszkoptów, dokładnie
kolorowotorcikowodużą blachę 25x30 cm. Na początku przypomnę Wam tylko, że jajka należy wyjąć z lodówki godzinę lub dwie przed pieczeniem, alby miały taką samą temperaturę jak pozostałe produkty. Biszkopt: - 6 dużych jaj - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej Można upiec jeden biszkopt i przekroić(...)jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami, ściągamy papier i pozwalamy mu odparować. Masa śmietankowa: - 800 ml śmietany kremówki, 30 lub 36% - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody
Apetyczna babeczkażyczę dużo, dużo zdrowia i słońca na każdy dzień :-) 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru płaska 150 g deseru czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody biszkopt: 2 jajka 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru czekoladowe ozdoby: 50 g czekolady gorzkiej krem dekoracja: 50 g deseru czekoladowego(...)deseru. Masę wkładam przemiennie raz jasną raz czekoladową tworząc chmurki. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby deser wyjąć z formy można też na chwilę foremkę zanurzyć w gorącej wodzie. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno, dobrze jak mają temperaturę pokojową. Na końcu dodaję cukier stopniowo i dalej miksuję. Na końcu dodaję żółtka i łączę już tylko mikserem krótko. Do masy przesiewam
wesoła kuchniaTorcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka(...)szklanka mąki tortowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody Krem Kinder: 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietanki od kremu Biszkopt: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą
VioletoweKucharzeniefiliżankami. Kawa już pachnie, a torcik czeka na pokrojenie. Jest lekki, bardzo smaczny, z moim ulubionym smakiem wanilii i cappuccino. A na urozmaicenie dodałam konfiturę z róży. Polecam! Składniki: biszkopt 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka syropu rumowego z czekoladą masa 500g serka mascarpone 150g śmietanki(...)łyżki cukru pudru 4 łyżki cappuccino waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżek konfitury z róży nasączenie blatów 1/2 szklanki herbaty z cytryną Wykonanie: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej), ubić na sztywno, dodawać powoli cukier puder, następnie po żółtku i delikatnie miksować. Na sam koniec przesiać mąkę i kakao, dodać syrop rumowy. Całość delikatnie
Raj dla Podniebieniapropozycja na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, pyszny, bardzo aromatyczny za sprawą kawy, rumu i truflowego kajmaku. W środku chrupiąca niespodzianka – warstwa bezowa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem i kremową masą. Polecam gorąco! Składniki: biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 6 jajek(...)łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji Wykonanie: biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać
Raj dla PodniebieniaEkstra Maślany smak 2 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki kakao 2 szkl mąki 250 ml mleka półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych 2 opakowania małych biszkoptów marmolada/powidła do przełożenia biszkoptów Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1/2 - 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 250 g kostki(...)kakao 5 łyżek śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki żelatyny Wykonanie: Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu przygotowanie ciasta będzie bezkolizyjne i uzyskamy wspaniały efekt. Biszkopty przekładamy powidłami i składamy po dwa łącząc je spodami. gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kostkę do pieczenia Kasia, ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy
Malinowe Pocałunkiprzyszła tym razem na moment i chcąc zachęcić ją do pozostania, stawiam na stole rabarbarowe tiramisu. jestem pewna, że nawet ona mu się nie oprze! ;) Rabarbarowe tiramisu Potrzebujesz: 300g biszkoptów ladyfingers 500g Mascarpone 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 pomarańcza 1 laska wanilii 500-600g rabarbaru 2 łyżki miodu 2 garści pistacji Sposób przyrządzenia: Krem: 1. Żółtka i cukier(...)przemieszaj, dodaj puste części laski wanilii. 5. Piecz 10 min. w 190*C. Całość: 1. Formę o wymiarach 36 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia/ pergaminem. 2. Biszkopty maczaj w soku powstałym z pieczenia rabarbaru i wyłóż nimi cały spód blachy. 3. Na biszkopty wyłóż połowę masy mascarpone i dokładnie rozsmaruj, wyrównaj. 4. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów
Kuchnia w Słońcu Skąpanaspróbowania! Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 3 godz. Dla 6-8 osób ● 250 g malin* ● 450 g ricotty ● 4 jogurty typu greckie o smaku naturalnym** ● 24 podłużne biszkopty. ● 20 cl niesłodzonej kawy z ekspresu ● 2 łyżki niesłodzonego kakao ● 60 g drobnego cukru*** ● 2 łyżki ekstraktu waniliowego**** Przygotowanie: W misce ubij lub zmiksuj ricottę z jogurtami, cukrem i ekstraktem(...)waniliowym, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Kawę wlej do szerokiego płaskiego naczynia i zanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzyznam szczerze, że do przepisów siostry Anastazji podchodziłam z dużą rezerwą, chociaż nawet nie wiem dlaczego. To ciasto mnie dosłownie skusiło, ale też zaskoczyło wyjątkowym smakiem. Połączenie lekkiego orzechowego biszkoptu i sernika jest świetnym pomysłem. Ciasto jedno z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Polecam. CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI Składniki: biszkopt: (20x30) 3 jajka 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich(...)cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 margaryny (rozpuszczona i ostudzona) masa do przełożenia: 1 szkl śmietany 18% 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: biszkopt: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.Następnie dodajemy do masy żółtka i ostudzoną rozpuszczoną margarynę. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką
Bon appetit mon amie