Kiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa..., że i mniej(...)chrupiące wafelki, aromat kokosu i... ciasto znika w ekspresowym tempie. Zresztą sami koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm ) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 i 2/3 szklanki mleka
Di gotujeWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto miodowe : 320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)cukier waniliowy Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie czekoladowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru
Sama słodycz i szczypta chiliskomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 2 łyżki wrzątku dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki śmietanki kremówki 1/2 szklanki posłodzonej zimnej kawy lub herbaty Upiec biszkopt: białka wbić do miski i ubijać aż będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLekko kwaskowy dżem żurawinowy w połączeniu z białą czekoladą wydaje mi się całkiem niezłą propozycją. Tort wyszedł bardzo wysoki więc można zmniejszyć składniki o połowę :-) Składniki na biszkopt: 400g masła 400g cukru 6 jajek 400g mąki łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 200g białej czekolady 100g masła 500g dżemu żurawinowego 750ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru(...)cukrowe lizaki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka
wysmienityBiszkopt wykonany głównie z jajek dlatego można użyć go zamiast chleba. Do tego jajko sadzone, pomidor oraz sos na jogurcie z odrobiną czosnku. Taki wysokobiałkowy posiłek można zjeść na śniadanie, lunch lub kolację. Składniki na biszkopt z rukoli: 4 jajka łyżka mąki garść rukoli sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 jajka garść rukoli pomidor 100ml jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól(...)papier do pieczenia wysmarowany lekko olejem i piecz około 10-15 minut w 190 º C aż wierzch ładnie się zarumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej od razu przełożyć biszkopt na deskę i ściągnąć papier do pieczenia. Później może to się okazać dosyć trudne. Usmaż jajka na patelni. Pomidora pokrój w plasterki. Posiekany drobno czosnek wymieszaj z jogurtem oraz dopraw
wysmienityidealnie i już nie mogę doczekać się lata, by w tym okresie właśnie wypróbować ponownie to połączenie. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Mój dzień z Hortex”. Biszkopt: 4 duże jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki oleju 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex szczypta soli Masa(...)łączymy całość. Masę przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy. Ja swój biszkopt przekroiłam na dwa blaty, ale jeśli Wam nie wyrośnie zbyt wysoki, nie jest to konieczne. Mandarynki osączamy, zachowując zalewę. Kroimy je na mniejsze części oraz w miarę możliwości usuwamy białe
Smaki Na Talerzuprzepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich(...)herbatnikami. Całość zalewamy pepsi/coca-colą i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę orzechowo-herbatnikową. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku). Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy cały krem orzechowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu, który również ponczujemy colą. Żelatynę
Smaki Na Talerzuszklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju czerwony barwnik spożywczy (ja używam sypkiego) 2 łyżeczki kakao Czerwone ciasto: Pieczemy biszkopt z 3 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (pół szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i łyżkę oleju. Odrobinę barwnika mieszam z kilkoma kroplami wody i dodaję(...)biszkoptu. Pieczemy w wąskiej blasze (11x30 cm) w 180° przez około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na kawałki i wycinamy kształt serduszka. Czekoladowy biszkopt: Pieczemy biszkopt z 4 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (3/4 szklanki), proszek do pieczenia, kakao i łyżkę oleju. Układamy na dnie foremki nasze czerwone serduszka i zalewamy czekoladową masą. Pieczemy
Słodkie ciachojakiś czas temu zaniosłam go do pracy i oczywiście nic nie zostało. Podsyłam jednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 wiśniowe galaretki * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone * cukier puder * pół tabliczki czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku(...)Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą połową ciasta. Kremówkę ubić z mascarpone i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na biszkopt. Całość posypać startą czekoladą. Torcik schłodzić
Magiczne Życie Martychrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do pieczenia. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 5 łyżek kakao Decomorreno, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru , dżem z czarnej porzeczki lub inny. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody(...)łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), dżem porzeczkowy, ażurki czekoladowe, truskawki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy
Państwo Wojtczuk gotujązazyczyło sobie czekoladowo wiśniowy na jedną a na drugą cytrynowy (juz w krótce przepis). Dekoracj aopłatkiem, którą bardzo sobie chwalę. Ale można go zrobić z różnych innych okazji :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Krem: Krem: 1000 ml śmietany, 4 łyżeczki kakao Decomorreno, 2 śmietanfixy, 4 łyżeczki cukru pudru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)Poncz: herbata, sok z cytryny, cukier, rum wiśniowy Mus: 1 kg wiśni, cukier puder do smaku Poncz: herbata, cukier, cytryna, rum wiśniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi się zmieścic w proporcjach powyżej
Państwo Wojtczuk gotująchałwy, ale nie jest za słodki. Przepis praktycznie cały zoionu wg oryginału oprócz zwiększenia ilości kremu ponieważ chcialam nim różwnież ozdobić boki tortu. Smakował i dzieciom i dorosłym :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Ciasto sezamowe: 3 białka, ½ szklanki cukru, ½ łyżki maki ziemniaczanej, ½ łyżki mąki zwykłej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g sypkiego sezamu Krem(...)mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 żółtek, 3/4 kostki masła, ok 300 g chałwy kakowej, marmurkowej (wanilia kakao) lub orzechowej. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi
Państwo Wojtczuk gotująKolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru Mus: 500 g wiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki(...)wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut
Państwo Wojtczuk gotująśmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Słonecznik: 500 g słonecznika łuskanego 100 g cukru 100 g masła 2 łyżki mleka Opis przygotowania: Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtka. Na początku białka z cukrem ubijamy na sztywną masę. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę(...)końcu dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz wylewamy na nią przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z blachy i zdejmujemy papier. Pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy słonecznik. Słonecznik lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do tego również cukier, masło oraz mleko. Wszystkie
Ciastka i ciastazgrozo – bez alkoholu. Skandal! Może i skandal, ale całkiem dobry i niedewastujący wyrzutów sumienia, zdrowia psychicznego dietetyków i nieposzerzający nas tak bardzo w pasie. Potrzebujemy: opakowanie dowolnych biszkoptów 3 filiżanki dobrej kawy (biszkopty sporo płynu chłoną) 2 łyżki ekstraktu waniliowego pestki z jednego granatu opakowanie 350 g serka mascarpone opakowanie 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego łyżkę cukru kokosowego(...)talerzykach, ale tiramisu można ułożyć nawet w formie do pieczenia wyłożonej folią spożywczą. Jogurt i mascarpone mieszamy razem, dodajemy cukier kokosowy lub inny odpowiadający nam słodzik. Zaczynamy składanie. Biszkopty moczymy w kawie i układamy warstwę, na to dajemy jogurt z mascarpone i posypujemy pestkami granatu, na to warstwa biszkoptów i znowu warstwa serka. Dekorujemy pestkami granatu, posypujemy kakao lub startą
ladykitchen