ciasto a będą na zawsze pamiętać waszą gościnność .Ciasto rozwesela serce ,daje rozkosz podniebieniu i rozpływa się w karmelową nirwanę.Bardzo polecam.Dodałabym jeszcze tylko ,że dobrze by było biszkopt nasączyć wodą z cukrem i amaretto.Dla mnie był trochę za suchy,ale krem i polewa zasłoniły te niedociągnięcia. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 6 jajek 1 op.budyniu czekoladowego(...)alkoholu. Polewa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` 20dag.cukierków krówki 10dag.masła lub margaryny 2 łyżki wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Krówki,masło i wodę rozpuścić na maleńkim ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Dodatkowo: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 paczka okrągłych biszkoptów papier do pieczenia. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na ostudzonym biszkopcie smarujemy masę.Układamy biszkopty w rzędach.Polewamy ostudzoną polewą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt przełożony masą jogurtową, masą śmietanową i galaretką. W środku maliny. Możecie takie samo ciasto upiec również z truskawkami. Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody. Polewa 80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady białej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Składanie ciasta biszkopt masa jogurtowa maliny galaretka biszkopt masa śmietanowa polewa czekoladowa malinowa fantazja
O kuchni z uczuciemSezon na wiśnie w pełni, więc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę(...)śmietankową: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 śmietan-fixy Na dekorację: 40 g gorzkiej czekolady + wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier
Passions hobbies lifeLetni, lekki tort z jagodami. Piękny i smaczny. Idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia i rodzinne uroczystości. Wysoki biszkopt przekroiłam na trzy blaty, nasączyłam ponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka(...)pastelowych kolorach. Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej upiec biszkopt i do czasu przełożenia przechować na blacie kuchennym. Pamiętajcie, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kremu powinny być mocno schłodzone. SKŁADNIKI BISZKOPT 6 jajek / białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego
cool and mintysłoiczków. A serniczek przepyszny idealny na upały. składniki: 1000 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru 700 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny małe biszkopty do wyłożenia formy Jogurt naturalny przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej(...)musu truskawkowego. Ponownie dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Z lodówki wystawić schłodzoną tortownicę. Wlać kilka łyżek masy jogurtowo-truskawkowej i wstawić do lodówki na kilkanaście minut, dzięki temu biszkopty przykleją się do dna. Gdy masa na biszkoptach lekko zesztywnieje wlać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Gdy masa już lekko stężeje na wierzch wylać
Monia miesza i gotujePyszny torcik z bitą śmietaną i truskawkami, przygotowałam go w małej formie od firmy PapilArt . Letnią porą najlepiej smakują ciasta z sezonowymi owocami. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan(...)żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix, miksujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, część kroimy na połowę a pozostałe kroimy
Bajeczna KuchniaSzybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę. Można zrobić w różnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru(...)startej białej czekolady 4 listki żelatyny 10 dag podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru
Wanilia i Kardamondzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma 17 cm) 1 opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę(...)cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też dodać kilka pokrojonych truskawek. Truskawki miksujemy na mus i dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki. Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie. Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy
Bon appetit mon amieMakowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25(...)BISZKOPT : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju Polskiego 1 szklanka mąki tortowej Szymanowskiej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : na biszkopt 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże łyżki ciemnego kakao KREM KARMELOWY(...)robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki. Biszkopt
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Dodatkowo: 0,5 kg drobnych słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec
Kuchnia domowa AniPrzepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody(...)budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 200 g masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji około 10 rurek dekoracyjnych do deserów WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając
Passions hobbies lifeczasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam, że u nas ten sernik(...)ostatni dzwonek aby przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego
My simple kitchensmaczkiem białej czekolady. Składniki: 330 ml śmietany 30% 100 g dobrej jakości białej czekolady ok 0,5 kg truskawek galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 2-4 łyżek cukru opakowanie biszkoptów Śmietanę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej(...)godzin. Po tym czasie wyjmujemy i zimną ubijamy. Połowę śmietany umieszczamy w tortownicy (22 cm), a na niej układamy warstwę biszkoptów, którą pokrywamy pozostałą śmietaną i kolejną warstwą biszkoptów. Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Pozbawione szypułek i umyte truskawki blendujemy z cukrem. Ja dodałam 2 łyżki, żeby truskawki były lekko kwaśne, ale wiem, że niektórzy mogą się
Cynamonowe szczęścieświeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem(...)składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym
Gotowanie i blogowanie