przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:177/600)

Ciasto z truskawkami i galaretką II 250

Sezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Dodatkowo: 0,5 kg drobnych słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec

Kuchnia domowa Ani
Ciasto truskawkowa fantazja 151

Przepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody(...)budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 200 g masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji około 10 rurek dekoracyjnych do deserów WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając

Passions hobbies life
Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 382

czasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam, że u nas ten sernik(...)ostatni dzwonek aby przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego

My simple kitchen
Truskawkowy torcik z białą czekoladą 158

smaczkiem białej czekolady. Składniki: 330 ml śmietany 30% 100 g dobrej jakości białej czekolady ok 0,5 kg truskawek galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 2-4 łyżek cukru opakowanie biszkoptów Śmietanę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej(...)godzin. Po tym czasie wyjmujemy i zimną ubijamy. Połowę śmietany umieszczamy w tortownicy (22 cm), a na niej układamy warstwę biszkoptów, którą pokrywamy pozostałą śmietaną i kolejną warstwą biszkoptów. Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Pozbawione szypułek i umyte truskawki blendujemy z cukrem. Ja dodałam 2 łyżki, żeby truskawki były lekko kwaśne, ale wiem, że niektórzy mogą się

Cynamonowe szczęście
Tiramisu z borówkami i białą czekoladą 95

świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem(...)składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym

Gotowanie i blogowanie
Marysieńka 204

Ciasto Marysieńka to połączenie biszkoptu , ciasta orzechowego i masy budyniowej. Jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości tak nie jest. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne ciasta,  które Wam polecam. Np. ciasto cappuccino  , które jest rewelacyjne. Biszkopt kakaowy 7 jajek 1 szklanka  cukru 5 łyżek(...)stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa  100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka

O kuchni z uczuciem
Truskawkowy tort z białą czekoladą 169

Słodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo(...)truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy

VioletoweKucharzenie
Tort cytrynowo-śmietanowy z kiwi 194

nasz rocznicowy tort. Sam przepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać, że robiąc go trochę się śpieszyłam, przez co owoce zamiast bezpośrednio na biszkopcie, wylądowały na warstwie kremu. Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu  biszkopt (jeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny(...)pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie:  Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy

W poszukiwaniu inspiracji
Tiramisu - wersja 2 z kremówką 199

jeden istotny dodatek - śmietanę kremówkę. Takie tiramisu jest po prostu obłędne. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier(...)składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy amaretto, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, posypujemy obficie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 187

mają ochotę na coś słodkiego i przy okazji chcą się nieco ochłodzić. Choć dla mnie najpyszniejsze w serniku są właśnie fantastyczne, świeże truskaweczki:) Smacznego! Składniki ok. 120 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietanki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki - żółta i czerwona świeże truskawki ok. 250 g Wykonanie: Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Każdą truskawkę kroimy(...)sztywno (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo powstanie masło), potem dodajemy serek homogenizowany i na koniec tężejącą żółtą galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W okrągłej formie układamy biszkopty i na biszkopty wykładamy masę serową. Następnie na masę serową wykładamy przygotowane wcześniej truskawki. Całość polewamy czerwoną galaretką i chłodzimy w lodówce przez parę godzin. PS. Przed wyłożeniem masy serowej

psgotujemy
Truskawkowiec 192

podobny pomysł. Dajcie mi jednak chwilę do dumy, że to ja na to wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa: 350g truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 100ml wody Masa waniliowa: 3 jajka(...)dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotową masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 15-20 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy jego brzegi odchodzą od krawędzi. Gotowy biszkopt zrzucam wraz z blaszką z wysokości około 30 cm na podłogę i odstawiam do wystygnięcia. Truskawki lekko zmiksować, tak aby pozostały

Jacob Tastes
Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film 173

Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone oraz biszkoptami to orzeźwiający deser w sam raz na upalne dni, doskonały smakołyk na wyjątkowe okazje, świetna propozycja dla wielbicieli truskawek. Taki torcik to delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk, który błyskawicznie znika z talerzy.     Składniki na tortownicę 19 cm : 25 szt podłużnych biszkoptów 600 g truskawek 500 g serka(...)mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania Przepis : Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wrzucamy połamane biszkopty około 4-5 sztuk, a pozostałe ciastka układamy dookoła brzegu tortownicy, jeden obok drugiego. Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu

Smakowite Dania
SERNIKOWA PIANKA Z TRUSKAWKAMI 162

Sezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej?   Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku(...)słodkości sera masa śmietanowa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30 % cukier puder 2 śmietan fixy dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy, następnie dodajemy po 1 żółtku, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy . Wylewamy na blachę 24-36. Pieczemy ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
aksamitny sernik z truskawkami na biszkoptach pieczony... 217

sztuk 'L', cukier 3/4 szklanki, skórka z cytryny 1 łyżka, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, truskawki 1/2 kg, biszkopty okrągłe 200 gram jajka, cukier, starta skórka z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć do białości z 5 minut na dużych obrotach keksówka 30 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką(...)dnie ułożyć biszkopty, miałam biszkopty waniliowo-kakaowe do masy jajecznej dać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną, wlac olej i krótko mikserem na średnich obrotach połączyć składniki masę serową wylać na biszkopty, łyżką wyrównać, powkładać połówki truskawek piec w nagrzanym piekarniku na 180 C około 60 minut, grzanie góra/dół, następnie na 150 C z 8 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Prosty sernik na zimno z truskawkami 364

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Prosty sernik na zimno z truskawkami Składniki: 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody około 80g biszkoptów Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Masa serowa: 500g śmietanki kremówki 36% 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku(...)podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca. 3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno, patrz FILM ). 4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Mała Cukierenka