przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:184/600)

Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 172

Kaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie.  Składniki: Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym  1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo:  60 g herbatników  Przygotowanie:  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość musimy delikatnie wymieszać

Malowane smakiem
MIGDAŁOWO - KUKUŁKOWE TIRAMISU 148

Składniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 600g serka  mascarpone 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak) okrągłe biszkopty Sposób wykonania:  Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch.  Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową). Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy(...)kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy je na dnie naczynia.  Na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy przynajmniej 12h. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Capucino z chmurkową pierzynką 116

pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam  pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam...  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyzki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)mnie najlepsza nesca fe creme - ma delikatny smak) 25 dag masła śmietankowego Masa śmietankowa: śmietana 36% 500ml.  2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny lub śmietan fix Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy oba cukry, żółtka i ubijamy chwilkę. na koniec dajemy obie mąki z proszkiem lekko mieszamy . Wylewamy na blaszke i pieczemy 30 min. 160st. Po ostudzeniu biszkoptu najlepiej

Kubki smaku
Tiramisu 385

Składniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać.  Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty(...)kawie, ułożyć na spodzie formy lub talerza  Biszkopty przykryć kremem. Następnie wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i krem. I tak postąpić z ostatnią warstwą. Całość posypać  kakao, odstawić na całą noc do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Tort "Doniczka" 124

Składniki na biszkopt jajka, 8 szt cukier, 1 szkl mąka pszenna, 2 szkl olej, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki barwniki spożywcze, niebieski i różowy Składniki na krem serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 4 łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g(...)kolory, tworząc szachownicę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy.   Kremem przekładamy kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę. Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy

Gotowanie moimi oczami
Tiramisu bez jajek 274

lecz zawsze przeraża mnie surowe jajo. Dlatego przedstawiam wam wersje bez jaja :) bardzo smaczny i szybki deser. Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej gorzkie kakao do opsypania   Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy(...)cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty

W Moim Magicznym Domu
Tort migdałowy amaretti 197

Zapraszam na kolejny słodki przepis, tort migdałowy amaretti. Pyszny tort na migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje(...)Można je kupić w sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki ! Przepis na tort migdałowy Składniki: 10 porcji tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt migdałowy 3 jajka, białka i żółtka oddzielone 70 g zmielonych migdałów 100 g mąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego

codojedzenia
Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem 195

Dziś mam dla Was propozycję idealną na świąteczny stół. Delikatny biszkopt, malinowa galaretka,aromatyczne pierniczki pod kołderką z bitej śmietany, a to wszystko oblane czekoladą. Smakuje pysznie i pysznie wygląda. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka(...)czekolada  Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę. Składanie ciasta: Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną

Cynamonowe szczęście
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 114

Podobny tort podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mi się spodobał. Nie wyszedł idealnie, ale trening czyni mistrza, a już następna okazja do świętowania za pasem!  Składniki: BISZKOPT 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól  (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM  500 ml kremówki 250g mascarpone(...)śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki

Cakes By Kejt
Tiramisu kawowe. 517

Składniki : 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania :  Ż ółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj(...)masą żółtkową na jednolitą masę. Przestudzony napar kawy wymieszaj z likierem. Zanurzaj w nim biszkopty i wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao

Przepisy i porady kulinarne
#17 Malinowe mascarponowe ;) 140

mascarpone  6 porcji Składniki 250 g malin 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g sera mascarpone Duża śmietanka 30% 2 łyżki cukru pudru Paczka okrągłych biszkoptów Mocny napar kawy Przyygotowanie 2 łyżki cukru roztapiamy w rondlu, dodajemy połowę malin, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy przez kilka minut rozgniatając maliny. Pod koniec należy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej(...)wcześniej wodą).  Śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Do pucharków/miseczek czy tak jak w moim przypadku filiżanek nakładamy biszkopty, nasączamy kawą, na to kładziemy warstwę malinowego musu, warstwę kremu i znowu nasączony biszkopt, krem i na wierzch świeże maliny. Posypać pokruszonymi biszkoptami

Kuchnia w szuwarach
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 155

ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić(...)formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Lime curd: 4 jajka 4 żółtka 300 gr cukru drobnego sok z 6 limonek skórka

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 209

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy(...)minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie 52 % kakao z Biedronki

moj przepis na
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 181

wiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ(...)słodzą, a kropką nad i są wiśnie, których nie można w tym przepisie pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

moj przepis na
Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 136

Tortownica o średnicy 16-18 cm) Masa: 260 serka homogenizowanego o smaku kokosowym (użyłam Danio z kawałkami kokosa) 200g śmietany (22-30%) 50 mleczka kokosowego (w tym do namoczenia biszkoptów) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytynowej (startej) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 100g okrągłych biszkoptów 2-3 łyżki kremu kokosowego Opcjonalnie(...)dekoracji:  1-2 małe batoniki Bounty  wiórki kokosowe starta skórka z cytryny     Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem

Di gotuje