światło dzienne, dlatego prowadzenie bloga musiałam odsunąć na dalszy plan. Mam jednak nadzieję, że mi szybko wybaczycie i w ramach przeprosin dacie się skusić na to pyszne ciasto :) Na biszkopcie, z wiśniami, kremem i polewą :) Przepis dostałam od koleżanki, która sobie to ciasto bardzo zachwalała :) A wszystkim kobietkom życzę z okazji dzisiejszego Dnia Kobiet samych wspaniałości :) Miłego dnia! :) Składniki(...)dużą blachę: Biszkopt: 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki Polewa czekoladowa
My simple kitchendopełnił całości. Serdecznie dziękuję wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość z blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw... Składniki: opakowanie małych okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik(...)uzyskać pożądany kolor masy i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3-4 części. Truskawki umyć, odszypułkować i każdą przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu układać na przemian masę - biszkopty - masę - truskawki - masę - biszkopty - masę - aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć cię masa lub truskawki. Biszkoptów niczym nie nasączałam, zmiękły od kremu. Przed podaniem na suchej patelni należy uprażyć
Czerwień i błękitzabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane(...)obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką
Salonik smakówwspólne świętowanie, ponieważ nie było by tego miejsca, gdyby nie Wy. Chciałam Wam podziękować, za każde odwiedzenie i polubienie. Cieszę się, że jesteście ze mną każdego dnia :) Biszkopt: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką
Zainspirowana w kuchnisłodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :) SKŁADNIKI: (na formę ok 23x33 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 2 szkl wrzątku(...)łyżki cukru 5 łyżek śmietanki 30% 2/3 szkl wiórek kokosowych 2 łyżki cukru Dodatkowo: Truskawki 1. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru(...)pudru 250 g serka mascarpone 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku 70 g gorzkiej czekolady 4 łyżki adwocata Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy
VioletoweKucharzenieskładniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie(...)smaku, w zależności jak lubimy słodkie. Chwilę miksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Na dno tortownicy wlać nieco jogurtowej masy, tyle aby pokryła biszkopty. Ułożyć połowę truskawek (wybrałam takie mniejsze sztuki) i wstawić na chwilkę do lodówki aby masa zaczęła już lekko tężeć. Dzięki temu biszkopty i truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać
Monia miesza i gotujeniepowtarzalnym smaku. Składniki: -ok. 1/2 kg truskawek -2 galaretki -ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 % -2 łyżki żelatyny -cukier do smaku -wanilia -a na biszkopt : - jajka -1/2 szklanki cukru - 2/3 szklanki mąki 450 -1/2 łyżeczki proszku(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Rozpuszczamy galaretki w 300 ml wody każda, odlewamy z każdej 1/3 do oddzielnych miseczek. Galaretki i upieczony biszkopt studzimy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody. Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem i wanilią. Wystudzony biszkopt rwiemy na kawałki. Śmietanę delikatnie miksujemy, dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Galaretkę
Maminek kulinarnyWiele razy natknęłam się na pytania dotyczące biszkoptu, właściwie ilu ludzi tyle i sposobów na jego przygotowanie. Ja mam swój sprawdzony wielokrotnie przepis, który się zawsze udaje i chcę Wam tutaj go przedstawić. Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium 1/2 szklanki mąki pszennej(...)trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy
MamaOskarkaTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie(...)Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin
Tradycyjna KuchniaCiasto z kryształkowymi galaretkami, prześwitującymi pod słońce to smak mojego dzieciństwa. Już dawno nie robiłam takich pyszności :) Prawda, że wygląda cudnie? Składniki na biszkopt: 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka budyniu 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie ciasta biszkoptowego: Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia(...)połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowaną blachę i upiec w temperaturze 170 stopni około ½ godziny. Po ostudzeniu przekroić biszkopt i przełożyć kolorową masą. Składniki na masę: 400 gram śmietany kwaśnej 4 kolorowe galaretki ½ szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1 aromat pomarańczowy Wykonanie masy: Galaretki (kolorowe) rozpuścić każdą z osobna
Tradycyjna KuchniaPyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę budyniową: 2 1/2 szklanka mleka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, 3 żółtka, 3/4 czwarte szklanki mąki. ½ litra śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanki fix masa krówkowa Wykonanie placka(...)biszkoptowego: Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie wymieszać i upiec biszkopt w piekarniku w temperaturze 160 stopni około ½ godziny. Wykonanie: Zagotować 1,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozbić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodatkowo
Tradycyjna Kuchniabardzo dobry dodatek do niedzielnej kawki dla smakoszy czekolady i kokosu. Przepis zaczerpnęłam od pana Bogdana, ale zagości w naszym domu na długo z pewnością. SKŁADNIKI: biszkopt z 4 jajek wiórki kokosowe polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 4 łyżki wody, WYKONANIE: pieczemy biszkopt (przepis we wcześniejszym poście "pyszny biszkopt"), przygotowujemy polewę czekoladową, gotujemy(...)zgęstnienia, biszkopt kroimy w kostkę, smarujemy polewą i obtaczamy wiórkami
Kuchnia BeatyFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)składników. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników. 6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego). 7. Na truskawki położyć biszkopty i polać
Mała CukierenkaIdealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram(...)opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy. Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek. Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, całość delikatnie mieszamy
Mango Papaja