przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:195/600)

DIETETYCZNY sernik na zimno w wersji brzoskwiniowej, na kakaowym biszkopcie 274

czuć się lekko, więc rezygnujemy z ciężkich potraw czy deserów i stawiamy na te lżejsze. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z jogurtów, z brzoskwiniami, a to wszystko na kakaowym biszkopcie. Niskokalorycznie, zdrowo, orzeźwiająco i smacznie! ;) Sernik jest bez cukru - zamiast niego używamy stevii.  DIETETYCZNY BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 22-26cm ~2 jajka(...)pomocą łyżki, przesiać mąkę, kakao i dodać stevię, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej tortownicę i odrysować jej kształt. W powstałe koło wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić. ~800g jogurtu naturalnego ~30g żelatyny ~130ml wrzącej wody ~35 tabletek stevii ~3 brzoskwinie (obrane i wypestkowane) Brzoskwinie zmiksować

chili & sugar
Jabłkowa rapsodia 150

kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać! Składniki 100 g podłużnych biszkoptów Mus jabłkowy: 3 jabłka winne 10 plasterków suszonych jabłek 1/2 szklanki wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka żelatyny sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Masa jogurtowa(...)minut na wolnym ogniu. Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać

Wanilia i Kardamon
Ciasto z ryżem preparowanym 169

niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Kujawski Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka(...)wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami

Salonik smaków
Brzoskwiniowy sernik na zimno 167

składniki * 1 opakowanie podłużnych biszkoptów(jak do tiramisu) masa serowa * 750 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego * 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 2 łyżki żelatyny masa brzoskwiniowa * 1 puszka brzoskwiń w syropie * 3 łyżki żelatyny Sposób wykonania Biszkoptami wyłożyć dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm), biszkopty nasączyć delikatnie syropem brzoskwiniowym. Obie porcje żelatyny namoczyć w osobnych naczyniach w niewielkiej ilości wody. Brzoskwinie(...)mikrofali, letnią dodać do masy serowej ( przed dodaniem do masy serowej, żelatynę można zahartować dodając do niej 2 łyżki masy i wymieszać) i zmiksować.  Masę serową wyłożyć na biszkopty. Na masę serową wyłożyć mus brzoskwiniowy i delikatnie zamieszać po całej powierzchni łyżką, aby delikatnie połączył się z masą serową i utworzyła się delikatna mozaika. Całość wstawić na kilka godzin

Mix smaku
Ciasto kawowe w paski 118

coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części - jedną zostawiamy białą a do drugiej dodajemy

My simple kitchen
Walentynkowe ciasto z serduszkami 210

stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom jego wykonanie nie zajmuje aż tak sporo czasu. Za to efekt, sami przyznacie, jest wart oczekiwania :) Kakaowy biszkopt, słodka konfitura, lekka pianka truskawkowa, galaretka i polewa - to powinno zadowolić nawet wybrednego smakosza :) A przy tym cieszy oko:) Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek(...)dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blachy. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka (jak na załączonym obrazku). Moja rada : Ciasto, w którym będą wycinane serduszka, najlepiej przełożyć na osobną

My simple kitchen
Ciasto caffe latte na jogurtach 193

ciasto wydaje się nieco pracochłonne, to warte jest poświęconego mu czasu :) Oryginalny przepis zaczerpnęłam z czasopisma "Pyszne ciasta na powitanie lata" nr 17/2008. Zamieniałam tylko ucierane ciasto na lżejszy biszkopt :) Przepis na małą blaszkę: Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino w proszku Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu(...)waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 100 g śmietany kremówki Masa kawowa: 500 ml jogurtu naturalnego 75 g cukru 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki żelatyny 100 g śmietany kremówki Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka a na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem

My simple kitchen
Wiśniowiec z kremem 145

światło dzienne, dlatego prowadzenie bloga musiałam odsunąć na dalszy plan. Mam jednak nadzieję, że mi szybko wybaczycie i w ramach przeprosin dacie się skusić na to pyszne ciasto :) Na biszkopcie, z wiśniami, kremem i polewą :) Przepis dostałam od koleżanki, która sobie to ciasto bardzo zachwalała :) A wszystkim kobietkom życzę z okazji dzisiejszego Dnia Kobiet samych wspaniałości :) Miłego dnia! :) Składniki(...)dużą blachę: Biszkopt: 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki  Polewa czekoladowa

My simple kitchen
"Czerwień i błękit" - urodzinowe tiraminu z truskawkami i błękitnym kremem 149

dopełnił całości. Serdecznie dziękuję wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość z blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw...  Składniki: opakowanie małych okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik(...)uzyskać pożądany kolor masy i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3-4 części. Truskawki umyć, odszypułkować i każdą przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu układać na przemian masę - biszkopty - masę - truskawki - masę - biszkopty - masę - aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć cię masa lub truskawki. Biszkoptów niczym nie nasączałam, zmiękły od kremu. Przed podaniem na suchej patelni należy uprażyć

Czerwień i błękit
Ciasto z ryżem preparowanym 656

zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.  producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane(...)obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką

Salonik smaków
Przekładaniec z truskawkami 193

wspólne świętowanie, ponieważ nie było by tego miejsca, gdyby nie Wy. Chciałam Wam podziękować, za każde odwiedzenie i polubienie. Cieszę się, że jesteście ze mną każdego dnia :) Biszkopt: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką

Zainspirowana w kuchni
Truskawkowy pocałunek 303

słodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :)   SKŁADNIKI: (na formę ok 23x33 cm) Biszkopt: 6 jajek   1 szkl cukru   1 szkl mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa:   1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe   2 szkl wrzątku(...)łyżki cukru 5 łyżek śmietanki 30% 2/3 szkl wiórek kokosowych 2 łyżki cukru Dodatkowo: Truskawki 1. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt:   Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Tort z truskawkami - urodzinowy 360

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru(...)pudru 250 g serka mascarpone 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku 70 g gorzkiej czekolady 4 łyżki adwocata    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy

VioletoweKucharzenie
Sernik jogurtowy z truskawkami 763

składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie(...)smaku, w zależności jak lubimy słodkie. Chwilę miksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Na dno tortownicy wlać nieco jogurtowej masy, tyle aby pokryła biszkopty. Ułożyć połowę truskawek (wybrałam takie mniejsze sztuki) i wstawić na chwilkę do lodówki aby masa zaczęła już lekko tężeć. Dzięki temu biszkopty i truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać

Monia miesza i gotuje
Śmietanowiec z truskawkami 1163

niepowtarzalnym smaku.     Składniki: -ok. 1/2 kg truskawek -2 galaretki -ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 % -2 łyżki żelatyny -cukier do smaku -wanilia -a na biszkopt :          - jajka          -1/2 szklanki cukru          - 2/3 szklanki mąki 450          -1/2 łyżeczki proszku(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Rozpuszczamy galaretki w 300 ml wody każda, odlewamy z każdej 1/3 do oddzielnych miseczek. Galaretki i upieczony biszkopt studzimy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody. Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem i wanilią. Wystudzony biszkopt rwiemy na kawałki. Śmietanę delikatnie miksujemy,  dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Galaretkę

Maminek kulinarny