Wiele razy natknęłam się na pytania dotyczące biszkoptu, właściwie ilu ludzi tyle i sposobów na jego przygotowanie. Ja mam swój sprawdzony wielokrotnie przepis, który się zawsze udaje i chcę Wam tutaj go przedstawić. Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium 1/2 szklanki mąki pszennej(...)trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy
MamaOskarkaTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie(...)Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin
Tradycyjna KuchniaCiasto z kryształkowymi galaretkami, prześwitującymi pod słońce to smak mojego dzieciństwa. Już dawno nie robiłam takich pyszności :) Prawda, że wygląda cudnie? Składniki na biszkopt: 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka budyniu 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie ciasta biszkoptowego: Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia(...)połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowaną blachę i upiec w temperaturze 170 stopni około ½ godziny. Po ostudzeniu przekroić biszkopt i przełożyć kolorową masą. Składniki na masę: 400 gram śmietany kwaśnej 4 kolorowe galaretki ½ szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1 aromat pomarańczowy Wykonanie masy: Galaretki (kolorowe) rozpuścić każdą z osobna
Tradycyjna KuchniaPyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę budyniową: 2 1/2 szklanka mleka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, 3 żółtka, 3/4 czwarte szklanki mąki. ½ litra śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanki fix masa krówkowa Wykonanie placka(...)biszkoptowego: Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie wymieszać i upiec biszkopt w piekarniku w temperaturze 160 stopni około ½ godziny. Wykonanie: Zagotować 1,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozbić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodatkowo
Tradycyjna Kuchniabardzo dobry dodatek do niedzielnej kawki dla smakoszy czekolady i kokosu. Przepis zaczerpnęłam od pana Bogdana, ale zagości w naszym domu na długo z pewnością. SKŁADNIKI: biszkopt z 4 jajek wiórki kokosowe polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 4 łyżki wody, WYKONANIE: pieczemy biszkopt (przepis we wcześniejszym poście "pyszny biszkopt"), przygotowujemy polewę czekoladową, gotujemy(...)zgęstnienia, biszkopt kroimy w kostkę, smarujemy polewą i obtaczamy wiórkami
Kuchnia BeatyFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)składników. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników. 6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego). 7. Na truskawki położyć biszkopty i polać
Mała CukierenkaIdealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram(...)opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy. Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek. Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, całość delikatnie mieszamy
Mango PapajaSkładniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 50 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao. krem: 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 2-3 łyżki kremu mleczny migdał Karmello , 1/2 łyżeczki kakao, 1 banan. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo(...)rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Rozwijamy biszkopt i wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę
Aga w kuchniDzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna 3 szklanki mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 3 łyżki skórki(...)kandyzowanej pomarańczowej 4 jajka łyżki kaszy manny Na biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru kryształu pół szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 1 kostka masła Dodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracji WYKONANIE. Pieczemy
W kuchennym oknie Ewyskładniki na biszkopt makowy: 6 jajek 1 szkl maku 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto(...)wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka
Domowy Smak JedzeniaWitajcie :) dzisiaj Dzień Mamy , więc wszystkie Mamy zapraszam na przepyszne ciasto 3 Bit. Połączenie biszkoptu z masą budyniową karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - dostępnych - http://sklep.ziarenkowo.com/index.php(...)Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 plaska szklanka mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa : 0.5 l kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix Dodatkowo : 1 opakowanie podłużne krakersów 1 opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu 1czekolada mleczna
Sama słodycz i szczypta chilibajecznie pyszne... o czym mowa? Torcik na raz! Idealny na każdą okazję, idealny by podarować odrobinę słodkości komuś bliskiemu. Sezon na truskawki mamy za pasem, a ich połączenie z biszkoptem i kremem śmietankowym jest poprostu idealne :) czego chcieć więcej :) Zachęcam Cię skorzystania z tego przepisu przy najbliższej okazji, daj radość innym, a przekonasz się, jak moc tej radości do Ciebie(...)wraca mmm :) Biszkopt: 3 białka ubić z 3/4 szklanki cukru. Następnie wymieszać z 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec dodać żółtka. Wszystko wymieszać i przelać do kwadratowej foremki. Biszkopt należy piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 st. do złotego koloru. Z przygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę
Mój Smak na ŻycieBłyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony............. włoski deser z mascarpone czyli tiramisu. Składniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji(...)cukrem na gęsty puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać z winem. -Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/ i ułożyć w na dnie szklanego naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi biszkoptami
Zakamarki mojej kuchnimogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Dodać(...)koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji. Nasączenie: sok z 2 cytryn 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy (z 2/3), wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni
Chocolate Muffin BlogJest to jedno z ciast, które co roku robię obowiązkowo, gdy tylko na rynku pojawią się truskawki :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. pianka: 660 ml śmietanki 30%, 1,5 galaretki truskawkowej, 500 ml gorącej wody. dodatkowo: 500 g truskawek, 8 herbatników, 1 łyżka cukru trzcinowego(...)Symbio . Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka: na biszkopcie układamy umyte
Aga w kuchni