Pyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie Skworca. Składniki na 1 roladę, biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić na parze, zestawić i dalej ubijać aż masa stanie się puszysta(...)Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wlać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 200C piekarniku, przez ok 20 minut. Gorący biszkopt zsunąć i zwinąć w rulon. Masa śmietankowa: 330-350 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki śmietany kremówki 2-3 łyżeczki żelatyny na ok.1/4 szk wody 1/2 galaretki Galaretkę przygotować
Apetyczna babeczkaKolorowo i bardzo letnio....tęcza kolorów i smaków. Wspaniałe ciasto, można by rzec ...delicje... :) Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)kokosowych www.Skworcu.com.pl 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżka masła Podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor.Dodatki: 2 galaretki koloru niebieskiego lub czerwonego przygotować wg.przepisu 1 paczka okrągłych biszkoptów Przełożenie ciasta:Biszkopt - 1/2 masy budyniowej - masa jabłkowa - 1/2 masy budyniowej - biszkopty - zalać tężejącą galaretką - masa biała - wierzch posypać usmażonym kokosem. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkamniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier(...)stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta:Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji
Apetyczna babeczkakrówka- 1 puszkamargaryna- 1 kostMASA ZE SŁONECZNIKIEMmasa krówka- 2 łyżkisłonecznik - 1 paczkamargaryna -1 łyżkaPONCZwoda przegotowana- 0,5 szklcukier -1 łyżkaPONADTOherbatniki -2 małe paczkigalaretki truskawkowe -2 opakśmietana kremówka -1 szklPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać(...)PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone w ponczu herbatniki śmietana z galaretką biszkopt galaretki
Kuchnia DanusiKolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.Dziś przetestowałam Tarte Migdały - Back Mit Migdałowe ze śliwkami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały(...)Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40
Kuchnia DanusiSernik na zimno z musem truskawkowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka duże - 4 szt mąka - 4 łyżki cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki(...)galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną
Kuchnia Danusisztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkakakao-3 łyżkiMASAmleko-1/2 szklankicukier-1/2 szklankimargaryna-1 kostkacukier waniliowy-2 opakowaniamleko w proszku-2 szklankipolewa czekoladowa-1 opakowaniepakowaniePRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut(...)MASA Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia Danusiprostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo dumni z siebie. Więc bardzo zachęcam was do przygotowania tego idealnego sernika! Składniki: Biszkopt: 2 jaja 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g sera 0,5 szklanki cukru 200 ml mleka(...)łyżeczki żelatyny Karmelizowana dynia: 200 g oczyszczonej dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo pulchną masę przez ok. 5-10 minut. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może
Kuchnia Łukaszamąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie: Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt(...)gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki. W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki, na to układamy drugą część biszkoptu i przykrywamy pozostałą pianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny. W rondelku
Kuchnia Łukaszaczekolady z całymi orzechami ,niedużo, to ma być tylko jako dodatek niespodzianka... celowo nie dodajemy cukru gdyż jest to wersja fit, a sos do deserów idealnie nam go zastąpi. biszkopty do tiramisu lub biszkopt pieczony w domu słoiczki z dżemów długa najlepiej, łyżeczka do deserów. Ja takowej nie posiadam,ale widzę, że jest to gadżet bardzo przydatny! Na dno słoiczka(...)wciskamy biszkopt, nada deserowi pożywności i zaspokoi głód ,nie tylko na plaży ale i w biurze, podróży, gdziekolwiek. Wciskamy na wierzch pokrojone w plastry truskawki,dodajemy rodzynki i zalewamy odrobiną jogurtu greckiego.Następnie ponownie truskawki,można zahomikować kawałeczki czekolady z calymi orzechami.Znowu biszkopty....Listki miety lub bazylii, zalewamy jogurtem,dodajemy śliwkę, mandarynkę i polewamy sosem do deserów. Sos jest dość
Z Kuchni Do Kuchniwyszło ! Idealne na ciasto imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe:300 g mąki 1 żółtko150 g margaryny1 łyżeczka sody50 g cukru2 łyżki miodu1 łyżka wody Biszkopt:4 jajka 1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki cukru2 łyżki wodyMasa:100 g cukru1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe (lub jeden duży(...)upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia. Wyjęłam i odlozyłam na ściereczce na bok, gdyż potrzebna mi była blacha na...biszkopt. Bo teraz pieczemy pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę . Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekłam w tej samej blaszce
Z Kuchni Do Kuchnibezbłędnie ! Przepis ten pojawił się parę dni temu na blogu Pieczarka Mysia. Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki(...)mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 wrzącej wody. Rabarbar myjemy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30-45 minut
Kulinarne przygody GatitySernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy. Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody + 3-4 łyżki Galaretka(...)łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy biszkopty. Biszkopty zwilżamy herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur. Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie przesmażamy
Kulinarne przygody Gatityzeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki(...)zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo: 100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą
Made By Mom And Sonnosem i omijał je szerokim łukiem. Tym lepiej, bo więcej zostało dla nas, a zawsze to on jest głównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :) Bazowałam na przepisie Doroty. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywną pianę(...)olej. Na koniec dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 25 cm x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać
Delicious Titbits