tort przygotowałam dla babci mojej koleżanki. Ale nadaje się na każdą okazję. Dżem wiśniowy plus galaretka i masa śmietanowa. A to wszystko z najlepszym biszkoptem. Zróbcie koniecznie dla swoich mam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * litr śmietany 36% * 4 łyżki cukru pudru * szklanka dżemu wiśniowego * 2 galaretki truskawkowe * świeże owoce, literki z czekolady, kwiaty z opłatka, barwnik spożywczy * szklanka(...)ubić z cukrem pudrem. Połowę kremu wymieszać z różowym barwnikiem. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, wymieszać i wylać na płaski talerz. Odstawić do stężenia i pokroić w kostkę. Biszkopt przeciąż na pół. Nasączyć wodą pomarańczową. Jedną połowę posmarować dżemem i połową białego kremu. Wyłożyć galaretkę i przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Posmarować drugą połową białego kremu i odstawić
Magiczne Życie Martynastępnie cukier i budyń, delikatnie mieszamy, stopniowo w lewamy żółtka Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki. biszkopt przelewamy do foremki i pieczemy go w 150-160*C przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygł. w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- 2 galaretki przygotowujemy w połow(...)ałeczki i zalewamy trzecią gal artką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty i wstawiamy do lodówki ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbat y i cytryny, wykładamy krem w drugim kieliczkiem wycinamy kółeczka i układamy na kremie, w dziurki wkładamy wycięte tym samym kieliszkiem kółeczka
Luźna KuchniaSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie cytrynowe Masa cytrynowa: 2 budynie cytrynowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Dodatkowo: czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach(...)Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta
Ciastka - domowe słodkościzemnie nie lubianych surowych jajek. Robi się je szybko i równie szybko znika, ale warto dla tych kilku chwil przyjemności :) Składniki na formę 23 x 19 1 paczka podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szkl wrzątku 50 ml amaretto lub likieru kawowego lub brandy - jest to około 5 łyżek 250 ml schłodzonej śmietanki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 250 gr kakao gorzkie do oprószenia 1. Szykujemy sobie naczynie w którym będziemy robić tiramisu i wstępnie układamy w nim suche biszkopty aby sprawdzić ile i jak je ułożyć. 2. Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia ( ja ja ostudziłam aby było ekspresowo ;) 3. Do przestudzonej kawy dodajemy likier amaretto bądź inny wymieniony
Gotowanie...to proste !Biszkopt z dużą ilością prawdziwego kakao, kusząco słodkim kremem kajmakowym i prażonymi płatkami migdałów. Biszkopt jest miękki i puszysty. W okrągłej blaszce ciasto może z powodzeniem udawać tort ;) Polecam. Potrzebujemy : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 350 g masy kajmakowej/krówki 100 g masła(...)migdałów w płatkach Ubijamy jajka, dodając do nich stopniowo cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy.Wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Biszkopt pieczemy około 20-25 min w temp. 180 stopni.Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na pół. Masę kajmakową/krówkową miksujemy z masłem do uzyskania gładkiego kremu. Na połowie biszkoptu rozsmarowujemy 3/4 kremu kajmakowego. Przykrywamy drugą połową
WYSPA SZCZĘSLIWAPyszny, delikatny i kolorowy deser, ciasto idealne na każdą okazję. Robi się szybko i równie szybko znika. Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 3 opakowania śnieżki * 500ml kremówki * 3 różne galaretki * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Biszkopt przekroić na cztery cienkie blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śnieżkę ubić z kremówką. Podzielić na trzy(...)dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Ułożyć biszkopt, masę i tak do końca, u góry zostawiamy biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce
Magiczne Życie MartyPyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy! Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 5 łyżek wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g margaryny maślanej Dodatkowo: 250 g konfitury malinowej 510 g kajmaku 2,5 szklanki ryżu preparowanego 1 szklanka orzechów włoskich Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku. Delikatnie dolewamy wodę i olej. Cały czas miksujemy. Sypkie produkty – mąkę
VioletoweKucharzenieDzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami. Pyszny tort na wyjątkowe okazje. Jego wyjątkowy smak to bita śmietana z adwokatem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki octu Białka ubijamy na sztywno(...)kolejno: olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt studzimy. Wierzch ciasta delikatnie ścieramy na tarce. Masa adwokatowa: pół litra śmietanki tortowej 36% 1 szklanka "Adwokata" 6 łyżeczek żelatyny pół szklanki wody ok. łyżki cukru pudru owoce: winogrona
Pyszności Słodkościpyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. wiórek kokosowych, 1 łyżeczka(...)pudru, 4 żółtka Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania, sok ananasowy do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy
słodki bratekwypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i ciasteczka. Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli biszkopt z kremem czekoladowym i wkładką kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik niż ta z popularnego przepisu na bounty - klik . Ale to już musicie wypróbować i ocenić sami(...)faktycznie tak jest, czy to tylko moje subiektywne odczucia. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem aż powstanie nam gęsta piana, delikatnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mąką. Przekładamy do blaszki (23,5x35,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Cynamonowe szczęścieciasto wyjąć z blaszek. Wierzch wyrównać, odcinając wyrośnięte „brzuszki”. Odcięte ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć. 9. Następnie każde ciasto przekroić w poziomie. Otrzymamy 4 dosyć cienkie biszkopty. 10. Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem
Mała CukierenkaTort zrobiłam na wtorkowe urodziny jednej z córeczek mojej koleżanki. Miał być z księżniczką.Więc jest z niebieską księżniczką tort z dwóch biszkoptów. Składniki : * 2 biszkopty z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * dżem brzoskwiniowy * 2 litry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny Przygotowanie : Każdy biszkopt(...)przekroić na trzy części. Każdy blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin
Magiczne Życie Martywszystkimi owocami. SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) 1 kg serka mielonego np. z wiaderka 3 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 100 g biszkoptów lub biszkopt z połowy składników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, i odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie oraz syrop przelać przez sitko. Syrop zagotować i rozpuścić w nim żelatynę(...)cukier puder zmiksować, małym strumieniem wlewamy przestudzony syrop z żelatyną, cały czas miksując na średnich obrotach. Do serka dodać pokrojone brzoskwinie i całości delikatnie wymieszać łyżką. Na wyłożoną biszkoptami tortownicę przelewamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy
RAROSSAsera twarogowego (wiadereczko) 3-4 galaretki cytrynowe 3 galaretki truskawkowe 20 szt zimnych lodów w czekoladzie (ala ptasie mleczko - stożki) 150-200 g truskawek 19-20 okrągłych biszkoptów PRZYGOTOWANIE : Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, na każdym z biszkoptów układamy niespodziankę w postaci zimnych lodów w czekoladzie. W 300 ml wrzącej wody rozrabiamy żółte galaretki - studzimy. Zimne galaretki wlewamy(...)sera i miksujemy. Masę serową wykładamy pomiędzy słodkie niespodzianki na biszkoptach. Na wierzch układamy truskawki. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. W 1 l wrzącej wody rozpuszczamy czerwone galaretki. Kiedy zacznie tężeć przekładamy na masę serową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Dekorujemy wg uznania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitajcie kochani :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszny włoski deser Tiramisu. Do jego przygotowania nie potrzeba aż tak wielu składników. Wystarczą biszkopty , serek mascarpone i śmietana kremówka. Do kremu serkowego dodałam pyszny Likier waniliowy . Gdy podacie taki deser swoim gościom na pewno będą zachwyceni :) Zapraszam :) Składniki : około 600 g herbatników biszkoptowych 500 g serka mascarpone(...)śmietany kremówki 30 % 2 cukry waniliowe 100 ml likieru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietany fix Do nasączenia biszkoptów: 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki likieru waniliowego 2, 3 łyżki gorzkiego kakao do oprószenia kremu Wykonanie : Śmietanę kremówkę ubij z cukrem , śmietaną fix i cukrem waniliowym, następnie dodawaj
Sama słodycz i szczypta chili