biszkopta, puszystej masy serowej, truskawek i galaretki. Zawsze się udaje, ładnie się kroi i jest bardzo lekkie i pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI *przepis na małą kwadratową blaszkę. BISZKOPT: -3 jajka -0,5 szkl mąki -2 łyżki mąki ziemniaczanej -0,5 szkl cukru Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. następnie dodajemy cukier, potem(...)żółtku. Delikatnie miksujemy. Do całości dodajemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy bardzo delikatnie. Masę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy. MASA SEROWA -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego -2 śnieżki -1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunajlepsze-prażony słonecznik. Nadaje ciastu lekko orzechowego, bardzo ciekawego smaku. Polecam Wam przygotowanie tego ciasta, na pewno się zakochacie. No to zaczynamy : SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT 6 jajek 3/4 szkl cukru 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej MASA 2 budynie karmelowe 40g 8-10 łyżek cukru 2 łyzki(...)masła 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 0,5 szkl cukru pudru PONCZ 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 5 łyżek wódki 3/4 szkl przegotowanej wody Najpierw przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczęści, całość okryta jest czekoladą,, na której znajdują się pokrojone truskawki. Gdy jednak nadejdzie sezon, zrobię go z malinami, będzie też rewelacyjny. No to zaczynamy PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki -1 łyżka kakao -pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA -1 kg serka waniliowego homogenizowanego -3 śnieżki -2 szklanki mleka(...)łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -1 szklanka wrzątku DODATKOWO -parę pokrojonych truskawek -2 łyżki masła -1 tabliczka mlecznej czekolady Najpierw pieczemy biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka. Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt, i piękny wygląd :-) Mowa o jogurtowcu na zimno, który wygląda jak zebra. łączy w sobie wiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-) SKŁADNIKI przepis na małą(...)tortownicę o średnicy 20cm BISZKOPT - 3 jajka -5 łyżek mąki pszennej -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWA -3 gęste jogurty naturalne po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej DODATKI -truskawki -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Jako, że temperatury ostatnio dają czadu, postanowiłam zrobić coś lekkiego i zimnego. Ciasto, które każdy zna. Ptasie mleczko na biszkopcie z malinami.Wykonane jest na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego, ca daje mu puszystą konsystencję. Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne na lato :-) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło(...)wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZacznę od tytułowego ciasta, czyli przepisu na pyszne (według mnie) ciacho, które łączy moje ulubione smaki w jedną całość! Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego advocatowa, a jeszcze i w wiśniach nutka alkoholu się pojawia. Nie mogę pić, to sobie chociaż kawałeczek ciasta zjadłam ;) Ciasto to przygotowałam na wspominane już chrzciny Wiktorii, które odbyły się(...)koniec sierpnia. Wylądowało w pudełkach dla gości, mam nadzieję, że im również smakowało :) Zapraszam też na drugą część wpisu, krótko do poczytania pod przepisem :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl. mąki pszennej 4 czubate łyżki kakao 5 łyżek cukru Masa wiśniowa: 1/2 litra wydrylowanych wiśni z kompotu (lub z soku własnego) 1/2 litra soku wiśniowego (może być od wiśni, jeśli
Kolorowy PrzepisownikRolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa serka mascarpone - 250 g śmietanki kremówki 30% - 350 ml wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt(...)Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wylać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Biszkopt odwinąć, większą część masy wyłożyć na biszkopt, na brzegu ułożyć pasy stężonej galaretki, Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku, posmarować resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić roladę na 4 godziny
Kuchnia Danusiwszystkiego wypróbować.Dziś polecam wam roladę z jabłuszkami. Piekłam wspólnie z innymi z okazji Rolady Składniki: Jabłka słodkie 2 kg cynamon 1 łyżeczka ksylitol pół szklanki Składniki na biszkopt: jaja 6 szt ksylitol 100 g Kłos Pol mąka pszenna typ 500- 6 łyżek Kłos Pol Krok 1 Jabłka obieramy, wycinamy z nich nasionka i trzemy na tarce.Odciskamy sok( szybciej(...)łopatką. Formę z pieca tą zwykłą czarną płaską wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Pieczemy w 150-170 stopniach z 7-15 minut. Pilnujcie by nie wysechł biszkopt. Krok 5 Po upieczeniu biszkopt przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy w ściereczkę. Zostawiamy do ostygnięcia. Krok 6 Rozwijamy biszkopt i nakładamy prażone jabłuszka na całej powierzchni, zwijamy
Różowa kuchnialubię szpinaku" po czym ta sama osoba prosi o jeszcze jedną porcyjkę z szerokim uśmiechem. Koniecznie skuście się na to połączenie. Truskawkowy tort z mchem SKŁADNIKI : Biszkopt : 6 jajek 1 czubata szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia mech : 1 ½ szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki mąki tortowej(...)pudru około 300 g truskawek wierzch tortu : 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru 2 opakowania fix do śmietany około 500 g świeżych truskawek PRZYGOTOWANIE : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając cukier, następnie po jednym żółtku stale miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOwoce były dość kwaśne, więc całość nie była przesłodzona, smaki idealnie się komponowały. Jeżeli jeszcze macie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto! *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na galaretkę: 3 opakowania galaretki malinowej szklanka malin szklanka jeżyn na krem: 600 ml śmietanki kremówki(...)cukru pudru (jeśli używamy śnieżki to cukru już nie trzeba) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokazję szukam sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. Od kilku dni miałam wielką ochotę na tort malinowy i wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną(...)stopniowo cukier i miksujemy do rozpuszczenia go. Następnie wlewamy żółtka i ubijamy na piankę ok. 5 minut. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Mikser nie będzie nam już potrzebny przy biszkopcie, zamieniamy go na szpatułkę. Do masy przesiewamy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę należy wcześniej
Emskie Smakibardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki 1 litr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka czekolady białej 1 paczka migdałów 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 Słoik dżemu ,bądź powideł Wykonanie Rozpuszczamy białą czekoladę(...)serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami i na powidła smarujemy śmietanę i tak każdy następny biszkopt ,kiedy przełożymy wszystkie biszkopty na wierzchu smarujemy tort reszta śmietany i posypujemy migdałami i polewamy czekoladą mleczną
Mój SmakSkładniki biszkoptu: 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe(...)Dodatkowo : polewa czekoladowa płatki migdałów do posypania herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie : 5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia, boki bez smarowania, ciasto dac do blaszki, wygładzić wierzch i w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, do suchego patyczka, biszkopt wystudzić nie wyrósł za wysoko więc użyłam w całości, odwrócić do góry dnem i położyć na talerzu, sokiem z liczi z puszki nasączyć dość mocno biszkopt zimną śmietanę ubić c cukrem(...)pudrem, dodać kakao, rozsmarować po biszkopcie całą śmietanę, poukładać odsączone owoce liczi, posypać kolorową posypką, schować do lodówki - biszkopt jest wilgotny, deliktany i smakuje pysznie...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża puszka(...)500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (500g) 4 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno zmielonymi (pokruszonymi) herbatnikami kakaowymi. 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody
Kuchnia w czekoladzie