nieco ale ciacho wyszło wspaniałe. Budyń o delikatnym kawowym smaku i puszysta waniliowa pianka tworzą doskonałe połączenie smaków. Znajomi byli zachwyceni, gdy ich poczęstowałam tym ciachem do kawy. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100 g cukru 30 g gorzkiego kakao 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Budyń kawowy: 3 szkl mleka 200 g masła 3 łyżki(...)cukru 2 budynie śmietankowe 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa śmietankowa: 800 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać
Smakołyki Asizwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp. Biszkopt : SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany(...)wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem budyniowy : Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
RAROSSAbazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto(...)wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto kokosowe na biszkopcie kakaowym z czekoladową polewą to wypiek bardzo prosty i smaczny. Miękki, puszysty biszkopt i wilgotna masa kokosowa to doskonałe połączenie. Uwielbiam kokos, uwielbiam proste wypieki, więc to ciasto jest dla mnie idealne. Składniki na prostokątną blachę: Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka(...)gorącej masy dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać by masło się rozpuściło i było dobrze zmieszane z masą kokosową. Tak przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na upieczony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: * 100 g czekolady mlecznej * 100 g czekolady gorzkiej * 100 g masła Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady połamane w kostki
Zrób to smacznieprzedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania. Składniki na biszkopt (średnica 26cm): 5 jaj 200g maku 150g cukru pudru 125g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń(...)szklanki zimnej wody Poncz: 2 szklanki wody 3 łyżki cukru zapach migdałowy Składniki na dekorację: 3 brzoskwinie 500 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100g maku Biszkopt : Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać
Słodki ZakątekWyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny(...)szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru śmietan fix Dekoracja: garść żurawiny gałązki rozmarynu Biszkopt: Białka ubią na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać
Smakołyki Asiświeżych drożdży 420ml ciepłego mleka 100g cukru kryształu 2 jajka o wielkości M 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 400g białego maku 500ml mleka około 400ml wody 200g zmielonych biszkoptów (lub suchego biszkoptu) 200g cukru pudru 100g masła 200g naturalnego miodu 50g rodzynek 140g suszonych fig (lub innych suszonych owoców) 100g blanszowanych migdałów zmielonych na pył 100g grubo zmielonych orzechów(...)dokładnie wymieszać i przez chwilę smażyć na małym ogniu, aż masa trochę odparuje (przez około 5 minut). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Do zmielonych biszkoptów dodać zmielone migdały. Do ostygniętej masy makowej dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać zmielone biszkopty z migdałami, wymieszać. 10. Białka ubić na sztywno i dodać je do masy makowej, wymieszać szpatułką
Mała Cukierenkajesień to dynia. Zupy dyniowe nam się już przejadły więc wpadłam na pom ys ł zrobię 3 bit w wersji jesiennej. Masy są delikatne, puszyste i bardzo dyniowe. Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki orzechów włoskich mielonych 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary 1 łyżka(...)ŚMIETANOWY 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl. wody DODATKOWO 44 szt. herbatników 300 g dżemu truskawkowego Przygotowujemy biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier oraz żółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia
Kuchnia w oparachsię go błyskawicznie i zawsze się udaje. Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie. Polecam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * maka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 40 g * proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * kakao – 2 czubate łyżki * mleko(...)cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka * masło – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ( 22×30) Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z solą, powoli wsypujemy cukier, miksujemy na puch. Dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy kakao
Ostra na Słodkostać pół dnia przy piekarniku wpadłam na pomysł zrobienia mini torcików bez pieczenia ! Jeśli jesteście ciekawi co skrywa wnętrze deseru i jak je wykonałam zapraszam do dalszej lektury : SKŁADNIKI : Biszkopty okrągłe (posłużą za dno) Biszkopty podłużne "Lady fingers" ( na boki deseru) Krem: Serek mascarpone 1 op. (250 g) Ksylitol 4 łyżki (można dać więcej ) Świeże lub mrożone maliny(...)żelatyna się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia !) . Przestudzoną wlewamy do kremu i miksujemy. Składanie deseru : Żaroodporne kokilki wyłożyłam folią spożywką (dno i boki). Na dnie umieściłam okrągłe biszkopty. następnie dookoła ułożyłam przycięte podłużne biszkopty. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnęłam do środka mus malinowy. Gotowe torciki włożyłam na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobiłam malinami
Marcepanowa kuchniaBounty - smak raju. Musze przyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się kroi(...)Masa jest bardziej zwarta. Poprzednie bounty ma delikatniejszą konsystencję i trzeba uważać przy krojeniu. Polecam wypróbować obie :) Piekłam w blaszce 23 na 32 cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 250 ml. mleka
Agusiowe smakołykiwymyśliłam. Otworzyłam lodówkę i tak patrze. Jajka,orzechy migdały, śmietana hmmmm. Przekalkulowałam w głowie co by tu z czym połączyc i tak oto powstało te pyszne ciacho. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąka pszenna 7 łyżek cukier 4 łyżki Dodatkowo: śmietana 30% litr cukier 3 łyżki migdały płatki 50 g orzechy laskowe 50 g czekolada deserowa mleko 4 łyżki(...)ubitymi jajami i delikanie mieszałam) Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Po wyjeciu stygł biszkopt. Po przestudzeniu przekroiłam go w poprzek. Do wormy w której piekłam wyłozyłam folią aluminiową i włożyłam połówkę biszkoptu. Ubiłam śmietanę ,przy końcu dodałam cukier by śmietana nie była mdła. Prawie
Różowa kuchniaPachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 5 jaj 100g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 40ml wódki cytrynowej Dodatkowo: 200g kajmaku 100g migdałów 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinydeser był bardzo smaczny. *foremka 10*23 cm Składniki: 300 ml kremówki 300 g jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów garść winogron bez pestek 100 g galaretki w cukrze 3/4 szklanki mleka Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Biszkopty moczyć w mleku i ułożyć jedną(...)foremki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt i zimną galaretkę, zmiksować. Galaretki w cukrze pokroić. Razem z winogronami wmieszać do masy. Wylać połowę masy, rozłożyc warstwę moczonych mleku biszkoptów i resztę masy. Na wierzch znowu biszkopty. Foremkę owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Stężałe ciasto wyjąć odwracając foremkę do góry dnem na półmisek. Delikatnie zdjąć papier
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSłodka masa, mocno kawowe biszkopty i słodko-kwaśna figa. Idealny deser dla każdego kto lubi kawę. Mimo, że nie jestem fanką kawy w deserach to ten deser podbił moje serducho. Składniki na ok. 6 porcji: 30 biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu) 1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki) 4 żółtka 2 białka(...)cukru pudru. Dodajemy stopniowo, po łyżce serka (mascarpone). Białka ubijamy że szczyptą soli. Dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy. Przekładamy do masy z żółtkami i delikatnie mieszkamy szpatułką. Biszkopty moczymy w kawie i układamy do pucharów. Przekładamy masą, nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę masy. Figę kroimy w plastry i dekorujemy nią tiramisu. Całość możemy posypać kakao
Czarnawisienka