mnie zadzwoniła. Ciastka to było zdecydowanie za mało. Szybko wymyśliłam więc ciasto/tort, które będzie idealnym zamiennikiem naszych ulubionych ciastek i zdecydowanie poprawi humor Ilonie. Tak powstał tort delicja - biszkopt + galaretka + czekolada. Różne galaretki, różne polewy i choć polewa nie zawsze chce się trzymać galaretki, to jedno się nie zmienia w tym torcie - zawsze tak samo poprawia humor. Normal(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 200g czekolady białej 2 łyżki masła 1 łyżeczka żółtego barwnika opakowanie cukru cytrynowego Delecta Biszkopt przygotowujemy zgodnie
Gotowanie i blogowanieCiasto, które w smaku przypomina słynne ciastka "Delicja". Biszkopt nasączony Limocello, konfitura z pomarańczy, gęsta galaretka i lekko wytrawna polewa z czekolady. Przepyszne ciasto na weekend. Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm): biszkopt z tego przepisu 2 galaretki pomarańczowe 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki Limoncello 50 gram mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 10 gram(...)masła Przygotowuję biszkopt i studzę. Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Biszkopt nasączam Limoncello i pokrywam konfiturą. Kiedy galaretka będzie na tyle gęsta, że nie będzie się rozpływała na boki nakładam ją na ciasto. Całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Dodaję mleko i kakao
Mango Papajaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt: 35 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem(...)mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę serową: 500 g sera 500 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 śmietana śnieżka 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki
Domowy Smak Jedzeniaprzyjaciółkami. Drodzy Panowie- to również świetna propozycja dla Was. Myślę, że takim deserem oczarujecie niejedną kobietę, szczególnie tego pięknego dnia. Składniki (na 2-3 porcje): 200 gram świeżych malin biszkopt czekoladowy (np. z tego przepisu średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady 50 gram czekolady deserowej 5 łyżek mleka Krem(...)puder miksuję do uzysikania gładkiej i jednolitej masy kremowej. Sos czekoladowy W garnku podgrzewam mleko. Ściągam z ognia, dodaję czekoladę mleczną i deserową. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym
Mango Papajakrem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy(...)studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch polać polewą . Schładzamy w lodówce. rrarossa@gmail.com
RAROSSAwłaściwie... Bo malutki, raptem osiemnaście centymetrów średnicy. Ale to dlatego, że dla dwóch osób większych porcji robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku(...)całości. Smakował nam bardzo - niezbyt słodki, nieco kwaskowy nawet, delikatny i lekki. Ciężko mu się oprzeć, naprawdę... Torcik cytrynowo-karmelowy z rokitnikiem Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej mus cytrynowy: 65 ml soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo przyjemne i smaczne. Gładka konsystencja masy fantastycznie współgra z chrupiącym słonecznikiem. Przepis od cioci, którą pozdrawiam i dziękuję za możliwość podzielenia się przepisem :) Zapraszam! Ciasto słonecznikowe Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (ja dałam trochę ponad połowę szklanki) 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego lub gotową masę(...)kajmakową 1 kostka masła 1 kostka margaryny Składniki na kruche słonecznikowe: 1/2 kostki masła 4 łyżki mleka 2-3 łyżki cukru 30 dag ziaren słonecznika Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut. Wyjąć, odstawić do wystudzenia. Kruche
Tagebuch po polskutort to zdecydowanie najbardziej udziwniona kombinacja jeśli chodzi o moje dotychczasowe zmagania z wypiekami. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 16-18 cm): Kakaowy biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 50 gram mąki pszennej 20 gram kakao szczypta soli Krem z masłem orzechowym: 250 gram mascarpone 125 gram masła orzechowego 4- 5 łyżek(...)ćwiartki cytryny 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego, użyłam z tego przepisu 100 gram krakersów solonych orzeszki ziemne do dekoracji tortu nasączenie: 4 łyżki zaparzonej kawy + 1 łyżka whisky Kakaowy biszkopt Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję stopniowo cukier puder i na końcu żółtka. Mąkę i kakao przesiewam do miski z białkami i delikatnie mieszam szpatułką. Gotową masę
Mango PapajaPrzygotowałam je już jakiś miesiąc temu, na pracowniczą Wigilię dla C. Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki. Delikatny biszkopt przełożony lekko kwaśnym dżemem i kremem z białej czekolady. Wierzch obłożyłam kremem maślanym i marcepanem, bo nie tylko chciałam spróbować przygotować świąteczną dekorację, ale taka jest dużo bezpieczniejsza przy podróżach(...)słodki krem idealnie ze sobą współgrają. Oczywiście, dżem możecie wykorzystać dowolny; ja posiłkowałam się zapasami przygotowanymi w wakacje. Świąteczny tort z bombką Składniki: (na formę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu krem z białej czekolady: 350 ml śmietany kremówki (38%) 130 g białej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie sprawdzi się na każdą rodzinną imprezę, albo jako słodkości do popołudniowej kawki, zupełnie bez okazji. Masa makowca jest niezwykle mokra, kremowa – czyli taka jak lubimy najbardziej! Koniecznie wypróbujcie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI(...)BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 1 szkl * olej – 4 łyżki * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA MAKOWA: * mak – 1,5 szkl * jajko – 3 szt * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * masło – 220 g * aromat migdałowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem
Ostra na Słodkociasto jest dla wielbicieli słodkich ciast Z tym ciastem jest trochę pracy więc porcja jest na dużą blaszkę. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, jak już są sztywne powoli wsypywać cukier, ciągle mieszając. Dodawać po jednym żółtku, mieszać już delikatniej. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie(...)pieczenia, tylko dno. Blaszka może być nawet trochę większa. To jest duża porcja ciasta. Wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180, przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt w blaszce. Masa – do gotowania masy użyć garnka w którym masa nam się nie przypali. Do garnka wsypać cukier i podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Wlać śmietanę i gotować 15 minut
Kuchnia Pokoleńszklanki śmietanki 30% lub jogurtu greckiego 250 gr serka twarogowego lub serka mascarpone lub innego białego sera 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek) 1 opakowanie biszkoptów (około 120 gr opakowanie) Dekoracja: 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1 szklance wrzątku* 1/2 szklanki śmietany 30% 10 – 15 małych truskawek do dekoracji (ewentualnie innych owoców) Tortownicę wyłożyć folią(...)aluminiową, dno i boki. Na dno tortownicy położyć biszkopty. Galaretkę truskawkową oraz żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku*, przestudzić do temperatury pokojowej. Galaretkę truskawkową (do dekoracji) rozpuścić w 1 szklance wrzątku, przestudzić, odstawić do lekkiego stężenia. Z 350 gr truskawek odłożyć połowę około 125 gr, pokroić w słupki lub połówki. Resztę truskawek wrzucić do miski, dodać serek, cukier puder, śmietankę
moj przepis naczarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń(...)wierzchu układamy ostatnią porcję malin. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się
Domowe Tortyportfel (i C.) pewnie się cieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu(...)Pasuje; pamiętajcie tylko, by nasączyć blaty równomiernie; mi trafił się naprawdę mocno rumowy gryz ... Ciasto polecam fanom biszkoptów i tym, którym potrzebne jest bezpieczne ciasto, które wszystkim będzie smakować. Nie zawiedziecie się. Poza tym wpisuje się w kanon modnych ostatnio naked cake; jeśli więc podążacie za trendami, upieczcie koniecznie! Jesienny biszkopt z jabłkami i orzechami Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoprzednio podałam przepis na tradycyjny biszkopt. Tym razem przepis na biszkopt czekoladowy. Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu Wykonanie: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę do pieczenia wysmarować masłem. Białka oddzielić(...)suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku
Mama Gotuje