Uwielbiam ciasta tego rodzaju na biszkopcie i z owocami. Już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Przepis na ciasto jest z książki siostry Anastazji. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)cukier waniliowy cukier do smaku Masa truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe (ja użyłam owoce leśne) Wykonanie: Biszkopt: Ubić pianę z białek na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około
talerz przyjemnościczekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Ciacho jest idealne na każdą(...)pogodę! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy
Ostra na Słodkozamrażarce mam jeszcze różne owoce -maliny, jagody, porzeczki, truskawki...w szafce biszkopty, kilka różnych galaretek i tak oto mamy prosty deserek.Ja ten deser robiłam w foremce Liliana Tupperware,ale można i np.w tortownicy, blaszce..z tym, że robimy wtedy odwrotnie niż z foremką Liilana, czyli na dno układamy biszkopty[ wcześniej nasączone galaretką], na to pokolei galaretki i na wierzch(...)owoce. 3 różne galaretki dowolne owoce biszkopty [ niekoniecznie] Galaretki [ osobno] przygotować według przepisu, odstawić do wystudzenia. Włóż „kominek” do środka foremki Liliana . Foremkę zwilżyć zimną wodą lub lekko natłuścić , Do foremki wlać jedną z galaretek, wyłożyć owoce.Odstawić do zastygnięcia.Na to kolejna galaretka[ odstawić do zastygnięcia] i kolejna galaretka [ odstawić do zastygnięcia].Na to biszkopty. .P rzykryć
Moje domowe kucharzeniePuszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać
https:KKuchniaMniamnadal wilgotne ale żeby lepiej trzymało kształt i nie rozlewało się pod wpływem reszty ciasta. Dalej mamy masę z mascarpone w którą wciśnięte są wiśnie z kompotu, a dalej biszkopty nasączane w kawie i w końcu krem z nutelli. Mnie to ciasto urzekło i mojego męża też. No może masa z nutelli mogłaby być zastąpiona czymś innym. Na pewno ciacho(...)ostudzenia. Zrobiła mi się na cieście delikatna górka więc ścięłam ją nożem, żeby ciasto było płaskie. Dodatkowo: – 0,5 szklanki wiśni z kompotu odsączonych – około 80 g biszkoptów podłużnych – zaparzona kawa Wiśnie wyciągamy ze słoika i odsączamy na papierowym ręczniku. Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Krem z mascarpone: – 300 g mascarpone – 150 ml śmietanki
RelaxtimeDzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa(...)masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. Krem czekoladowy: 7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół. 9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać
Kocham Czekoladępracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek! Dziś jednak nie samym kremem kokosem będziemy się rozkoszować, a połączymy go z lekką puszystą pianką o smaku cappuccinio i czekoladowym biszkoptem. Dzieło wieńczą słodkie śmietankowe ptasie mleczka. Jest to ciacho łatwe do zrobienia, szybkie i smakuje genialnie! Idealnie nadaje się na wszystkie rodzinne święta i imprezy! Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał(...)się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 25×25 ) BISZKOPT: * duże jajko – 3 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * cukier – 4 łyżki * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kakao – 1 łyżka MASA KOKOSOWA: * wiórki kokosowe – 200 g * mleko 2% – 750 ml * budyń śmietankowy ( 60 g ) – 1 op * cukier – 5-6 łyżek * masło
Ostra na Słodkomasła Z mleka, żółtek, śmietany, cukru i mąki gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo: 1 op. podłużnych biszkoptów, puszka masy krówkowej GOSTYŃ 3 wafle Princessa kokosowa Na blat wykładamy połowę masy, na niej układamy bokiem biszkopty lekko je wciskając. Ja nasączyłam je jeszcze. w powstałe szpary pomiędzy biszkoptami(...)rozsmarowujemy masę krówkową. Na masę wykłądamy drugą część kremu a na wierzchu posypujemy pokrojonymi w kostkę wafelkami. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Przekładane Tagged: białka , biszkopty , kokosowa , kremówka , masło , mleko , princessa , princessa kokosowa , płatki migdałowe , wiórki kokosowe
Mam apetyt na ...ciasto, każdemu smakoszowi słodkości przypadnie do gustu. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody 150 g margaryny 1 jajko 3 łyżki płynnego miodu Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 0,5 l mleka 200 g masła 0,5 szkl cukru(...)posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej
Motylkowa KuchniaSkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki z połowy zalecanej ilości wody. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Mocno schłodzone mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy schłodzoną ale płynną galaretkę, miksujemy. Do masy dodajemy maliny i mieszamy(...)Całość wylewamy na biszkopty i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tortownicę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jeżeli maliny są mrożone, to po dodaniu do masy szybko zalewamy nią biszkopty. Mrożone owoce powodują że masa bardzo szybko tężeje. Deser w tym wypadku gotowy jest do podanie już po godzinie
Qchnia po prostuskładniki na 1 biszkopt (potrzebujemy dwa): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej(...)samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 25 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru
Domowy Smak Jedzeniaobiecałam, przedstawiam kolejny przepis z wykorzystaniem młodego jęczmienia. Trochę się obawiałam, czy wyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny. Delikatny, puszysty i wyrósł jak normalny biszkopt bez dodatków. Barwiony jest naturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących :D Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest(...)nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco cięższe. Dzisiejsza propozycja to typowy biszkopt, ale o ciekawym kolorze. Słodzony jak zwykle bez użycia cukru. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno dostrzec to na zdjęciu, bo do przełożenia jednego z blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu :) Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka
FitKotformę o wymiarach 26 cm 7 jaj 1 szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao. I Etap - jajka Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników. Żółtka wymieszaj(...)pieczenia i octem ( jak kogiel mogiel :) II etap - łączenie składników Masę białkową połącz z masą z żółtek i dodawaj powoli przesiane mąki. *** jeżeli chcesz upiec ciemny biszkopt dodaj 3 łyżki kakao wraz z mąką. III etap - pieczenie Tortownicę wysmaruj masłem, Równomiernie wylej naszą powstałą masę w tortownicy Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 25 minut
Wylizany Rondellata temu robiła go moja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu(...)łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 200 g masła ok 1/2 szkl. skórki pomarańczowej kandyzowanej 3/4 szkl. rodzynek (namoczonych w rumie) rum Dodatkowo: dżem porzeczkowy (najlepiej 100%) op. okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej 5-6 łyżek śmietanki 30 % Dzień wcześniej namaczamy rodzynki w rumie – zostawiamy je na całą noc. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy
Smaki Na Talerzu