przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:145/600)

Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 500

Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle

Mała Cukierenka
2. Żółty biszkopt (prawie)idealny: czyli walka z lenistwem w kuchni ★ 228

iszkopt - ciasto uniwersalne. Uwielbiane przez wszystkich i przez wszystkich zdolne do zrobienia. Biszkopt idealny - tutaj w moim przypadku jest już trochę ciężej, tym bardziej, że moja mama jest mistrzynią w jego wypieku (no i bezy). Nie opanowałam jeszcze tej sztuki w stopniu perfekcyjnym, ale na pewno ułatwia mi to kilka złotych zasad pieczenia biszkoptu: - Wszystkie składniki (jak i blacha) muszą(...)jedna stronę - Praca nie może być przerywana - w innym przypadku ciasto opadnie - Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Ciasto wtedy klapnie. Wiem, wiem. Jest tego masa, ale wierz mi - idealny biszkopt jest tego warty. Ciasto: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 4 duże jajka - 1/2 szklanki stewii (robiąc ciasto dla rodziny zamieniam stewie na cukier lub miód lub wymyślam

Pland based fille
MLECZNA KANAPKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWO-KOKOSOWYM 509

właśnie nim! Znany również wśród mojej rodziny pod nazwą „Mleczna kanapka”. … no ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym przepisu nie zmieniła po swojemu ;) Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożony obłędnym waniliowym kremem ( podobnym do tego co w serowym cappuccino ) wręcz rozpływa się w ustach! Dodatek czekolady i prażonego kokosu na wierzchu, to taka kropka nad I, która sprawia(...)moja mleczna kanapka nabiera iście królewskiego charakteru. Polecam! SKŁADNIKI: ( 22×28 ) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka pszenna – 5 pełnych łyżek * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * kakao – 2 pełne łyżki * sól – 1 szczypta MASA WANILIOWA: * mleko – 0,5 szkl * cukier – 0,5 szkl

Ostra na Słodko
KOSTKA PORZECZKOWA 184

Puszysty ciemny biszkopt z dżemem porzeczkowym z bitą śmietaną. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt 400 g dżem z czarnej porzeczki litr  śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę zalać ¾ szklanki gorącej wody dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej śmietany dodać cukier puder orz cukier waniliowy(...)koniec ubijania cały czas miksując wlewa ć zimną żelatynę, ubija ć aż śmietana stanie się sztywna. Wystudzony . biszkopt . przekroić . na . dwa . blaty.   Pierwszy blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować  bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Puszysty biszkopt cytrynowy 146

Sekretem udanego tortu jest biszkopt (obok masy oczywiście). Ja lubię te puszyste, niezbyt suche, ale rozpływające się w ustach. Ten biszkopt taki właśnie jest z nutką  smakową i aromatem cytryny stanowi idealny podkład pod masę. Z tortownicy o średnicy 24 i 26 cm bez trudu wychodzi wysoki tak, aby można go było przeciąć na trzy blaty. Ważne! Jajka powinny(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Aby sprawdzić, że biszkopt jest upieczony delikatnie palcem możemy dotknąć jego brzeg. Jeżeli boki ładnie odchodzą od formy oznacza

ChilliJemy
Ciasto z budyniem i polewą krówkową 228

zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis?  Składniki na formę o średnicy 26 cm: biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 2 torebki budyniu śmietankowego 650 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki ulubionego dżemu polewa(...)krówek 3-4 łyżki mleka 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych Przygotowanie: Biszkopt :  Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec

Ze smakiem i z pasją
Puszysty biszkopt z truskawkową pianką 268

Zawieruszył mi się jeszcze jeden przepis z dodatkiem truskawek:) Ja użyłam świeżych, ale śmiało możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi owocami, dobierając jedynie smak galaretki. Puszysty biszkopt i lekki masy, konsystencją przypominające piankę. Idealne ciasto na lato!    Biszkopt:   3 jajka,  1/2 szklanki cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżka(...)ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce. Pianka truskawkowa:   400ml śmietanki 30%,  200ml wrzątku,  2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook ,  opakowanie okrągłych biszkoptów. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać na ciasto, wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty

Z miłości do słodkości
Tort z czereśniami 164

które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy robieniu ciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie   Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno

Ciastkozercy
Ciasto nie tylko do kawy 198

żyjącego - je zdrowo, ćwiczy, nawet oddycha chyba zdrowiej niż ja. Od niej to więc największy komplement. Sernik potrójnie truskawkowy z bzowym aromatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu(...)truskawek 55 g białej czekolady 6 g żelatyny w proszku 15 ml zimnej wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owocowe ciasto piankowe 203

Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki(...)pół szklanki cukru pudru Warstwa piankowa: 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego galaretka 100 ml wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy

e-PrzepisyKulinarne
Tort śmietanowy 190

tortu walentynkowego, który zrobiłam dla mego męża na rocznicę ślubu, która wypada, no cóż....akurat w Walentynki:) Tort śmietanowy, uniwersalny, na każdą okazję, wystarczy tylko poszaleć z dekoracją. Potrzebujemy: Biszkopt 6 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukry 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli szczypta barwnika spożywczego (jaki(...)kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie czerwony) Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo

na moim stole...
Biszkopt podstawowy 198

Biszkopt podstawowy Ten biszkopt zawsze się udaje. Pięknie wyrasta choć nie zawiera proszku do pieczenia, równo-więc dekorowanie tortu będzie bardzo przyjemne, nie opada, nie kruszy się. Z podanej porcji z powodzeniem wyjdą 3 blaty. Najlepiej upiec go dzień wcześniej i dopiero wtedy kroić. Do krojenia biszkoptu wystarczy mocna nitka i trochę wprawy.  Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm(...)masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć formę z piekarnika i odczekać 5 minut, po czym zdjąć obręcz, odwrócić biszkopt do góry dnem i wyłożyć najlepiej na kratkę do całkowitego wystudzenia. Na formę o średnicy 20 cm należy wziąć 4 jajka, 120 g cukru i 120 g mąki. Smacznego

na moim stole...
Ciasto śmietankowe z czarnymi porzeczkami 230

Kwaskowe owocowe klimaty to domena sezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty biszkopt z pyszną kremową chmurką śmietankowo - agrestową najeżony porzeczkami. Świetnie sprawdzi się na popołudniowy deser z kawką :) Zapraszam! Na blaszkę: 40x25 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki: Biszkopt: 4 jajka  EKO Szklanka cukru(...)przelewamy do blaszki wyłożonej masłem i bułką tartą (Możemy tutaj też dodać trochę porzeczek ale nie musimy). Pieczemy w termoobiegu w temp. 170-175 stopni 30-35 minut. Upieczony biszkopt studzimy. 2/ Rozpuszczamy galaretki w 0,5 litra wody. Wkładamy do lodówki i wyjmujemy dopiero jak stężeje (1,5-2 godziny). 3/ Stężałą galaretkę mieszamy ze śmietanką i porzeczkami. Wylewamy

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada z truskawkami 277

Podstawą dobrej rolady jest puszysty biszkopt, który da się ładnie zwinąć:) Udało mi się w końcu opracować doskonały przepis na taki biszkopt! Bardzo ważne jest również to, aby biszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć na wilgotną ściereczkę a następnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło(...)bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :)) Biszkopt :  5 jajek,  szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki oleju rzepakowego. Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Krótko zmiksować. Masę

Z miłości do słodkości
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI 595

Cytując klasyka :) “chyba ostatnie w tym sezonie” ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JOGURTOWA: 100 dag jogurtu naturalnego 250 śmietanki 36% 5łyżek cukru pudru(...)łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody 40 dag truskawek DODATKOWO: 40 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania