przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:142/600)

NALEŚNIKI Z SEREM POD PIERZYNKĄ BISZKOPTOWĄ 131

oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To naprawdę jest pyszne! Z połączenia zwykłych naleśników i biszkoptu powstał niebanalny deser a'la ciasto, który nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Całość dopełniają świeże maliny, których kwaśny smak przełamuje słodycz biszkoptu. Deser ogólnie nie jest(...)łyżka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. cukru z wanilią 1 jajko Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: 120 g malin cukier puder (do posypania) Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE 154

wprost poezja smaku. Ciasto z gatunku tych wciągających..., tzn. na jednym kawałku trudno poprzestać, hmmm... bajeczny smak... Za inspirację dziękuje Anecie ;-) Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Biszkopt: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru lub ksylitolu (u mnie 105g) - 5 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej tortowej typ450 (u mnie 100g orkiszowej) W misie miksera ubijamy(...)blaszkę (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane), wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.20-25 minut na programie góra-dół (do lekkiego przyrumienia). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kokosowe: - 4 białka - 1 szklanka (250ml) cukru lub ksylitolu - 200g wiórków kokosowych Białka ubijamy na półsztywną masę dodajemy po łyżce cukier i cały

Smaczne Zdrowe
FIT Wuzetka 151

kakaowa.  Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części mleczka kokosowego! Gdy masa będzie za rzadka dodaj "śmietan fix".  Składniki na klasyczną blaszkę prostokątną: Biszkopt:  7 jajek 2/3 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 1,5 szkl. mąki orkiszowej 4 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczko proszku do pieczenia Odrobina octu Piekarnik nagrzewamy(...)kakao. Delikatnie mieszamy z mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy. Dzielimy biszkopt na pół. Masa: 2 puszki mleczka kokosowego (min. 24 h w lodówce) 4 łyżki erytrolu Opcjonalnie: jeden śmietan fix Ubijamy tylko stałą część mleczka kokosowego razem z erytrolem przez

Czarnawisienka
Malinowa mgiełka 147

Malinowa mgiełka Subtelne i delikatne ciasto malinowe na makowym biszkopcie, przykryte śmietankową pianką. Coś pysznego!     Składniki: na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100g cukru 1 niepełna łyżka oleju 1 niepełna łyżka gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka(...)kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 25 herbatników na polewę: 180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej) 3-4 łyżeczki cukru pudru     *** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując

Blog z Apetytem
Pijana śliwka 122

jakiś czas spotkać, chociaż nie jest to łatwe ponieważ Damian specjalizuje się w konsolidacjach i trudnych kredytach a co za tym idzie często podróżuje po Polsce. Pijana śliwka Składniki: Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 5 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego opakowanie rozpuszczalnej kawy latte (12,5 g) 3 łyżki startej na drobnych oczkach(...)ściągamy z ognia, dodajemy wódkę i odstawiamy na całą noc, żeby owoce wpiły syrop. Na drugi dzień przed pieczeniem ciasta przekładamy śliwki na sitko, żeby dobrze obciekły. Później pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie

PatiGotuje
Tiramisu z mandarynką i cynamonem 133

takie ponure listopadowe dni. krem:  250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1  łyżka amaretto szczypta cynamonu ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy   9 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto    3 mandarynki 1 łyżeczka cynamonu   2 łyżeczki kakao Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać(...)szczyptą cynamonu. Odstawić do lodówki do stężenia. Mandarynki obrać i pokroić w plasterki. Kawę  zaparzyć z odrobina cynamonu,wystudzić i wymieszać z amaretto. Przygotować 3 pucharki.  Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,oprószyć kakao zmieszanym z cynamonem,następnie plasterki mandarynek,kolejną porcję kremu,oprószyć kakao z cynamonem ,plastry

Kolorowa kuchnia Elki
Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową 108

Szarlotka bez pieczenia z przepyszną masą budyniową i lekko kwaskowym musem jabłkowym na biszkoptach to przepyszny deser na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, wręcz rozpływa się w ustach i znika ze stołu w błyskawicznym tempie. [embed]https://youtu.be/YnWUFrxE6R8[/embed] Składniki na szarlotkę bez pieczenia (blaszka o wym 24 x 24cm): Masa jabłkowa: około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo(...)Masa budyniowa: 2 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła Ponadto: około 100 g okrągłych biszkoptów Przygotowanie Półtora szklanki mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dosypujemy budyń, mąkę pszenną i resztę mleka. Całość miksujemy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Jamajka 342

Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest(...)choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy (proszek) szczypta soli Poncz: 2/3 szklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 3 galaretki cytrynowe 1 l gorącej wody Krem śmietanowy: 700 ml śmietanki

Smaki Na Talerzu
WIŚNIOWA CHMURKA 256

Wiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje piękny efekt biało czerwonego ciasta.  Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana(...)śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody cukier waniliowy Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać

RAROSSA
MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH 194

Lato to taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej i częściej robimy serniki bez pieczenia, ciasta z owocami i ciasta galaretką. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień. Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości! Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie! Ja zrobiłam z malinami – Wy możecie śmiało(...)dodać swoje ulubione, sezonowe owoce! Będzie pysznie! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24-26 cm ) * biszkopty podłużne lub okrągłe – ok. 20 szt * galaretka malinowa – 2 op * śmietana 36% kremówka – 300 ml * maliny – ok.150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno tortownicy wykładamy papierem, układamy biszkopty ( możemy delikatnie nasączyć herbatą ). Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia

Ostra na Słodko
Truskawkowa pianka 194

wyjątkowo spieszyć, gdyż sezon na te pyszności nie trwa zbyt długo. Zaczynam zatem od ciasta. Ciasta, ktorę jest wprost wymarzone na tę piękna, upalną pogodę. Bazą ciasta jest kakaowy biszkopt. Całości dopełnia delikatna pianka truskawkowa z kawałkami owoców. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama(...)mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z truskawkami. Biszkopt. 15 dkg mąki pszennej 2 łyżki kakao 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek szczypta soli Pianka truskawkowa. 500 ml śmietany kremówki (36%) 20 dkg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml wody Truskawkowa chmurka Jak przygotować ciasto truskawkowa pianka. Biszkopt: Białka oddzielić

mecooks
Dietetyczne ciasto biszkoptowe z masą truskawkowo-jogurtową 416

Ciasto, które moja babcia robi mi od wielu lat, co roku na urodziny. Postanowiłam spróbować zrobić jego lżejszą, dietetyczną wersję. Orkiszowy biszkopt, masa truskawkowo-serowa, bez cukru. Jest równie dobra co klasyczna! Jednym słowem PRZEPYSZNA! Jeżeli lubicie truskawki koniecznie musicie je upiec. Składniki na biszkopt:  5 jajka  1 szkl. mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu  1 łyżeczka(...)dekoracji 5 łyżek ksylitolu/cukru/miodu 200 ml gorącej wody 3 łyżki żelatyny Truskawki miksujemy z jogurtem i ksylitolem Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do masy i mieszamy.  Biszkopt kroimy na pół. Masę truskawkowo-jogurtową przelewamy na spód (zostawiamy odrobinę), przekładamy drugą połową biszkoptu. Resztą masy polewamy górę i dekorujemy truskawkami. Odstawiamy do lodówki na min. 3h lub całą

Czarnawisienka
Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem 948

Pszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki.     Składniki(...)biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki miodu 200g masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru   Składniki na masę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 0,5 litra wody

Blog z Apetytem
TORT KOMUNIJNY DLA DZIEWCZYNKI 178

jest to tort dla dziewczynki dominuje kolor różowy. Poza tym, tak jak w poprzednim jest masa z bitej śmietany oraz konfitura z róży .     SKŁADNIKI  (tortownica 22cm) Biszkopt idealny 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo Słoiczek(...)konfitury z róży listki mięt A także dla podkreślenia tego uroczystego dnia, użyłam dodatki  napisem nawiązujące do Komunii. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej

RAROSSA
Torcik cytrynowy 170

Lekki i delikatny torcik. Dla wzmocnienia smaku dodatkowo można biszkopt nasączyć odrobiną wody z sokiem cytrynowym – nie jest to jednak konieczne, gdyż biszkopt wychodzi wilgotny i mięciutki. Masa to bita śmietana ze zmiksowanymi brzoskwiniami oraz sokiem i skórką cytrynową. Wychodzi jej na tyle dużo, że śmiało można by obłożyć nią jeszcze boki tortu, lub przełożyć biszkopty większa warstwą(...)niestety jestem kiepska w dekorowaniu, dlatego postanowiłam się za to nie zabierać, a nadwyżkę masy wykorzystać do deseru z galaretką. Synek z takiego rozwiązania był bardzo zadowolony;):) Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa: 2-3 cytryny 1 puszka brzoskwiń 7 płaskich łyżeczek żelatyny

Smaki Na Talerzu