przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:153/600)

Rolada z jagodami 165

Ostatnio chłopcy stale upominają się o roladę;) Była już kokosowa roladka z truskawkami, a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 4 łyżki mąki tortowej,2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać(...)jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać  szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.Krem:szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód

Z miłości do słodkości
Tort kakaowy z mango 192

Zgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone(...)pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia.      Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Mango obieramy i rozgniatamy widelcem

sama złodycz
cygańska droga czyli walka z galaretką 174

ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać.  Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu co też zrobiłam i między nie wyciąć paski galaretki. Od razu uprzedzam, że lepiej jest wlać tężejącą galaretkę w rowki. Należy jednak uważać, żeby galaretka nie byłą zbyt płynna gdyż(...)płynną między ciasto.  Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno w wersji czekoladowej jak i makowej. Ja wykonałam biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernikowe serducho 138

piernikowe serduszko. Oczywiście nie dotrzymało ono do świąt bo w zasadzie został już tylko jeden kawałek ale co za różnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:)  Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne(...)mogłabym zmienić i co na pewno zrobię to nasączę biszkopt alkoholem, myślę, że rum sprawdziłby się tutaj idealnie:) a, zapomniałabym według łasucha biszkopt powinien mieć jeszcze większy aromat piernikowy no i jak zawsze stwierdził: " nie możesz robić większych porcji? mało mi:(. Myślę, że jedynie tę pierwszą jego uwag.ę względnie w proporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z słonecznikiem 237

delikatnie dodajemy do ubitej masy z białek. Należy robić to bardzo delikatnie aby piana nam nie upadła, najlepiej dodawać po łyżce mąki i mieszać posuwistymi ruchami góra-dół. Gotowy biszkopt przelewamy do brytfanki i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. W garnku  na piecu rozpuszczamy pół kostki margaryny z cukrem. Gdy się rozpuści  dodajemy słonecznik(...)mieszamy dokładnie. Gotową masę przelewamy do brytfanki  w której wcześniej piekliśmy biszkopt i wkładamy do nagrzanego pieca na około 20 minut tak aby słonecznik mocno się zarumienił. Gotowy placek studzimy.  W tym czasie kostkę margaryny miksujemy do uzyskania konsystencji jednolitej masy i stopniowo dodajemy  po łyżce masy krówkowej. Do gotowej masy dodajemy pokruszony  placek z słonecznikiem

ciastkarnia na kruchym spodzie
orzechowo-kawowy tort 164

albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu na to, tyle wyczytałam  z rekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek  szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru(...)białka z jajek masa kawowa: kostka masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1 l mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie  powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
podwójnie czekoladowy tort po przejściach 118

więc smaku tortu ale pomyślałam, że si podzielę tym moim autorskim przepisem może komuś innemu nie przyniesie takiego pecha.  Składniki na  tortownice o średnicy 34 cm biszkopt: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g masła budyń czekoladowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru pudru dodatkowo likier czekoladowy(...)nasączenia czekolada plastyczna 0,5 kg wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę następnie dodajemy cukier i żółtka dalej mieszając. Sypkie produkty przesiewamy przez sitko i dodajemy delikatnie do masy mieszając już nie mikserem na łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Po ochłodzeniu biszkopt przecinamy na 3 krążki i nasączamy go likierem

ciastkarnia na kruchym spodzie
TORCIK PIERNIKOWY 121

Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto(...)Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć. Alkohol, który został po odsączeniu śliwek możemy użyci do ponczowania biszkoptu, do alkoholu należy dodać około pół szklanki ciepłej przegotowanej wody. Śmietanę przed ubiciem schłodzić. Dla utrwalenia śmietany można dodać fix do śmietany bitej, lub żelatynę, oraz cukier według własnego uznania

RAROSSA
TORT KAWOWO KOKOSOWY 176

Tort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie J Nowego  Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z  mocnym  espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego.  SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej wyleciało naparu i użyci go zamiast likieru. **1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia się składników

RAROSSA
Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze 1000

Przepis na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,75 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut. Pozostałe składniki: - puszka masy krówkowej - budyń(...)smaku toffi - 2 łyżki masła - 250 ml śmietanki 36% - 1 szt. śmietan fix - opakowanie herbatników - czekolada mleczna opakowanie Biszkopt po upieczeniu dzielimy na 2 części, na dolny blat, wylewamy przygotowany budyń (budyń przygotowujemy na 1,5 szkl. mleka z dodatkiem 2 łyżek masła), przykrywamy herbatnikami, na to wykładamy masę krówkową, ale pozostawimy 2 łyżki masy, będzie ona nam potrzebna

SMYKWKUCHNI
Pianka malinowa 281

czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę.Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Pianka malinowaSkładniki:75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk)185g serka homogenizowanego waniliowego250g malin1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukru3 białka2 łyżeczki cukru pudru5 łyżeczek żelatyny (20g)5 łyżek zimnej wody1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej150ml gorącej(...)przegotowanej wody 250g malin do dekoracji Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczeniana dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów- maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić- zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu

Smakołyki Bereniki
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 150

biszkoptową ze śmietaną i owocami czas na jej odpowiednik bez dodatku mąki i cukru :) równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować. Składniki na tartę o średnicy 28 cm:biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki miodu drahimskiego  Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu(...)garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% Dekoracja: po ok 200 g malin i wiśni (użyłam soczystych, lekko kwaskowatych wiśni nadwiślańskich) Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i miód. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę

Ze smakiem i z pasją
Torcik cappuccino 221

Pyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę(...)musiał być pyszny) Torcik cappuccino Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm):5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)160 g cukru90 g mąki pszennej25 g kakao (ok 3 łyżki)1  łyżeczka  proszku do pieczenia Masa cappuccino: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 gr serka ricotta 4-5 łyżkek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody

Mia Cucina Sofieta
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 225

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)wiśni) 250 ml śmietany 36% 1 śmietan-fix (można pominąć) na wierzch: ok 200 g malin ok 250 g wiśni (użyłam i polecam tzw. "nadwiślanki") galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie

Ze smakiem i z pasją
Lekka rolada śliwkowa 192

lata coraz bliżej.Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie.I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ):4 białka1 całe jajko5 płaskich łyżek cukru5 pełnych łyżek mąki tortowej2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ):1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób )2 galaretki(...)stanie się puszysta.Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem.Do masy jajecznej dodajemy mąkę z makiem - delikatnie mieszamy.Na blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę biszkoptową.Równamy powierzchnię.Biszkopt pieczemy w 160 stopniach 15-20 minut.Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy, kładziemy na ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę.Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.Śliwki wraz

kolorowotorcikowo