budzi mnie od samego rana. Jutro napiszę kilka słów z II Targów Książki Kulinarnej mam dużooo zdjęć.Tymczasem zapraszam na chłodnik, o którym marzyłam od dawna, który bez wątpienia kojarzy mi się z dzieciństwem z czasami beztroskiej radości .Zapraszam.Chłodnikskładniki:500 ml kefiru500 ml jogurtu naturalnego3 ogórki szklarniowepęczek koperkupęczek szczypiorku2 ząbki czosnku1 łyżka Waszej ulubionej oliwysól, pieprzsposób przygotowania
pieprzny smaczekbędzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła
pieprzny smaczekrodzin tyle smaków rosołu. Wszędzie smakuje inaczej, każdy ma jakiś sekret żeby smakował indywidualnie i wyjątkowo. Ja również mam i w tej chwili się z Wami nim podzielę. Bez wątpienia główną rolę tu odgrywa kura, z wolnego wybiegu najlepiej podwórkowa. Moja będzie prosto z babcinego podwórka oraz czas. Im dłużej gotowany tym pyszniejszy. Zazwyczaj wstawiany z samego rana konsumowany
pieprzny smaczekmoim idolem Karolem łamiemy przepisy, oczywiście Okrasą. Według jego przepisu zrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń
pieprzny smaczeksłodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory
pieprzny smaczekKuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i oryginalności. Kraj będący przez setki lat pod wpływem Austro- Węgier , a po II wojnie światowej połączony ze Słowacją , posiada wszystkie znamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka
pieprzny smaczekodkładamy na później), pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie, prawie cały seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki
My Culinary Artuszkodzenia powłoką Keravis oraz dnem wykonanym z aluminium i stali nierdzewnej. Wok indukcyjny MasterChef należy do kategorii non-stick i potrawy nie przywierają do niego nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Podwójne, wzmocnione dno sprawia, że woki idealnie nadają się do stosowania na kuchence indukcyjnej, ale można stosować ją na innych rodzajach kuchni – ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych.W związku
karmelowyrajskiego kącika .I to za sprawą herbaty ! Za sparwą mieszanki na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych, zamknietych w orginalnych i wyjątkowych saszetkach. Spośród sześciu herbat, nie bez przyczyny mój wybór padł na Ginger Paradise. Zaparzyłam ją według zaleceń na kartoniku. W kuchni dało się wyczuć wyjątkowość naparu. To wyjątkowo koneserska i elegancka kompozycja!Kompozycja ta łączy orzeźwiającą
Z Kuchni Do Kuchnimleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,100 g sera gouda1/2 czerwonej papryki,1/2 pomarańczowej paprykikilkanaście plasterków salami5 oliwek czarnych bez pestki. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, oliwę
Aga w kuchniłyżki mąki ryżowej- sól- łosoś norweski plaster- 1 łyżeczka czarnego kawioru-1 łyżeczka serka śmietankowegoBiałka, żółtko, mąkę i sól wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (lub na minimalnej ilości oleju). Po zdjęciu z patelni omlet posmaruj serkiem, ułóż łososia i kawior, szybkim ruchem zroluj w rulon. Pokrój na równe kawałki!Już zrobione!Miłego
SMYKWKUCHNIodstresowania i wzmacniania rodzinnych więzi wybraliśmy późną porą 2 dobre filmy, ale nie mogliśmy zacząć oglądać bez czegoś słodkiego. Jako, że czas leci nieubłaganie (a wybranie produkcji godnej uwagi jest bardzo czasochłonne) było już po 22:00 co oznacza, że w pobliskich sklepach możemy co najwyżej pocałować klamkę, więc słodkości trzeba było wyczarować. Miało być więc szybkie, pachnące, bardzo smaczne
Wypisz WymalujDelikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle gustu) Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej
Pudełko rozmaitościWiększe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? Chyba dań głównych.8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce? Patelnia, piekarnik, garnki, mikser.10. Gdzie zaopatrujesz się w gadżety kuchenne? Wszędzie gdzie coś mi się spodoba.11. Skąd
More food, love and dreamswakacji z rodzicami jak nad morzem.6. Będąc nad morzem (niestety) niemiłosiernie maltretuje automaty (tak jak ja to mówię) do tańczenia na ręce i drugiego na nogi <3 Wakacje bez tego to nie wakacje.7. Swoją drogą jeżeli już o tym mowa, w pewnym roku tak często chodziliśmy do salonu gier, że pan który jest tam kierownikiem znał nas już
More food, love and dreams