przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:195/300)

Bułki mleczne na Tang Zhongu 292

lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe 176

ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 361

bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 232

zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach

Grahamka, weka i kajzerka
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 336

się odtworzyć ten smak. Na szczęście wiara czyni cuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się na wpis o tej zupie na blogu Gospodyni Miejska i natychmiast postanowiłam go wypróbować!Barszcz gotujemy bez dodatku mięsa. Smak i wyjątkowość zupy pochodzi wyłącznie z buraków.Składniki:1,5 - 1,8 kg buraków3 l zimnej wodyłyżka majeranki3 ząbki czosnku3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego4 łyżki cukrusól

Taste Of My Day
Pączki pieczone 378

blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć

Moje domowe kucharzenie
Zupa-krem z dyni 140

minut.Dodajemy śmietanę,taką jaką lubimy ok 1/3 szklanki.Ja dodaję pół puszki mleka kokosowego i gotujemy jeszcze z 10 minut.Ostatni etap to zblendowanie lub zmiksowanie naszej krem-zupki.Ja podaję bez dodatków, ale fajnie pasuje tutaj pokrojona w kostkę lub paski  ugotowana marchewka, lub dynia, uprażone pestki dyni ale i odrobina oleju z dyni.Często podawana jest z kleksem kwaśnej śmietany.100g

Pasje Jolki
Sos Grzybowy 195

Szybki i prosty, bez wydziwiania.Grzyby leśne ok. pół kilo czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie przeważają zielonki) i gotujemy w osolonej wodzie ok.10-15  minut.Odcedzamy.PRZEPIS JEST DLA 2-3 OSÓB.Teraz potrzebujemy: - dwie małe cebule, poszatkowane na drobno                                  - 2 liście laurowe, ząbek

Pasje Jolki
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 227

bardzo smaczne  i zaskakujące przy jedzeniu.Będą to dwa rodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW

Pasje Jolki
ZaKwas na ChleB 221

Cloney)Potrzebujesz:Dziś zrobimy go razem.Aby dojrzał potrzebujemy 5 dni.A potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł.Potrzebujesz:Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu 2000 lub 1850. BARDZO WAŻNE.Im mniej przemielona, tym lepiej.SŁOIK. Koniecznie wyparzony i wystudzony.Słoik powinien

Pasje Jolki
Starożytny Egipt 137

tego samego dnia poszliśmy na spacer, weszliśmy do pierwszej budy z pamiątkami, a tam Egipcjanin mówiący po polsku.Okazało się, że ma żonę z Polski.Oczywiście nie wypuścił nas bez kupienia czegokolwiek. Mistrz obrażania się.Nazajutrz wsadzono nas do autokaru i heja, jazda w konwoju z małymi postojami. Dojechaliśmy do Luksoru po kilku godzinach.Tu wsiedliśmy na statek. Mieliśmy dużo szczęścia

Pasje Jolki
Tort Jagodowy 227

lekko dociskamy. Ponownie nasączamy miętą, rozkładamy dżem i masę jagodową. Powtarzamy tę czynność aż do ostatniego blatu. Górny blat lekko nasączamy miętą i od razu wykładamy masę jagodową bez rozkładania dżemu porzeczkowego. W kolejnym kroku obkładamy boki tortu resztą masy jagodowej. Możemy pomagać sobie szpatułką lub wyrównywać boki dużym nożem.Boki i wierzch tortu wysypujemy wiórkami kokosowymi.Wkładamy

Eat Shrimps
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 198

dynię, paprykę, kmin rzymski, kolendrę i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu i jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut.Po tym czasie wyrzuć listek laurowy i zmiksuj zupę na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Nałóż zupę do docelowych miseczek, wmieszaj po łyżce

karmelowy
Banan z parowaru w 4 wariantach 249

trochę kombinować, choć za każdym razem w sumie podobnie, tylko z małymi modyfikacjami  i chciałem się podzielić spostrzeżeniami. Teraz jakiś czas na banany chyba nie spojrzę ;) Stwierdziłem, że bez sensu robić kilka postów o podobnym temacie, dlatego on będzie tak wyglądał, a nie inaczej :) A wy sobie wybierzecie odpowiedni przepis pod wasz gust. Składników jako takich nie będę wypisywał

Parowar Faceta