Salatasi składników z pominięciem sera feta. Turecka sałatka z ciecierzycy Nohut Salatasına podstawie przepisu z tego blogaczas przygotowania : 20 min. Składniki:1 puszka ciecierzycyduża garść czarnych oliwek bez pestek (u mnie oliwki kalamata)4 pomidory Roma lub ok. 200 g pomidorków koktajlowych1 mała czerwona cebula100 g sera fetana sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki mąki1 całe jajko2 żółtka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg zmielonego twarogu400 ml śmietany kremówki8 jajek (oddzielone żółtka od białek)2 budynie śmietankowe (bez cukru)1, 5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniastarta skórka z 1 cytrynyPolewa czekoladowa:2 łyżki kakao3 łyżki cukru50 g masła2 łyżki mlekaPrzygotowanie:Spód:Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem
Oryginalny smaksmak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie tapenady jest wyjątkowo proste i szybkie. Watro spróbować Składniki:1 słoiczek (290 g) czarnych oliwek bez pestek2 łyżeczki kaparów2 łyżki oliwy z oliwek2 fileciki anchois1 ząbek czosnkupieprzPrzygotowanie:Wszystko razem zmiksować, dolewając stopniowo oliwę z oliwek. Podawać z grzankami.Smacznego
Oryginalny smakmakaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki:100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu1 litr bulionu drobiowegokawałek imbiru (około 1/2 kciuka)1 cebulka500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)2 ząbki czosnku300 ml mleka kokosowego1 łyżka sosu rybnego15 g grzybów mun1 marchewka4 łyżeczki czerwonej pasty curry3-4 łyżki sosu sojowegoPrzygotowanie:Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut
Oryginalny smakparowaru, zdejmujemy czapeczki i posypujemy cynamonem.Na koniec dajemy po łyżce żurawiny, czy jakiegoś dżemiku :) i można wcinać :)Jabłko najlepsze jest wtedy, gdy delikatnie odchodzi od skórki i można bez wysiłku zjeść łyżeczką. Ale jak ktoś lubi twardsze, też jest dobre :)Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało
Parowar Facetaszklanki oleju (dałam 4 łyżki)6 jajek1 niepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZwykle u mnie w domu robi się tradycyjne szarlotki, więc w końcu postanowiłam trochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu, ale później przeglądając różne strony z przepisami natknęłam się na takie szarlotki lub bardzo podobne :) Bardzo łatwa a zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach ! A więc do dzieła ! :) Składniki
charlotte gotujewiele więcej bo ciasto jest bardzo mokre - coś ok. 1,3kg - najlepiej dodawać stopniowo i samemu ocenić, czy dana ilość wystarczy)250 g miodu (może być też sztuczny - bez różnicy)250 g cukru (można dać trochę więcej)350 g margaryny1 opak. przyprawy do piernika1/2 łyżeczki cynamonu1 i 1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek2 łyżki kakao1/2 kostki drożdżyPrzygotowanie
charlotte gotujemlekabudyń czekoladowy lub śmietankowyczekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy budyń, jak czekoladowy to dajemy białą czekoladę)Przygotowanie:Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.W innym garnuszku
charlotte gotujemuffinki są najprostsze i najzwyklejsze, bez dodatków i dodatkowej pracy. Czyli jest to coś dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu na rozpieszczanie siebie i bliskich. Przepis wygrzebałam na blogu tysiąc smaków, trochę go zmodyfikowałam na własne potrzeby. Wyszły mi 22 babeczki :)Składniki:2 szkl mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej0,5 szkl cukru1 łyżka cukru waniliowego
charlotte gotujeczęści.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.Krem Milky Way: Batoniki siekamy
charlotte gotujeWróciłam ! Koniec mojej przerwy, czas powrócić do blogowania :) Wiadomo że powroty są ciężkie bo trzeba się przestawić na inny tryb, ale kiedyś to musi nastąpić. Nie
charlotte gotujedodatkiem domowego masła orzechowego, bananów i nutelli. Są słodkie i bardzo smaczne. Polecam jako śniadanie lub podwieczorek dla dzieci jak i rodziców, wszystkim będą smakować bez wyjątku Domowe masło orzechowe jest pyszne zarówno do naleśników jak i na kanapki. Post Naleśniki z masłem orzechowym, bananami i nutellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeposypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę z cytryny i papryczkę chili pokrojoną w cienkie krążki (bez pestek). Po chwili wrzucamy krewetki i smażymy z obu stron, do czasu aż zmienią kolor. Dodajemy kolejną łyżkę oliwy z oliwek i pietruszkę. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron
Blondynka Gotuje