przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:202/300)

Zupa miso 227

dosyć cienkie cząstki (odwrotnie, niż zrobiłabym to ze świeżą rybą, jeśli będziecie dysponować świeżym łososiem, proponuje pokroić do w kostkę ok 1 x 1 cm). Rybę przesmażany na patelni, bez tłuszczu (wystarczający będzie tłuszcz zawarty w rybie, by nic do patelni nie przywarło). Gotujemy wodę. Do talerza wyciskamy saszetkę z zupą, do której dodajemy wrzątku. Na jedną saszetkę

Taste Of My Day
Sok z malin na zimę wg przepisu mojej Kochanej Babuni :) 330

Całość gotujemy na małym ogniu. Sok się pieni, dlatego musimy stale nad nim czuwać i mieszać, tak by cukier rozpuścił się. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, bez zdejmowania garnka z gazu, zaś do czystych butelek przelewamy sok i zakręcamy butelki - proces taki sam jak przy robieniu domowych przetworów :) Butelki opisujemy i odstawiamy do naszej spiżarni w oczekiwaniu

Taste Of My Day
Madera - Funchal 170

której można dopłynąć, wejść i np. opalać się na niej Wejście na plażę jest płatne 2 euro od osoby dorosłej. Jeśli chcemy wygrzewać się na słońcu, możemy oczywiście bez dodatkowych opłat leżeć na betonie lub wypożyczyć leżak za kolejne 2 euro. Po kąpieli słonecznej warto odwiedzić dzielnicę Se, jedną z najstarszych dzielnic Funchal, bogatą w zabytkowe budowle, jak m.in. piękną

Taste Of My Day
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 337

dnia ułatwiającą degustację wspaniałych lokalnych win ;)Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę, że jest to zasługa lokalnego chleba, pane toscano (lub pane sciocco czyli bez soli), który bardzo szybko czerstwieje, zaś brak dodatku soli aż prosi się o połączenie go z aromatycznymi dodatkami.Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami

Chilli Czosnek i Oliwa
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 179

pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych szparag

Kitchens Alphabet
Zupa krem z dyni 203

rozmieszanej w zimnej wodzie. Zamiast gałki dopuszczalny jest imbir, pamiętajmy jednak, żeby przy każdej z tych przypraw zachować umiar, gdyż są bardzo aromatyczne, a nie chcemy, by ich smak bez reszty zdominował nasze danie :) Gotową zupę podajemy z grzankami posypaną natką pietruszki.Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2484

Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę, ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 289

Słodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona !  Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis

Sajkofanka smaku
Ziemniaczki pieczone, wersja III 224

Dziś postanowiłam ponownie je upiec, ale tym razem trochę inaczej. Składniki: ziemniaki sól rozmaryn suszony zioła prowansalskie chilli bułka tarta Ziemniaki kroimy w dowolny sposób, i obgotowujemy na półtwardo, bez soli. Następnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Pieczemy w temp

chwile dla mnie
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 219

pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką

Symfonia Smaków
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 849

może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)- żelatynę rozpuścić w odłożonym soku

Smakołyki Bereniki
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 238

Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera.  Zważ pigwowe puree. Na każde 500 g puree dodaj 250 g cukru. Dobrze wymieszaj, przełóż z powrotem do garnka i gotuj bez przykrycia przez ok. 45 min. Często mieszaj, aby galaretka się nie przypaliła. W czasie gotowania zgęstnieje i zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Gotowa galaretka powinna być tak gęsta

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 160

też jest ok) Na zdjęciu brakuje żółtego sera, bo pomysł wpadł w trakcie, widać także nieszczęsny ser topiony z Biedronki, którego nie kupujemy, chyba że mamy ochotę na zupę bez wyrazu. Olej nie był jednak potrzebny.Na początku robimy bulion, jeśli jest z kostki to łatwo, jeśli normalnie to trudniej, ważne, żeby na koniec był czysty i schludny. Jak się ugotuje

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z kapusty pekińskiej z ryżem curry 253

zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka, bo na bank nie wyjdzie ;) Po tych 15 minutach w naszym garnku powinniśmy zobaczyć ugotowany, miękki ryż bez ani grama wody. Gdyby jednak był oporny i nadal twardy, wody można dolać i dalej trzymać pod pokrywką, aż zmięknie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie szatkujemy kapustę

Kulinarne zapędy Kokosa
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 207

Dziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli

Kulinarne zapędy Kokosa