przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:207/300)

szybkowar-rosół i galaretka z drobiu mieszanego... 272

minut, szybkowar otworzyć i cedzakiem wyjąć składniki rosół podać z ugotowanym makaronem nitki, z marchewką i natka pietruszki, dodać [pie[rzu mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą

W Mojej Kuchni Lubię
100. Na setkę zamiast tortu... podroby, czyli wątróbka z jabłkami i karmelizowaną cebulą. 245

Właśnie dobiłyśmy do setki tym oto wpisem. W bardzo jesienny i słoneczny dzień, świętujemy, ale bez tortu.  Zamiast tortu mamy dla Was coś, co dla niektórych było koszmarem dzieciństwa. Dla nas to coś specjalnego, może nawet rarytas i to właśnie on będzie główną atrakcją naszego dzisiejszego postu. WĄTRÓBKA! Można ją zjeść ugotowaną i posypaną solą, smażoną z cebulką- najprościej

Symfonia Smaków
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 253

   Chleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i

Smaczne Zdrowe
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 293

dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu,  a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Szarlotka, czyli mus jabłkowy opakowany cieniutkim ciastem:) 215

Przyszedł czas na szarlotkę, jeszcze  w tym roku nie robiłam, a przynajmniej nie robiłam żadnej nowej jej wersji. Moje najlepsze szarlotki to ta z bezą (ta jest na mące pszennej, której już nie używam w kuchni) oraz szarlotka nazwana przeze mnie genialną. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Żyję wg: "jedzenie jest dla mnie, czy to ja jestem dla jedzenia"? 420

zauważyliście, że w ostatnim czasie, na straganach w supermarketach, czy targowiskach możemy znaleźć coraz więcej różnych nieznanych dotąd warzyw czy owoców?Szukamy przepisów, znajdujemy coś, a następnie automatycznie bez zastanowienia się nad wartościami odżywczymi jakie możemy czerpać z każdego z nich idziemy i kupujemy dany produkt.Tak zwana "MODA", na coraz bardziej wyszukane potrawy, im mniej powszechny składnik, tym bardziej prestiżowy

Kuchnia moimi oczami
T... Tuńczyk! 294

Dobry wieczór! Po całym dniu na malutkim mrozie, wróciłam do domu ze świeżutką, jeszcze ciepłą bagietką. Uwielbiam ich zapach, a smak jest niepowtarzalny i od razu, nawet osoba bez kubków smakowych (;p) może poczuć różnicę między taką nowinką, a chlebem z supermarketu.Tak jak na śniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła

Kitchens Alphabet
Coś na Walentynki na kolacje we dwoje:) deser i Drinko 193

drodzy idealny deser na walentynki i drink, który na pewno pokochacie. Motylki w brzuchu, bo tak nazywa się ten deser,  czyli biszkoptowe naleśniki z truskawkowym tiramisu, truskawkowymi bezami i karmelizowanym ananasem, smakuje cudownie Motylki, które symbolizują zakochanie się i czucie w brzuchu motylków na widok osoby drugiej, z Ananasa obrączki symbolizujące związanie na wieki z Ta ukochaną osobą

pichciszto
Tradycyjny dżem jagodowy 147

szklanek jagód 2 szklanki cukru Jagody przebieramy i płuczemy na sicie. Dokładnie osączamy. Wkładamy do szerokiego rondla, przesypujemy cukrem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i smażymy bez przykrycia ok. 20 min, na bardzo malutkim ogniu. Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 min w temp. 200 stopni. Jeśli dżem przygotujemy z większej ilości jagód, odpowiednio wydłużamy

Anioły w kuchni
Ciasto Jabłkowe 180

masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Przygotowanie:• Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę.• W Dużej misce do ciasta Finezja wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól

Anioły w kuchni
Domowy kisiel owocowy 209

świeże lub mrożone. W zależności od ilości dodanej mąki ziemniaczanej, będzie gęsty lub płynny.Ja zawsze robię gesty.Nie jest to jakieś "ę", "ą", ale szybki, owocowy i zdrowy deser, bez grama konserwantów, z kawałkami owoców... Składniki;2 szklanki owoców świeżych lub mrożonych5 łyżek mąki ziemniaczanej /dodajemy więcej jeżeli lubimy bardziej gesty lub mniej jeżeli bardziej płynny/3 szklanki wodycukier

Anioły w kuchni
Granola 172

wiem jak wy, ale ja uwielbiam musli, szczególnie wykonane samemu, bez chemii i cukru. Zdrowe musli, które wymaga niewiele pracy,a wystarczy dodatek  jogurtu naturalnego i mamy szybkie śniadanie.. Składniki:  4szkl.płatków owsianych,  1szkl. migdałów w płatkach,  1/2szkl. wiórków kokosowych,  1/4szkl.pestek dyni lub słonecznika, 1/2szkl.syropu klonowego, 2łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli,  1szkl. suszonych

Anioły w kuchni
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 202

lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni

Anioły w kuchni
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 175

drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami

Anioły w kuchni
Duńskie ciasteczka owsiane 175

Moje ulubione. Jedyne, które można jeść  bez wyrzutów sumienia, że przybędzie nam parę centymetrów tu i ówdzie... Składniki na około 34 ciasteczek: 200 g masła 3/4 szkl. brązowego cukru lub opcjonalnie 0,5 szkl cukru i łyżka miodu, najlepiej ciemnego 1 jajko cukier waniliowy 1szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki  sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl. płatków

Anioły w kuchni