przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:201/300)

Ajvar 171

równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez  maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy odwracamy do góry dnem, kiedy wystygną odwracamy i gotowe

Malinowe Pocałunki
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 208

śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier  sok z cytryny   Wykonanie

Malinowe Pocałunki
Najlepsze faworki świata! 256

maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego.  Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem

Malinowe Pocałunki
Fiołkowe babeczki. 173

się na stole w każdej sytuacji. Na bank do powtórzenia w zbliżające się Święta. Dodam, iż dopiero od 2 lat jestem świadomym kwiatożercą. Tzn pochłaniam róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Malinowe Pocałunki
Liebster Blog Award 203

pogardzę.4. Ulubiona przekąska.Popcorn.5. 3 najważniejsze akcesoria kuchenne.Zmywarka, zmywarka, zmywarka ;)6. Pasja czy kasa?Pasja z kasą ;) z przewagą na pasję.7. Najważniejsza przyprawa w kuchni.Sól. Bez niej nic nie ma sensu.8. Twój sukces edukacyjny.Mało znaczący skrót przed nazwiskiem mgr.9. Jestem dumna/y z… Jestem dumna z moich dzieci, bo mimo wieku wiedzą jak odróżnić dobro od zła

Malinowe Pocałunki
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 171

również ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie powiem przygotowanie go zajęło mi mnóstwo czasu.  A że piątek 13, więc nie  mogło obejść się bez kłopotów,  jednak o tym napiszę później ;).  Jak wiadomo olej rzepakowy jest  źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości dań

Malinowe Pocałunki
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 201

dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 1/2 łyżeczki kuminu, sól pieprz do smaku i jajo. Całość dobrze wyrabiamy. Rozgrzewamy gofrownicę układamy na niej kawałki papieru do pieczenia ( bez tego nie będzie szans wyjęcia gotowego gofra ) układamy porcję masy fasolowej, przykrywamy papierem i zamykamy gofrownicę.Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec

Malinowe Pocałunki
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 217

program Polsat Food Network. Jest to deser Giady De Laurentiis.Oryginał znajdziecie (tu). Z powodu braków zaopatrzenia, zastąpiłam część produktów tym co miałam aktualnie w domu. Jednak klasyczna wersja, bez większych modyfikacji byłaby równie dobra.  Osobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru   (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 167

pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.Owoce myjemy, osuszamy .Rozpuszczamy białą kuwerturę w kąpieli wodnej , studzimy .Aby kuwertura po zastygnięciu miała idealny połysk bez szarego nalotu trzeba ja utemperować!-to proces gdzie trzeba tylko zachować prawidłowe temperatury-Za pomocą widelca zanurzamy owoce w czekoladzie w ten sposób by pokryły się czekoladą a ogonki

Malinowe Pocałunki
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą 237

skórki. Pomidory i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. W dość dużym garnka rozgrzewamy olej. Podsmażamy pieczone pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą

Mania Gotowania
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 227

wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali

Aga w kuchni
Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem 253

patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu.  Cukinię kroimy w plastry grubości max 1 cm. I smażymy ją na patelni bez dodatku tłuszczu z każdej strony, by zmiękła i puściła wodę. chcemy w ten sposób uniknąć sytuacji, gdy cukinia w trakcie pieczenia pozbędzie się płynów, które wsiąkają w ciasto i nie możemy

Taste Of My Day
Burgery 100% homemade 204

uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki

Taste Of My Day
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 308

jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi. Używamy specjalnego ryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi dla dwóch osób, szklanka (250 g) ryżu jest wystarczająca

Taste Of My Day
Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1074

środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć patelnię, wtedy zgromadzone ciepło ogrzeje nadzienie i rozpuści ser, bez obawy o przypalenie naszego naleśnika. Podajemy ze świeżymi warzywami :) Smacznego

Taste Of My Day