Ostatnio miałam poważne zawahanie, stwierdziłam, że prowadzenie bloga już nie daje mi przyjemności. Ale szybko wybiłam sobie to z głowy. Bez pisania czuję się jakoś niepełnie.Dlatego dziś nadrabiam zaległościRoladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami2 piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg)2 garści świeżej rukoli10-12 suszonych pomidorówkostka mozarelli (mała)ząbek czosnkuprzyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat)olejPierś
Kuchnia moimi oczamiwydaje się być kopią innego starego budynku. Można popatrzeć i przejść dalej, jednak nie jest to wieża zwykła, tylko pomysłowa atrakcja. Codziennie bowiem przez 15 minut, leje się tu bez ograniczeń czacza – gruziński bimber. Wystarczy przyjść o określonej godzinie i napełnić kubeczek trunkiem. Chyba nie jeden Polak chciałby taką wieżę mieć u siebie Wieża alfabetu i Uniwersytet TechnologicznySpirala, przypominająca
Poezja smakuSalmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu
Kulinarny karnet Christopherasernikowego z wiaderka5 jajek (białka i żółtka osobno)125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru rodzynki ¾ szklankiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy
Mia Cucina Sofietarazem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI:"Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep
Wypisz Wymalujpalma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę
W Mojej Kuchni Lubięczego by tutaj zacząć? Może od początku. Tydzień zaczęłam od wypowiedzenia z pracy i jednocześnie znalazłam drugą. Niestety zapalenie ucha się rozwinęło i bez antybiotyku się nie obeszło. Dzisiaj jest już lepiej i dzisiaj już jestem pierwszy dzień w nowej pracy. Trzymajcie kciuki za mnie. Zapisałam się na Mikołajki Blogowe. Mój prezent trafi do ... :) nie mogę powiedzieć :) cała relacja
Magiczne Życie Martytematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :)Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski. *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu
Proste Potrawyrobota. Do zmielonego mięsa dodaję majonez, musztardę i wodę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.Dużego ogórka przecinam na pół i obieraczką do warzyw ścinam go cienkie paski (bez części pestkowej). Paski ogórka zwijam w rożki i faszeruję je tatarem.Ps. : Woda dodaje soczystości a majonez delikatności
Mechanik w kuchniŚnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima.Gdy w Andrzeja deszcz lub słota w grudniu drogi bez błota.Wesołej zabawy
Kulinarny karnet Christopheraczerwonego wina:3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry½ szklanki czerwonego wina2 ½ szklanki bulionu wołowego2-3 gałązki tymianku2-3 gałązki rozmarynu2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki1 pieczona główka czosnku (bez łupin)sól koszerna i czarny pieprz do smakuZanim zaczniemy rozgrzejmy grilla do 210 stopni C. Sos i mięso można przygotowywać jednocześnie. W dużym rondelku umieśćmy szalotkę z niewielką ilością oliwy
naRuszciemarchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 15 min – 20 min, aż większość płynu wyparuje a gulasz zgęstnieje i nabierze ciemno-brązowej barwy.5. ŚMIETANA (1 min)Wyłączamy palnik pod gulaszem
Nerds Kitchenwyjazd – do Gruzji nie potrzebujecie paszportu. Kraj oficjalnie leżący w Azji (a właściwie na jej styku z Europą) jest bardzo przyjaźnie nastawiony do odwiedzających – obywatele Unii Europejskiej bez problemu mogą lecieć posiadając przy sobie jedynie dowód osobisty. Gruzja jest proeuropejsko nastawiona i chciałaby w przyszłości móc przyłączyć się do Unii.Jazda po gruzińskuZdjęcie zrobione przez szybę jadącego busa. Gruzja
Poezja smakuserka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady . Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają za smakiem mango :-)), zapraszam do wypróbowania w swojej kuchni Post Galaretka z mango pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWczoraj wpadł mi do głowy pomysł na ten pyszny sosik/serek i chciałam go wykorzystać do śniadania. Dietetyczny i zdrowy, bo bez dodatku słodzidła, ale za to z bardzo zdrowymi morelami, które zawierają dużą ilość błonnika i witamin. Dzisiaj nie miałam ochoty na owsiankę, więc postanowiłam zalać nim ryż preparowany. Śniadanko było naturalnie słodkie, lekkie, a jednocześnie sycące :) ~ Ryż preparowany
Kuchenny Skrawek Nieba