łopatki ( u mnie wołowe) 700 g pokrojonego w cienkie i długie plastry boczku surowego lub wędzonego 200 g sera żółtego lub mozarella 300 g papryki kolorowej 100 g przecieru pomidorowego i ulubionych przypraw typu chili, sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia lub gotowego sosu pół na pół chili i pomidory 80 g salami lub chorizo sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny(...)babkę. Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz inne ulubione przyprawy o czystym składzie (be cukru). Gotowym mięsem wypełnić dokładnie formę Przygotować sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw wymienionych w liście składników lub użyć gotowego sosu pół na pół chili i pomidory (ostry). Sos rozprowadzić na wyłożonym w formie mięsie. Schłodzony ser żółty
Ola la LCHFładniki 2 cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu(...)programie przez 4 godziny. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem ,solą opcjonalnie . Aby zagęścić sos ,wymieszać mąkę ziemniaczana ,lub kukurydziana z odrobina wody , następnie dodać 2 łyżki płynu z wolnowaru. , przecier pomidorowy,całość wlać do wołowiny i gotować przez 30 minut na wysokim poziomie
mojej kuchniłyżeczka przyprawy do chili con carne (można zastąpić przyprawą do mięs) 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku do podania – kleks kwaśnej śmietany Wykonanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i przepołowione ząbki czosnku. Podsmażamy krótko(...)dodajemy kawałki cukinii oraz kukurydze i fasolkę odsączone z zalewy. Całość mieszamy, ponownie uzupełniamy wodą, jeśli jest taka potrzeba i dusimy pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli danie trzeba jeszcze doprawić, użyj soli i pieprzu. Chili con carne podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Artykuł Chili con carne pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniawywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula, – 2 łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki oleju, – szczypta koperku – sól i pieprz wg smaku Ugotować wołowinę do miękkości(...)wywaru). Dodać paprykę, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać fasolkę, wlać wywar, przyprawić i dodać pokrojone w kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż do miękkości ziemniaków. Przed podaniem oprószyć posiekanym koperkiem lub mieszanką zieleniny. Do tego
Smaki Armineładniki 2 cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu(...)programie przez 4 godziny. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem ,solą opcjonalnie . Aby zagęścić sos ,wymieszać mąkę ziemniaczana ,lub kukurydziana z odrobina wody , następnie dodać 2 łyżki płynu z wolnowaru. , przecier pomidorowy,całość wlać do wołowiny i gotować przez 30 minut na wysokim poziomie
w mojej kuchnikuminu 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda(...)czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy
PatiGotujepapryczki chili 125g cukru (w sezonie, kiedy papryka jest dojrzała i słodka, można zmniejszyć ilość cukru do 100g) 3 łyżeczki soli 250ml oleju 1 główka (duża) czosnku 300g przecieru pomidorowego (koncentrat) 3-4 listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce(...)swoich magiczno-zdrowotnych właściwości należy go zgnieść 10 minut przed użyciem. Podobno wtedy wszystkie zdrowe związki chemiczne mają czas się połączyć. Warto spróbować, prawda? Do gotującego się sosu wrzucamy przecier pomidorowy, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i dolewamy ocet. Gotujemy jeszcze 30 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos trochę się zredukuje, nabierze kremowej konsystencji i będzie pachniał
les mirabellesstole Wigilijnym. Porcja na 12 osób Składniki : 1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania ryby 1 szklanka wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Filety ryby(...)należ sparzyć wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę
Niezły Młynekmąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo(...)obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę, przecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy
Smakowy Rajopakowanie makaronu spaghetti z komosą ryżową1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając(...)chłodzimy. Obieramy ze skórek, wydrążamy środek i resztę kroimy na drobną kostkę. Dorzucamy do pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy. Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe! Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest
Emcia Pichcimiałam 700 g.) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 serek topiony śmietankowy (100 g.) 2 łyżki gęstej śmietany 300 g. przecieru pomidorowego ( miałam swojski), lub 2 puszki pomidorów 1,5 l. gorącej wody 1 pełna łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka oregano papryka słodka i ostra sól, pieprz olej do smażenia(...)pokrojony na kawałki serek topiony. Smażyć jeszcze chwile, tak żeby serek się roztopił. Usmażone warzywa, dodać do garnka z mięsem. Zalać gorącą wodą. Ja razem z wodą, wlałam też przecier pomidorowy. Zagotować. Dodać przyprawę do pizzy i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut na małym gazie. Na talerzu, zupę posypać, utartym serem żółtym. Podawać ze świeżym
Agusiowe smakołykiOSÓB: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 większy ziemniak kawałek selera i zielonej części pora 1 papryka (ja miałam kawałki żółtej, zielonej i czerwonej) 250 g przecieru pomidorowego z kartonu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok. 3 l wody lub rosołu 2 ziela angielski, 3 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy sól, pieprz, oregano, bazylia,papryka ostra, chili, pieprz(...)Warzywa zalewamy ok 3 l wody, dodajemy ziele angielskie, liść i pieprz (jeśli używamy można dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób. Smacznego
Pani na deserfasoli białej drobnej, 100 g boczku wędzonego surowego, 250 g pieczarek, gałązka tymianku, 150 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz świeżo mielony, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, natka pietruszki, Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia fasolę ugotować (w wodzie, w której się moczyła), uważając aby jej nie rozgotować(...)pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do fasoli. Następnie, na tej samej patelni podsmażyć pieczarki. Gdy się lekko zrumienią przełożyć do nich fasolę z boczkiem. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Wlać płyn z gotowania fasoli. Zagotować. W razie potrzeby dolać trochę wody. Przed podaniem posypać natką pietruszki. zastawa
królestwo garówSkładniki: 500 g mięsa z udźca indyka 1 cebula 1/2 szklanki ciecierzycy w zalewie 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 700 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 3 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki(...)Podgrzewamy około 3 minut cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy na patelnię około 200 ml przecieru, a następnie całość przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy resztę przecieru pomidorowego, sos sojowy oraz sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu do gulaszu dodajemy odsączoną ciecierzycę, fasolkę oraz kukurydzę. Podgrzewamy pod przykryciem kolejne
Qchnia po prostujest delikatny, lekko rybny. Może się skusicie? Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych (polecam Skworcu ) sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Tuńczyka(...)minut. Marchewkę z cebulą odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 30 -40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku
Smak mojego domuząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu (M) 7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego (W)* 1 szkl. przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) (D)* 1/2 łyżki oliwy (Z) 2 listki laurowe (M) 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (Z) szczypta suszonego rozmarynu (M) szczypta suszonego(...)drobno i dodać do garnka. (M) Następnie dodać pokrojony czosnek, liście laurowe. (W) Dodać bulion, fasolę i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki. Dodać przecier pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze 10 minut. (W) Po zakończeniu gotowania przyprawić zupę solą lub sosem
Codziennik Kuchennysoli 1 łyżka oleju 3 jajka 0,5 szklanki wody Sos mięsny: 25dag wieprzowiny 25dag wołowiny 20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia 1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy cząber papryka słodka papryka ostra sól pieprz Sos beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka(...)uzyskać odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia. Sos mięsny: Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę. Dorzucamy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty. Sos beszamelowy: W rondlu rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Wrzosowa Polanawieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie: Kroję mięso w kostkę i podsmażam na oleju wraz(...)woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa. Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek przecieru pomidorowego oraz suszone śliwki. Po zagotowaniu dodaję łyżeczkę zielonego chilli jalapeno. Zagotowuję i gotowe
Kuchnia co dniapływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie
Smakowity Blog Kulinarnyobiad, który przygotujesz w jednym naczyniu do zapiekania. Składniki 1 kg ziemniaków 2 piersi z kurczaka 2 papryki czerwone 200 g sera żółtego 10-15 małych pieczarek 100 ml przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml śmietany 12% lub 18% kilka suszonych pomidorów 3 jajka 2 średnie cebule sól pieprz szczypta majeranku, bazylii, dość sporo suszonej papryki(...)oleju, po chwili dodać pieczarki i paprykę, dusić parę minut pod przykryciem, aż papryka lekko zmięknie. Dodać kurczaka na patelnię i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Dodałam jeszcze suszoną paprykę i pomidory suszone. Dusić jeszcze mniej więcej 15 minut. Wystudzone ziemniaki, kroić w talarki (grubsze plastry
Wasze Przepisystrony link , który nieco zmodyfikowałam. Składniki: por 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 marchewki 10 szt. pieczarek ½ papryki 1 szkl. soczewicy zielonej 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku 2 szkl. bulionu lub wody 1,5 łyżeczki estragonu po 1 łyżeczce bazylii, papryki słodkiej, tymianku, oregano 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Pora oczyścić, pokroić(...)majeranku. Całość dusić przez 10 min pod przykryciem. Po tym czasie dodać bulion/wodę oraz opłukaną soczewicę. Gotować do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka. Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem oraz wsypać majeranek. U mnie było to danie pojedyncze bez dodatków, ale można podawać również z surówką i kaszą lub ziemniakami
Gotuj z Agneszrobić :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 marchewki około 150 g kiełbasy (podwawelska) około 150 g boczku 1 duża cebula 1,5 szklanki bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego pęczek koperku 2 liski laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka octu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki sól pieprz 1. Kapustę myjemy, szatkujemy i wkładamy do większego(...)listki laurowe, wiele angielskie, odrobinę solimy i wlewamy bulion. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie pamiętajmy o mieszaniu. 4. Pod koniec duszenia dodajemy ocet, przecier pomidorowy i koperek. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem :-) 5. Teraz musimy przygotować jeszcze zasmażkę: Na małej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego łyżkę mąki i robimy jasną zasmażkę
kruche babeczkilaktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu 150 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę o średnicy ok 22 cm dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz(...)koloru na brzegach. Mięso zmielić lub użyć gotowego. Następnie rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim mięso z dodatkiem ulubionych przypraw, poza solą. Gdy mięso będzie podsmażone dodać sól oraz przecier pomidorowy tak aby farsz nie miał zbyt dużo wody. Gotować bez przykrycia do odparowania wody i zagęszczenia. Na upieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz i zapiekać kolejne 10-15 minut. Jeśli
Ola la LCHFoczyszczone i ugotowane flaki. Dalszy sposób postępowania jest już dziecinnie prosty. Składniki: 500g flaków wołowych 500g kości wieprzowych 1 duża cebula 300g włoszczyzny (może być mrożona, krojona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek papryka słodka gałka muszkatołowa cukier Przygotowanie: Kości wieprzowe zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy kilka ziarenek(...)wywaru włoszczyznę i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wystudzone kości obieramy z mięsa i dodajemy do gotujących się flaków. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przecier pomidorowy z odrobiną cukru. Całość dodajemy do flaków. Z pozostałej części masła i mąki robimy zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wywaru, tak aby nie było grudek i dodajemy
Jacob Tastesprzekonajcie się jak pyszna jest siła prostoty! Słodkie spaghetti z batatem Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 dużego batata ok. 400-500g 500 g przecieru pomidorowego pół paczki makaronu typu spaghetti 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 dużą marchewkę garść natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 łyżkę suszonego oregano 2 łyżki powideł śliwkowych pieprz i sól(...)już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią. Wszystko mieszamy ze sobą. Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz powidła. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Makaron łączymy z sosem, dodajemy jeszcze świeżej bazylii i pietruszkę i pałaszujemy ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polełyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę(...)miękka i następnie dodajemy do niej cebulę z kiełbasą i boczkiem. W blenderze miksujemy pomidory z puszki na gładką masę i dodajemy do fasoli razem z pozostałymi przyprawami i przecierem pomidorowym (możemy również użyć do tego domowego sosu pomidorowego ). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż fasola będzie miękka
Emcia Pichcipapryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 papryka biała 2 papryczki pepperoni 2 opakowania mrożonych warzyw meksykańskich 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka chili 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi 2 duże placki tortilli 1 duża łyżka mąki pszennej olej do smażenia drobiu i warzyw Sposób przygotowania: Cieciorkę zalewamy(...)dodajemy cebulę drobno posiekaną oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka
Kuchnia w czekoladziesmaku :)) Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna. Składniki: 1/2 młodej kapusty 2 cebule puszka pomidorów w sosie własnym łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę(...)małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym
Walijskie Pichcenie