przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:123/368)

ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 132

około pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2-3 większe ziemniaki * 2 większe ogórki konserwowe * około 1,5 litra bulionu * około 3 łyżek przecieru pomidorowego * odrobina oleju * sól i pieprz do smaku * papryka ostra i słodka do smaku (ja dałam płaskie pół łyżeczki papryki ostrej i niepełną łyżeczkę słodkiej) (użyłam przypraw  Skworcu ) * tymianek(...)bulionem, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki i mięso. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, przecier pomidorowy, tymianek, majeranek i ewentualnie sól i pieprz. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Przypominam Wam także przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowo- paprykowym  (przepis tutaj) . Pulpeciki te również

Zrób to smacznie
Ryba po grecku (najlepsza) 151

Składniki: 2 marchewki (ok 200g) 1/4 selera (ok 150g) 1 pietruszka (ok 100g) 2 cebule (średniej wielkości) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki 250ml przecieru pomidorowego 1 kg filetów ryby (u mnie dorsz, ale może być też mintaj, miruna czy inna ulubiona ryba) 3 łyżki mąki przyprawa do ryb (bez glutaminianu w składzie) 4 olej(...)półkrążki, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, wymieszać, dodać starte warzywa. Smażyć ok 5 minut, mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodać pokrojoną w paski paprykę, liść laurowy, zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać kukurydzę, doprawić ziołami, sola i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200stC. Rybę obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na oleju. Na dno naczynia

Obiad gotowy
szybkowar-fasola Jaś z marchewką... 207

cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka,  cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, przecier pomidorowy 150 gram, majeranek 2 łyżki fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na cała noc do namoczenia, rano wodę wylać i wlać na kilka godzin zimnej wody i ponownie(...)zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień - fasolę w każdej wersji w naszym

W Mojej Kuchni Lubię
ZAPIEKANE PULPETY Z INDYKA W SOSIE BOLOŃSKIM 245

kajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów w sosie własnym 1 marchewka 1 cebula 1 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego olej sól pieprz słodka papryka oregano liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, przepuszczony przez praskę czosnek, jajka i odciśniętą (wcześniej namoczoną) bułkę(...)smażenia pulpetów. Smażymy do zrumienienia, po czym dodajemy posiekany czosnek. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory z puszki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę, oregano. Całość podlewamy 200 ml wody. Dusimy 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie

Walijskie Pichcenie
Moskole z gulaszem 214

Składniki kilka ziemniaków mąka pszenna szczypta kminku jajko 2-3 cebule szczypta majeranku 600 g wieprzowiny 3-4 cebule ostra i słodka papryka mały słoiczek przecieru pomidorowego sól, pieprz sos sojowy ciemny 3 listki laurowe 600 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę(...)blasze żeliwnej po kilka minut z każdej strony (do zarumienienia) i gotowe. Mięso umyć, wysuszyć. Pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć na smalcu dodać posiekane cebule. Doprawić do smaku,dodać przecier pomidorowy. Przełożyć mięso do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kalarepa faszerowana 197

ząbki czosnku 1 duża cebula 200g sera białego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz tłuszcz do smażenia  1,5 szkl wody w której gotowała się kalarepa 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia oregano Przygotowanie: Kalarepy oczyścić, umyć i wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 15 minut. Wyjąć i poczekać aż przestygną, następnie ściąć wierzch i wydrążyć środki. Cebulę kroimy(...)smażymy jeszcze ok. 10 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy pokruszony ser, całość dobrze mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy nasze kalarepy, przykrywamy ściętym wierzchem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, dodajemy pozostałą część kalarepy (pokroić w kostkę), doprawiamy bazylią, oreganem, solą, pieprzem i wlewamy do naczynia, w którym ułożyliśmy kalarepki. Zapiekać w nagrzanym piekarniku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paprykarz z wędzoną makrelą 164

najważniejsze, wiemy, co jemy :) Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu 1 mała papryka czerwona 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 1 niewielka pietruszka 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy(...)oliwie, do zeszklenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku.   Warzywa studzimy. Łączymy makrelę, ryż i warzywa

Smak mojego domu
Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna 159

sztuk papryki białej 1/2 kg mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pęczek szczypioru 1 pęczek pietruszki kilka liści selera 2 łyżki masła 1 łyżkę przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 3/4 litra bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy(...)żaroodpornym z dodatkiem masła,  zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C zapiekamy około 40 minut. Pod koniec zapiekania odlewamy z naczynia 1/2 szklanki wywaru dodajemy przecier pomidorowy sos paprykowo - pomidorowy oraz śmietanę. Dokładnie mieszany z sosem, zalewamy paprykę i wstawiamy na parę minut do piekarnika. Podajemy na gorąco polewając sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Spaghetti z cukinią i boczniakami 179

Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny(...)szałwię rozdrobnić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić na patelnię kawałki cukinii i obsmażyć z obu stron. Do cukinii dodać boczniaki, cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlać przecier pomidorowy. Sos trzymać na patelni do momentu zagotowania makaronu. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Dodać zioła. Całość wymieszać. Podawać makaron posypany startym grana

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka po bretońsku 140

tradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej(...)fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Przecier pomidorowy wymieszałem z mąką , dodałem do fasoli , doprawiłem solą ,pieprzem i ostrą papryką ,gotowałem jeszcze

R'n'G Kitchen
Pizza – najlepsza domowa 174

oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych(...)pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę

Trzeci talerz
Bigos po mysliwsku 184

gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Odsączyłam pozostawiając wywar na później i pokroiłam grzyby(...)rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu z ognia wlałam pozostałą cześć wina

Zapiski Młodej Żony
Delikatny gulasz z młodych ziemniaków i indyka 157

przepis :  Składniki na 10 porcji :  500 g mięsa gulaszowego z indyka (bez skóry)  25 dag pieczarek 1 pęczek natki pietruszki 5 młodych ziemniaków  500 ml przecieru pomidorowego  2 łyżki przyprawy do gulaszu  2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej  1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego(...)patelni co smażyliśmy mięso, smażymy na rumiano pieczarki. Przekładamy do mięsa.  Ziemniaki myjemy,obieramy,kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy ok 40 min. Następnie dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok 5 min. Natkę drobno siekamy. Dodajemy do ugotowanego gulaszu. Podajemy ze świeżym pieczywem lub bez ;) Smacznego

Gotowanie Patki
Spaghetti z tuńczykiem 133

trwania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 400 g makaronu 5-6 pomidorów lub pomidory kawałki w puszce 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz zioła (oregano, zioła prowansalskie, bazylie ) 50 g sera żółtego Przygotowanie: Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie. Doprawić pomidory(...)talerz, polać sosem i posypać startym na drobnych oczkach serem żółtym. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Podsmażyć pomidory 3. Dodać tuńczyka 4. Dodać przecier pomidorowy i zioła Pobierz wersję do druku: Pobierz Spaghetti z tuńczykiem Artykuł Spaghetti z tuńczykiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Duszony indyk z warzywami i kaszą owsianą 219

Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 8 pieczarek 1 cukinia pół papryki żółtej pół papryki czerwonej 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki rozmarynu mąka pszenna do obtoczenia mięsa 2 łyżeczki pieprzu cayenne olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, jeżeli jest potrzeba to kroimy na średnie kawałki. Oprószamy pieprzem cayenne, obtaczamy(...)kostkę paprykę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Dodajemy do mięsa i zalewamy przegotowaną wodą (taką ilością aby składniki prawie były nią przykryte). Dodajemy przecier pomidorowy,cukinię pokrojoną w kostkę, rozmaryn i solimy do smaku.  Na patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy do gulaszu. Całość gotujemy na małym ogniu tak aby wszystkie składniki

Qchnia po prostu
Schab z kalafiorem w pomidorowym sosie z curry 216

ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem.     Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej 1-centymetrowy margines(...)susz warzywny ) przez ok. 5-7 minut. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy  pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy

Maminek kulinarny
Placek z Manioku w sosie Gulaszowym 184

ziarenka pieczarki- 6 sztuki papryka zielona- 1 sztuka papryka czerwona- 1 sztuka cukier - 2łyżki margaryna- 100 gram( do smażenia) sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne- po 2 łyżeczki. przecier pomidorowy- słoiczek Przygotowanie: 1. Mięso pokroić w kostkę, drobno posiekać cebule,czosnek, papryke i pieczarki 2. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać pokrojone mięso i dusić około 10 minut, mieszając co jakiś(...)papryką do naszego garnka i dusik około 15 minut 7. wrzucić naszą esencję,gdy się rozpuści zalać wodą do zagrycia naszych produktów. 8. po wszystkim, gdy woda odparuje dodać przecier pomidorowy wymieszać i dusić dalej. 9. Na koniec przyprawiamy solą do smaku:) 10. Możemy odstawić na 12h, żeby miało lepszy smak z placuszkami

pichciszto
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 370

mięsem mielonym i warzywami         Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki(...)dodajemy mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy mięso sosem sojowym, sosem worcestershire, ziołami, papryką i pieprzem.Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając).Pieczarki i marchew obieramy

Mania Gotowania
Udka słodka dolina 140

udek z kurczaka ·        1 cebula ·        Olej do smażenia ·        200 g przecieru pomidorowego ·        2 papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe ·        1 puszka kukurydzy konserwowej(...)oleju. Do cebuli dodajemy obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę. 3.    Podlewamy 1 szklanką wody, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, oraz chili. 4.    Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsem. 5.    Gotowe

Kulinarna Chwila
Paprykarz z makreli 135

Czas przygotowania:    40 minut Ilość porcji:  >4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 250 g makreli wędzonej 100 g ryżu 500 g przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu(...)cebuli. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 3. Z podduszonych warzyw wyciągamy liście, ziele i pieprz. Makrelę obieramy z ości i rozgniatamy widelcem. Następnie przekładamy na patelnię razem z przecierem pomidorowym. 4. Dodajemy przyprawy i ugotowany ryż. Całość mieszamy. 5. Dusimy na małym ogniu do momentu odparowania płynu. Gotowe..Smacznego!!! Artykuł Paprykarz z makreli pochodzi z serwisu

karolgotuje
Pizza z szynką i pieczarkami (ciasto na pizzę) 156

łyżeczki soli, szczypta cukru, 2 łyżki oleju dodatki: 350 g sera żółtego (może być też 300 g żółtego i 50g mozzarella) 5 plastrów szynki, 200 g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia świeży pomidor Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier oraz 2łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą oraz zaczynem na początku(...)palcy spłaszczamy zaczynając od środka.Ciasto będzie "wracać", ale powtarzając ruch kilka razy -ciasto zacznie się rozciągać. Zostawiamy większe brzegi. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią oraz częścią sera. Układamy pieczarki oraz szynkę i pozostały ser. Pieczemy wnagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15minut. Podajemy ze świeżym pomidorem

Lena Gotuje
Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 115

proporcje dla 4 osób): 4 bakłażany, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g pomidorów, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czubata łyżeczka cukru, Oliwa z oliwek, Sól morska i świeżo mielony pieprz, Opcjonalnie: posiekane liście natki pietruszki, Opcjonalnie: posiekane liście kolendry(...)niej bakłażana. Następnie dodajemy do gara paprykę, cebulę oraz jeszcze nieco oliwy i smażymy całość, aż warzywa zmiękną. Powoli dodajemy pozostałe składniki – najpierw czosnek, następnie kumin, kolendrę i przecier pomidorowy. Mieszamy całość i podgotowujemy potrawę. Kolejnymi krokami są dorzucenie do gara pomidorów (świeżych i puszkowanych) oraz dolanie jeszcze odrobiny oliwy. Całość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy też cukier dla zrównoważenia

Proste-przepisy.pl
Ratatouille / Ratatuj 170

pomidorów 3 różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych(...)dodajemy na samym końcu jak już reszta warzyw dobrze się poddusi. Cebulę można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę. Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków. Smacznego!!! Lubisz takie dania

Ukojenie Podniebienia
Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe) 161

osób): 250 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti 1 cebula 1 łyżka masła 2 małe strączki papryczki chilli 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszeczka przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu ser twardy typu parmezan lub grana padano 3/4 filiżanki mleka 2 łyżki mąki kukurydzianej oliwa do smażenia sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę(...)wcześniej pozbawiam je szypułek, niedoskonałości i rozdrabniam). Smażymy albo raczej dusimy i mieszamy. Odrobinę słodzimy. 4. Wlewamy szklankę bulionu, mieszamy i kilka minut dusimy wszystko. 5. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy. 6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy

Kawa z mlekiem
Fasolka Po Bretońsku 116

SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz 1-2 łyżki ketchupu kotlin WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, ketchup, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Dziś Ja gotuje
Ratatouille / Ratatuj 183

pomidorów 3 różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych(...)dodajemy na samym końcu jak już reszta warzyw dobrze się poddusi. Cebulę można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę. Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków. Smacznego!!! Lubisz takie dania

Ukojenie Podniebienia
Spaghetti bolognese z kaparami 203

Spaghetti bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób(...)samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych składników w garnku, - do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając,  - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz

MintTaste
Dietetyczna seleryba po grecku 201

uproszczonej, zdrowej i lekkiej wersji, którą dziś się z Wami podzielę. :) Dietetyczna seleryba po grecku Składniki:  1 kg marchewki 0,7 kg pietruszki 2 cebule 1 jabłko przecier pomidorowy 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól himalajska, pieprz 1 seler 4 arkusze nori  opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Obrany seler pokrój na 1 cm plastry. Przełóż pokrojony(...)objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  Gotuj jeszcze przez 5 minut. Ostudzone warzywa podawaj na obwiniętym w nori selerze.  Smacznego

wegujemy
Fasolka po bretońsku z warzywami 187

inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej  Sposób przygotowania: Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną(...)obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę

Bajeczna Kuchnia
Zupa meksykańska z klopsikami 135

łyżki bułki tartej sól, pieprz 1  jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 szklanka fasoli białej ugotowanej 1 cebula duża 20 dkg pieczarek 2 liście laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka(...)które obtaczam w mące. Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch

wesoła kuchnia
Pizza z szynką, pomidorem, ogórkiem kiszonym i orzechami nerkowca 205

oglądania meczów. Udanego kibicowania !!! SKŁADNIKI: Ciasto:   1,5 szklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone, 1 pomidor, 100g szynki. 50g prażonych orzechów nerkowca MAKAR , 50g sera żółtego, sól, pieprz, oregno, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W letniej wodzie rozpuszczam świeże(...)szklę na oleju. Szynkę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigos świąteczny 280

dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji • sól • pieprz • 1 łyżkę mąki • 5 kulek ziele angielskie • 2 duże liście laurowe Sposób przygotowania(...)drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną  suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać  Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę .Posypać górę bigosu łyżką mąki

W królestwie smaków Beaty
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów - przepis 194

pozostałych zrobię ketchup. Przepis na ketchup w kolejnej odsłonie :) Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Składniki: 3 cukinie pęto kiełbasy (np. toruńskiej) 2 cebule 2 pomidory 200-300 ml przecieru pomidorowego łyżka masła 2 łyżki oliwy łyżka cukru zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Wykonanie(...)podsmażamy. Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię. W międzyczasie obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy je w kostkę. Dodajemy pomidory do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Dusimy wszystko ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania