przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:131/368)

Gołąbki po żydowsku 225

woreczek) 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny mąka pszenna do obtoczenia gołąbków olej do smażenia 250ml bulionu 150ml przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka cukru       *** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy *** *** Marchew(...)formujemy okrągłe gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor *** *** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, zagotowujemy *** *** Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso *** *** Na końcu potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypujemy świeżymi

Blog z Apetytem
Dhal z czerwonej soczewicy z dynią 149

szczypty płatków chilli (do smaku) 1 nieduża dynia piżmowa - obrana i pozbawiona pestek 120-150g czerwonej soczewicy 2 łyżki chatney'u z mango puszka krojonych pomidorów (400g) 500ml przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić dhal z czerwonej soczewicy z dynią?  Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz(...)Wlać krojone pomidory i chutney z mango. Wymieszać i gotować na niedużym ogniu przez kilkanaście minut (15-20).  Gdy dynia będzie na wpół miękka, wsypać soczewicę, wlać przecier pomidorowy (słoik lub kartonik można popłukać niewielką ilością wody i wlać do sosu). Doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 15-20 minut lub do czasu aż soczewica i dynia

Codzienne Gotowanie
Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i kaszą jaglaną 133

kaszy jaglanej 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula biała część niewielkiego pora 2 ząbki czosnku 200 g marchewki (po obraniu, około 150 g) 80 g przecieru pomidorowego pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych sól i pieprz, do smaku Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy widelcem Kaszę(...)Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy kolejne 2 minuty. Do cebuli dodajemy obraną i startą na grubych oczkach, marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, mielone liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy około 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż zmięknie marchewka. Warzywa studzimy. Łączymy kaszę jaglaną

Smak mojego domu
Filet z indyka duszony w kapuście,  z pieczarkami 220

około 800 g) 1 średnia główka kapusty 300 g pieczarek 1 cebula (brak na zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso pokroiłam w duże kawałki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Igiełki rozmarynu posiekałam. Oregano(...)łyżki   masła i zeszkliłam na nim cebulę. Posiekaną kapustę dołożyłam do cebuli, posoliłam. Dusiłam na   średnim ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia

Kuchnia u Krysi
Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą 280

Serio! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego 4 szalotki 3-4 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki ½ papryczki chili 1 szklanka fasoli Jaś 40 dag dyni 1 marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego 3 -4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 3-4  liście laurowe 4 ziarenka  pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego sól himalajska(...)wlać bulion i gotować  około 1 godziny.  Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię bez skóry i pestek, paprykę-bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlać przecier pomidorowy i gotować  około 30 minut. Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną  chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko  posypać gulasz natką i podawać

Wanilia i Kardamon
Faszerowany bakłażan 332

przepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość(...)termoobieg) przez 20-30 minut. Pokrojoną cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na maśle aż do zeszklenia. Dodać mięso i smażyć aż mięso przestanie być surowe. Dodać tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ, posiekać go i dodać do sosu mięsnego. Sos zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia

Konrad Gotuje
Gulasz z szynki 150

Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 papryki 1/2 cukinii 1 marchewka 300 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego ( przepis  tutaj  ) 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)garnka wlewamy około 1,5 litra przegotowanej gorącej wody z sosem sojowym, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlewamy do gulaszu zawiesinę

Qchnia po prostu
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 142

ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić(...)pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków

Stare Gary
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 193

ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić(...)pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków

Stare Gary
Lasagne ze szpinakiem i musem marchewkowym 174

figurę, możecie na spokojnie polać każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku (tzw. „brykiet”) lub ok. 200 g świeżego 3 średnie ząbki czosnku(...)mięso się zetnie i przestanie być surowe, zmniejszamy ogień, wlewamy do niego trochę wody (ok. 250 ml) i podduszamy wszystko pod przykryciem przez ok. 5 – 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty ząbek czosnku, bazylię, oregano i słodką paprykę. Trzymamy wszystko pod przykryciem przez ok. 20 – 30 min. na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby. Zanim sos będzie gotowy

Pyszny Duet
Bigos 227

mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki smalcu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki kminku Sposób przygotowania: Grzyby moczymy przez kilka godzin. Kapustę kiszoną lekko(...)odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum godzinę na małym ogniu, często mieszając, by nic się nie przypaliło. Bigos najlepiej smakuje jeśli się go kilka razy podgrzeje, czyli mniej więcej na 3 dzień

Kuchnia w czekoladzie
Leczo - Smaczne i szybkie. 160

zapraszam Was na leczo z mojego domu... Składniki; 4 pomidory 1 mała cukinia 3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 20 dag pieczarek 3-4 parówki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól cebulowa Skworcu  do smaku pieprz bałkański Skworcu  do smaku pół łyżeczki bazylii Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu pół łyżeczki papryki słodkiej Skworcu odrobina cukru(...)warzyw. Warzywa co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliły. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy odrobine wody. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cukinię. Dokładamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Możemy posypać koperkiem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 244

30cm 750g mąki pszennej 450 ml przegotowanej letniej wody 18g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju) Passata: 150g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju bazyliowego 10dkg sera mozzarella Dodatki: Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Mąkę mieszamy wraz z solą(...)momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy

Kuchnia w czekoladzie
Wakacyjny Bigos 166

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś 2 cm luzu od pokrywy. Zalewamy to wywarem z grzybów.  Ustawiamy program STEW i czas

ClauditteMissCooking
Bigos z papryką. 175

Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka(...)liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą

Rozpustne gotowanie