upodobań. Pizza z cukinii Pizza – spód 2 cukinie 50 g tartego parmezanu 2 jajka Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem Dodatki – ja użyłam 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 6 plasterków sera żółtego mierzwionego 5 pieczarek 4 plastry szynki parmeńskiej 4 plastry pomidorów suszonych 1 mała cebula czerwona 50 g rukoli ((garść)) 5 g parmezanu ((do posypania)) Cukinię(...)użyłam okrągłej o średnicy 30 cm.), wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 min. w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj je przecierem pomidorowym. Ułóż na nim kawałki sera, pieczarki i pozostałe składniki (bez rukoli). Piecz 10 min. w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu posyp rukolą i parmezanem. Wartości odżywcze (pizza spód/kawa
Przepisy na widelcuwiele, a te najpodlejsze zwyczajowo podawane są na imprezach typu wesele, chrzciny lub stypa. Składniki: wołowina cebula małe pieczarki czerwone wino śmietana 36% oliwa z oliwek masło musztarda dijon przecier pomidorowy sól pieprz Wołowinę pokroić w paski o przekroju 1×1 cm, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. Po pokrojeinu cebuli ma być na objętośc tyle, co mięsa, pieczarek(...)Wszystko osolić, popieprzyć i poddusić. Do pieczarek z cebulą włożyć mięso, wymieszać wszystko i podlać butelką czerwonego wina. Zredukować. Dodać wodę, przynajmniej dwie solidne łyżki musztardy i słoik 200g przecieru pomidorowego. Dobrze rozmieszać. Dusić pod przykryciem. Po jakimś czasie dodać kubek śmietany, rozmieszać. Dusić, aż sos się zredukuje. Podawać
stajnia gołębie od kuchniSkładniki: 2 nieduże cukinie 2 nieduże cebule 3-4 ząbki czosnku odrobina oleju ( u mnie kokosowy rafinowany ) 2 kawałki kiełbasy (u mnie jakaś śląska) 1 szklanka kaszy bulgur pszenny przecier pomidorowy sól pieprz papryka mielona ostra lub łagodna koperek świeży cukier kurkuma liść laurowy ziele angielskie ciecierzyca konserwowana Sposób przygotowania: No to lecimy. Zaczęłam od krojenia. Cukinię w półksiężyce(...)poszła kiełbasa, smażyłam chwilkę, potem czosnek i po chwili cukinia, podlałam odrobiną wody i przykryłam garnek. Dusiłam do momentu, w którym cukinia była lekko miękka, wtedy wlałam przecier pomidorowy, wrzuciłam odcedzoną na sicie ciecierzycę z puszki, przykryłam garnek i dusiłam na wolnym ogniu. W tym czasie kaszę bulgur przepłukałam na sicie, wsypałam do garnka, zalałam dwoma szklankami wody
Blondynka Gotujekapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę kiszoną i golonkę ( gotowana golonka w kapuście kiszonej szybciej nam się ugotuje) zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie odchodzić od kości(...)kapusty białej, wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Doprawić do smaku przyprawą do bigosu, zielem angielskim, listkami laurowymi, majerankiem, a na sam koniec dodać przecier pomidorowy i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł
Smaczne PotrawyTagiatelle w pomidorach z krewetkami. Składniki (2 porcje): 4-5 gniazdek makaronu tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól(...)masło, wrzucamy na to czosnek i smażymy na małym ogniu przez około 15 sekund, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, po czym dodajemy paprykę. Po 2 minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron
Spektrum Smakumyślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka lub dwie przecieru pomidorowego sól, pieprz Zalać ciecierzycę wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę kilka razy. Wlać 5-6 szklanek wody i gotować ok. 40 minut. Potem zostawić(...)ciecierzycy i włączyć palnik. Do garnka wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę przekroić na pół i podsmażyć na gorącym palniku gazowym. Paprykę pokroić na drobno. Cebulę, paprykę i przecier pomidorowy dodać do garnka, gdy zmięknie marchew. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gulasz z ciecierzycy
Weekendy w domu i ogrodzieidealnie. Składniki: - 250g białej fasoli (suszonej); -4-5 pętek kiełbasy białej surowej; - oliwa do smażenia; - 1 cebula; - 1 łyżeczka suszonego oregano; - 1 łyżeczka suszonego cząbru; - kawałek papryczki peperoni; - karton przecieru pomidorowego (500ml); - garść natki pietruszki; - 1,5 szklanki gorącej wody Suszoną fasolę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia min. na całą noc. Następnie zlać odstałą wodę, dodać czystą(...)łyżki oliwy i usmażyć na złoto pulpeciki. Gotowe odłożyć na bok. Nalać na patelnię trochę oliwy i na małym ogniu zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dołożyć posiekaną papryczkę. Dodać przecier pomidorową i ugotowaną fasolę, oraz oregano i cząber. Gotować ok. 15 min. Dolać wodę i dusić 10 minut. Dodać kuleczki mięsne i gotować jeszcze ok. 10 min. Doprawić do smaku
dom-agi.plpowietrza. Podzielić na 2 części, przykryć i odstawić ponownie na godzinę.Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Oba kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki, połowę każdego z nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta na kształt pierogów i dobrze skleić
wyzwania kuchennezjeśc to zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)Składniki na 4 porcje: 60 dag pieczonych filetów z kurczaka 2 kolorowe papryki 1 marchewka 1 średniej wielkości cebula 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu drobiowego ( może byc z kostki) 1/2 puszki pędów bambusa 2 plastry ananasa z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku
Słodkości i nie tylkookoło pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2-3 większe ziemniaki * 2 większe ogórki konserwowe * około 1,5 litra bulionu * około 3 łyżek przecieru pomidorowego * odrobina oleju * sól i pieprz do smaku * papryka ostra i słodka do smaku (ja dałam płaskie pół łyżeczki papryki ostrej i niepełną łyżeczkę słodkiej) (użyłam przypraw Skworcu ) * tymianek(...)bulionem, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki i mięso. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, przecier pomidorowy, tymianek, majeranek i ewentualnie sól i pieprz. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Przypominam Wam także przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowo- paprykowym (przepis tutaj) . Pulpeciki te również
Zrób to smacznieSkładniki: 2 marchewki (ok 200g) 1/4 selera (ok 150g) 1 pietruszka (ok 100g) 2 cebule (średniej wielkości) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki 250ml przecieru pomidorowego 1 kg filetów ryby (u mnie dorsz, ale może być też mintaj, miruna czy inna ulubiona ryba) 3 łyżki mąki przyprawa do ryb (bez glutaminianu w składzie) 4 olej(...)półkrążki, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, wymieszać, dodać starte warzywa. Smażyć ok 5 minut, mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodać pokrojoną w paski paprykę, liść laurowy, zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać kukurydzę, doprawić ziołami, sola i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200stC. Rybę obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na oleju. Na dno naczynia
Obiad gotowycebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, przecier pomidorowy 150 gram, majeranek 2 łyżki fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na cała noc do namoczenia, rano wodę wylać i wlać na kilka godzin zimnej wody i ponownie(...)zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień - fasolę w każdej wersji w naszym
W Mojej Kuchni Lubiękajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów w sosie własnym 1 marchewka 1 cebula 1 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego olej sól pieprz słodka papryka oregano liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, przepuszczony przez praskę czosnek, jajka i odciśniętą (wcześniej namoczoną) bułkę(...)smażenia pulpetów. Smażymy do zrumienienia, po czym dodajemy posiekany czosnek. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory z puszki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę, oregano. Całość podlewamy 200 ml wody. Dusimy 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie
Walijskie PichcenieSkładniki kilka ziemniaków mąka pszenna szczypta kminku jajko 2-3 cebule szczypta majeranku 600 g wieprzowiny 3-4 cebule ostra i słodka papryka mały słoiczek przecieru pomidorowego sól, pieprz sos sojowy ciemny 3 listki laurowe 600 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę(...)blasze żeliwnej po kilka minut z każdej strony (do zarumienienia) i gotowe. Mięso umyć, wysuszyć. Pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć na smalcu dodać posiekane cebule. Doprawić do smaku,dodać przecier pomidorowy. Przełożyć mięso do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyząbki czosnku 1 duża cebula 200g sera białego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz tłuszcz do smażenia 1,5 szkl wody w której gotowała się kalarepa 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia oregano Przygotowanie: Kalarepy oczyścić, umyć i wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 15 minut. Wyjąć i poczekać aż przestygną, następnie ściąć wierzch i wydrążyć środki. Cebulę kroimy(...)smażymy jeszcze ok. 10 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy pokruszony ser, całość dobrze mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy nasze kalarepy, przykrywamy ściętym wierzchem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, dodajemy pozostałą część kalarepy (pokroić w kostkę), doprawiamy bazylią, oreganem, solą, pieprzem i wlewamy do naczynia, w którym ułożyliśmy kalarepki. Zapiekać w nagrzanym piekarniku
Dieta Rozdzielna i Zdrowienajważniejsze, wiemy, co jemy :) Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu 1 mała papryka czerwona 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 1 niewielka pietruszka 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy(...)oliwie, do zeszklenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku. Warzywa studzimy. Łączymy makrelę, ryż i warzywa
Smak mojego domusztuk papryki białej 1/2 kg mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pęczek szczypioru 1 pęczek pietruszki kilka liści selera 2 łyżki masła 1 łyżkę przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 3/4 litra bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy(...)żaroodpornym z dodatkiem masła, zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C zapiekamy około 40 minut. Pod koniec zapiekania odlewamy z naczynia 1/2 szklanki wywaru dodajemy przecier pomidorowy sos paprykowo - pomidorowy oraz śmietanę. Dokładnie mieszany z sosem, zalewamy paprykę i wstawiamy na parę minut do piekarnika. Podajemy na gorąco polewając sosem. Smacznego
kgwjanczewoDziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny(...)szałwię rozdrobnić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić na patelnię kawałki cukinii i obsmażyć z obu stron. Do cukinii dodać boczniaki, cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlać przecier pomidorowy. Sos trzymać na patelni do momentu zagotowania makaronu. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Dodać zioła. Całość wymieszać. Podawać makaron posypany startym grana
Weekendy w domu i ogrodzietradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej(...)fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Przecier pomidorowy wymieszałem z mąką , dodałem do fasoli , doprawiłem solą ,pieprzem i ostrą papryką ,gotowałem jeszcze
R'n'G Kitchenoryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych(...)pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę
Trzeci talerzgatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Odsączyłam pozostawiając wywar na później i pokroiłam grzyby(...)rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu z ognia wlałam pozostałą cześć wina
Zapiski Młodej Żony