przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:122/368)

Udka słodka dolina 187

udek z kurczaka ·        1 cebula ·        Olej do smażenia ·        200 g przecieru pomidorowego ·        2 papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe ·        1 puszka kukurydzy konserwowej(...)oleju. Do cebuli dodajemy obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę. 3.    Podlewamy 1 szklanką wody, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, oraz chili. 4.    Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsem. 5.    Gotowe

Kulinarna Chwila
Paprykarz z makreli 167

Czas przygotowania:    40 minut Ilość porcji:  >4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 250 g makreli wędzonej 100 g ryżu 500 g przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu(...)cebuli. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 3. Z podduszonych warzyw wyciągamy liście, ziele i pieprz. Makrelę obieramy z ości i rozgniatamy widelcem. Następnie przekładamy na patelnię razem z przecierem pomidorowym. 4. Dodajemy przyprawy i ugotowany ryż. Całość mieszamy. 5. Dusimy na małym ogniu do momentu odparowania płynu. Gotowe..Smacznego!!! Artykuł Paprykarz z makreli pochodzi z serwisu

karolgotuje
Pizza z szynką i pieczarkami (ciasto na pizzę) 185

łyżeczki soli, szczypta cukru, 2 łyżki oleju dodatki: 350 g sera żółtego (może być też 300 g żółtego i 50g mozzarella) 5 plastrów szynki, 200 g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia świeży pomidor Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier oraz 2łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą oraz zaczynem na początku(...)palcy spłaszczamy zaczynając od środka.Ciasto będzie "wracać", ale powtarzając ruch kilka razy -ciasto zacznie się rozciągać. Zostawiamy większe brzegi. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią oraz częścią sera. Układamy pieczarki oraz szynkę i pozostały ser. Pieczemy wnagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15minut. Podajemy ze świeżym pomidorem

Lena Gotuje
Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 145

proporcje dla 4 osób): 4 bakłażany, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g pomidorów, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czubata łyżeczka cukru, Oliwa z oliwek, Sól morska i świeżo mielony pieprz, Opcjonalnie: posiekane liście natki pietruszki, Opcjonalnie: posiekane liście kolendry(...)niej bakłażana. Następnie dodajemy do gara paprykę, cebulę oraz jeszcze nieco oliwy i smażymy całość, aż warzywa zmiękną. Powoli dodajemy pozostałe składniki – najpierw czosnek, następnie kumin, kolendrę i przecier pomidorowy. Mieszamy całość i podgotowujemy potrawę. Kolejnymi krokami są dorzucenie do gara pomidorów (świeżych i puszkowanych) oraz dolanie jeszcze odrobiny oliwy. Całość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy też cukier dla zrównoważenia

Proste-przepisy.pl
Ratatouille / Ratatuj 192

pomidorów 3 różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych(...)dodajemy na samym końcu jak już reszta warzyw dobrze się poddusi. Cebulę można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę. Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków. Smacznego!!! Lubisz takie dania

Ukojenie Podniebienia
Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe) 191

osób): 250 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti 1 cebula 1 łyżka masła 2 małe strączki papryczki chilli 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszeczka przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu ser twardy typu parmezan lub grana padano 3/4 filiżanki mleka 2 łyżki mąki kukurydzianej oliwa do smażenia sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę(...)wcześniej pozbawiam je szypułek, niedoskonałości i rozdrabniam). Smażymy albo raczej dusimy i mieszamy. Odrobinę słodzimy. 4. Wlewamy szklankę bulionu, mieszamy i kilka minut dusimy wszystko. 5. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy. 6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy

Kawa z mlekiem
Fasolka Po Bretońsku 147

SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz 1-2 łyżki ketchupu kotlin WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, ketchup, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Dziś Ja gotuje
Ratatouille / Ratatuj 211

pomidorów 3 różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych(...)dodajemy na samym końcu jak już reszta warzyw dobrze się poddusi. Cebulę można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę. Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków. Smacznego!!! Lubisz takie dania

Ukojenie Podniebienia
Spaghetti bolognese z kaparami 232

Spaghetti bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób(...)samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych składników w garnku, - do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając,  - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz

MintTaste
Dietetyczna seleryba po grecku 228

uproszczonej, zdrowej i lekkiej wersji, którą dziś się z Wami podzielę. :) Dietetyczna seleryba po grecku Składniki:  1 kg marchewki 0,7 kg pietruszki 2 cebule 1 jabłko przecier pomidorowy 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól himalajska, pieprz 1 seler 4 arkusze nori  opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Obrany seler pokrój na 1 cm plastry. Przełóż pokrojony(...)objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  Gotuj jeszcze przez 5 minut. Ostudzone warzywa podawaj na obwiniętym w nori selerze.  Smacznego

wegujemy
Fasolka po bretońsku z warzywami 220

inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej  Sposób przygotowania: Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną(...)obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę

Bajeczna Kuchnia
Zupa meksykańska z klopsikami 166

łyżki bułki tartej sól, pieprz 1  jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 szklanka fasoli białej ugotowanej 1 cebula duża 20 dkg pieczarek 2 liście laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka(...)które obtaczam w mące. Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch

wesoła kuchnia
Pizza z szynką, pomidorem, ogórkiem kiszonym i orzechami nerkowca 234

oglądania meczów. Udanego kibicowania !!! SKŁADNIKI: Ciasto:   1,5 szklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone, 1 pomidor, 100g szynki. 50g prażonych orzechów nerkowca MAKAR , 50g sera żółtego, sól, pieprz, oregno, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W letniej wodzie rozpuszczam świeże(...)szklę na oleju. Szynkę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigos świąteczny 311

dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji • sól • pieprz • 1 łyżkę mąki • 5 kulek ziele angielskie • 2 duże liście laurowe Sposób przygotowania(...)drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną  suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać  Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę .Posypać górę bigosu łyżką mąki

W królestwie smaków Beaty
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów - przepis 224

pozostałych zrobię ketchup. Przepis na ketchup w kolejnej odsłonie :) Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Składniki: 3 cukinie pęto kiełbasy (np. toruńskiej) 2 cebule 2 pomidory 200-300 ml przecieru pomidorowego łyżka masła 2 łyżki oliwy łyżka cukru zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Wykonanie(...)podsmażamy. Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię. W międzyczasie obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy je w kostkę. Dodajemy pomidory do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Dusimy wszystko ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

Pyza i Surówka
Aromatyczna zupa pomidorowa, T-Mobile Nowe Horyzonty Turnee 211

Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 3-4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w małe kawałki (lub 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki) 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego garść makaronu, np. penne lub kasza jaglana zioła: bazylia, oregano, lubczyk sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)Pokrój cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie. Wlej do garnka około 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, makaron lub kaszę i gotuj paręnaście minut do miękkości. Posyp zupę ziołami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Źródło: http://www.wdk.podkarpackie.pl/ Niezwykła gratka

Qlinarnie i Qlinarnie
Czerwona kapusta z fasolą 191

jakąkolwiek inną fasolą i tak wyjdzie rewelacyjnie. Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 250 g czarnej fasoli 200 g kiełbasy 4 cebule przecier pomidorowy 1 łyżeczka cukru sól chilli liście laurowe ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki sumaku Wykonanie: Fasolę namoczyć przez(...)następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez co najmniej godzinę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Mama Gotuje
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 204

łyżeczka smalcu lub oliwy  1 czerwona cebula  1 por  2 laski kiełbasy wiejskiej  puszka groszku  puszka fasolki czerwonej  puszka kukurydzy  100 g przecieru pomidorowego  1 łyżka pasty paprykowej  kilka kropli tabasco  pieprz  Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły(...)przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę.  Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy na kilka minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z kabaczkiem 225

mały kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka  Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy(...)kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem.  Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili. Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej bułce lub w miseczce z bułką

Kolizje Smaków
Zupa z zielonej soczewicy 154

szklanki zielonej soczewicy 4 liście z białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera 4/5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego  Pałki z kurczaka zalać 2,5 l zimnej wody, dodać sól, ziele(...)ziemniaki. Zanim ugotują się ziemniaki obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć je na złoto na oleju. Dodać cebulę z czosnkiem do zupy. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać przecier pomidorowy, kurkumę pieprz oraz ostrą paprykę. Podawać gorącą z pajdą chleba. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Fasolka po bretońsku 164

fasolkę po bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę zalać zimną wodą 10 centymetrów ponad jej poziom i odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić, po czym wlać(...)zarumienienia i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Całość przerzucić do garnka. Gotować kilka minut. Wlać pomidory z puszki i dodać przecier pomidorowy. Wsypać majeranek. W razie potrzeby dodać kolejną porcję soli i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Gotować jeszcze około 15 minut. Całość należy regularnie mieszać tak, aby nic nie przypaliło się

Karola gotuje
Ketchup z dyni i papryki 251

Porcji: 3,5 l Czas gotowania: 3 godziny Składniki 2, 2 kg obranej dyni 700 g obranej cebuli 700 g oczyszczonej papryki 200 ml octu 700 g cukru kartonik przecieru pomidorowego łyżeczka chili 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano sól do smaku Przepis 1 Dynię obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy(...)wody, podlewamy warzywa wodą, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa zmiękną, mieszamy je w dużym garnku. Dokładnie blendujemy. 3 W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, przecier pomidorowy oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Kiedy zalewa będzie ciepła, dodajemy do niej zblendowane warzywa. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. 4 Na sam koniec jeszcze

Kuchnia Bazylii
Gulasz z warzywami i kaszą pęczak 201

mięsnego ;) Zapraszam! Gulasz z kaszą pęczak Składniki: 3 małe papryki: czerwona, żółta, zielona mała puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 200g pieczarek 500g mięsa gulaszowego 2 małe cebule 5 łyżek przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa szczypta majeranku kasza pęczak ugotowana na sypko oliwa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić dowolnie (u mnie średnia kostka).  Na rozgrzanej(...)pieczarki, kukurydzę odsączoną z zalewy. Wzbogacamy resztą przypraw, dokładnie mieszamy.  Zostawiamy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.  Po tym czasie zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym wymieszanym z 3 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie i zostawiamy jeszcze na chwilę, żeby wszystko się połączyło. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Gorący gulasz wykładamy na kaszę. Smacznego

Tagebuch po polsku
TORT MIĘSNY (keto, LCHF, bez glutenu) 219

łopatki ( u mnie wołowe) 700 g pokrojonego w cienkie i długie plastry boczku surowego lub wędzonego 200 g sera żółtego lub mozarella 300 g papryki kolorowej 100 g przecieru pomidorowego i ulubionych przypraw typu chili, sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia lub gotowego sosu pół na pół chili i pomidory 80 g salami lub chorizo sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny(...)babkę. Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz inne ulubione przyprawy o czystym składzie (be cukru). Gotowym mięsem wypełnić dokładnie formę Przygotować sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw wymienionych w liście składników lub użyć gotowego sosu pół na pół chili i pomidory (ostry). Sos rozprowadzić na wyłożonym w formie mięsie. Schłodzony ser żółty

Ola la LCHF
wolowina z wolnowaru 134

ładniki 2 cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu(...)programie przez 4 godziny. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem ,solą opcjonalnie . Aby zagęścić sos ,wymieszać mąkę ziemniaczana ,lub kukurydziana z odrobina wody , następnie dodać 2 łyżki płynu z wolnowaru. , przecier pomidorowy,całość wlać do wołowiny i gotować przez 30 minut na wysokim poziomie

mojej kuchni
Chili con carne 138

łyżeczka przyprawy do chili con carne (można zastąpić przyprawą do mięs) 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku do podania – kleks kwaśnej śmietany Wykonanie   Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i przepołowione ząbki czosnku. Podsmażamy krótko(...)dodajemy kawałki cukinii oraz kukurydze i fasolkę odsączone z zalewy. Całość mieszamy, ponownie uzupełniamy wodą, jeśli jest taka potrzeba i dusimy pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli danie trzeba jeszcze doprawić, użyj soli i pieprzu. Chili con carne podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Artykuł Chili con carne pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Bozbasz- ormiański gulasz 259

wywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula, – 2 łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki oleju, – szczypta koperku – sól i pieprz wg smaku Ugotować wołowinę do miękkości(...)wywaru). Dodać paprykę, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać fasolkę, wlać wywar, przyprawić i dodać pokrojone w kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż do miękkości ziemniaków. Przed podaniem oprószyć posiekanym koperkiem lub mieszanką zieleniny. Do tego

Smaki Armine
wolowina z wolnowaru 178

ładniki 2 cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu(...)programie przez 4 godziny. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem ,solą opcjonalnie . Aby zagęścić sos ,wymieszać mąkę ziemniaczana ,lub kukurydziana z odrobina wody , następnie dodać 2 łyżki płynu z wolnowaru. , przecier pomidorowy,całość wlać do wołowiny i gotować przez 30 minut na wysokim poziomie

w mojej kuchni
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 223

kuminu 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda(...)czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy

PatiGotuje
"Sosik mega" 193

papryczki chili 125g cukru (w sezonie, kiedy papryka jest dojrzała i słodka, można zmniejszyć ilość cukru do 100g) 3 łyżeczki soli 250ml oleju 1 główka (duża) czosnku 300g przecieru pomidorowego (koncentrat) 3-4 listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce(...)swoich magiczno-zdrowotnych właściwości należy go zgnieść 10 minut przed użyciem. Podobno wtedy wszystkie zdrowe związki chemiczne mają czas się połączyć. Warto spróbować, prawda? Do gotującego się sosu wrzucamy przecier pomidorowy, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i dolewamy ocet. Gotujemy jeszcze 30 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos trochę się zredukuje, nabierze kremowej konsystencji i będzie pachniał

les mirabelles
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 206

stole Wigilijnym.  Porcja na 12  osób Składniki :  1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru  sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania ryby  1 szklanka wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Filety ryby(...)należ sparzyć wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku.  Naczynie do zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę

Niezły Młynek
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 232

mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo(...)obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę, przecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy

Smakowy Raj