przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:117/368)

Duszona kapusta z kiełbasą 188

dodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem. Składniki: pół małej główki białej kapusty 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania około 2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego sól zwykła i ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli) olej do podsmażenia składników Przygotowanie(...)będziemy potrzebować niepełną 1 niepełną szklankę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone na półplasterki kiełbasy, podsmażamy chwile. Dodajemy naszą kapustę. Do odlanej wody dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie całość mieszamy, dolewamy do reszty składników. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielony czarnym pieprzem, solą ziołową i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem

Słodkie okruszki
Zupa bolońska 131

rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty ser do posypania 150g makaronu(...)tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy *** *** Na końcu zupę zagęszczamy: w kubeczku śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy

Blog z Apetytem
Zupa bolońska 205

rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam!   Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty ser do posypania 150g makaronu(...)tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy *** *** Na końcu zupę zagęszczamy śmietanką oraz mąką i doprawiamy do smaku *** *** Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym

Blog z Apetytem
Przepis na leczo z cukinią 132

cukinią Składniki (4-6 osób): 2 cebule 3 czerwone papryki 1 zielona papryka 2 żółta papryki 1 cukinia (ok 500g) 3 pomidory 300g kiełbasy śląskiej 2-3 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz Ostra i słodka papryka w proszku Olej do smażenia   Przepis na leczo z cukinią Przygotowanie: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kilkucentymetrowe paski, cukinię(...)talarki i chwilę razem smażymy, przekładamy do większego garnka. Do cebuli i kiełbasy dodajemy paprykę, podlewamy ¼ szklanki wody i i dusimy razem przez 15 min, dodajemy pokrojone pomidory, cukinie, przecier pomidorowy i gotujemy przez 10min. Doprawiamy ostra paprykę w proszku, solą i pieprzem i jeszcze chwilę razem dusimy. Smacznego leczo z cukinią Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Tureckie

Księga-Smaku
Pstrąg w warzywach na słodko 104

warzywach na słodko 1 kg filetów z pstrąga (w oryginale miał być sandacz ale aktualnie nie miałam) 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w słupkach 2 cebule 0,5 l przecieru pomidorowego 2-3 łyżki miodu (dałam 5 łyżek) spora garść rodzynek sok z 1 cytryny vegeta goździki (dałam 4 duże) cynamon (2 łyżeczki) mąka, olej, sól Dzień przed przyrządzeniem potrawy filety(...)tego nie robię zlałam więc zużyty i dolałam świeżego) wrzucić pokrojone w kostkę cebule i zeszklić, a następnie dodać włoszczyznę, przyprawić jarzynką i dusić do miękkości. Gdy zmiękną dodać przecier pomidorowy, miód, rodzynki, goździki, cynamon, doprawić w razie konieczności solą i zagotować. Tak przygotowanymi warzywami zalać rybę w naczyniu i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Smacznego

Pieguskowa Kuchnia
Podudzia z kurczaka w aksamitnym sosie 124

proste a wyraziste smaki no i na patelnię :) Do przygotowania 4 podudzi potrzebujecie: 2-3 ząbków czosnku ok. 10-15 marynowanych kaparów pół szklanki białego wina 150-200 ml przecieru pomidorowego soli słodkiej i ostrej papryki w proszku oleju Kurczaka myjemy, suszymy, obsypujemy papryką i solą. Oczywiście im ostrzejszą wersję chcemy uzyskać, tym więcej dodajemy ostrej papryki. Wmasowujemy dokładnie wszystkie(...)Ilość płynu powinna się zmniejszyć o około 1/3. Dorzucamy obrane, rozgniecione lekko nożem ząbki czosnku oraz rozdrobnione kapary. Przykrywamy i dusimy około 10 minut, obracając kurczaka. Na koniec dolewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Kurczak jest soczysty, aromatyczny, sos cudownie aksamitny

Pichceniomania
Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami 154

mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć(...)gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę

Czerwień i błękit
Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym. 158

mielonego wieprzowo - wołowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania     Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach(...)puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Po wierzchu posypujemy startym serem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Burrito w kukurydzianej tortilli 153

łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw  robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti z pulpecikami (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 171

osób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: bezglutenowe(...)kładziemy bezpośrednio na patelni. Obsmażamy ze wszystkich stron, delikatnie obracając pulpeciki. 2. Do pulpecików dodajemy paprykę i pomidory. Doprawiamy oregano i bazylią, przykrywamy i dusimy 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy 5 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy 10 minut, żeby sos trochę zgęstniał. W między czasie przygotowujemy makaron wg przepisu

My Culinary Art
Zupa gulasz z mielonym mięsem 97

papryka chili awokado 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 5 szt. pieczarek 2 -3 ziemniaki 1 cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyczki czarnego pieprzu -1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach liście laurowe 1/2 łyżeczki kminu szczypta mielonego cynamonu słodka papryka - 2 łyżeczki 1 łyżka oleju Przygotowanie(...)dodajemy przyprawy, następnie dodajemy warzywa i pieczarki. Całość podsmażamy 5 minut mieszając. Wlewamy bulion oraz puszkę krojonych pomidorów. Dodajemy papryczkę chili ( świeżą lub suszoną). Gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i fasolę w puszce. Jeszcze chwilkę gotujemy. Posypujemy natką lub kolendrą oraz kawałkiem awokado

AZgotuj!
Kapuśniak Flaminga 121

marchewki ·        1 młoda kapusta ·        1 papryka czerwona ·        200 g przecieru pomidorowego ·        1 łyżka mąki pszennej ·        Szczypta chili ·        Sól(...)oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Warzywa łączymy z ziemniakami, dodajemy przecier pomidorowe, ewentualnie podlewamy woda jak jest za mało i doprawiamy chili. 5.    Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i łączymy z kotletami. Chwilę

Kulinarna Chwila
Doskonała Zupa 137

papryki żółta, czerwona ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Przecier pomidorowy ·        1 łyżka mąki pszennej ·        ½ szk. śmietany 18 % ·        Chili ·        Pieprz(...)ziemniaki są już prawie miękkie, dodajemy pieczarki z papryką. 9.    Wrzucamy kostkę rosołową. 10.     Następnie dodajemy mięso. 11.     Dokładamy przecier pomidorowy. 12.     Doprawiamy chili. 13.     Śmietanę rozrabiamy z mąką. 14.     Hartując wlewamy do zupy, 2 minuty gotujemy. 15.     Zupa gotowa

Kulinarna Chwila
Gulaszowy chłopski garnek z białą kapusta 149

kapusty i ziemniaków  to super pyszne i sycące danie  :)  Ok 700 gram łopatki wieprzowej 0k 400 g ziemniaków Pół główki kapusty białej 250 gram cebuli Łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki kminku duży ząbek czosnku Sól i pieprz  Mięso kroimy na ok 2 centymetrową kostkę oprószamy solą i pieprzem. wkładamy do rondla(...)uzupełniamy płyn). Pod koniec duszenia mięsa dodajemy pokrojone również na ok. 2 cm. kostkę ziemniaki, i białą kapustę. .Całość dalej dusimy pod przykryciem do miękkości  Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i czosnek.  Zamieszać i gotujemy chwilkę

Andzia Pichci
Skrzydełka w sosie 223

mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia również mile widziane. Życzę smacznego i zapraszam na skrzydełka. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 kostka rosołowa 200 g słodkiej śmietany (dałam 30%) 2 łyzki posiekanego szczypiorku 2 łyzki masła klarowanego bazylia sól pieprz papryka słodka Skrzydełka umyć i osuszyć(...)pokrojoną w półplasterki i smażyć około 2 minuty. Wlać 3 szklanki gorącej wody, dodać paprykę słodką, kostkę rosołową i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy, bazylię i zagotować. Wlać śmietanę  wymieszać i już nie gotować. W razie potrzeby doprawić solą  i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania