przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:120/368)

Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA 139

zostałam przydzielona do zrobienia zakupów i ugotowania obiadu... zdjęcie slyvviowe Składniki (4porcje) 2cukinie 2 bycze marchewki lub 4 małe 1,5cebuli 3ząbki czosnku vel dużo sproszkowanego puszka pomidorów kartonik przecieru pomidorowego puszka soczewicy(w oryginale cieciorki ale student daje co ma -kiedyś jadłam z kurczakiem i też było pycha) 11kulek mrożonego szpinaku łyżka masła świeże pieczywo ulubiony smak lodów Przyprawy(...)przygotowania:  1.Cukinię,marchew i cebulę obrać, pokroić jak kto lubi. 2.Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło. Dodać czosnek i cebulkę. 3.Po chwili dorzucić obrane warzywa. Mieszać. 4.Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego

Fiolka w kuchni
Leczo na zimę w słoiku 132

jest naprawdę godne polecenia :) Składniki: Na 10 litrowych słoików: 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 2 kg papryki (czerwona i żółta) 1 kg cebuli 1kg przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 60ml octu 1/2 kg cukru 6 łyżek soli + odrobina do doprawienia 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili(...)tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina wg przepisu Brasileiro 188

poniżej tego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy  1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry,  1 czerwona papryka ale może być również zielona olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem(...)olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i 2 kostki wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso.  Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut.  Po tym czasie odkrywamy

Smaki Brazylii
Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 142

powiem: bardzo dobra! :) Składniki: 2 duże cebule 500 g mięsa wołowego 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 litr bulionu - najlepiej wołowego, ale może być też warzywny 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ziemniaki - około 6-7 średnich sól i pieprz do doprawienia Rzucane kluski: 1 jajko 1 szklanka wody(...)kostkę paprykę i pokrojoną w krążki marchew po czym przykryć i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez 5-10 minut aż papryka się lekko zrumieni. Dodać bulion, przecier pomidorowy, liście laurowe, obie papryki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę - mięso powinno być miękkie, a zupa trochę odparować i zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Calzone 128

szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek - opcjonalnie 1 camembert - opcjonalnie 1 ząbek czosnku szczypta oregano(...)czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach Nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Duszona papryka i cukinia 95

papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy(...)nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut

ClauditteMissCooking
Schab po bałkańsku 186

przepisem...Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko zarumieniamy(...)koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana / gdyż może być świeża/ to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy i papryke w proszku.Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut. Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab

Anioły w kuchni
Smaki Turcji: papryka faszerowana 268

wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki czosnku 400g mielonego mięsa pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek) 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem, następnie wlać wrzątek i trochę posolić. Garnek przykryć(...)cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, każdą

Gorący kąsek
Zupa marokańska 101

liście laurowe 6 szt ziela angielskiego 1 szkl ciecierzycy ugotowanej 5 łyżek soczewicy czerwonej suchej 2 marchewki 3 ziemniaki – można pominąć, ja lubię je w zupach 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy marokańskiej raz el hanout sól chili Jak zrobić zupę marokańską: Zaczynamy od cebuli. Najpierw w garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie cebulę obieramy, kroimy(...)wszystko minutę. Potem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zaraz potem zalewamy wodą wszystko (2l), dodajemy ciecierzycę, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Następnie przecier pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wrzucamy do zupy, gotujemy ok 5 min. Potem dodajemy przyprawy, doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa marokańska pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kurczak z warzywami 101

tyle obfita, że daniem tym nasyci się duża rodzina, a mniejsza będzie miała danie na dwa dni. Składniki na kurczaka z warzywami 2-3 ćwiartki kurczaka 1 l przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 / 2 dyni piżmowej 2-3 średnie ziemniaki 2 łyżki oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 1 / 4 łyżeczki chili sól, pieprz(...)pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić w plastry. Na dno naczynia z grubym dnem wsypać marchewkę, na nią seler, ziemniaki i dynię. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z oregano, papryką słodką i chili. Garnek przykryć pokrywką, wstawić na średni ogień. Gotować 60-70 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu potrawę

niecodziennikpary
Naleśnikowa quesadilla 123

szklanki mąki, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli olej farsz: 500 g mięsa mielonego z szynki, 500 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano, łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki masła, sól, pieprz ser żółty około 200 g Przygotowanie: Naleśniki: Składniki(...)rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła dodajemy mięso mielone, starty na tartce do czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, suszone pomidory, papryczkę słodką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pieczarki i drugą łyżkę masła. Smażmy pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blachę do pieczenia wykładamy

Lena Gotuje
Sos słodko kwaśny z cukinii 230

porcję. Składniki: ok 1,30 kg cukinii (zielona i żółta) 500 g  czerwonej papryki 400 g cebuli 0,5 szkl octu 10% 0,5 szkl cukru 200 g przecier pomidorowy 4 ząbki czosnku 3/4 łyżki soli himalajskiej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Młode cukinie umyć i razem ze skórką pokroić(...)czasu warzywa przemieszać.  Warzywa razem z zalewą doprowadzić do wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nadmiar płynu się wygotuje a chcemy mieć sos rzadszy dolać wodę. Gorący sos przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić. Włożyć

Ala piecze i gotuje
z płatkami owsianymi kotlety mielone... 163

sztuka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, płatki owsiane 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 1/2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, przecier pomidorowy 1 kartonik, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego mięso mielone włożyć(...)oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka Po Bretońsku 101

SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. 2. Następnego dnia odcedzić(...)kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości

Dziś Ja gotuje
Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem 192

wołowego 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki 1 cebula 2 duże pieczarki 3 ząbki czosnku połowa ostrej papryczki 1 pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki(...)cebulę drobno. Na patelni podsmażam cebulę, chili i czosnek, po chwili dodaję resztę warzyw. Gdy zmiękną dodaję mięso, przyprawiam. Smażę około 10 minut mieszając. Dodaję passatę lub przecier pomidorowy. Przygotowanie sosu beszamelowego: W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, mieszam rózgą, następnie bardzo powoli wlewam (ciągle mieszając rózgą) mleko. Doprawiam do smaku. W naczyniu do zapiekania układam warstwami: makaron, polewam

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania