zakwas jest bezobsługowy, to znaczy nie trzeba go dokarmiać, wystarczy przechowywać go w lodówce. Chleb jest z tych „nie dmuchanych”, jest zwarty i dość sycący. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie kromki, posmarowany masłem, dodatki mogą być słone lub słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb jest tak dobry(...)bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej raz na 10 dni musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja
moj przepis nazakwas jest bezobsługowy, to znaczy nie trzeba go dokarmiać, wystarczy przechowywać go w lodówce. Chleb jest z tych „nie dmuchanych”, jest zwarty i dość sycący. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie kromki, posmarowany masłem, dodatki mogą być słone lub słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb jest tak dobry(...)bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej raz na 10 dni musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja
moj przepis naHamelmana z książki „Chleb” wykorzystujący czerstwe pieczywo. Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu. Posypka z czarnuszki obowiązkowa. Mnie chleb puszysty nie wyszedł, ale to dobrze, bo wolę zwarte pieczywo. Składniki (na dwie keksówki): podaję za Guciem – klik! Zakwas 318 g mąki żytniej chlebowej typ 720 255 g wody 17 g dojrzały zakwas Całość wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziewięc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam go i oto jest. Prosty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ; - 0,5 l letniej przegotowanej wody; Wykonanie: Do słoika
dom-agi.plNa święta zawsze piekę domowy chleb i nie ważne czy jest on na zakwasie czy bez, ważne jest dla nas, że jest domowy, a w święta
Gotowanie...to proste !pozycją obowiązkową. Nie jest prosta, Hamelman niepotrzebnie komplikuje rzeczy, które z natury skomplikowane być nie powinny. Ale jak opanujecie jego przepisy to już żaden chleb nie będzie Wam straszny, a znajomi będą walić drzwiami i oknami żeby chociaż kawałek przylepki spróbować. Hamelman pisze: To wspaniały chleb na co dzień. Odmiany tego podstawowego rodzaju chleba na zakwasie są powszechnie dostępne
Marder&Marder ManufactureAniu, chleb upieczony, dziękuje za zaproszenie mnie do październikowej piekarni :) Składniki : 100 g puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni) 50 g
Proste PotrawyWiosna. Wszystko rośnie - rośliny i... chleby. Wracam do ich pieczenia. Na pierwszy ogień poszedł chleb na drożdżach, z garnka. Bardzo prosty w przygotowaniu, a efektowny. Nie mam garnka żeliwnego, więc piekę albo w szklanych naczyniach, albo w widocznym na zdjęciu garnku ceramicznym. Użyłam drożdży suchych - 1 łyżeczka robi robotę. Przepis podaję poniżej. Znalazłam go na blogu przepisnachleb.pl(...)Przełożyć do niego chleb i przykryć. Piec pod przykryciem 20-30 minut. Zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 20 minut aż chleb zbrązowieje. Studzić na kratce. *** Chleb wychodzi spory. Jeśli nie przejecie go w 2 dni to potem świetnie nadaje się na grzanki z tostera. Uwielbiam go jeść w tej formie z pomidorami malinowymi. Drobny sukces z chlebem na drożdżach obudził
W kuchni wieczoreminni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza że, jak później, już po wypieku, się okazało - chleb wyszedł świetny...Odstępstwem od oryginału było zastosowanie zakwasu żytniego razowego, który na chwilę obecną jest
Grahamka, weka i kajzerkamiodem, pszenno-żytni, na zakwasie Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej pracochłonne. Z lepszymi(...)takie pracochłonne przepisy wystarczająco czasu. Dlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował dlatego zapraszam do wypróbowania tego przepisu..:)Chleb z miodemSkładniki:Składniki na zaczyn:50 g zakwasu żytniego75 g mąki żytniej100 g wodySkładniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc) Składniki
UgotujmyTo.plsię ściśle proporcji podanych w książce J.Hamelmana "Chleb". Ciasto było zbyt luźne na formowanie do koszyka więc upiekłem go w foremce. Posypany makiem i sezamem. Zarówno do zaczynu, jak i ciasta użyłem mieszanki mąki żytniej typ 2000 i 720 w stosunku 1:2. Prosty i smaczny chlebek, polecam! Zaczyn 10 g zakwas żytni razowy 160 g woda(...)minut w temperaturze 26oC. Potem ciasto przełożyłem do foremki (mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba). Wyrastanie w foremce zajęło ok. 60 minut w temperaturze 26oC. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem nasionami. Polecam, nic nie odpada ;) Pieczenie
Przepisy na domowy ser i chlebSKŁAD Skrobia ziemniaczana; mąka ryżowa; mąka z ciecierzycy; środki zagęszczające: guma guar, hydroxypropylmetyloceluloz a; mąka lniana; zakwas (mąka z kosmosy ryżowej oraz ryżowej); cukier; sól; drożdże suszone: drożdże; emulgator: monostearynian sorbitanu WYKONANIE Przygotowanie i pieczenia chleba jest zasadniczo dość proste. Ja wykorzystałam do tego mojego robota kuchennego. Na pewno mikser też da radę, bo ciasto nie jest jakieś
Szybko Tanio SmaczniePieczony na blasze z piekarnika, dosyć prosty chleb pszenny półrazowy na drożdżach. Zaczyn (3,5 godziny) 85 g mąka pszenna 550/1850 (pół na pół) 85 g woda 1 łyżka zakwasu (jak nie mamy można pominąć) 0,5 łyżeczki drożdży instant Składniki dokładnie mieszamy, zostawiamy w przykrytym pojemniku na 3,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe
Przepisy na domowy ser i chlebeuro SKŁAD Skrobia ziemniaczana; mąka ryżowa; mąka z ciecierzycy; środki zagęszczające: guma guar, hydroxypropylmetyloceluloz a; mąka lniana; zakwas (mąka z kosmosy ryżowej oraz ryżowej); cukier; sól; drożdże suszone: drożdże; emulgator: monostearynian sorbitanu WYKONANIE Przygotowanie i pieczenia chleba jest zasadniczo dość proste. Ja wykorzystałam do tego mojego robota kuchennego. Na pewno mikser też da radę, bo ciasto nie jest jakieś
Szybko Tanio Smacznieszafki i zakasałam rękawy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie sprawia żadnych żadnych problemów. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta. Wiadomo, zakwas ma swoje prawa... Wspólnie upiekłyśmy chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami i dodatkiem siemienia lnianego według przepisu Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie . Chleb mieszany na miodzie
Kulinarne przygody Gatity