pierogi - 9327 przepisów (strona:15/622)

Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 148

Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? Pierogi ruskie, znakomite ulubione.       Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te też robił on.  W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi  0,5 kg mąki  1 jajko  1 niepełna szklanka ciepłej wody  szczypta soli  Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul  15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę)  1 łyżeczka pieprzu  2 łyżki oleju  Dodatki: 2 cebule

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi z kapustą i grzybami 464

kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi(...)najlepsze pierogi wigilijne na świecie, pewnie większość odpowiedziałaby, że mama albo babcia. U nas też tak jest - ja uwielbiam pierogi mojej mamy, moim zdaniem nie mają sobie równych! Zgodzą się ze mną mój tata i moje siostry:) Mój mąż docenia je, choć ma zastrzeżenia do ich wielkości - nic dziwnego, w kwestii wielkości pierogów jego mama daje czadu

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 200

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą(...)pieczarkami  :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Pieczarki drobno

Smak mojego domu
Pierogi ze szpinakiem 161

partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 187

Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-P Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką. Proste? Proste i smaczne! :) pierogi ruskie z botwiną

Bon Appetit Małgorzaty
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 297

ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony!  Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy!  Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie

Wypisz Wymaluj
Drożdżowe pierogi z indykiem 237

dużą  szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera,  formujemy pierogi.   Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor. Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :) Smacznego! Prymat   dostarcza nam przyprawy

Niezły Młynek
Pierogi z gorgonzolą i gruszką 210

Słodko - słony? Mój ulubiony! Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki:  ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka(...)ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.   Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ser, cały czas mieszając czekamy, aż składniki sie połączą w konsystencję sosu.  Sosem polewamy ugotowane pierogi

Niezły Młynek
Pierogi ruskie 293

początek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.... ...ta da da dam... ... Pierogi ruskie .... Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję. Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI 500 g mąki(...)złota na brzegach. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać drobno posiekaną miętę, wystudzoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Z mąki, drożdży, wody i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, następnie je rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym układać farsz i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną

Złote przepisy
BIG pierogi z kurkami . 162

smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem(...)doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 206

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz(...)kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą 47

Kurczę, trochę żałuję, że do farszu nie dodałam mięty. Zrobię tak następnym razem, jestem przekonana, że to będzie strzał w dziesiątkę. Pierogi jak zwykle wyszły pierwsza klasa. Czym częściej je robię, tym większą mam ochotę to robić. Jak człowiek nie ma wprawy, nie wychodzi mu, to się zniechęca. Myślę, że za 5 lat będę je lepić hobbystycznie. Na początku(...)miałam ochotę na pierogi z jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze. Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi

Kardamonovy
Pierogi z pieczarkami i boczkiem 87

Pierogi to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Oczywiście najpopularniejsze to pierogi ruskie lub wigilijne, to znaczy z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Danie to możemy przygotować też z innym nadzieniem, na przykład ze szpinakiem i pieczarkami, natomiast w okresie letnim bardzo często robię pierogi ze świeżymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Tym razem(...)zrobiłam pierogi z pieczarkami i boczkiem. Do farszu najlepszy jest surowy boczek wędzony, chociaż może też być on parzony i wędzony, jednak w tym drugim przypadku farsz będzie mniej wyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami i boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami

Danka Pichci
Gdzie zjeść i co zjeść w Bieszczadach? Bieszczady - subiektywny przewodnik kulinarny z najlepszym jedzeniem 110

SPRÓBOWAĆ będąc w Bieszczadach bądź po powrocie do domu. Przy niektórych zaznaczyłam konkretne miejsca, gdzie warto je zjeść (bądź są tylko w tym miejscu). CO ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? 1. Pierogi z kaszą gryczaną (Przedbieszczady) 2. Pierogi z grzybami i kapustą (Muzeum i Karczma w Młynie - smakują jak mojej babci) 3. Placki ziemniaczane ze śmietaną lub po bieszczadzku (Karczma(...)mąką żytnią, podawana z ziemniakami i skwarkami 8. Fuczki - smażone placki z kapusty kiszonej 9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki 10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko tam) 11. Pierogi z jagodami  12. Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (Przedbieszczady) 13. Bigos myśliwski  14. Naleśniki ze śmietaną i jagodami (Siedlisko Carpathia) 15. Pstrąg smażony (Smażalnia Pstrąga

Czarnawisienka
Ciasto na pierogi [przepis podstawowy] 90

Znając przepis na ciasto na pierogi możecie stworzyć niezliczoną ilość różnych dań słodkich i wytrawnych. Wystarczy, że przygotujecie różne farsze do ich wypełnienia. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1,5 szklanki m\u0105ki pszennej(...)szklanki gor\u0105cej wody,\r","\u0142y\u017cka oleju,\r","jajko,\r","\u0142y\u017ceczka soli."],"name":"Ciasto na pierogi","recipeCategory":"dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H10M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki ze sob\u0105 zmiesza\u0107.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Ciasto powinno by\u0107 elastyczne i g\u0142adkie. W razie potrzeby dosypa\u0107 troch\u0119 m\u0105ki lub dola

Bardzo Gruby Smok

Proponowane wyszukiwania