pierogi - 9067 przepisów (strona:10/605)

Pierogi z Kapustą i Grzybami 80

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kapustą i grzybam i to obowiązkowe danie podczas kolacji wigilijnej. W naszym domu to jedno z najlepszych dań, którego smakiem zachwyca się każdy, ponieważ takie pierogi nie goszczą zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne(...)pierogi ruskie czy pierogi z mięsem . Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą. Musicie tylko robić wszystko zgodnie z instrukcją i nie dodawać nic od siebie, bo to zawsze źle się kończy  Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą

Przepiski.pl
Pierogi z serem 65

Czas czytania: 3 min Pierogi z serem to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych pierogów na słodko. Pewnie dla wielu z nas są smacznym wspomnieniem z dzieciństwa, powrotem do wakacji spędzanych u Babci. Niestety pierogi są daniem, które przygotowujemy dość rzadko z jednego powodu, są dość pracochłonne! W przygotowaniu pierogów pomagają różnego rodzaju gadżety kuchenne. Jednym(...)takich sprzętów jest mocny mikser, który wyrobi za nas ciasto. Do tego mechaniczny wałek, który rozwałkuje ciasto no i foremki do sklejania pierogów. Z tymi ostatnimi bywa różnie, a miałam ich wiele i większość z nich niestety wylądowała w koszu. Maszynki, które miały pomagać i przyspieszać domową produkcję niestety niebyły zbyt pomocne. Niektóre z nich wypychały farsz bokiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z kurkami 87

Czas czytania: 3 min Pierogi można przygotować chyba ze wszystkim, bo na słodko i na słono. Dziś spróbowałam zrobić pierogi z kurkami, szpinakiem i orzechami nerkowca, które można zastąpić kaszą gryczaną. Ser ricotta sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie są na diecie wegańskiej. Jakie wyszyły, powiem szczerze, że pierogi wyszły wspaniałe! Wszyscy, którzy lubią kurki, będą nimi(...)zachwyceni. Połączenie kurek ze świeżym szpinakiem jest bardzo smaczne a zioła, które zaproponowałam do przyprawienia farszu, wspaniale podkreślają smak grzybów. Oczywiście do przyprawienia pierogów można użyć innego zestawu ziół może to być rozmaryn, który również świetnie pasuje do grzybów. Pierogi z kurkami chyba najlepiej smakują odgrzewane na patelni. Dzięki lekko przypieczonej skórce ciasta są delikatnie chrupiące

SprawdzonaKuchnia.pl
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne 124

Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą. Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą i grzybami: ok. 0,5 litra kwaszonej kapusty

Moja Książka Kucharska
Pierogi z grzybami i kapustą 165

Najbardziej lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno(...)pomocą drewnianej łyżki. Po brzegu miski powoli wlewać gorącą wodę cały czas mieszając. Potem możemy je wyrabiać rękoma. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania wody. My nasze pierogi zamroziłyśmy

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 382

których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli ciasta zaś wyjdzie zbyt dużo zawsze resztę można zamrozić i wykorzystać innym razem. Uwielbiam jeść pierogi, zwłaszcza ruskie z dużą ilością skwarków. Tak, tak masa kalorii, niezdrowo, ale dla mnie pyycha. Kocham jeść pierogi, ale nie kocham ich lepić. Też tak macie ? Przy lepieniu pierogów pomyślałam, że byłoby fajnie gdyby ktoś wymyślił maszynę do lepienia pierogów taką dla domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest gorąca woda trzeba uważać, żeby

Niebieski kubek z kawa
Ciasto na pierogi gotowane 305

drobne niuanse mogą zaważyć na tym, że ciasto nie będzie zachowywało się w oczekiwany sposób. W szczególności powinno dać się łatwo i cienko wałkować, sklejać się wprawdzie łatwo w pierogi, ale niekoniecznie przyklejać do foremki do ich zagniatania. Powinno się też dość szybko gotować i być delikatne w smaku, ale z drugiej strony wytrzymałe, aby pierogi przypadkiem gdzieś(...)udało mi się osiągnąć bardzo zadowalające rezultaty w sensie spełnienia wyżej wymienionych warunków. Ciasto wałkuje się bez problemu na grubość w granicach 2 milimetrów, nie ma problemów ze sklejaniem pierogów (ani przez nadmierną suchość, ani zbytnią lepkość, kleić można zarówno palcami, jak i foremką), a czas gotowania od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wrzątku to 4-5 minut

Kulinarna Pokusa
Pierogi z podgrzybkami 154

wykorzystaniem. Tym razem padło na pierogi z grzybowym farszem. Przeważnie robię je z dodatkiem kapusty, ale teraz miałam ochotę na coś innego, więc wykorzystałam podgrzybki.   Pierogi z nimi świetnie smakują zarówno podane z wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej. Składniki na 30-35 sztuk: Ciasto(...)pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki   czubaty pojemnik podgrzybków jak po lodach litrowych 1 cebula Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ciasto na pierogi zagnieść z podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do   wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować

Fabryka pomysłów
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 141

Tradycyjnie na Wigilię zawsze robię tradycyjnie pierogi z kapustą i grzybami , uwielbiam je i tęsknię za nimi cały rok. Tym razem ten sam pyszny farsz do pierogów ubrałam w nieco inną formę pieroga wykonanego z pysznego drożdżowego ciasta. Te pierogi są wręcz idealnym dodatkiem do pysznego barszczu, lub przekąską którą fajnie złapać w rękę i zjeść(...)śledzie w wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 30 pierogów Składniki ciasto: – 450- 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 100 g rozpuszczonego masła – 3 żółtka – 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży

nietylkopasta.pl
Pierogi z mięsem z rosołu / Polish Pierogi with Leftover Chicken 98

Pierogi z mięsem z rosołu / Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Dziś zapraszam na pierogi z mięsem z rosołu - pyszny, polski klasyk. Jeśli macie akurat trochę mięsa i warzyw z wywaru, skorzystajcie z wolnego czasu i ulepcie je sobie na drugie danie. Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie(...)procentach drobiowe - używając akurat tego gatunku, pamiętajcie, by dodać do farszu kilka łyżek bulionu, inaczej może wyjść suchy. Świetnym dodatkiem do mięsnego farszu w pierogach jest ugotowana marchewka, która również nadaje całości wilgoci. Poza tym to kolejny produkt do kulinarnego recyklingu po rosole:) Jeśli lubicie, dodajcie do pierogów trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki, ale nie zapomnijcie

Lekcje w kuchni
Pierogi z kapustą i pieczarkami 115

pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi ruskie. Ciasto Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów): 1 kg mąki pszennej(...)zimnej wody 1 łyżka oleju Farsz – pierogi z kapustą i pieczarkami Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów. Uwaga, ja robiłem z 1/4 tej ilości, zdjęcia przedstawiają proporcje na ok. 25 pierogów!): 1 kg kapusty kiszonej 3–4 cebule 600 g pieczarek Sól i pieprz Odrobina oleju do smażenia Odsączamy i ewentualnie płuczemy kapustę, jeśli lubimy mniej

Proste-przepisy.pl
Pierogi ruskie 94

pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi ruskie, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami. Ciasto Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów): 1 kg mąki pszennej(...)zimnej wody 1 łyżka oleju Farsz – pierogi ruskie Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów. Uwaga, ja robiłem z 1/2 tej ilości, zdjęcia przedstawiają proporcje na 35 pierogów!): 500 g twarogu 4 cebule 6 średnich ziemniaków Sól i pieprz Odrobina oleju do smażenia Obieramy ziemniaki i cebulę. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości i tłuczemy

Proste-przepisy.pl
Pierogi z bobem i ricotta 140

dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc(...)byłam przekonana, że pierogi z bobem na pewno będą mi smakować! Zwłaszcza podane ze zrumienionym boczkiem natką pietruszki…Zauważyliście, że mam obsesję na punkcie pietruszki! Ma tyle smaku w sobie, mnóstwo witamin i błonnika. Dodaję ją do wszystkiego, nawet do pesto . Pierogi z bobem Składniki: na 44 pierogów Ciasto na pierogi 300 g mąki

codojedzenia
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 179

masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą.   Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta(...)pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni.  A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 120

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 145

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

Martyna Cooks
Domowe pierogi z kapustą i grzybami 164

Rating: Domowe pierogi z kapustą i grzybami każdy z nas miał zapewne okazję(...)zjeść gdy zostały przygotowane przez mamę lub tatę lub kogoś bliskiego z rodziny. Każdy z nas ma swoje ulubione – przygotowane w jego domu. Ja tak jestem przyzwyczajona do pierogów przygotowywanych przez moją mamę, że mimo próbowania u innych to i tak […] The post Domowe pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 233

idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej(...)letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze

Uwaga Babcia Gotuje
ciasto na pierogi 266

ciasto na pierogi Nie ma to jak pyszne pierogi. Jednak jak to się mówi: "diabeł tkwi w szczegółach", a w naszym wypadku, w cieście. Nie możne być ono za grube, ani za cienkie, a tym bardziej twarde, bo wtedy nasza cala praca idzie na marne. Niedobre ciasto psuje całego pieroga. Zapraszam wiec na przepis na ciasto(...)którego pierogi wychodzą bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki wody 1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj

Kulinarnie z Polką na Kresach
ruskie pierogi z żytniej mąki... 134

obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie polać okrasą z podsmażonej cebuli - pierogi sa smaczne, syte...............SMACZNEGO!!! pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjne ruskie pierogi 173

mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką. pierogi ruskie z cebulką farsz do ruskich pierogów wycinamy kółeczka zalepione pierogi gotowe to ugotowania

Bon Appetit Małgorzaty
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 159

farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam  gotowy farsz do pierogów. Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo jak  tradycyjnie jak ruskie. Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :) smażymy(...)natką pietruszki smażymy i wyrabiamy ciasto w garnku wyrabiamy ciasto na stolnicy ciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsa i przykrywamy mięso ciastem wycinamy szklanką kołeczka i zalepiamy smażymy pierogi obtoczone w panierce gotowe pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z pikantnym farszem 173

zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka ciepłej wody sól do smaku Farsz: 500 g sera białego 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez(...)siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku. 4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 152

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej(...)szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy

CoolinarniePL