bigos - 2138 przepisów (strona:15/143)

Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 118

Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu(...)czego już nikt nie chce dojeść . Można także specjalnie , podsmażyć kawałki karkówki , czy kiełbaski ,a najlepiej obu na patelni i połączyć z bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki

Ogrodnik w podróży
Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem 174

Nadmiar bigosu czy akpusty wigilijnej, który został po świętach to zdecydowanie problem pierwszego świata, ale skala na jaką marnuje się żywność w czasie świąt to już nie jest tak zabawny temat. Po prostu przygotowujemy 12 potraw, które nie mieszczą się w lodówce, a potem jest jeszcze pierwszy i drugi dzień świętowania (zwykle poza domem) i nagle po kilku dniach(...)kosza. Oczywiście nie musi tak być, jeśli zaplanujemy sobie, co zrobimy z potrawami, które nam zostaną po Wigilii.   Jednocześnie są dania takie jak pizzoccheri, które mając gotowy bigos zrobimy dosłownie w chwilę a efekt będzie murowany. Pizzoccheri to taki gryczany makaron i nazwa pysznego zimowego dania włoskiego. Idealna sprawa na rozgrzewkę, o czym wie każdy, kto był na nartach

Ugotowane pozamiatane
Bigos bardzo postny 149

Kupiłam kapustę kiszoną która była niestety kwaszona i to chyba octem. Niezbyt smaczna. A że potrzebowałam ugotować bigos postanowiłam wzbogacić  kapustę tak by była zjadliwa i tym sposobem powstał postny bigos :) A może to już nie bigos tylko zwykła kapusta? Składniki : ok. 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule pieprz mielony marchew olej lub masło klarowane, ewentualnie smalec domowy sól(...)oraz starte jabłka, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, odrobiną cukru i pieprzu mielonego, gotowałam jeszcze chwile do połączenia smaków. Warto spróbować ugotować jeśli  zależy nam na prostym, bezmięsnym bigosie. Kapustę gotowałam ok. 2 godz. Podałam ją z kluskami rzucanymi z cebulką. Bigos z tej kapusty dało się zjeść, ale najlepiej samemu ukisić kapustę i z niej robić surówki

Proste Potrawy
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 160

SIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI   Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni. Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany o odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży :) Jeżeli chcecie, po uduszeniu, bigos możecie posypać kilkoma łyżkami bułki tartej i zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Przepis na ten bigos 'wyszperałam(...)kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 233

Bigos kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki(...)więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość zaprawiam koncentratem pomidorowym i doprawiam bardziej na ostro. Spróbujcie tej wersji bo naprawdę jest pyszna. Wiem, że ile domów tyle odmian bigosu, ale to zawsze coś więcej niż zwykła duszona kapusta . Każda gospodyni ma na to danie swój własny pomysł i robi go według własnego smaku oraz upodobań rodziny. Moje pomysły już

Smaczna Pyza
AZJATYCKI BIGOS 108

Chyba każdy uwielbia tradycyjny bigos, ale moja wersja jest w stylu azjatyckim. Ten bigos jest zdrowy i bardzo smaczny. Mąż stwierdził, że taki bigos może jeść codziennie. Bardzo lubimy dania z kuchni azjatyckiej jak i także bardzo chcielibyśmy zjeść oryginalne dania, ale nie każdego stać na tak kosztowne podróże, dlatego przygotowując takie potrawy można smakiem i myślami przenieść się(...)miejsca o których tylko marzysz ! :) Moja kuchnia azjatycka jest wzbogacona pomysłami. Gdy tylko coś przychodzi mi do głowy to od razu to realizuję. Tak samo było z bigosem. Bigos składa się z kapusty, marchwi, brokułów i kurczaka marynowanego w sosie sojowym. Ogólnie jest prosty w przygotowaniu, ale zapewniam, że bardzo dobry, niezwykle aromatyczny :) Składniki: kapusta 1/2 średniej główki filety

Kuchnia Paulettes
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 185

uniknąć nerwowych przygotowań. Na szczęście można znaleźć kilka dań,  które przy odgrzewaniu, mało tego, że nie stają się gorsze, a wręcz zyskują na smaku. Jednym z nich jest bigos.  Tak jak w przypadku rosołu, istnieją jego niezliczone warianty, które różnią się dodatkami, rodzajem mięsa, czy użytej kapusty.  Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować bigos z kiszonej kapusty(...)jesienny czas, kiedy to dopadają nas infekcje, dni stają się krótsze i marzniemy, jeszcze nie przyzwyczajeni do chłodu panującego za oknem. A teraz czas na przepis na pyszny bigos do przygotowania w wolnej chwili. SKŁADNIKI: 2.5 kg kapusty kiszonej (najlepsza jest sandomierska) 1 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka, ewentualnie łopatka, mięso nie może być za chude 1 duża

Kuchnia od dwojga
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 344

Bigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny. Jest to bigos bez grama tłuszczu, bardzo zdrowy, esencjonalny dzięki zgrillowanym warzywom, z przebijającą nutą słodyczy, a to za sprawą dodanych jabłek. Z duża ilością przypraw. Na jesienne czy zimowe dni jest idealny, świetnie rozgrzewa od wewnątrz(...)właściwą florę bakteryjną w jelitach, zniszczoną np. antybiotykami. Czyli wniosek z tego z taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną kapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty pół główki białej kapusty (opcjonalnie

Naturalna Kuchnia
Tradycyjny bigos 174

Bigos to taka nasza tradycyjna potrawa. Wszyscy go gotujemy i każdy ma na niego swój przepis. W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta.  Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej.  Ja Wam dzisiaj przedstawię mój  przepis na bigos.  Powiem Wam, że bigos(...)najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki różnych mięs i wędlin.  Wszystko możemy dodać do bigosu, a będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu

O kuchni z uczuciem
Bigos hultajski. 145

Lubię potrawy przygotowywane z kapusty. Zarówno gołąbki, kapustę zasmażaną, czy właśnie bigos. Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i nadmiar wekuję,  słoje przekładam w zimne miejsce i co jakiś czas zajadamy się pysznym bigosem, a im dłużej stoi to jest lepszy. Dzisiaj przedstawiam przepis na bigos hultajski, czyli przygotowywany z kapusty kiszonej i słodkiej. Jest pyszny, polecam!!! Składniki(...)bigos hultajski 1 kg słodkiej kapusty 75 dag kiszonej kapusty 4 cebule 50 dag wieprzowiny 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 2 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej      Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy

Rozpustne gotowanie
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 153

poczuć, że za kilka dni nadejdą święta .... Pewnie w każdym domu jest inna tradycja co do pyszności obowiązujących na świątecznym stole. W moim domu nie ma świąt bez bigosu :)  Dlatego już dzisiaj zapraszam Was na mój świąteczny bigos.  Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami  SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych(...)angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę, aż mięso będzie się rozpadać. Dodajemy suszone grzyby, śliwki i pokrojoną kiełbasę, dokładnie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos polski-najlepszy 155

Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos. Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy polskiej",poniewaz laczy w sobie praktycznosc z fantazja czytam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderakiej i calkowicie zgadzam sie z tym stwierdzeniem. Niegdys nie moglo go zabraknac w zadnym staropolskim domu(...)karnawale,w czasie bali i wielkich kuligow.U mnie natomiast nie moze zabraknac go w Sylwestra.Nic tak nie smakuje w te jedyna noc w roku jak miseczka goracego domowego bigosu i to niezaleznie od tego,gdzie spedzamy ten czas. Ile domow ,tyle przepisow na najlepszy bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym. Czym sie rozni od innych?Miesa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem 814

Bigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem... Drobno poszatkowana, biała kapusta. Podsmażone z cebulą mięso mielone. Ziarna ugotowanego, białego ryżu. Całość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego!   Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie(...)krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać. Do garnka, w którym będzie gotowany bigos, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone mięso mielone z cebulą, konentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować

Gospodyni Miejska
Bigos z kurczakiem i pieczarkami + film 57

Bigos z kurczakiem i pieczarkami to znakomity pomysł na pyszne danie jednogarnkowe a także smaczny, lżejszy, prosty w przygotowaniu zamiennik tradycyjnego bigosu. Jest to pożywne danie dla całej rodziny, idealne na obiad. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki na 6 porcji 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 500 g kiełbasy z kurczaka 500 g piersi(...)liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca, wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości jeszcze około 1- 1,5 godziny ( w razie potrzeby dolewamy więcej wody ). Pod koniec gotowania do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy i całość doprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Tak przygotowany bigos podajemy z pieczywem.   Artykuł Bigos z kurczakiem i pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Bigos domowy - najlepszy 88

Wiadomo ile domów, tyle przepisów na bigos. Dla mnie to właśnie  ten przepis, jest tym przepisem na najlepszy domowy bigos.  Taki z dużą ilością mięsa z grzybami i wędzoną śliwką.  Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki temu  nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty(...)patelnię po mięsie, podsmażam. Dodaję cebulę i  podsmażam, aż cebula lekko się zarumieni. Całość przekładam do kapusty, dodaję grzyby i dokładnie mieszam. Co jakiś czas bigos mieszam, by się nie przypalił. Po 2 godzinach gotowania dodaję posiekane śliwki, przecier pomidorowy oraz musztardę. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 1,5 godziny. Następnego dnia do bigosu

magiczna kuchnia Kasi