bigos - 2221 przepisów (strona:6/149)

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 160

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona , która powstała tylko dlatego ,że w tym roku zakisiłam część kapusty razem z papryką i czosnkiem . Niby po gruzińsku.. ale jakoś tak nie do końca , nam podeszło . Szkoda było wyrzucić , więc trzeba było(...)przerobić Okazało się , że do bigosu wypadło rewelacyjnie . Taka kapusta ukiszona z dużą ilością czosnku i papryki , naprawdę daje spektakularny efekt w bigosie . Smak jego po ugotowaniu niby ten sam , a jednak jakiś taki inny , pełniejszy i bardziej aromatyczny . W ty roku ukiszę kapustę z papryką i czosnkiem wybitnie pd katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście

Ogrodnik w podróży
Wegański bigos 180

Wegański bigos z dodatkiem kiełbaski sojowej Nie wiem jak w waszych domkach, ale u mnie mój mąż po prostu bardzo lubi. Hmm tak naprawdę to ja przygotowywałam poszczególne składniki a całą resztą doprawiania, mieszania i pilnowania zajmował się jak zawsze mój mąż. W sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych(...)grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis

Mój pomysł na
Wegański bigos 184

Wegański bigos z dodatkiem kiełbaski sojowej Nie wiem jak w waszych domkach, ale u mnie mój mąż po prostu bardzo lubi. Hmm tak naprawdę to ja przygotowywałam poszczególne składniki a całą resztą doprawiania, mieszania i pilnowania zajmował się jak zawsze mój mąż. W sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych(...)grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis

Mój pomysł na
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2028

Uwaga! Ostrzeżenie! Kto raz spróbował bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam(...)stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu, ale tylko takich, gdzie są same zioła i przyprawy, bez polepszaczy i innego badziewia. To wszystko i jeszcze trochę pracy gwarantuje pełen sukces. Dziwicie się

To co kocham
Bigos z kapusty mieszanej 264

moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty białej 3 laski kiełbasy 3 cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy ziele angielskie liść laurowy kminek 10 suszonych śliwek odrobina ostrej i słodkiej papryki kilka kulek jałowca Sposób przygotowania: 1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać

Kuchnia domowa Ani
Bigos z młodej kapusty 98

Bigos z młodej kapusty to świetny pomysł na danie dla osób, które wolą łagodniejszy smak dania. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się dużo szybciej niż tradycyjny, jest łagodniejszy w smaku, ponieważ nie zawiera kiszonej kapusty, gotowy jest w trochę ponad godzinę, nie trzeba go dusić kilkukrotnie, by wydobyć jego aromat. Tak przygotowany bigos idealnie nadaje się jako obiad z dodatkiem(...)świeżego pieczywa bądź jako kolacja. Najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty to taki, który zawiera sporą ilość warzyw, ale również ma sporą ilość mięsa. Ja zdecydowałam się, by wykorzystać 2 rodzaje mięsa wędzony boczek oraz dobrej jakości kiełbasy. Dodaje do niego bulion mięsno – warzywny, którego zapas mam zawsze albo zamrożony w woreczkach albo za pasteryzowany w słoikach. Przygotowując

To Musisz Wiedzieć
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 195

często gotujecie bigos?   Ja dosyć często. Mam dwie wersje gotowania bigosu. Jedna, to bigos lekki, który szybko i zawsze można zrobić   a druga, to taki który gotuję na jesień, na zimę, na święta. Gotuję wówczas większą ilość a potem zamrażam, albo wkładam do słoiczków i pasteryzuję. Taki „wypasiony” wymaga czasu   i cierpliwości. Pracę rozkładam na dwa, trzy(...)Trzeba próbować, smakować, dodawać jeszcze coś... na co przyjdzie nam ochota. Wtedy właśnie wyjdzie bigos doskonały. Mój przepis nie jest przypadkowy. To przepis rodzinny, bo moja Mama i mój Tato gotując bigos i próbując jego smak dosmaczali i zawsze coś nowego do niego dodawali. Tradycja rodzinna gotowania bigosu raczej skrywa tajemnice, które nie są chętnie przekazywane dalej. Ja zrobię wyjątek

Kuchnia u Krysi
Bigos 235

Bigos uchodzi za jedno z polskich dań narodowych, choć pochodzi podobno z Litwy. Tak czy owak ma bardzo długą, liczącą setki lat tradycję. I jakkolwiek nie ma jednego ściśle określonego przepisu, a w praktyce jest ich tyle, ile kucharzy, to kilka kluczowych cech wspólnych by się znalazło. Nie chcemy wprawdzie powiedzieć, że przepis poniżej trzyma się w 100% tradycji – jaka(...)często dodaje się również pewną ilość kapusty świeżej. O ile jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład

Kulinarna Pokusa
Mój bigos 202

Składniki:   2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub

kulinarnajamka.blogspot.com
135. Bigos z fasolki 178

800 g żółtej fasolki 2 marchwie 2 cebule 1/4 szklanki oleju 2 pomidory natka pietruszki sól, pieprz Fasolkę i marchewkę ugotować osobno w osolonej wodzie (ale

Jadło i czytadło
Bigos domowy. 184

Składniki : 2 kg kiszonej kapusty 50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej ) 50 dkg wędzonych żeberek garść suszonych grzybów 3 listki laurowe ziele angielskie pieprz czarny mielony sól

Przepisy i porady kulinarne
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 340

Przepis od mojej cioci, ugotowane przeze mnie i moją mamę. Poważone, policzone :) Wszystkim smakowało Składniki: 1 łyżka oleju 680 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 680 g oczyszczonych

Malowane smakiem
Wegański Bigos 193

Oznaczenie KLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji.  SKŁADNIKI: 800-1000 g kapusty kiszonej 3/4 główki białej kapusty KLIK  3 duże cebule

ClauditteMissCooking