prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:9/34)

Chleb zakopiański na zsiadłym mleku 214

Chleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Jego recepturę, jak i wiele innych ciekawych przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza .  Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z natką pietruszki na zaczynie z jogurtem 126

Składniki na zaczyn,  który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba. 25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje" 300 g mąki

Proste Potrawy
Zakwas chlebowy 157

Coś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody   Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody   Dzień trzeci: łyżka

Idę coś wszamać
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 207

Dzisiaj pokażę Wam najprostszy chleb domowy, który jest wyborny i zawsze się udaje. DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę

SMYKWKUCHNI
Rustykalny chleb orkiszowy 167

miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam , taki chleb sprawi, że cały dom zamieni się w ciepły rodzinny zakątek , a kolacja w prawdziwą ucztę . Składniki

Ogrodnik w podróży
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 161

się je robi ale jak mam już więcej czasu to taki zakwasowiec powstać musi. Polecam serdecznie do wypróbowania. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu, jedyne na co trzeba czekać to proces wyrastania i już. Chleb pszenny na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas na żurek 172

gotowanie. Bo prawdziwy żurek to żurek na zakwasie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:)   Składniki: 400 ml letniej wody kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie lub 50 g zakwasu na chleb

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb graham na zakwasie 197

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki:Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej

Truskawkowa Fiesta
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 156

Smakuje świetnie z powidłami mandarynkowymiSkładniki :zaczyn:30 g zakwasu żytniego140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej170 g wodyZaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin

Proste Potrawy
Domowy zakwas na żurek 137

Święta Wielkanocne coraz bliżej, pora więc powoli rozpocząć przygotowania. Dziś chcę Wam pokazać łatwy przepis na domowy zakwas na żurek, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Szybki, prosty, tradycyjny – czego chcieć więcej? 😉 Wystarczy połączyć kilka składników i pamiętać o ich codziennym mieszaniu. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody(...)ciepłej wody i mieszamy. Dolewamy resztę wody, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i skórkę chleba. Wszystko razem mieszamy. Słoik przykrywamy ściereczką i przewiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni codziennie mieszając. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Domowy zakwas na żurek pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
Chleb żytni z orzechami laskowymi 155

Dołączyłam swój bochenek do olbrzymiego kosza upieczonych pysznych bochenków z całego świata! Prosty, bezproblemowy i pyszny, z bloga Smaki Mojego Domu od Joli.  Bardzo polecam, 2 wersje do wyboru z dodatkiem drożdży lub tylko na samym zakwasie. Ja upiekłam bez dodatku drożdży.  Chleb żytni z orzechami laskowymi, przepis oryginalny, z drożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej

Leśny Zakątek
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem 225

Dobrego chleba w domu nigdy dość i dlatego ten pyszny bochen jeden czy dwa powstał. Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu. Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania. Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kwas chlebowy 248

Zawiera również witaminę C wspomagającą odpornośc organizmu oraz bakterie kwasu mlekowego regulujące mikroflorę jelitową i wspomagające trawienie. Doskonały kwas chlebowy możemy w prosty sposób przygotować w domu  Składniki: 0,5 kg czerstwego razowego chleba na zakwasie lub chleba razowego na miodzie 2 kromki suchego chleba żytniego 5 litrów wody, 20 gramów świeżych drożdży, 20 - 25 dkg cukru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na nocnym zakwasie. 137

zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na  pieczywo . Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że już kilka osób, zaraziłam tym swoim uzależnieniem :) Mam nadzieję, że będzie nas więcej :) Składniki: Zakwas: 1 szklanka(...)Przykryć ściereczką i zostawić na noc. Na drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody. W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Chleb pytlowy na zakwasie 156

Chleb piekłam na zaproszenie Amber . Składniki : zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu

Proste Potrawy