prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:2/34)

Chleb francuski wiejski na drożdżach 126

Póki mój zakwas nabiera mocy, piekę prosty chleb na drożdżach. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę niewielkiej ilości drożdży. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, samo wyrabianie i mieszanie to w sumie zaledwie ok 30 minut, natomiast więcej czasu zajmuje czekanie aż ciasto wyrośnie. Przygotowując go bazowałam na przepisie

Obiad gotowy
Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski 221

terminologią piekarską, rodzajami i typami mąk, sprzętem piekarniczym. Rozdział II - Zakwas i pieczywo na zakwasie (mój ulubiony;), tu autor odczaruje mit o skomplikowanej hodowli domowego zakwasu i pokaże proste przepisy na chleby na zakwasie, głownie żytnie. Rozdział III - Drożdże i chleby drożdżowe , zawiera przepisy na chleby pszenne i bezglutenowe. Rozdział IV - Bułki płaskie chleby , w tym rozdziale pokazuje techniki

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 204

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenny na zakwasie z melasą i otrębami 165

pokazania. Chleb jest prosty w wykonaniu, potrzebuje jednak trochę czasu na wyrośnięcie. Jeśli macie mocny zakwas to kwestia 3 - 5 godzin. Zaczynamy zatem wypiekanie, zapraszam. Prosty chleb z melasą, na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 121

Chleb pszenno-żytni na zakwasieprosty i pyszny ! Uwielbiam piec chleby ale zawsze były to takie na drożdżach. Jednak Czytaj dalej Artykuł Chleb pszenno-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Trzeci chleb 176

Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty, a chleb pyszny i jestem pewna, że każdemu się uda! Aha, muszę się pochwalić, że ten chleb powstał z mojego ususzonego, a następnie reaktywowanego własnego zakwasu! Widzicie, jak ładnie urósł...? ;> Przepis cytuję za Asiek: Zaczyn: 325ml ciepłej wody 250g mąki pszennej chlebowej

Kuchnia Prezydentowej
Zakwas żytni na chleb 129

Zakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności

niecodziennikpary
Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami 237

Ostatnimi czasy przeprosiłam się z moim zakwasem i powiem, że były to bardzo udane przeprosiny:)   Przepis na ten chlebek znalazłam już dość dawno i czekał on na swoją publikację. Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.)  Chlebek ten skradł serce(...)gramów mąki żytniej pełnoziarnistej  4 łyżki zakwasu  200 ml przegotowanej, letniej wody 2 łyżeczki soli  2 szklanki słonecznika  wrzątek Wykonanie: Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z zakwasem oraz z 200 ml wody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie

Krakowskie smaki Ani
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 243

nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pełnoziarnisty z kminkiem! 165

Prosty w wykonaniu chleb pełnoziarnisty z dodatkiem kminku. Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem drożdżowym.  Zakwas drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty soli, płaską łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią

SMYKWKUCHNI
Chleb z Vermont 198

chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej razowej (10%) robiony na zakwasie. Chleb jest dosyć prosty do wykonania. Ciasto nie jest tak luźne i lepiące się do rąk, jak w przypadku chleba Tartine czy innych chlebów o dużym nawodnieniu ciasta, stąd pewnie jego popularność. Użyłem zakwasu pszennego oraz mąki pszennej Szymanowskiej chlebowej typ 750 i żytniej 2000. Zaczyn 70 g mąka

Przepisy na domowy ser i chleb
Najprostszy chleb na zakwasie 166

można sobie tylko wyobrazić. Pieczywo domowe warto robić i to nie tylko dla zapachu i smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was. Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas

MamaOskarka
Chleb z koperkiem i serkiem wiejskim (na drożdżach)… 194

prawda od dłuższego już czasu preferuję chleby na zakwasie (zwłaszcza nasz ulubiony super prosty chleb z ziarnami), ale od … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny 173

jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji. Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam. No to pieczemy moi mili. Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 180

wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie , bez drożdży i innych polepszaczy. Smak i jakość! Polecam. A do tego wspaniałe wędliny. Dawno nie jadłam tak dobrej kiełbasy. Kiełbasa bukowińska wędzona kusi zapachem już po otwarciu. Naprawdę ciężko się jej oprzeć. Kiełbasa ta też ma bardzo dobry, prosty skład. Idealnie smakuje sama, w towarzystwie wspomnianego chleba lub z chrzanem

Słodkie okruszki