piernik - 7416 przepisów (strona:2/495)

Jak lukrować pierniczki? Przepis na lukier, tipy i podpowiedzi! 114

można było ładnie rysować linie. Czy lepiej lukrować rękawem z tylką czy bez tylki? Jeśli z tylką, jaką tylkę do lukrowania wybrać? Co zrobić aby lukier nie odpadał od pierników? Jak sprawić aby pierniczki były błyszczące? Czy jest różnica między lukrem królewskim na zwykłym białku czy na białku pasteryzowanym? Czy ma znaczenie czy lukier jest z białka wybitego od razu(...)jaja, czy białko powinno najpierw być przechowywane w lodówce? Jaką końcówką ubijać lukier? Jaki cukier wybrać do lukrowania pierników? Czy rodzaj worka do lukrowania ma znaczenie? Czy pierniki trzeba suszyć po lukrowaniu? Jak zrobić lukier 3D? Gdzie kupić fajne foremki do wypieków? Czy każdy rodzaj piernika można lukrować? Tak, tyle i to nie wszystkie pytania, na które musisz znać odpowiedź

SMYKWKUCHNI
Piernik ekspresowy z powidłami 2871

Piernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem(...)Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik litewski 180

Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera duuużo bakalii. Ale smakiem w niczym im nie ustępuje, i tak samo pachnie cynamonem, goździkami i innymi przyprawami. Tym razem nie piekłem w podłóżnych foremkach - keksówkach, postanowiłem upiec w kwadratowej blaszcze, o boku(...)wysokości około 10 cm. Wydłużyło to czas pieczenia, w typowych, węższych keksówkach, czas pieczenia będzie oczywiście krótszy. Jak zwykle nie udało mi sie udekorować piernika, przyszli goście, rzucili się na piernik, ledwo udało mi się zrobić kilka szybkich zdjęć. Najgorsze jednak jest to, że do świąt mam zgodę tylko na jeden piernik :( Jest jeszcze jedna rzecz, która jednak mnie intryguje

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik staropolski 44

Przespałam trochę wrzucenie wam przepisu na piernik staropolski . Do świąt zostało dosłownie parę tygodni a ciasto na tenże właśnie piernik potrzebuje poleżakować przez minimum dwa tygodnie. Jest więc już trochę późno na przygotowanie tego ciasta. Tak czy inaczej zostawiam wam przepis na piernik staropolski , może przyda się on innym razem. Piernik staropolski to piernik długo dojrzewający , im dłużej ciasto(...)piernik leżakuje w chłodnym miejscu, tym upieczony piernik bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku. Minimalny czas na jaki powinniśmy odstawić ciasto do leżakowania to 2 tygodnie, jednak idealnie byłoby je odstawić na 6 tygodni. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na kilka placków, każdy z nich upiec, wystudzić, przełożyć powidłem śliwkowym i złożyć. Po złożeniu piernik dobrze jest pokroić

MeCooks
Piernik bożonarodzeniowy 69

Tradycyjny piernik długodojrzewający na Boże Narodzenie – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto! Piernik bożonarodzeniowy zaczynamy przygotowywać już w połowie listopada, po czym zostawiamy go na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu, by po tym czasie upiec i następnie dokończyć. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/piernik-bo\u017conarodzeniowy-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/piernik-bo(...)szklanka m\u0105ki pszennej,\r","3 jajka,\r","3 p\u0142askie \u0142y\u017ceczki sody,\r","0,5 szklanki mleka,\r","s\u00f3l,\r","3 opakowania przyprawy do piernika,\r","600g powide\u0142 \u015bliwkowych,\r","2 tabliczki gorzkiej czekolady,\r","400g masy marcepanowej,\r","400g d\u017cemu wi\u015bniowego lub z owoc\u00f3w le\u015bnych,\r","1 tabliczka mlecznej czekolady

Bardzo Gruby Smok
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 397

Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej! Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu. Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie(...)Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju. Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, że jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 151

Propozycja na pyszny piernik staropolski, który zdążymy jeszcze przygotować na zbliżające się święta. Piernik jest naprawdę smaczny, aromatyczny i wcale nie tak trudny do przygotowania, jakby się mogło wydawać :). Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali: piernik upiekłam na dużej blaszce z piekarnika (36 x 30) 500 g mąki pszennej (typ do 550) 120 g masła 2 jajka rozmiar L ¾ szklanki cukru(...)łyżeczka goździków (utartych w moździerzu) ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ łyżeczki imbiru mielonego ¾ mielonego ziela angielskiego ¾ łyżeczki kardamonu 1 gwiazdka anyżu (utarta w moździerzu) szczypta pieprzu można użyć gotowej przyprawy do piernika na powidła do przełożenia piernika: 400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe około 100 g śliwek suszonych 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z pomarańczy (około

Uwaga Babcia Gotuje
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 262

Etap I   W ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko(...)nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Oczywiście starczy też ciasta  na  pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy w domu uwielbiamy. Piernik przyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta

RAROSSA
Keto piernik z powidłami (Paleo, LowCarb) 139

Keto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)chodzi tutaj o aksamitny, pieczony sernik z bakaliami. No właśnie – jesteście fanami bakalii w wypiekach czy raczej należycie do tej grupy ludzi, którzy skrupulatnie je z ciasta wydłubują…? Keto piernik z migdałami i orzechami pecan Rodzynki i bakalie nie idą w parze z dietą ketogeniczną Ja zaliczam się niestety do tej pierwszej grupy… Dlaczego niestety? Ano dlatego, że na diecie

Modern Cave Girl
Piernik staropolski 314

Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze tak było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi się nazwą ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych lat, gdy z zamorskich krain, przypływały statki

mojewypiekiinietylko
Piernik litewski z bakaliami 345

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec(...)Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami , piernik marchewkowy czy piernik na piwie . Piernik litewski z bakaliami Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru/ma

UgotujmyTo.pl
Piernik z suszonymi śliwkami 283

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis. Jak przystało na piernik, w jego(...)składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy. Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo

Smakołyki Bereniki
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 654

Kolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny(...)pierwszy bardzo delikatny, ten dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej ale wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku   , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm

Smaczne Zdrowe
Piernik świąteczny z musem jabłkowym - aromatyczna tradycja w nowoczesnym wydaniu 34

Piernik. Piernik Czas na świąteczną magię z piernikiem Gdy tylko powietrze wypełnia się zapachem korzennych przypraw, wiemy, że Święta Bożego Narodzenia są tuż-tuż. Piernik to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się z tym wyjątkowym czasem. Ten szybki przepis na piernik świąteczny łączy tradycyjne smaki z nowoczesną prostotą przygotowania. Sekret aromatycznego piernika Piernik świąteczny to więcej niż tylko(...)ciasto - to cała paleta smaków i aromatów. Kluczem do doskonałego piernika jest zastosowanie mieszanki korzennych przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir czy kardamon. Dodają one ciasto głębi i charakterystycznego świątecznego smaku. Można użyć gotowych mieszanek lub przygotować taką samodzielnie. Szybki piernik - idealny dla zajętych W dzisiejszych zabieganych czasach nie zawsze mamy możliwość spędzenia wielu godzin w kuchni. Ten przepis

Moja Książka Kucharska
Świąteczny piernik po świętach 241

Pozostając w świątecznym klimacie pragnę podzielić się z Wami przepisem na piernik. Przyznaje, że to mój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie. Pamiętam jak upiekłam kiedyś piernik z wiśniami. Niestety okazał się zupełną porażka i na długi czas zniechęcił do takich wypieków. Kiedyś jednak trzeba(...)lęk przed tego typu wypiekami. Poza tym zawsze gdy ponoszę klęskę to nie odpuszczam i prędzej czy później wracam do feralnego przepisu. Uczę się na własnych błędach. Tym razem piernik udany, a fakt, że już go nie ma świadczy o tym, że dobry. Wspomnę tylko, że inspiracją był dla mnie piernik świąteczny Magdy Gesler. Sporo jednak pozmieniałam.   Przekładany piernik

Przysmaki Karolki