Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów(...)piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 jajka szklanka cukru słoik powideł śliwkowych około 250 g 2-3 łyżki miodu 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia i sody przyprawy korzenne: cynamon, kardamon
upichcicbyłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt... Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;) Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;) Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój jak na taką blaszkę uważam za średniej wielkości :) Składniki(...)szklanka mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki sody 1 jajko pół szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki mleka 2 łyżki powideł śliwkowych Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę mieszamy w jednej misce. Odstawiamy. Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy. Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno
Czerwona PorzeczkaŚwiąt zostało jeszcze kilka tygodni, może się niektórym wydawać że nawet dużo, ale to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam, w tamtym(...)roku też się do niego zabierałam, ale niestety za późno sobie o nim przypomniałam. Zaczynamy pierwszy etap przygotowywania piernika, zacznijcie ze mną ! :) Składniki : 1/2 kg miodu 25 dag masła 2 szkl cukru (dałam mniej) 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 szkl mleka 1/2 łyżeczki soli 2-3 torebki przyprawy do piernika Przygotowanie: Miód, masło
charlotte gotujePamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie okrutne. Jak można wyciągnąć z pieca blachę świeżo upieczonych ciastek i nie spróbować od razu jak wyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy(...)osobliwej kategorii przysmaków, których nie wolno jeść przed Świętami. Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 50 g przyprawy do piernika 2,5 łyżeczki sody 250 g miodu 1 kostka margaryny 4 jajka Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy, żeby ostygła. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy. Gotowe ciasto
Ciastkozercykolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu. Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce(...)roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy: - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki mleko, 3/4 szklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą(...)bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą
W Mojej Kuchni LubięPyszny piernik z herbatą do kawy Piernik z kremem śmietankowym SKŁADNIKI: CIASTO przyprawa do piernika soda -2 łyżeczki cukier -1 szkl jajka -5 szt miód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem
Kuchnia DanusiDzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech , a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny . Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym(...)syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy
Chilli Czosnek i OliwaŚwięta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. Życzymy Wam obfitości wszelkich dóbr i samych smacznych chwil. Wśród moich koleżanek – kulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed(...)propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie w lodówce w szklanym naczyniu, zawinięty w papier do pieczenia. Ta ilość wystarcza na upieczenie dużego piernika i drobnych pierniczków. Jeśli macie ochotę to zrobimy to razem! Składniki: – 1/2 kg miodu – 1,5 szklanki cukru – 25 dkg masła – 1 kg mąki pszennej
To co kochamKażdy z nas lubi smak i zapach piernika. Zazwyczaj kojarzy się on z Bożym Narodzeniem, ale nie zawsze. Na sklepowych półkach aż piętrzy sie od smaków i rodzajów tych wspaniałych w smaku wyrobów. Jedni lubią lukrowane, drudzy zwykłe, kruche, a inni jeszcze są fanami pierników z owocowym nadzieniem, czy to śliwkowym, truskawkowym, czy morelowym. Przepis na ten niecodzienny sernik został(...)przygotowany specjalnie na konkurs z piernikami toruńskimi Kopernik. Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja propozycja. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ukochanego przeze mnie sernika w połączeniu z konkursowym produktem – piernikiem. Tak właśnie powstał sernik – piernik z chałwą, pistacjami i marakują. Jest lato, więc zdecydowałam się na sernik na zimno. Wyszedł niczym ptasie mleczko, a jedzący bawią
Raj dla PodniebieniaKażdy z nas lubi smak i zapach piernika. Zazwyczaj kojarzy się on z Bożym Narodzeniem, ale nie zawsze. Na sklepowych półkach aż piętrzy sie od smaków i rodzajów tych wspaniałych w smaku wyrobów. Jedni lubią lukrowane, drudzy zwykłe, kruche, a inni jeszcze są fanami pierników z owocowym nadzieniem, czy to śliwkowym, truskawkowym, czy morelowym. Przepis na ten niecodzienny sernik został(...)przygotowany specjalnie na konkurs z piernikami toruńskimi Kopernik. Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja propozycja. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ukochanego przeze mnie sernika w połączeniu z konkursowym produktem – piernikiem. Tak właśnie powstał sernik – piernik z chałwą, pistacjami i marakują. Jest lato, więc zdecydowałam się na sernik na zimno. Wyszedł niczym ptasie mleczko, a jedzący bawią
Raj dla PodniebieniaSzklarnia z piernika to łatwy lecz trochę pracochłonny wypiek świąteczny. Szyby są zrobione z listków żelatyny, a w środku znajdują się czekoladowe szyszki, które mogliście zobaczyć w moim poprzednim poście ( przepis tu ). Są też lampki, które zapalone wieczorową porą przepięknie rozświetlają ten domek z piernika . Można by rzec, że jest to domek szklarnia - lampka z piernika . Wypiek(...)wspaniale prezentuje się na świątecznym stole, oraz może być idealnym prezentem gdy idziemy w gości. Jak zrobić taki domek - szklarnię z piernika pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SZKLARNIA Z PIERNIKA SKŁADNIKI: Ciasto na domek z piernika: mąka pszenna
RITA food channelKażdy z nas lubi smak i zapach piernika. Zazwyczaj kojarzy się on z Bożym Narodzeniem, ale nie zawsze. Na sklepowych półkach aż piętrzy sie od smaków i rodzajów tych wspaniałych w smaku wyrobów. Jedni lubią lukrowane, drudzy zwykłe, kruche, a inni jeszcze są fanami pierników z owocowym nadzieniem, czy to śliwkowym, truskawkowym, czy morelowym. Przepis na ten niecodzienny sernik został(...)przygotowany specjalnie na konkurs z piernikami toruńskimi Kopernik. Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja propozycja. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ukochanego przeze mnie sernika w połączeniu z konkursowym produktem – piernikiem. Tak właśnie powstał sernik – piernik z chałwą, pistacjami i marakują. Jest lato, więc zdecydowałam się na sernik na zimno. Wyszedł niczym ptasie mleczko, a jedzący bawią
Raj dla Podniebieniaczas rodzinnych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. Życzymy Wam obfitości wszelkich dóbr i samych smacznych chwil. Wśród moich koleżanek – kulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej(...)Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie w lodówce w szklanym naczyniu, zawinięty w papier do pieczenia. Ta ilość wystarcza na upieczenie dużego piernika i drobnych pierniczków. Jeśli macie ochotę to zrobimy to razem! Składniki: • 1/2 kg miodu • 1,5 szklanki cukru • 25 dkg masła • 1 kg mąki pszennej • 3 jajka
To co kochamlistopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski. W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną. W tym roku postanowiłam ten przepis ułożyć w całość, podpowiadając terminy poszczególnych etapów przygotowania, pieczenia(...)składania piernika tak, aby zdążyć przed świętami zrobić ten najlepszy z pierników (foremka 30x25 cm) W dniu 16 listopada należy przygotować ciasto dojrzewające Składniki: 500 g prawdziwego miodu 250 g dobrego masła (82%) 400 g cukru 1 kg mąki pszennej tortowej 3 jajka (ze wsi) 120 ml zimnego mleka 3 płaskie łyżeczki sody
Kuchnia u Krysi