karpatka - 660 przepisów (strona:2/44)

Karpatka po królewsku 73

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)owoców. Wyłożyć drugi blat ciasta, posypać cukrem pudrem wyłożyć pozostałe owoce. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny. Kroić nożem z piłką, przechowywać w lodówce pod kloszem. Smacznego! Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku

moj przepis na
Karpatka po królewsku 82

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)owoców. Wyłożyć drugi blat ciasta, posypać cukrem pudrem wyłożyć pozostałe owoce. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny. Kroić nożem z piłką, przechowywać w lodówce pod kloszem. Smacznego! Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Karpatka po królewsku 87

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)owoców. Wyłożyć drugi blat ciasta, posypać cukrem pudrem wyłożyć pozostałe owoce. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny. Kroić nożem z piłką, przechowywać w lodówce pod kloszem. Smacznego! Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku

moj przepis na
Karpatka po królewsku 227

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)owoców. Wyłożyć drugi blat ciasta, posypać cukrem pudrem wyłożyć pozostałe owoce. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny. Kroić nożem z piłką, przechowywać w lodówce pod kloszem. Smacznego! Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku Karpatka po królewsku

moj przepis na
Karpatka czekoladowa w poprzek 28

Jeśli lubicie karpatkę, to karpatka czekoladowa w poprzek będzie idealnym ciastem dla Was. Klasyk w lekko innym wydaniu Ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje. A robi się ją tak samo łatwo jak klasyczną karpatkę. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 50 g masła ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 szczypta soli 1 szklanka mąki 5 dużych jajek Przygotowanie: Wodę, mleko, masło(...)stopni. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą część wykładam łyżką na papier tworząc prostokąt 30×40 cm i malując łyżką „esy floresy”, czyli nasze przyszłe górki karpatki. Blaszkę i ciasto spryskuję wodą (zamaczam po prostu dłoń pod bieżącą wodą i spryskuję blaszkę i ciasto. Czynność powtarzam kilka razy). Blaszkę wstawiam do piekarnika i piekę około 25-30 minut

Słodki sentyment
Karpatka czekoladowa w poprzek 28

Jeśli lubicie karpatkę, to karpatka czekoladowa w poprzek będzie idealnym ciastem dla Was. Klasyk w lekko innym wydaniu Ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje. A robi się ją tak samo łatwo jak klasyczną karpatkę. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 50 g masła ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 szczypta soli 1 szklanka mąki 5 dużych jajek Przygotowanie: Wodę, mleko, masło(...)stopni. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą część wykładam łyżką na papier tworząc prostokąt 30×40 cm i malując łyżką „esy floresy”, czyli nasze przyszłe górki karpatki. Blaszkę i ciasto spryskuję wodą (zamaczam po prostu dłoń pod bieżącą wodą i spryskuję blaszkę i ciasto. Czynność powtarzam kilka razy). Blaszkę wstawiam do piekarnika i piekę około 25-30 minut

Słodki sentyment
Karpatka 44

Pyszna i wręcz idealna karpatka. Zobaczcie jak w prosty i szybki sposób przygotować karpatkę na cieście parzonym. Ptysiowe ciasto przełożone pysznym kremem budyniowym to idealny deser na weekendowe popołudnia. Podstawą dobrej karpatki jest ciasto, którego przygotowania większość osób się boi. Jednak nie można zapominać również o tym, że krem jaki przygotujecie ma również ogromne znaczenie. Pokażę Wam krok po kroku(...)bójcie się przygotowywania ciasta parzonego (ptysiowego), jest ono naprawdę bardzo proste. Przygotowanie zaczynajcie zawsze od zrobienia kremu budyniowego, bo zanim położycie go na blaty ciasta, powinien nam ostygnąć. Karpatka składniki na ciasto Karpatka składniki na krem Dodatkowo Karpatka przepis Przygotowanie ciasta karpatka zaczynamy od zrobienia kremu. W tym celu w rondelku zagotowujemy 500 ml mleka, dodajemy do niego cukier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karpatka dla leniwych 118

Dziś będzie karpatka dla leniwych Czasami jest tak, że mamy mało czasu na przygotowanie ciasta i chcemy je wykonać w jak najprostszy i najszybszy sposób. Karpatka sama w sobie jest bardzo fajnym ciastem na każdą okazję. Osobiście w takiej sytuacji czasami wspieram się gotowymi masami do ciast, w tym przypadku jest to masa do karpatki firmy Gellwe. Osobiście użyłem jednej(...)paczki kremu i wyszło trochę mało jak na całą blachę piekarnika, a więc polecam robić karpatkę z dwóch opakowań, ponieważ karpatka musi mieć masę ;)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła lub margaryny 1 i 1/2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: 2 opakowania „Gellwe Krem

Blog kulinarny S9.PL
Karpatka 116

Karpatka należy do grupy ciast parzonych. Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie we wszystkich rodzajach wypieków(...)ciasta parzonego. Karpatka Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny 5 jaj 150 g mąki pszennej (1 szklanka) Karpatka Wykonanie: Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy

Pomysłowa kuchnia
Karpatka 26

Karpatka to dobrze znane i lubiane ciasto, które większości z nas kojarzy się z dzieciństwem Przepis, który znajdziecie poniżej, jest najbardziej klasyczną wersją karpatki, która u nas gościła przeważnie w niedzielę. Karpatka jest łatwa i przepyszna. Spróbujcie UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto parzone: 50 g masła ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 szczypta soli 1 szklanka mąki tortowej(...)stopni. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą część wykładam łyżką na papier tworząc prostokąt 30×40 cm i malując łyżką „esy floresy”, czyli nasze przyszłe górki karpatki. Blaszkę i ciasto spryskuję wodą (zamaczam po prostu dłoń pod bieżącą wodą i spryskuję blaszkę i ciasto. Czynność powtarzam kilka razy). Blaszkę wstawiam do piekarnika i piekę około 25-30 minut

Słodki sentyment
Karpatka 34

Karpatka to dobrze znane i lubiane ciasto, które większości z nas kojarzy się z dzieciństwem Przepis, który znajdziecie poniżej, jest najbardziej klasyczną wersją karpatki, która u nas gościła przeważnie w niedzielę. Karpatka jest łatwa i przepyszna. Spróbujcie UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto parzone: 50 g masła ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 szczypta soli 1 szklanka mąki tortowej(...)stopni. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą część wykładam łyżką na papier tworząc prostokąt 30×40 cm i malując łyżką „esy floresy”, czyli nasze przyszłe górki karpatki. Blaszkę i ciasto spryskuję wodą (zamaczam po prostu dłoń pod bieżącą wodą i spryskuję blaszkę i ciasto. Czynność powtarzam kilka razy). Blaszkę wstawiam do piekarnika i piekę około 25-30 minut

Słodki sentyment
Karpatka z galaretką 97

pożegnanie wakacji postanowiłam zrobić dzieciakom małą przyjemność i upiekłam karpatkę. Jako, że dzieci lubią galaretkę, to zrobiłam bogatszą wersję karpatki, wzbogacając ją o warstwę galaretki. Ja użyłam truskawkowej, ale oczywiście można użyć każdego innego smaku. Karpatka zniknęła w mgnieniu oka, wiec na pewno była smaczna. Do tego ładnie i bardziej kolorowo wyglądała. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto(...)cukier waniliowy 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400ml gorącej wody cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Przygotowanie karpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę garnek z gazu, wsypuję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji

Waniliowe Improwizacje
KARPATKA IDEALNA 61

Wreszcie! Wreszcie! Wreszcie doczekała się rodzina i blog się doczekał! Wymarzona przez wszystkich KARPATKA IDEALNA! Już nawet nie będę liczyć od jak dawna „chodziła” za wszystkimi! Od kiedy poznałam Łukasza była również i Jego marzeniem! A jak wiecie – marzenia uwielbiam spełniać! W ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na KARPATKĘ IDEALNĄ! Zrobioną z przepisu(...)pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe. Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem, który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Jest to prawdziwy, domowy krem budyniowy, nie z budyniu z proszku – i tylko taki polecam! Ps. do przygotowania karpatki użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości

Ostra na Słodko
Karpatka 90

Czas czytania: 2 min Karpatka myślę, że to ciasto lubią wszyscy! Jest to połączenie ciasta parzonego dokładnie takiego jak na ptysie z pysznym lekkim kremem z bitej śmietany z dodatkiem malin. Co jest ważne w tym przepisie, łatwy i szybki do przygotowania :)Ciasto ptysiowe podczas pieczenia tworzy góry i doliny niczym Karpaty. Karpatkę najczęściej podaje się przełożoną kremem budyniowym(...)dodatkiem masła, ale ja zrobiłam szybką wersję z kremu i lżejszą. Krem zrobiłam z bitej śmietany z dodatkiem żelatyny , można dodać zamiast żelatyny agar -agar. Przekładając placki karpatki kremem, wpadłam na pomysł, żeby jakoś ją „wzbogacić”. Dodałam mrożone maliny i to był strzał w dziesiątkę! Karpatka z dodatkiem malin smakuje wspaniale, ich kwaśny smak pasuje rewelacyjnie. Piekąc spody

SprawdzonaKuchnia.pl
Karpatka – ciasto z kremem 174

Pierwszy raz karpatki próbowałam na początku lat 90. Mama upiekła ciasto i zrobiła krem. I wszystko by było dobrze gdyby nie fakt, że krem można było wylewać na ciasto Był rzadki, ale naprawdę rzadki, jak np. rzadka śmietana. Ciasto się polewało, a „krem” spływał po palcach Potem długo gościło w naszym domu ciasto z papierka, a więc karpatka(...)kremem z torebki, popularnej firmy. Było to całkiem smaczne i owszem Chyba każdy, kto wychowywał się w latach 80 i wczesnych 90, pamięta karpatkę, bo wtedy nie było tak szerokiego wyboru ciast. W naszym domu była to zebra, sernik, karpatka, murzynek i pewnie kilka innych o których teraz nie pamiętam, ale spokojnie, nie było ich więcej niż 10 Przepis pochodzi

Mieszam w Garnku