karpatka - 660 przepisów (strona:10/44)

Ekspresowa kremowka z groszkiem ptysiowym 85

dawna zabierałam się za przygotowanie tej nietypowej wersji karpatki. Bardzo lubię to ciasto, ale nie lubię go piec, bo nie zawsze wychodzi mi tak jak powinno. Dlatego gdy zobaczyłam karpatkę zrobioną na gotowym groszku ptysiowym, dzięki czemu jej przygotowanie jest iście proste i szybkie to musiałam ją wypróbować. Polecam szczerze, bo naprawdę jest pyszna i fajnie wygląda. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kostka karpatkowo- kawowa 82

Mikołajki, Boże Narodzenie i Nowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm.     Składniki na biszkopt : 4 jaja

Domowe ciasta
Karpatka z kremem budyniowym 101

Przy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na 2 blaty o wymiarach 25×25: 300g mąki pszennej 150g masła 375g wody 6 jajek szczypta soli W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Karpatka z kremem budyniowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Karpatka z kremem budyniowym 101

Przy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na 2 blaty o wymiarach 25×25: 300g mąki pszennej 150g masła 375g wody 6 jajek szczypta soli W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Karpatka z kremem budyniowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
KARPATKA 147

Pyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie Składniki: 13 dag masła 260 ml wody 18 dag maki 5jajek szczypta soli   Bita śmietana   0,5 litra śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy

RAROSSA
Torcik karpatkowy – karpatka. 90

Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne ciasto ptysiowe przełożone smakowitym kremem budyniowym. Znika ze stołu w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 100 g masła 100 ml mleka 100 ml wody KREM: 600 ml mleka 150 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 2 jajka 200 g masła ziarna wanilii lub cukier

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto góra lodowa bez pieczenia z kremem do karpatki – najłatwiejszy przepis 2450

możliwych – bez pieczenia, na herbatnikach i w dodatku z gotową masą karpatkową. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 21 cm x 21 cm) Masa: 1 opakowanie kremu do karpatki (na 500 ml mleka) 500 ml mleka 125 g miękkiego masła * Proporcje masy karpatkowej na różne wielkości blaszek: Polewa z mleka w proszku: 100 g masła 1/4 szklanki cukru(...)mleka w proszku na różne wielkości blaszek: Dodatkowo: 200 g herbatników 200 g okrągłych biszkoptów * Proporcje składników dodatkowych na różne wielkości blaszek:   Wykonanie: Na początku przygotuj krem do karpatki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka, wlej szklankę zimnego mleka i rozmieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany wcześniej proszek

Słodki Blog
Karpatka z borówkami 267

gorąco :-) U mnie termometr pokazuje 38 stopni w cieniu masakra :-( Nie lubię takich upałów powiem Wam, ale cóż przetrwać trzeba. Dziś mam dla Was przepis na pyszną karpatkę z borówkami. Jakoś tak mi się zachciało mimo gorąca, bardzo lubię ją robić i jeść też he he. Tym razem wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz. Karpatka wyszła pyszna, polecam Wam zrobienie, bo warto

kruche babeczki
Karpatka z kremem adwokatowym 120

Uwielbiam karpatkę. Ciasto to, bardzo przypomina Karpaty, nasze góry i od ich kształtu pochodzi nazwa tego ciasta. Jest bardzo pyszne, wraz z dodatkiem adwokata do masy tworzy się doskonały pomysł na deser dla rodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być.  TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20   Karpatka

Gotuję Testuję
Letnia karpatka z borówkami 178

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karpatka z bitą śmietaną i borówkami. Smakuje przepysznie, jest lekka i delikatna w sam raz na letni deser Ciasto zrobiłam w tortownicy ze sklepu przyjemne gotowanie , którą możemy regulować uzyskując odpowiednią szerokość formy. Warto mieć taką tortownicę w swojej kuchni bo dzięki niej zaoszczędzimy sporo miejsca(...)musimy kupować kilka form o różnej szerokości, wystarczy nam jedna regulowana na której możemy upiec ciasto od średnicy 16 cm do 30 cm. Post Letnia karpatka z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Karpatka 258

jest bardzo znane i tak samo lubiane. Proste do wykonania, nie potrzeba do niego jakiś wymyślnych składników. Większość produktów każdy z nas ma codziennie w swojej lodówce. Karpatka o której dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się ona z dwóch blatów przygotowanych z parzonego ciasta oraz przepysznego budyniowego kremu. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu(...)zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy. Karpatka jest wyjątkowym ciastem, dlatego, że za każdym razem wygląda inaczej.  Zapraszam;) Składniki ciasto: 125 g masła szklanka zimnej wody  szklanka mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać

Krakowskie smaki Ani
Karpatka z kremem budyniowym 153

przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka! Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe. Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto

Ostra na Słodko
KARPATKA 150

Żyję w otoczeniu osób, które kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go znam :). Sama też lubię to ciasto. Najbardziej za budyniowy krem, który tylko w tym cieście nie wydaje mi się mdły. Bardzo zimna karpatka smakuję, jak waniliowe lody :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
KARPATKA 162

Choć prezentowałam już rodzinny przepis na karpatkę na blogu, to postanowiłam zrobić nowe zdjęcia i ponownie opublikować recepturę. Karpatkę uwielbiamy w naszym domu wszyscy. Ciasto rosło mi, jak szalone (chyba po raz pierwszy aż tak) :). Z ciasta parzonego na karpatkę można też zrobić pyszne ptysie czy eklerki :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Karpatka 382

Karpatka kiedyś częściej gościła u mnie w domu na stole. Od jakiegoś czasu z chęci wypróbowania innych ciast, pojawia się rzadziej. :) Aczkolwiek doczekała się publikacji na blogu, bo na to niewątpliwie zasługuje. :) Najczęściej karpatkę podaje się oprószoną cukrem pudrem. Ja jednak preferuję wersję "dużej eklerki" tj polaną polewą czekoladową w postaci " esów-floresów" . Uwielbiam połączenie smaku polewy czekoladowej z kremem(...)karpatkowym... Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera odpowiedniej tekstury. Karpatka PRZEPIS temperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 5 jajek 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pomiąć) Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 3/4 szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Katowice i okolica rowerem 33

trzeba zobaczyć na własne oczy. Dzisiaj część zabudowy jest miejscem spotkań, wymiany kulturalnej i kawiarenek, gdzie można usiąść i poczuć niesamowity klimat tego osiedla. W tej kawiarence zjedliśmy karpatkę, ale zapomniałam zrobić zdjęcie Dlatego po pyszną karpatkę odsyłam Was na Słodki Sentyment oczywiście Jeśli chcesz więcej informacji o Nikiszowcu, wejdź tutaj I już powoli czas kończyć tę wycieczkę. Pamiętajcie

Słodki sentyment
Katowice i okolica rowerem 29

trzeba zobaczyć na własne oczy. Dzisiaj część zabudowy jest miejscem spotkań, wymiany kulturalnej i kawiarenek, gdzie można usiąść i poczuć niesamowity klimat tego osiedla. W tej kawiarence zjedliśmy karpatkę, ale zapomniałam zrobić zdjęcie Dlatego po pyszną karpatkę odsyłam Was na Słodki Sentyment oczywiście Jeśli chcesz więcej informacji o Nikiszowcu, wejdź tutaj I już powoli czas kończyć tę wycieczkę. Pamiętajcie

Słodki sentyment
Szybka napoleonka 30

Ekspresowa do zrobienia napoleonka z gotowego ciasta francuskiego. Idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki 2 ciasta francuskie krem do karpatki kostka masła cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasta francuskie piekę na złoto (200 stopni góra dół, około 18 min). Krem do karpatki gotuje z mlekiem, po ostygnięciu ucieram z masłem, wykładam na spód, przykrywam drugim upieczonym ciastem i wkładam

Wasze Przepisy
Szybka napoleonka 36

Ekspresowa do zrobienia napoleonka z gotowego ciasta francuskiego. Idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki 2 ciasta francuskie krem do karpatki kostka masła cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasta francuskie piekę na złoto (200 stopni góra dół, około 18 min). Krem do karpatki gotuje z mlekiem, po ostygnięciu ucieram z masłem, wykładam na spód, przykrywam drugim upieczonym ciastem i wkładam

Wasze Przepisy
Karpatka z malinami 30

Karpatka z malinami, czyli pyszne ciasto ptysiowe z kremem budyniowym i świeżymi kawałkami owoców. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 1,5 szkl wody 3/4 kostki masła 7 jaj 1,5 szkl mąki szczypta soli Wodę, masło i sól zagotować, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po 1 jajku ciągle mieszając. Tak przygotowane ciasto dzielimy(...)wystudzony budyń. Do masy dodajemy sok z cytryny (do smaku). Na wystudzony placek wykładamy masę, wtykamy maliny i przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy ciasto do lodówki. Autor przepisu: Elżbieta Artykuł Karpatka z malinami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Karpatka z kremem mascarpone i malinami 36

malinami, odłożyć kilkanaście do dekoracji. ? Posmarować tą masą pierwsze ciasto, przykryć drugim i niedokładnie pomazać wierzch pozostałą masą bez malin. ? Posypać górki ciemnym kakao przez sitko, udekorować malinami. Karpatka smakuje najlepiej od razu po zrobieniu, jeśli dłużej postoi to ciasto nasiąknie kremem i nie będzie chrupiące. Gwarantuję jednak, że po podaniu karpatka znika od razu

To co kocham
Idealna karpatka 50

Przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym! Jest pyszna i wychodzi za każdym razem. Składniki Ciasto: 1 szkl. wody 12,5 dag masła 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka jajek (w zależności od wielkości jest to 4 lub 5) Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 kostka masła Przygotowanie Ciasto: masło roztopić w garnku, dodać wodę(...)pieczenie drugiego placka. Krem: ugotować 2 budynie wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzone ubijać mikserem z kostką masła. Kremem przełożyć ciasto, wierzch pospać cukrem pudrem. Autor przepisu: Urszula Artykuł Idealna karpatka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Karpatka 41

Karpatka to popularne w polskiej kuchni ciasto a nawet ponadczasowe! Zapraszam Cię na pyszny i sprawdzony przepis. Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Galette z gruszką i marakują 56

łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego ok 0,5 szkl kefiru nadzienie: 1 kg gruszek słodkich i dojrzałych (niezbyt twardych) 2 łyżki proszku kremu do karpatki 1 marakuja Jak zrobić galette: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy mąkę i amarantus, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem(...)nadają mu kształt koła – można ciastem wyłożyć formę na tartę, ale nie trzeba. Następnie gruszki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem kremu do karpatki. Gruszki wykładamy grubą warstwą na ciasto (brzegi zostawiamy wolne). Potem brzegi ciasta zawijamy na gruszki. Pieczemy ok 60 min w 180st. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Marakuję kroimy na pół

Dorota Smakuje
Te książki muszą znaleźć się w Twojej kulinarnej biblioteczce! 48

kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy…" Michał Korkosz znany jako Rozkoszny - autor popularnego bloga  Rozkoszny.pl .  Wielokrotnie korzystałam z przepisów Michała(...)inne kluski" a także "w spiżarni". Znajdziecie tu między innymi przepisy na popcorn z kaszy gryczanej, pieczone rzodkiewki z migdałami i masełkiem szczypiorkowym, pączki na medal z konfiturą różaną, karpatka z cytrynowo-waniliowy kremem i chrupiącą skorupką, kaszotto ze szparagami, cydrem i serem kozim. Czemu powinniście ją mieć w swojej biblioteczce? Gotowanie z tej książki sprawi, że poczujecie się błogo

Wylizany Rondel
Te książki muszą znaleźć się w Twojej kulinarnej biblioteczce! 49

kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy…" Michał Korkosz znany jako Rozkoszny - autor popularnego bloga  Rozkoszny.pl .  Wielokrotnie korzystałam z przepisów Michała(...)inne kluski" a także "w spiżarni". Znajdziecie tu między innymi przepisy na popcorn z kaszy gryczanej, pieczone rzodkiewki z migdałami i masełkiem szczypiorkowym, pączki na medal z konfiturą różaną, karpatka z cytrynowo-waniliowy kremem i chrupiącą skorupką, kaszotto ze szparagami, cydrem i serem kozim. Czemu powinniście ją mieć w swojej biblioteczce? Gotowanie z tej książki sprawi, że poczujecie się błogo

Wylizany Rondel
Karpatka idealna 3025

Karpatka, czyli wyjątkowo efektowne ciasto, które smakuje równie dobrze, jak wygląda! Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 1 szkl wody 1/2 kostki margaryny 5 jaj 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę ciągle mieszając by nie powstały kluchy, zagotować zdjąć z ognia przestudzić. Do letniej masy wbijać po jednym jajku dobrze wymieszać na jednolitą(...)powstanie pyszny krem. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na kilka godzin. Gotowe posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Karpatka idealna pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pijana bajka 84

szklanka wody 1 łyżeczka soku z cytryny cukier do smaku 50 ml nalewki malinowej  Wszystkie składniki pączu mieszamy ze sobą. Dodatkowo: kilkanaście okrągłych biszkoptów gotowa masa do karpatki (ja użyłam jednego opakowania, ale kremu było troszkę mało, dlatego proponuję dać 2 opakowania) ok 50 g płatków migdałów  Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Cynamonowe szczęście
Karpatka truskawkowa - lekka i śmietankowa 70

prostu rozpływa się w ustach ,mięciutka i lekka . Truskawkowa karpatka to super przepis na pyszny i kremowy deser. Szybko się robi i nie jest mocno słodka. W całym cieście jest 4 łyżki cukru pudru. Idealna do kawy na niedzielę. Coś dla wszystkich wielbicieli karpatki - polecam trochę inną wersję - pokochacie

Swojskie jedzonko
Karpatka z kremem budyniowym 61

Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża i ma taką niemal magiczną moc: znika w mgnieniu oka Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 30 kawałków (forma 24 cm x 37 cm) Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa budyniowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego(...)puch 10. Do masła stopniowo dodawać wcześniej przygotowany budyń 11. Wystudzić ciasto 12. Przełożyć ciasto masą budyniową 13. Ciasto udekorować cukrem pudrem Poprzedni 1 z 13 Następny   Artykuł Karpatka z kremem budyniowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia) 56

Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbuj ten przepis na 3 bit na herbatnikach! Składniki 2 paczki dużych herbatników masa krówkowa (czekoladowa) krem do karpatki śmietana 36 % (500ml), plus 2 fixy do śmietany czekolada gorzka Przygotowanie Na dno blachy kładziemy 1 warstwę herbatników na to dajemy masę krówkowa, najlepiej wcześniej ją zalać gorącą wodą i poczekać aż zmieni konsystencje(...)łatwiej się rozprowadza). Następnie dajemy kolejną warstwę herbatników i na to krem do karpatki zrobiony według opakowania. Znowu herbatniki i na sam koniec bitą śmietanę. Śmietanę 36% ubijamy razem z fixem aby była lepsza konsystencja. Na sam koniec trzemy gorzką czekoladę i gotowe. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Autor przepisu: Paulina Artykuł Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia) pochodzi

Wasze Przepisy
Ekspresowa Karpatka 76

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu

moj przepis na
Ekspresowa Karpatka 63

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu

moj przepis na
Ciasto przekładaniec 60

pieczenia to deser, który przypadnie do gustu osobom lubiącym ciasta z kremem. Składniki Blaszka 24×24 2 paczki biszkoptów (namoczyłam w mleku) dżem – 2 łyżki krem karpatka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) śmietana śnieżka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) 3 banany Przygotowanie Składniki układać warstwami: 1 warstwa biszkopty 2 – krem karpatka 3 – dżem 4 – banany

Wasze Przepisy
Karpatka Izabeli (bez pieczenia) 1777

Karpatka bez pieczenia to idealny pomysł na szybki deser. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Składniki: 1 duża paczka herbatników kakaowych 3 budynie waniliowe lub śmietankowe duże pół litra mleka pół kostki masła lub margaryny Kasi 1 serek mascarpone 250g 1 jogurt truskawkowy 350g 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Herbatniki wyłożyć na blaszkę 20/25, budynie ugotować po ostudzeniu dodać(...)wymieszać razem, galaretkę rozpuścić w pół szklance przegotowanej wodzie dodać do serka i wymieszać. Wylać na herbatniki przykryć herbatnikami po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Izabela Marciniak Artykuł Karpatka Izabeli (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Karpatka 75

Karpatka to jedno z tych ciast, które warto przygotować na święta. Jest prosta i szybka w wykonaniu, więc bez problemu upieczesz ją nawet wtedy, kiedy nie masz za dużo czasu. Składniki: Ciasto szklanka wody szklanka mąki 125g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj Krem śmietana kremówka 1l 500g serka mascarpone cukier waniliowy cukier puder do smaku Sposób(...)smaku można też usztywnić śmietana z żelatyną jeśli stwierdzimy że jest mało stabilna. Upieczony blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem, obsypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu: Agnieszka Brandt Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Tort Kawowo - Orzechowy 110

małych, kurzych jajek - 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich - 100 g mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru Krem orzechowy - 400 ml mleka - 1 krem do karpatki - 3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich Krem kawowy - 350 ml mleka - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej - 1 krem do karpatki Poncz: - 50 ml mocnego naparu z kawy - 25 ml likieru kawowego Polewa

Kuchnia Pełna Emocji
Ekspresowa Karpatka 126

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu

moj przepis na
Karpatka z brzoskwiniami 93

kuchni zalegał już bardzo dojrzałe brzoskwinie, a że weekend nadchodzi postanowiłam je wykorzystać do ciacha. Padło na karpatkę, która jak wiadomo zawsze się obroni i każdy ją lubi. Wyszło pyszne ciacho z mnóstwem pysznego kremu z domowego budyniu, a całość przełamana słodko-kwaśnymi, mocno dojrzałymi brzoskwiniami. Pyszności! Na blaszke 24x24 cm: Ciasto: 2/3 szklanki mąki (poj. 250ml) 2/3 szklanki wody(...)powstanie jdnolity krem. Na dno blaszki położyć jeden placek karpatkowy. Na placek wyłożyć połowę kremu, na kremie ułożyć brzoskwinie i przykryć drugą częścią kremu. Wszystko przykryć drugim plackiem karpatki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I NADZIENIEM JAGODOWYM 68

Karpatka to ciasto wykonane z ciasta parzonego, przełożone kremem budyniowym. Moja wersja dodatkowo wzbogacona została o nadzienie jagodowe. Nazwa karpatka pochodzi od tego, że ciasto podczas pieczenia pięknie, nierówno wyrasta, tworząc góry. Wygląda bardzo efektownie a smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Moja rodzina i znajomi uwielbiają to ciasto a jak jest u Was? Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka

Zrób to smacznie
Karpatka domowa 119

Karpatka zjawiskowo wygląda i smakuje obędnie. Klasyczna karpatka to parzone ciasto "ptysiowe" przełożone maślano-budyniowym kremem i suto oprószone cukrem pudrem. Wberw pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania i nie ma się co nie udać. Nawet jak ciasto nie wypiętrzy się za bardzo podczas pieczenia i tak będzie pysznie. Idealne bardzo podzielne ciasto na karnawałową imprezę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
3 bit bez pieczenia 112

pieczenie albo boicie się, że biszkopt nie wyrośnie . Tutaj na pewno wszystko się uda! 3 bit bez pieczenia 250 g herbatników 500 g kajmaku ((1 puszka)) 2 szt kremu karpatka do gotowania 100 g masła 1 l mleka 100 g krakersów 600 g śmietanki 30 % lub 36 % 100 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady Spód blachy o wymiarach(...)wyłóż kajmak i rozprowadź na całości. Na kajmak ułóż drugą warstwę herbatników. W garnku zagotuj 500 ml mleka, a pozostałe 500 ml wymieszaj razem z proszkami do zrobienia kremu karpatka. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie przypaliła. Gdy krem zrobi się gęsty, zdejmij garnek z kuchenki. Przełóż gorący krem do miski albo pozostaw

Przepisy na widelcu
Domowa karpatka 75

Pyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Dzięki swoim ‘górzystym’ kształtom, nazywa się ono Karpatką ;-) Ciasto kroiłam jak jeszcze było ciepłe, jednak po wstawieniu do lodówki krem ładnie stężał :) Składniki Ciasto Mąka tortowa 20 The post Domowa karpatka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym 75

Czekoladowa karpatka – równie pyszna jak tradycyjna! Składniki Składniki na ciasto Mąka tortowa 200g Woda 1 szklanka Masło pół kostki (125g) Jajko 5 średnich jajek Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kakao 2 pełne łyżki Składniki na krem Mąka t The post Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
DOMOWA PYSZNA KARPATKA 483

parzone świetnie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw. Chociaż nie ukrywam, że wolę słodkie wariacje z tym ciastem, może dlatego, że w moim domu zazwyczaj gościły ptysie albo karpatka.  Dziś wracam do ciasta znanego każdemu. Karpatka bywa czasem kapryśna – zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, które musi pięknie wyrosnąć i przypominać góry :). SKŁADNIKI na ciasto: 1 szkl. wody

Mała w garnku miesza
Ciasto karpatka -wszystkim znane i lubiane tym razem z owocami mango 209

piec. Jak długo trudno powiedzieć, wszystko zawsze zależy od piekarnika miałam napisane 20 min ale piekłam 40 min aż było gotowe .To samo z 2 ciastem . masa do karpatki 2 małe puszki owoców mango odsączyć 2 kubki śmietany po 330ml śmietana 36 % 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru żelatyna 3 kopiate łyżki rozpuszczone we wrzątku przygotowanie żelatynę zalać

Moje Wyroby
Ptysie z kremem orzechowym 122

Zawsze lubię zaglądać przez szybę piekarnika, gdy piekę karpatkę czy ptysie. Ciasto tak spektakularnie rośnie, że pierwszą karpatkę którą upiekłam, można było nazwać himalajką. Parzone ciasto, z którego przygotowuje się ptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym

Obiad gotowy
Karpatka 485

Dzisiejszy wpis to klasyka wypieków. Karpatkę pamiętam od bardzo dawna, często piekła ją moja mama i wszyscy się nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych. Ciasto parzone: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej szczypta(...)Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Jeden blat ciasta włożyć do foremki, w której się piekło, wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Karpatkę posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
3 BIT 136

milion kalorii, wolę zjeść kawałek domowego ciasta raz na jakiś czas, niż codziennie podjadać kupowane słodycze ;) Składniki: 2 paczki herbatników Petit Beurre  CUKRY NYSKIE puszka masy krówkowej krem karpatka ( + 500 ml mleka i 125 g masła do przygotowania) 330 ml śmietany 30% cukier puder czekolada do starkowania Wykonanie: Na blachę 24x35 wykładamy jedną warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę(...)krówkową, rozsmarowujemy. Na wierzch wykładamy warstwę herbatników. Krem karpatka przygotowujemy na mleku, wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Wystudzony krem miksujemy, stopniowo dodając masło. Miksujemy, aż do uzyskania kremu o gładkiej konsystencji. Tak przygotowany krem wykładamy na herbatniki. Wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do smaku dodajemy cukier puder. Sztywną masę wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy Na wierzch starkowujemy

Z Majeczką w kuchni
Mini pączusie serowe niemal błyskawiczne 460

będzie trochę trudno się powstrzymać. Ostudzone posyp cukrem pudrem. I tyle. Można obtoczyć również w cynamonie i kardamonie, jak kto lubi. Można małą szprycą nadziewać kremem jak do karpatki . Takie pączusie jadałam często we Włoszech, nosiły nazwę mini krapfen, z austriacka lub bomboloni- po włosku.. Były właśnie nadziewane kremem mniej więcej, jak do karpatki i trzymane w lodówce. Takie

Z Kuchni Do Kuchni
Karpatka z żurawiną 147

Dzień dobry :-) Mój mąż jest fanem karpatki, bardzo lubi to ciasto, jak za długo nie ma to się przypomina. Tym razem zrobiłam z dodatkiem żurawiny, tak bardziej pod święta, żeby wypróbować czy żurawina pasuje do tego ciasta. Tak, powiem Wam, że karpatka z żurawiną smakuje genialnie :-) Ciasto zrobiłam w sobotę na wieczór, a już prawie nie ma, został jeden pasek

kruche babeczki
Karpatka II 107

dzieciństwa pamiętam kilka ciast, które mama robiła na imieniny, urodziny i inne rodzinne eventy - metrówka, królewiec, sernik czarno biały i karpatka. Jako, że karpatka to ulubione ciasto mojego męża próbowałam już kilka przepisów na nią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe

cucinare
Malinowa góra lodowa 551

ciasta sokiem z cytryny. Wyszło SUPER!  Składniki: biszkopt: 5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao szczypta soli krem I: 2 opakowania kremu Karpatka, mleko ok 800 ml, krem II: 250 g KASI, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki, 2 łyżki kakao, paczka biszkoptów okrągłych do nasączenia(...)blaty. Galaretki  rozpuszczamy w 800 mililitrach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wyciskany sok z cytryny, dajemy w wodę. Krem I Do zimnego mleka wsypujemy krem na karpatkę. Miksujemy do połączenia się masy przez około 3 minuty. Krem II Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i wodę, zagotowujemy. Studzimy, a następnie dodajemy mleko w proszku miksujemy. Masę dzielimy na dwie części

Lena Gotuje
Karpatka z truskawkami 119

Dzień Dziecka karpatka z truskawkami.  ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 500 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone 2 łyżki cukru pudru 300 g pokrojonych truskawek W garnku zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić(...)temp. 200* C przez 30 minut. Gotowe blaty wystudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Do masy dodać pokrojone truskawki. Gotową masą przełożyć upieczone blaty. Karpatkę chłodzić w lodówce kilka godzin,przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami

Kolorowa kuchnia Elki
Karpatka straciatella z galaretkami 191

lubi karpatki, no kto ? chyba nie znam nikogo J Jestem wielką fanką tego ciasta, to smaki   mojego dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Ciasto parzone które rosnąc w piekarniku tworzy   góry i doliny przełożone budyniowym kremem na mleku i maśle bez laktozy z firmy Mlekowita   z tartą gorzką czekoladą i kolorowymi galaretkami. Ta karpatka to sposób na ciasto któremu

Wanilia i Kardamon
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 122

dente ), więc z pewnością zadowolą wegetarian. Danie główne w Menu B: sałata z  grillowanych  nowalijek z granitą kozią. Deser Deser to intrygująca wariacja na temat karpatki. Na talerzu pojawia się krem waniliowy ukryty pomiędzy dwiema warstwami chrupiącego ciasta (niczym na faworki), otulony dodatkowo bezą włoską i polany sosem pomarańczowym. Mimo że według mnie sam krem miał ciut(...)dużo wanilii (przez co był delikatnie zbyt gorzki), to oceniam deser jako bardzo przyjemne słodkie zakończenie uczty.  Deser: karpatka z chrustu z sosem pomarańczowym. Podsumowanie Steak N' Roll podczas Festiwalu Restaurant Week zaprezentuje dwa zupełnie różne menu. Pierwsze mięsne jest swego rodzaju wizytówką restauracji. Jest zdecydowane, męskie, z fajnymi klasykami amerykańskiej kuchni. Steak Sandwich z rozpadającym się delikatnym

Food Square
Karpatka-super przepis, zawsze się udaje :) 239

Witam Kochani po świętach :) Przechodzimy do kulinariów :) Dziś zapraszam na pyszny klasyk-karpatkę. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy.  Jest niezawodny-ciasto zawsze się udaje i jest pyszne. Zapraszam gorąco i polecam. SKŁADNIKI:  (przepis na blaszkę ok 22x35) CIASTO: -750 ml wody -250g masła lub margaryny -2 szkl mąki KRUPCZATKI (szklanka 250ml) -7 jajek(...)kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu. Masę wykładamy na jeden spód,  przykrywamy drugim,  całość posypujemy cukrem pudrem  i wstawiamy do lodówki :-) I nasza pyszna karpatka gotowa.  Jak wcześniej pisałam, zawsze się udaje, i jest pyszna, ciasto nie rozmaka, ma idealną konsystencję, polecam gorąco i życzę udanych wypieków :) Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KARPATKA + FILMIK 145

Karpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko.  CIASTO :  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki )  1 i 1/2 szklanka wody 200 g margaryny  6 dużych jajek  1-2 formy 25/30(...)papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę zmniejszamy i dalej pieczemy aż ciasto trochę się przesuszy i stanie się wypieczone.  Masa - cześć mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i ogrzewamy, w drugiej

Kulinarne Fantazje Marioli
Karpatka 255

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Kiedyś przygotowałam ją kupując wcześniej gotową mieszankę na ciasto. Łatwo, prosto i szybko. Niedawno spróbowałam jednak uporać się z ciastem całkowicie samodzielnie i o dziwo - Karpaty mi urosły.  Karpatka przepis. Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru

Pani domowa
Karpatka z kremem budyniowym 131

Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża i ma taką niemal magiczną moc: znika w mgnieniu oka Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 30 kawałków (forma 24 cm x 37 cm) Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa(...)puch 10. Do masła stopniowo dodawać wcześniej przygotowany budyń 11. Wystudzić ciasto 12. Przełożyć ciasto masą budyniową 13. Ciasto udekorować cukrem pudrem Poprzedni 1 z 13 Następny   Artykuł Karpatka z kremem budyniowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. 291

przygotowanie bardziej wymyślnych ciast lub deserów. Spróbujcie, w prostocie tkwi siła i… smak Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. Składniki: 24 herbatniki 1 krem do karpatki Emix 400 ml zimnego mleka kilka łyżeczek konfitury z jagód Nasze Domowe Dodatkowo: 1 polewa o smaku czekoladowym Emix płatki migdałów Emix Przygotowanie: Małą foremkę, u mnie do brownie wykładamy papierem(...)pieczenia. Na spód układamy herbatniki. W większej misce miksujemy zimne mleko z kremem do karpatki. Krem ostrożnie wykładamy na herbaciany spód. Na krem wykładamy kilka łyżeczek konfitury z jagód, rozsmarowujemy je po całości. Na koniec wykładamy warstwę herbatników. Nasze ciasto (deser) wkładamy do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny lub dłużej). Po tym czasie całość można polać polewą czekoladową

Słodkie okruszki
Karpatka tradycyjna 191

Karpatka tradycyjna Do tej pory przygotowując karpatkę zazwyczaj korzystałam z tzw. "gotowców",  gdyż żaden krem budyniowy nie mógł sprostać wymaganiom moich domowników. Zawsze brakowało tej kropeczki nad i.  Po licznych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony cel,  krem nietylko dorównał tamtym, moim zdaniem był delikatniejszy. Konsystencja kremu była cudowna, puszysta, bez grudek i na prawde łatwo się

My sweet a life
Karpatka z kremem i śmietaną 206

Karpatka z kremem i śmietaną Niestety ostatnio miałam mocny przestój z postami i pewnie w najbliższym czasie znowu nie będą mogła  dodawać nowych przepisów - cóż niestety obowiązki ważniejsze. Ale korzystając z okazji stwierdziłam, że podzielę się z Wami urozmaiconą wersją karpatki, która chyba mi bardziej przypada do gustu. Urozmaicenie wnika z dodania warstwy śmietany, która przełamuje ciężkość kremu

My sweet a life
Ciasto z krakersami bez pieczenia 38582

ustach kremem i jedyne czego mi brakuje, to unoszącego się w kuchni zapachu pieczonego ciasta. Ciasto z krakersami znałam już wcześniej i dość często je robiłam. Niedawno jedząc karpatkę, przypomniałam o nim, gdyż krem w tym cieście jest taki sam, jak ten w karpatce. Jak każde ciasto z herbatnikami lub krakersami, aby było smaczne, po przełożeniu kremem powinno odstać

Kuchcik gotuje
Karpatka 184

Karpatka należy do tych ciast, które nie potrzebuj ą specjalnej rekomendacji, by  przekonać do siebie amatorów słodkości ;) Jest to bowiem wypiek bardzo znany i lubiany, po prostu klasyk :) Nie mogło więc zabraknąć go również u mnie na blogu. Ja też nie będę się na jego temat zbytnio rozpisywać. Powiem tylko jeszcze, że krem przygotowuję wg swojej sprawdzonej receptury, dodając(...)niego prawdziwą wanilię. Taki krem jest po prostu pyyyyszny :) I na koniec zdradzę Wam jesz cze coś - ja po prostu kocham Karpatkę ;) :) Ciasto parzone: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 szklanka wody ( 250 ml ) 125 g masła 5 średnich jajek lub 4 duże szczypta soli Krem budyniowo - maślany: 3 szklanki mleka ( 750 ml ) 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii

Opowieści z piekarnika
Szarlotka bez jabłek z soku jabłkowego 192

pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy 24x24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Składniki na masę: 2 ¼ szklanki soku jabłkowego 100% 1 opakowanie kremu karpatka 1 ½  kostki masła Wykonanie masy: Zagotować 1 ¼  szklanki soku jabłkowego, a karpatkę rozpuścić w jednej szklance soku i wlać do gotującego soku jabłkowego i stale mieszając gotować przez

Tradycyjna Kuchnia
Proste ciacho dla zabieganych 123

przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek producenta. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy.  Żelatynę

Kuchnia od dwojga
Karpatka 166

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przełożone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, każda uroczystość domowa nie mogła się obyć bez tego ciasta :) u Was tez tak było? ;) Wspaniała propozycja na każdą okazje :)   Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Składniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masla Z podanych składników gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy miękkie masło, po trochu dodajemy wcześniej przygotowany budyń. Karpatka: Upieczone blaty przekładamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml śmietanki albo z mlekiem) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Karpatka 208

Karpatka znana wszystkim, wydaje się trudna do zrobienia. Nic bardziej mylnego! zapraszam do przepisu! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Karpatka Życzę smacznego! Składniki : Składniki ciasto : 1 szklanka wody ½ kostki margaryny Szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek  Składniki masa karpatkowa :  1 i ½ szklanki mleka 2 i ½ łyżki cukru 1 mały cukier waniliowy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Karpatka 202

Opis: Karpatka to tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Kiedyś zawsze przygotowywałam karpatkę z „pudełka”. Jednak zrobiona własnoręcznie jest pyszna i prosta do wykonania i przygotowana tylko z naturalnych składników. Składniki: Składniki na ciasto: 125 g masła 5 jajek 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka

Ciastka i ciasta
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 165

pracy.   Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?   Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać gościom. Do dziś bardziej smakuje mi kukurydza(...)krzaka czy grządki np. smażone kwiaty cukinii. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały – wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Pamiętam, że piekłam murzynka, pleśniak, kopiec kreta i karpatkę. Teraz te ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię od czasu do czasu.   Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się żółta sałatka

Ugotowane pozamiatane
bananowiec z kremem karpatkowym 896

szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła 2 galaretki cytrynowe na krem: 1 opakowanie kremu karpatka 100 g masła 500 ml mleka na wierzch: 3 banany 2 opakowania galaretki cytrynowej UWAGA- jeśli nie chcecie używać gotowego kremu karpatka, można ugotować zwykły budyń. Użyłam karpatkowego, bo córcia bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karpatka 149

Coś na słodko.. przepyszna, słodka ale niezbyt mdła klasyczna karpatka. Ciasto przygotowuje się dość szybko i łatwo, jedyne co zajmuje dłuższy czas to wystygnięcie budyniu i ciasta. Jeśli wolicie kiedy w karpatce jest bardzo dużo kremu, sugeruje podwojenie składników na krem robiąc po prostu dwa razy tyle ile w przepisie :) Sami spróbujcie!  Składniki:  Ciasto: * 125g masła

Klasyka Gotowania
Karpatka 303

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przelozone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, kazda uroczystosc w domu nie mogla się obyc bez tego ciasta :) u Was tez tak bylo? ;) Wspaniała propozycja na kazda okazje :)  Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Skladniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli(...)Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn. Karpatka: Upieczone blaty przekladamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml smietanki albo z mlekiem) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Karpatka trójsmakowa 598

Dzisiaj zachęcam do przygotowania karpatki po królewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej.  Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 2 szklanki mleka

Ugotować
METROWIEC 116

woda 1/4 szkl.  kakao ekstra ciemne 2 łyżki  proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki szczypta soli aromat migdałowy kilka kropel sok z cytryny 1 łyżka krem karpatka 2 op.  mleko 700 ml.  masło 25 gram czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka czekolada mleczna 1 tabliczka  mleko 4 łyżki METODA:  CIASTO: Białka oddzielić od żółtek(...)patyczka.  KREM: Krem przygotować według wskazówek na opakowaniu tj. zimne mleko wymieszać z proszkiem karpatkowym i zmiksować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać krem karpatka.  POLEWA: W rondelku podgrzać  mleko. Dodać posiekane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu.  SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta

Kuchnia Paulettes
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 872

Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy

Słodka Strona
Karpatka z brzoskwiniami i galaretką 202

Kiedyś przygotowałam taką karpatkę z truskawkami. Była rewelacyjna. Chciałam sprawdzić jak smakuje z innymi owocami. I nie pomyliłam się, jest również pyszna! Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
Bajka truskawkowa 272

Umyte truskawki blendujemy z cukrem  (ja wolę kwaskowaty mus, ale trzeba spróbować i ewentualnie dosłodzić). Rozm.puszczoną żelatynę mieszamy starannie z musem truskawkowym. Dodatkowo: opakowanie biszkoptów krem do karpatki tabliczka dobrej czekolady kilka łyżek mleka Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejący mus truskawkowy, a na nim równomiernie rozkładamy biszkopty. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozsmarowujemy

Cynamonowe szczęście
Karpatka 250

Długo zwlekałam, gdyż wydawało mi się trudne w przygotowaniu. Jednak mając dobry przepis i trzymając się ściśle recepty jestem w stanie stwierdzić, że wyszła bardzo dobra ;) Moja pierwsza karpatka- Zapraszam! Karpatka Składniki: ciasto: 1 szklanka wody  125g masła 1 szklanka mąki 5 jajek  krem: 3 szklanki mleka   6 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego

Tagebuch po polsku
karpatka na biszkoptowym spodzie 362

składniki na biszkopt: 4 jajka 70 g mąki orkiszowej 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na

Domowy Smak Jedzenia
Kremówka 125

Panowie posmakowali ostatnio w ciastach z budyniem. Zrobiłam im już karpatkę, to za mało, młody mamo jeszcze, bo dobre było. Nie chciało mi się, bo roboty przy karpatce jest trochę, to wymyśliłam, że zrobię kremówkę. Kupiłam dwa blaty ciasta francuskiego, upiekłam, zrobiłam domowy budyń i kremówka wyszła pyszna. Już zjedzona, a teraz wołają kolejną ;))  Składniki: 2 ciasta francuskie

kruche babeczki
Karpatka z kremem budyniowym 148

Karpatkę pewnie wszyscy znacie. Ciasto parzone z kremem budyniowym. Uwielbiam to ciasto. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. Mój tato jest jej miłośnikiem i moja mama bardzo często ją robiła. Teraz ja przejęłam pałeczkę i piekę swojej rodzince. Krem do tego ciasta robię za każdym razem inny. Dzisiaj budyniowy, taki najlepszy. Źródło mojewypieki.com Ciasto 1 szklanka wody 125 g masła(...)dotykała.  Wystudzić. W misce zmiksować masło na gładko i stopniowo miksując dodawać łyżką ugotowany budyń. Krem wyłożyć na jeden placek i przyłożyć drugim. Posypać wierzch cukrem pudrem. karpatka

O kuchni z uczuciem
Benuś 274

łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka 200 g miękkiego masła 200 g okrągłych biszkoptów 400 ml mocnej, gorzkiej kawy 2 galaretki malinowe 400 ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)przemieszać widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwie części. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić i rozsmarować na dolnej części ciasta. Na kremie, obok siebie, ułożyć biszkopty, namoczone w mocnej kawie. Schłodzić. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Ciasto

Domowa cukiernia Ewy
Ekspresowa Karpatka 178

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu

moj przepis na
Rurki z kremem karpatkowym 238

rurki z bitą śmietaną  Składniki: rurki: 2 szklanki mąki, 1 żółtko, 75 g cukru, 75 g masła, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli , krem karpatkowy 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker , 400 ml mleka, do posmarowania:    białko, do posypania:   cukier , do foremek :    masło i bułka tarta. Przygotowanie(...)posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie krem karpatka z zimnym mlekiem. Nadziewamy rurki kremem karpatkowym przy użyciu szprycy

Aga w kuchni
Świąteczna karpatka cynamonowa 206

Nieprzyzwoicie pyszna i słodka karpatka z budyniowo-maślanym kremem cynamonowym, rozpływającym się w ustach. Mniam <3 Przepis stworzony na podstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka

My Culinary Art
Karpatka 375

Przepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta!  Składniki (blaszka 20x36 cm):  Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 5-6 jajek Krem karpatkowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kostka masła(...)konsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!  4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie mąki. Pozostałe mleko

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 176

śmietany 30 % 5 żółtek cukier około 8 łyżek 2 łyżeczki proszku dopieczenia Ponadto: słoiczek dżemu porzeczkowego 5 białek pozostałych od ciasta kruchego 1 kisiel wiśniowy 1 krem karpatka i potrzebne rzeczy do jego przygotowania. Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche. Ciasto podzielić na dwie części obie rozłożyć w formach. Jedno ciasto piec około 20 minut(...)drugim surowym cieście rozłożyć dżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem i pianą. Jest to porcja na dużą blachę, ciasto bardzo szybkie i łatwe, a smak jest niebiański

Pychotkaaa
Ptysie z kremem karpatkowym 345

weekend, chodziły mu po głowie eklerki :) Z racji tego, że nie chciało mi się nic robić to zrobiłam ptysie z pudełka, a dokładniej z Krem i Ciasto do karpatki Dr Oetkera Nie będę tutaj pisać przepisy, bo przepis dokładnie jest napisany na opakowaniu na karpatkę i eklerki, dodam tylko, żeby zrobić ptysie szprycą wyciskałam mało ciasta na blaszkę wyłożoną

Aga w kuchni
ciasto "góra lodowa" 285

mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy na poncz: 1/2 szklanki herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 500 ml mleka 150 g masła na krem II: 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych(...)jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.  Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karpatka II 103

dzieciństwa pamiętam kilka ciast, które mama robiła na imieniny, urodziny i inne rodzinne eventy - metrówka, królewiec, sernik czarno biały i karpatka. Jako, że karpatka to ulubione ciasto mojego męża próbowałam już kilka przepisów na nią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe

cucinare
Karpatka 168

Najlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki

Chocolate Muffin Blog
Tarta malinowa z kremem karpatka 160

leniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników Ciasto: szklanka krupczatki ćwierć kostki masła 3 łyżki cukru cukier waniliowy żółtko Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem karpatka: szklanka mleka 1 łyżka skrobi

AZgotuj!
Karpatka. 151

Ostatnio odwiedziła nas moja siostrzyczka, która tak jak ja uwielbia słodkości, a najbardziej chyba ciasta z kremem. Kiedyś skarżyła się, że już dawno nie jadła karpatki, więc postanowiłam ją zaskoczyć i właśnie takie delicje przygotować. Tym razem nie przygotowałam tradycyjnego kremu budyniowego, lecz wykorzystałam przepis na krem do napoleonek zamieszczony w gazetce Kauflandu, którego oryginalną recepturę znajdziecie tutaj , i okazał(...)się strzałem w dziesiątkę, bo był obłędny. Polecam. Składniki na Karpatkę CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 6 żółtek 10 dag cukru pudru 3 dag mąki ziemniaczanej laska wanilii cukier puder do posypania       Przygotowujemy ciasto. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy

Rozpustne gotowanie
Pani Walewska zwana też Pychotką 229

cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki(...)bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy nim ostudzone placki. Przed podaniem najlepiej ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Karpatka 184

Karpatka - pyszne, kremowe wspomnienie dzieciństwa. Ciasto dziś nieco zapomniane ale mimo to mające swoich wielbicieli. Przygotowanie idealnej karpatki wcześniej postrzegałam jako wyzwanie ale okazało się nie przerosnąć moich sił. Parzone ciasto jest dość proste do przygotowania a efekt oczekiwane - wspaniałe okrągłe górki pojawiają się już w początkowej fazie pieczenia. Krem wymaga nieco więcej uwagi ale postępując zgodnie ze wskazówkami

Milion Smaków
Karpatka no. 1 186

Pamiętam, kiedy pierwszy raz robiłam karpatkę, a było to ok. 12 lat temu - krem musiałam robić dwa razy, bo za pierwszym razem wyszedł mi zbyt płynny:) Teraz mogę powiedzieć, że doszłam do perfekcji w jej przygotowywaniu i nieskromnie przyznam, że przy każdej okazji wszyscy moją karpatkę zachwalają:) Zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka wody

Domowa Cookierenka Agi
Karpatka na biszkopcie 146

kiełkuje myśl o dekorowaniu pierwszych pierniczków :) Zaopatrzona w posypki, barwniki i kilka ciekawych pomysłów mam nadzieję, że jak co roku będę mogła wyżyć się artystycznie i kulinarnie :) Do tradycyjnej karpatki, którą znajdziecie tutaj ( klik ), dołącza dzisiaj karpatka na biszkopcie. Ta zmodyfikowana wersja ciasta ptysiowego na stałe weszła do kategorii ciast rodzinnych najchętniej pieczonych w moim domu. Biszkopt doskonale balansuje słodki

My simple kitchen
Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 311

okazji wczorajszego Dnia Matki oraz zbliżającego się Dnia Dziecka postanowiłam osłodzić blogosferę przepisem na cudowną domową słodycz - karpatkę. Mam nadzieję, że z przepisu skorzystacie by osłodzić życie swoim najbliższym. To moja pierwsza samodzielna karpatka i oprócz pewnych niedociągnięć technicznych to muszę nieskromnie przyznać, że przepis pierwsza klasa. Składniki: 1 szklanka wody 125 - 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej

Kuchnia po mojemu
Kakaowa karpatka z truskawkami 211

dzień... Dzień Mamy! Wszystkim Mamom a w szczególności Mojej Ukochanej Mamie życzę wszystkiego co najlepsze! Dziś sama popędzę do Niej z różami! A Wy pamiętacie o swoich Mamach? Uwielbiam karpatkę, a że rozpoczyna się sezon truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny. Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao(...)ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
Pieczony Burak z Pomarańczami 219

nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się(...)inne małe potrawy najlepiej mi się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna,  masa do  wafli, wczorajszy krem do karpatki, duszenie buraka, ziemniaki, mleko, karmel :) Jestem zadowolona bardzo, a dziecku mojemu spodobał się design, że z zewnątrz jest matowy grafitowy, a w środku granit, mi tez się to podoba

Blondynka Gotuje
Karpatka według Ewy Wachowicz 561

Składniki na Karpatkę można kupić , gotowe, ale można również upiec z własnego  przepisu. Proponuję ten drugi wariant. Ciasto i masa na pewno będą zdecydowanie lepsze. Dzisiaj Karpatka z przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo lubię przepisy Ewy, ponieważ są  proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole. SKŁADNIKI Masa

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto cukierek + film 206

słodkie, bardzo szybko znika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm   600 g herbatników 600 g masy kajmakowej  przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Na wyłożonej folią aluminiową formie do pieczenia układamy herbatniki(...)masie kajmakowej układamy kolejna warstwę herbatników , a na herbatnikach warstwę masy karpatkowej, którą przygotowujemy według przepisu na opakowaniu .( Do miski wlewamy 400 ml mleka wsypujemy opakowanie kremu do karpatki i miksujemy całość 3 minuty. ) Na masie karpatkowej układamy kolejną warstwę herbatników . Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno  w trakcie ubijania  dodajemy cukier puder a pod koniec

Smakowite Dania
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 182

Ciasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka

Smakowy Raj
Krem do tortu, ciast, babeczek idealny pod masę cukrową 186

Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji  Składniki : 2 kostki masła razem  400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)mąki ) Odstawiamy do ostudzenia  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę  i dodajemy ostudzoną masę po łyżce  gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
3 BIT 1956

Jedyne ciasto którym mogę zjadać się tyle, aż zjem całą blachę...Nie przeszkadza mi nawet jego słodycz...uwielbiam !   Składniki: 8 paczek herbatników mleko skondensowane krówka krem karpatka plus mleko do jego wykonania snieżka plus mleko do jej wykonania smietana 30 % na wierzch czekolada do starkowania  Wykonanie: Na blachę układamy rząd herbatników, na nie wykładamy mleko skondensowane, potem znów(...)dajemy warstwę herbatników/ Wg przepisu na opakowaniu przygotwujemy krem karpatka wykładamy na hebatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to wykładamy przygotowana wg przepisu na opakowaniu snieżkę, przykrywamy herbatnikami. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, z niewielką ilością cukru pudru, wykładamy na herbatniki, równo rozsmarowujemy, na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na min dobę wtedy składniki dobrze się przegryzą ze sobą

Z Majeczką w kuchni
Karpatka z kremem cytrynowym 371

zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki. Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło. PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym: Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki(...)Karpatkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kulinarnyJa
Karpatka 154

moim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw

Słodkie Przyjemności
Karpatka 361

byłam jeszcze dzieckiem moja mama robiła je na każde święta. Nie da się ukryć, że jest kaloryczne, ale przecież nie jada się go na co dzień, prawda? Podam wersję karpatki, którą zawsze robi moja mama. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 margaryna 6 jajek Sposób przyrządzenia ciasta: Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej margarynę, a następnie dodajemy(...)chwilkę zagotować, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gdy masa wystygnie utrzeć z kostką margaryny bądź masła. Jeśli nie macie czasu na zrobienie kremu, możecie gotowe kremy do karpatki kupić w sklepie. Ciasto najlepiej, żeby poleżało 1 dzień w lodówce, by ciasto nasiąknęło kremem i było mięciutkie

upichcic
3 bit bez pieczenia 3046

trzeba go piec w piekarniku i nie ma praktycznie możliwości, żeby się nie udał. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petitków 1 masa krówkowa z puszki 2 kremy do karpatki 0,5 l śmietany 30% 2 fixy do ubicia śmietany cukier puder czekolada do dekoracji ciasta Sposób przyrządzenia: Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki(...)lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut). Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki, na krem znowu układamy herbatniki. Na tym etapie bierzemy się za ubijanie śmietany 30%, gdy śmietana lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą

upichcic
Karpatka 286

Karpatka  To ciasto to smak mojego dzieciństwa , karpatka często gościła na naszym stole . Składniki 2 szkl mąki tortowej 10 jajek 1 margaryna Kasia 2 szkl wody 1 l mleka 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru 4 budynie waniliowe Winiary z cukrem 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki mąki Blaszka 37/ 42 Sposób przygotowania 1. Do garnka wlać wodę , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Karpatka 359

Patrząc na powyższe nie mogłam postąpić inaczej jak tylko przygotować karpatkę.  Pierwszy raz ją robiłam. I muszę przyznać, że mi wyszła :) Przepis znalazłam na Domowe wypieki , jedyną zmianą jakiej dokonałam to to ilość masła w kremie. Zmniejszyłam ją do 200 g. Polecam Wam to ciasto. Karpatka. Składniki na blachę 24 x 35 cm: Ciasto parzone: 1 szkl. wody

Miksturownik
Karpatka 156

Przyznaję się bez bicia: raz w życiu robiłam Karpatkę i to z torebki, jakieś 10 lat temu. Ambicje wzrosły i zrobiłam od początku do końca. Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody

Blondynka Gotuje