prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:11/34)

Chleb orkiszowo konopny 111

idealnie chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i lekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka konopna charakteryzuje się wysoką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki chleb pszenny z czarnuszka 115

się, że w domu brak chleba na niedzielne śniadanie? Oczywiście trzeba upiec swój własny chleb. A jak to zrobić jeśli nie mamy zakwasu, nie mamy czasu żeby chleb nam wyrastał 12h? Trzeba użyć szybkiego przepisu na prosty, smaczny chleb. Taki też znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie i w końcu nadarzyła się okazja, żeby go wypróbować, bo wieczorem w sobotę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Obiad na upały – chłodnik ogórkowy z Dijon 157

smakuje jak bułgarski tarator . Jest odświeżający i delikatny – a charakteru nadaje mu musztarda Dijon. Lekko kwaskowy, lekko ziołowy – bez oczywistej dominanty smakowej. Prosty, szybki i pyszny chłodnik z ogórka podałam z grillowanymi grzankami z chleba na zakwasie, posmarowanymi tradycyjną francuską musztardą, żeby jeszcze bardziej podbić jej smak w zupie. Ogórki myjemy – połowę obieramy, zostawiamy kilka plasterków na później, do dekoracji

Karo in the Kitchen
Śniadanie mistrzów z pastą z avocado i bazylii oraz łososiem 180

proponuję wiosenno-zieloną pastę z avocado i bazylii uzupełnioną soczystym łososiem. Pastę najlepiej podać na świeżym chlebie na zakwasie uzupełnić kiełkami rzodkiewki i plasterkiem łososia dla kontrastu. Zamiast tradycyjnej kawy najlepiej podać szklankę pysznego soku pomarańczowego Hortex w pięknym słonecznym kolorze. Śniadanie mistrzów - proste, ale ze smakiem. PASTA Z AVOCADO I BAZYLII z ŁOSOSIEM i KIEŁKAMI RZODKIEWKI Składniki: pasta(...)kremowy serek naturalny  1 avocado 6-8 listków świeżej bazylii 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku dodatkowo: łosoś w plastrach kiełki rzodkiewki chleb na zakwasie sok pomarańczowy 100% Hortex Przygotowanie: pasta: Avocado obieramy i wyrzucamy pestkę. Przekładamy do blendera, dodajemy serek naturalny lub śmietankowy, bazylię, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Pastę

Bon appetit mon amie
Borodiński - rosyjski chleb żytni z zaparką 243

oryginalnej wersji nie jadłem, ale cóż stoi na przeszkodzie aby spróbować go odtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały dzień, nie licząc wcześniejszego odświeżania zakwasu. Co prawda samej pracy nie ma przy nim wiele, po prostu mieszamy składniki, ale wymaga on uważnej kontroli czasu trwania poszczególnych

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki drożdżowe, chleb, rogaliki drożdżowe i inne domowe pieczywo 299

żytni na zakwasie to tak naprawdę chleb mieszany łyżką. Nic trudnego upiec taki chleb domowy. Chleb na drożdżach Z chlebem na drożdżach jest o tyle łatwiejsza sprawa, że drożdże można kupić i od razu piec chleb. Druga sprawa, że nie każdy też załapał się na te drożdże, wtedy możecie przygotować: chleb bez mąki chleb z kaszy gryczanej Chleb z garnka(...)czyli klasyczny chleb pszenny na drożdżach uwielbiam za jego pyszną skórkę. Ciepły chleb z gara z samym masłem to poezja. Nie musicie mieć tak naprawdę żadnego specjalnego garnka, wystarczy nawet dobre naczynie żaroodporne. Możesz również przygotować chleb orkiszowy , albo chleb z ziarnami . Kto wie? Może kwarantanna koronawirus przyczyni się do tego, że zaczniesz piec chleb tylko i wyłącznie w domu

MamaOskarka
Tartine bread - przepis na chleb. 256

pszennego. To podstawa, bez niej - jak to z zakwasem - ani rusz.  Chleb piekę kilka razy w tygodniu. Rytm i czas pieczenia dopasowałam do codziennych spraw i obowiązków. Każdy tydzień, to co najmniej trzy, cztery różne chleby. Ciągle odkrywam nowe i nieustannie też wracam do tych ulubionych.  Z tym chlebem umawiałam się już od dawna, ale żądał zbyt wiele(...)aktywny, oto prosty test jak to sprawdzić: do miski z ciepłą wodą, dodać łyżkę zakwasu, jeśli spadnie na dno zaczyn nie jest gotowy, jeśli pływa po powierzchni, zaczyn jest gotowy do użycia. Rano zakwas powinien pachnieć mniej więcej jak przejrzały owoc, słodkawo. Jeśli pachnie octowo, są dwie opcje: można użyć tego zaczynu, mając na uwadze, że chleb będzie nieco kwaśniejszy

KUCHARNIA
Chleb razowy z suszoną śliwką wersja II 200

zdanie, więc proponuje po prostu wypróbować. Z wyglądu jest podobny do wersji tylko na zakwasie. Przepis jest prosty i nie powinien sprawiać problemów z wykonaniem. Trzeba tylko pamiętać, że zakwas powinien być aktywny - dokarmiony min. 10 godzin przed pieczeniem. Dotyczy to każdego chleba na zakwasie i każdego rodzaju zakwasu. Wersja mieszana - zakwas + drożdże powstała w wyniku tego, że wyszło

apetytnapieczenie
Żytni chleb na zakwasie z pestkami 103

przepisów na chleby nie brakuje, zajrzyjcie pod link chleby i bułeczki , tam mnóstwo inspiracji. Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem. Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
FIGOWY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM 139

roku, to wtedy zaczęła się moja przygoda z zakwasem i z domowym chlebem. Przez te lata metodą prób i błędów nauczyłam się wypieku chleba. Od długiego czasu zbieram materiały na e-booka o chlebie, ale nie sądziłam, że kiedyś przyjdzie czas, w którym tak wielu z nas chce piec chleby. Być może dla jednych to byłby dobry moment "na zarobek(...)pomyślałam, że może właśnie teraz jest dobry moment by pasjonatów pieczenia chleba było więcej. By za darmo dzielić się wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie.  Zawsze wierzę, że dobre uczynki do nas wracają. Także pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi przepisami na proste chlebki na zakwasie przygotowywane w blaszkach tzw. keksówkach. Powiem Wam szczerze, że trochę się

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni z ziarnami 149

Amber . Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chlebChleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem. Składniki zaczynu: 30 g zakwas żytni  3 g sól   155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej(...)razowej typ 2000) 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda 5 g drożdże 24 g miód lub melasa 5 g sól + otręby lub ziarna do posypania foremki i chleba Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny. Pierwsze  8-9 godzin trzymamy zaczyn w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera

Codziennik Kuchenny
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie 174

chleb posmakowal,ze pieklam go juz 4 razy z rzedu i nie wiem ,czy na tym sie skonczy.Nieklopotliwy,prosty chleb foremkowy.Neutralny w smaku,pasujacy do wszystkich dodatkow.Bardzo polecam.Skladniki na 1 duza foremke (32x13 cm ) :220 g zakwasu zytniego II lub III-fazowego100 g maki zytniej jasnej450 g maki orkiszowej( 250 g maki orkiszowej 630 i 200 g maki orkiszowej pelnoziarnistej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kryzysowy chleb na sodzie – bez drożdży 232

przepis na chleb jest przeznaczony na sytuacje kryzysowe, kiedy w piekarniach braknie chleba, drożdży w sklepie ani śladu a na zakwas nie macie czasu albo ochoty. Przepis jest niezwykle prosty, kilka ruchów łyżką, pół godziny w piekarniku i chlebek gotowy. Czas przyrządzenia: 15 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na keksówkę ok. 20 cm) 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki(...)klejącego się ciasta (w razie potrzeby dolej więcej maślanki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Moje uwagi i spostrzeżenia: Ten chleb nie smakuje mi w wersji słonej, następnym razem zrezygnuję z soli, a dodam odrobinę cukru. Taki chlebek na słodko można z powodzeniem podawać z miodem lub konfiturą. [Głosów

Słodki Blog
Winestone - wino i kamienna deska 163

najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię.  W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami i marmurowymi blatami baru.” W restauracjach WINESTONE wina podzielono

królestwo garów
Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem 114

domowe pieczywo to raj dla zmysłów, dlatego polecam aby zawsze próbować własnych wypieków chlebowych. Chleb który dziś przedstawiam jest prosty w wykonaniu i każdy go zrobi i upiecze. Potem będziecie cieszyć się pyszną pajdą chleba na śniadanie. Chleb na zakwasie ze słonecznikiem pszenno - żytni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb polski, na zakwasie 130

Dawno nie piekłam chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki , ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200  g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu  1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki(...)godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu  naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie