być z mąką żytnią, ale że mam zapas mąki pszennej postanowiłam jej użyć. Chleb według mnie nie jest za słodki i całkiem smaczny i prosty do wykonania. Świeżość utrzymuje do 2 dni. Ostatnio ciasto na chleb wyrasta mi bardzo długo. W przypadku tego trwało to ponad 24 godziny. Na efekt jednak warto było czekać. Składniki i wykonanie(...)wody Mąkę przesiałam do miski, zalałam wodą, wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. 8 średniej wielkości suszonych moreli - sparzonych, osuszony i drobno pokrojonych 2,5 łyżki aktywnego* zakwasu żytniego jasnego ( o konsystencji jogurtu naturalnego) czubata łyżeczka drobnej soli Do miski z mąką i wodą dodałam wyżej wymienione składniki i wyrabiałam około 7 minut - ciasto nie jest zbyt luźne
apetytnapieczenieZakwas jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko trochę czasu. Z nim żurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy. Składniki: 0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800 1 litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób
Bajeczna KuchniaMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniechleb wyszedł przez przypadek. Miał być prosty i łatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że po drodze było kilka błędów i pomyłek. Był błąd w tłumaczeniu angielskiego oryginału książki na wersję hiszpańską, potem i ja coś jeszcze źle przeczytałem. I tak coraz bardziej przerażony patrzyłem na lepką pacię, która(...)było chleb próbować, i próbować, i chrupać i chrupać. Chleb w smaku - rewelacyjny. Bardzo mi smakował z delikatną wędlinka, albo z serem zółtym o wyrazistym smaku. Ale najbardzej, tuż po upieczeniu, dopiero co ostygnięty, z masełkiem...dawno mi tak nie smakował mój własny wypiek.p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkawyglądu można wyczarować z tak prostych składników gdzie podstawą jest mąka i woda. Mój następny przepis na chlebek. Jeśli napiszę, że ten chleb nie może Wam się nie udać, pewnie będzie to w jakimś stopniu moim nadużyciem w myśl tego, co napisałam. Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką Potrzebujemy na zaczyn: • 40g zakwasu z mąki żytniej razowej
Leśny Zakątekwoda, zaczyn lub zakwas i sól, a jednak zajęcie dość absorbujące. No ale dla tego smaku, zapachu warto poświęcić chwilę pracy, ponieważ ogólnie zachodu dużo nie ma, tylko to czekanie kiedy rośnie i rośnie i znów rośnie. Ja zaczyn staram się zrobić rano przed pracą i jak wracam to zabieram się do dalszej pracy. Pyszny prosty chleb na zaczynie. Potrzebujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem
Moje Małe Czarowaniedanie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością
Mango PapajaTo chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje
Karo in the KitchenSamo wykonanie chleba jest bardzo proste i krótkie. Wyrastanie zajmuje więcej czasu - ja zostawiłam ciasto na noc i rano upiekłam. Składniki na blaszkę o wymiarach 31x12x8 są takie : Do miski wsypałam 3 szklanki mąki żytniej typ 720, 3 łyżki otrąb żytnich, 3 łyżki płatków żytnich, 1/2 szklanki siemienia lnianego ( ziaren), łyżkę soli. Dodałam 2 łyżki zakwasu żytniego jasnego(...)Rano nagrzałam piekarnik do 240 stopni i w tej temperaturze piekłam przez 10 minut, po czym zmniejszyłam ją do 220 i piekłam 35 minut. * można użyć zakwasu żytniego razowego - chlebek będzie jeszcze ciemniejszy Chleb żytni z ziarnami lub innymi dodatkami zachowuje świeżość
apetytnapieczenieDzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż
Grahamka, weka i kajzerkazwykłe białe chleby. Ze zwykłej, tętniącej pożywnym glutenem pszennej, białej mąki. W dodatku zrobione na drożdżach, nie na zakwasie. Po prostu lubię. Taki mam chamski smak i już. Dlatego właśnie takich przepisów na blogu jest najwięcej. W końcu jem to, co lubię, to, co mi sprawia przyjemność. A to co jem ląduje na blogu. Takie w miarę proste(...)przez internet delikwenta niestety nie uduszę. A szkoda. Tymczasowe odcięcie dopływu tlenu może by nieco otrzeźwiło osobnika. Zatem, specjalnie z dedykacją dla tego pana, przygotowałem prawdziwy razowy chleb, na zakwasie. Porządny, solidny, ciemny i sycący. Bardzo smaczny. Mam nadzieję, że wszystkich zadowoli. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureDostałam zaproszenia od Amber do wspólnego pieczenia ...bułek hamburgerowych. Ale bardzo potrzebowałam chleba i z podanego przepisu upiekłam bardzo smaczny bocheneczek.
Proste PotrawyChrupki chlebek to smaczny i wartościowy zamiennik pieczywa lub smaczna przekąska na każdą okazję. Bez zakwasu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, z prostych, naturalnych składników
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zakwas na żur z zakwasu chlebowego Zakwas na żur z zakwasu chlebowego ma tę zaletę przed "zwykłym zakwasem", że robi się go w ekspresowym tempie! Jeśli
Moje Qulinaria