Chałka na zakwasie 179Pierwsze w tym roku wspólne pieczenie, dziękuję Aniu za zaproszenie:) Podaję za blogiem W poszukiwaniu Slow Life (na podstawie przepisu z książki „Domowa piekarnia” Małgorzaty
Proste Potrawy
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 219jeden kilka włoskich przepisów. Stracciatella to bardzo prosta zupa z rejonu Lacjum: do gotującego się bulionu wlewa się masę z jajek i startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki
Karo in the Kitchen
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 257jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty do zrobienia. Zrobi go nawet dziecko. Wszystkie składniki wystarczy wsypać do miski i zamieszać. Nie trzeba chleba wyrabiać, więc nie napracujemy się przy jego robieniu. A zapach przy pieczeniu chleba domowego unoszący się w mieszkaniu, jest po prostu bezcenny. Jeśli boisz się chlebów na zakwasie, a nawet tych na drożdżach, to jest
Mieszam w Garnku
Irlandzki chleb sodowy. 212jest z dodatkiem sody i maślanki, niezwykle prosty w przygotowaniu. Jego ogromnym atutem jest szybkość wypieku. Nie trzeba bowiem czekać aż ciasto wyrośnie. Poza tym według przepisu wyrabiać należy tylko tyle, aby połączyć składniki. Dodatek sody sprawia, że chleb różni się w smaku od znanych nam wypieków drożdżowych czy na zakwasie. W tej kwestii jestem chyba tradycjonalistką :) Niemniej jednak
zadanie-gotowanie
Worek lniany, część 1 188identyczne chleby. Prawdopodobnie będą to żytnie na zakwasie. Jeden będę przechowywał tak jak zawsze przechowuję chleby, czyli po prostu w zwykłej reklamówce. A drugi w tym właśnie lnianym worku. I oczywiście oba w drewnianym chlebaku. Każdego dni będę kroił po kromce każdego chleba, próbował i zapisywał swoje uwagi. Czyli test dość prosty i jednocześnie bardzo obiektywny. A przy okazji
Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni razowy na zakwasie 304razowy na zakwasie. Tradycyjny, dobry chleb, lekko kwaskowy co jest charakterystyczne dla chlebów żytnich. Ma ładny miąższ. Chleb nie jest specjalnie pracochłonny, ale na jego upieczenie a raczej wyrośnięcie potrzebujemy troszkę czasu. Za to warto go poświęcić. Taki razowiec długo leży i cały czas jest bardzo smaczny. Doskonały do kanapek wszelkiego rodzaju. Przepis pochodzi z książki „Chleb domowa piekarnia(...)prosty, klasyczny chleb. Pamiętając przygody męża, postanowiłam w ogóle nie eksperymentować, tylko ściśle trzymać się przepisu. Chlebek wyszedł i to naprawdę smaczny, jednak następnym razem dodam bez wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie
Mieszam w Garnku
Domowy chleb gryczany z czarnuszką 305Domowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć. Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek. Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-) Chleb: - wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie - powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną - długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.pl
Nocny chleb bez wyrabiania 197upiec. Prawda, że proste? Nazwałem go nocnym chlebem, bo zwykle robię go w piątek lub sobotę na noc, tak żeby na weekend bez pośpiechu mieć świeże pieczywo na śniadanie. Wieczorem zaczynam, rano kończę i śniadanie mamy palce lizać. Następnym razem, z ciekawości, zrobię też taki sam chleb na zakwasie zamiast na drożdżach. Myślę, że powinno się udać. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Domowy zakwas na żurek 207zrobię zdjęcia i podzielę się przepisem z Wami na blogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój lub gliniany garnek, gaza lub materiał oraz sznurek
wegujemy
Amoniaczki – retro ciasteczka 274starszymi ludźmi wyłonił nam się obraz kuchni prostej i smacznej i taką też postanowiłyśmy zaprezentować. Ja zajęłam się przygotowaniem ziemniaków z ogniska (z pomocą przyszedł mi przepis na ziemniaki jak z ogniska oraz ciastek które zawsze piecze moja Babcia - amoniaczków. Edyta natomiast zrobiła placki z fajerki, barszcz ze szczawiem, chleb na zakwasie i załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę
sierotka maRysia w kuchni
Chleb żytni razowy na zakwasie 203Ania z bloga Kuchennymi drzwiami za prosiła mnie do wspólnego pieczenia. A przepis podaję za blogiem Cztery fajery Składniki na małą foremkę:
Proste Potrawy
Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną 261No tak, tak pięknego i smakowitego chleba nigdy dość. Mój dzisiejszy bochen jest wilgotny, puszysty i bardzo szybko znika, znacie to? Chleb prosty w wykonaniu dlatego
Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 213Odpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za
Proste Potrawy
Chleb z kawą i migdałami- piekarnia grudniowa 176Na zaproszenie Amber upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec
Proste Potrawy
Konfitura z fig (dżem figowy) 411szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa. Konfitura z fig (dżem figowy): 1 kg świeżych
Poezja smaku